NATO-a upozorava Tursku: „Budite svjesni posljedica zbog kupovine ruskog raketnog sustava“!

S-400 - Turska
24 komentara

NATO je službeno upozorio Tursku da treba biti svjesna posljedica svoje odluke o kupnji obrambenog ruskog antiraketnog sustava S-400 Triumph.

General Petr Pavel, predsjednik Vojnog odbora NATO-a, službeno je upozorio turske vlasti o mogućim posljedica zbog nedavno sklopljenog sporazuma o kupnji modernog antiraketnog sustava S-400, prenosi američki Defense News.

Istaknuo je kako bi ova transakcija isključila bilo kakvu mogućnost integracije Ankare u sustav proturaketne obrane Saveza.

Načelo suverenosti za kupnju vojne opreme ne dovodimo u pitanje, ali zemlje su suverene kako u donošenju svojih odluka tako i u prihvaćanju posljedica”, rekao je Petr Pavel, reagirajući na novinarsku zamolbu da komentira turske planove o kupnji sustava S-400.

Osim toga, nastavio je general, sustav koja nije integriran u zajednički sustav Saveza, “stvorit će poteškoće sustavima NATO-a koji bi eventualno mogli biti razmješteni u Turskoj”.

Ipak, prema Petru Pavelu, bilo bi “razumno” da saveznici Turske unutar NATO saveza “postave pitanja koja će pokazati svu zabrinutost” prije konačnog potpisivanja sporazuma između Ankare i Moskve.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan priopćio je 12. rujna da je Turska platila prvu ratu za ruski antiraketni sustav S-400. Savjetnik ruskog predsjednika za vojnu i tehničku suradnju, Vladimir Kojine, potvrdio je da su Rusija i Turska potpisale ugovor. Očekuje se da će prva isporuka ruskog S-400 Turskoj krenuti za dvije godine, izjavio je Ismail Demir, podtajnik turske obrambene industrije.

Odluka Turske o kupnji ruskih raketnih sustava zemlja-zrak S-400 izazvala je zabrinutost unutar NATO-a, tvrdi Kay Bailey Hutchison, američki stalni ambasador u Savezu. Ovaj sporazum direktno ugrožava odnose Turske i nekoliko zapadnoeuropskih zemalja, posebice Njemačke i Nizozemske.

S-400 Triumph je najsuvremeniji ruski anti-zrakoplovni i anti-raketni sustav obrane. Također se može koristiti i protiv zemaljskih ciljeva. Domet projektila koji opremaju sustav S-400 prelazi 400 kilometara. Ovaj neusporediv sustav u svijetu privlači snažan interes ruskih stranih partnera. Ruska služba za vojnu i tehničku suradnju već je primila desetak narudžbi iz cijelog svijeta.

Petr PavelS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pizistrat Nelson
6 godine prije

Ma to ih Rusi zahebavaju. Ovo su obične plinske cijevi složene u setu od 4 komada.

Riddick
6 godine prije

Ovo pogoduje rastu rejtinga Erdoganu, a ako vec planiraju da ga kazne trebali su malo diskretnije to da kažu.
Isto su se tako malo bunili kad su Saudijci sklopili ugovor za sistem, pa posle ipak ništa, ipak su im isuviše vredni da bi kvarili odnose zbog pvo sistema.

tabula
6 godine prije

Kroz prizmu prilično agresivne i prijeteće kritike NATOa prema Turskoj, pitam se koliko je to suvereniteta ostalo članicama EU i NATO, uključujući i Hrvatsku? Ulaskom u EU dali su dio suvereniteta. Ulaskom u NATO, htjeli ne htjeli, uzet im je još jedan dio suvereniteta. Je li išta ostalo? Sumnjam! Pa tko onda upravlja Hrvatskom?

Sinisa
6 godine prije

Tesko,Americke nuklearke u Turskoj su garant za ostanak u NATO ali isto tako garant za dalje pokusaje svrgavanja Erdogana.

mars
6 godine prije

Normalan i sposoban čovjek uvijek više voli da, ukoliko ga negdje zasvrbi, ima mogućnost da se sam počeše nego da čeka nekog drugog da se smiluje da to uradi.

Miljenko
6 godine prije

Slicna prica je svugde gde se poojhave ovi vampiri :Trumph ov Brus Li (Brajan Hot Jia ) dosao u Srbiju i deli lekcije :vama rusi nisu dobriu kao Mi ameri (koji smo bacili toliko uranijuma na Kosovu i Jugu Makedonije da se privatne klinike hvataju za glavu koliko je obolelih od raka na Kosaovu ,makedoniji,Srbiji …)
http://www.informer.rs/stripformer/687

prvi od 7
6 godine prije

Izgleda da je sultan shvatio kako prolaze oni o čijoj sigurnosti se brinu amerikanci, odiseja sa Gulenom mu je bila primjer.
I šta kad Turci kupe S 400 ? NATO će ih napasti? Sa čim?

Pizistrat Nelson
6 godine prije

Nevezano za temu, ispričao bih samo što mi se jutros dogodilo. Naime, pojavio se na index-u članak o odgovornosti sirijske vlade za kemijski napad. Nije mi vrag dao mira i ja prokomentiram:
“Sad će Nimrata Randawa Haley mahati bočicom u UN-u. Tko zna, možda zabunom uzme pravi sarin i sve ih potruje tamo.”
Nedugo poslije mi uletava virus na FB i onemogućuje mi daljnji pristup na FB. Nakon nekog vremena uspijem se spojiti, dotle mi je virus napravio dar-mar sa objavama kojekakvih gluposti. Pogledam obavijesti, tamo mi je nekoliko ljudi dalo like za komentar na index-u. Kad idem pogledati ponovo komentar, a komentar obrisan?!?
Slučajnost?
Odoh u ilegalu…

mars
6 godine prije

Diplomatski riječnik : “budite svjesni posljedica zbog kupovine ruskog raketnog sustava”.
Narodni riječnik : “mogli bi smo vam se zbog toga malo naj.e..ti majke”. Za ovo ne treba Google prevodilac, samo pogledati šta se dešavalo ranije kada nekome spomenu “posljedice”.

Ttz
6 godine prije

Ccc

beligorod
6 godine prije

Moguće posljedice su prije svega za NATO pakt jer više neće moći pritiskom na gumb isključiti turske PZO sisteme.

Zvrk
6 godine prije

natu je turska prebitna. toliko da bi čak i ovo mogla tolerirati.

Miller
6 godine prije

Ovo samo govori kako se Turska odlucila vise vjerovati Rusiji vec USA….zar bez razloga?? Nakon pokusaja puca gdje je Erdoganu Putin licno spasio glavu (a jasno je ko je rezirao taj puc) situacija se na Bliskom istoku drasticno promjenila u korist Rusije i Irana. Prvi put u historiji je i Saudijski kralj otisao na rukoljub Putinu i zatrazio te iste PVO sisteme (iako vec imaju Patriot sistem). Stvar je u vanjskoj politici koju realno Putin vodi maestralno zadnjih par godina

ive
6 godine prije

NATO ili North Atlantic Terrorist Organisation je najzlocinackija vojna organizacija u povijesti, zlocinackija je i od Hitlerove Nacistice vojne masinerije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI