NATO upozorava Kosovo da ne stvara novu vojsku na Balkanu

Hashim Thaçi
20 komentara

U okviru rezolucije Ujedinjenih naroda 1244 o Kosovu, koje je proglasilo neovisnost 2008. godine, Prištini nije dozvoljeno imati vlastitu vojsku. Za sigurnost tog područja su zaduženi NATO i KFOR.

Međutim, Priština ima policijske snage sa specijalnim jedinicama koje se malo razlikuju od vojnih. One su bile aktivirane kada je Beograd došao na ideju da u Kosovsku Mitrovicu pošalje vlak s ispisanim sloganima “Kosovo je Srbija”.

Slanje ove elitne policije na granicu je uzrokovalo oštru raspravu, a premijer Srbije je optužio kosovske vlasti da pokušavaju isprovocirati sukob širokih razmjera.

Nakon ove epizode je predsjednik Kosova, Hashim Thaçi, oživio ideju o stvaranju nacionalne vojske, bez ugovora sa srpskom manjinom na Kosovu i bez promjene Ustava.

Hashim Thaçi je 7. ožujka rekao da je važno formirati vojsku od 5000 vojnika i 2500 rezervista, kojima će zadaća biti da “štite suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, njenih građana i imovine i interesa Republike Kosovo“.

NATO tvrdi da je predsjednik Kosova otišao predaleko, glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza, Jens Stoltenberg, upozorio je vlasti Kosova da ne donose “jednostrane i kontraproduktivne mjere”, te pozvao “da održavaju bliske kontakte s Beogradom”.

“Ako Priština odluči napraviti ovu vojsku, onda će NATO morati preispitati svoju razinu predanosti Kosovu”, rekao je Jens Stoltenberg.

Trenutno postoje Kosovske sigurnosne snage, ali djeluju pod kontrolom KFOR-a. Njihova glavna zadaća je štititi civile, sudjelovati u akcijama spašavanja, uklanjanju eksplozivnih naprava i sl. Ove su snage formirane 2008. i imati samo lako oružje ruke. Broje 2500 aktivnih vojnika i 800 rezervista.

Hashim Thaçikosovo
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
7 godine prije

Kosovo je slično kao Ćečenija 90-tih baza nadnacionalne elite.

Tomica
7 godine prije

Upozorenja i pozivi su čisto deklarativni. Stvari i situacija su upravo onakvi kako ih elita želi a sve aktivnosti u tom pravcu sprovode NATO i EU čelnici.

Osoba C
7 godine prije

“Ako Priština odluči napraviti ovu vojsku, onda će NATO morati preispitati svoju razinu predanosti Kosovu”. Predanost. Nova čarobna riječ. Pens: “SAD duboko predane transatlanskom savezu”. Šef Pentagona naglasio ‘nepokolebljivu predanost ” NATO savezu. NATO predan stabilizaciji Afganistana. Stoltenberg: Cijenimo predanost Hrvatske NATO savezu. Austrijski ambasador Andreas Wiedenhoff. “Reći ću samo da sam uvjeren da Kolinda Grabar Kitarović dijeli našu predanost promoviranju medijskih sloboda diljem svijeta“. Kolinda Grabar Kitarović zapovjedniku NATO-ovih specijalnih snaga u Afganistanu u razgovoru je naglasila predanost Hrvatske budućnosti Afganistana,Koliko se samo s*anja skriva iza te ,,čarobne,, riječi.

Željko
7 godine prije

Zaboravili su reći čuvenu rečenicu : ” NATO je zabrinut zbog stvaranja vojske Kosova ! ” U Prištini , Skopju , Sarajevu , Podgorici , Zagrebu ne smiju ” vlasti ” ni u WC a da ne pitaju , mislim da je Beograd neovisniji !?

Bosanac, El
7 godine prije

Ako oni hoce vojsku onda je mogu i imati. Kada Bosna moze imati 2 zasto nemoze samostalna drzava kao Kosovo imati 1?
Narocito u danasnjim danima u ovim nesigurnim vremenima i sa susjedima koji imaju profasisticku vladu (i koji se dice time) je svakako preporucljivo imati svoju vojsku. Da se “zastita” natovaca (kao onih Holandjana) ili vezanje plavih kaciga za rukohvate ne ponovi.

Georgij Žukov
7 godine prije

Prvo smo ih u Jugoslaviji samodoprinosima izgradili , onda su dobili drzavu od amerike jer je ovima trebala vojnabaza , sad hoce vojsku , ne sumnjam dobit ce i vojsku , medjutim jedno pitanje visi u zraku tko ce im podariti pamet?

Weteran
7 godine prije

Postoji plan Beograda, star više od deceniju, o evakuaciji i izvlačenju Bonstila,sa svim nuklearnim oružjem, Severnim koridorom!

Tedi
7 godine prije

Povjest se ponavlja.Ici ce kao domino.

dalmata
7 godine prije

Ovo je uvreda zdravom razumu.Ttz. drzava Kosovo je NATO tvorevina da Amerikenjci otvoru vojnu bazu.Vlastodrzci Kosova ne smiju ic na pisanje bez da Yenki odobri.Sve je to cirkuski propagandni nizerazredni igrokaz za(a ima ih ko u prici)sve one koji zivu na EU,NATO jaslama.Tkz vojska Kosova je stvorena(drugi par postoli-cipela-je pitanje kad se ceka pogodan moment da EU.US(r)A brzopotezno to blagoslovu.Ova oruzana formacija ima samo jedan posa,Yenki i NATO su jaki protiv golorukog stanovnistva(20 ak iljad Talibani prca cili NATO i US(r)A)ali Veliko Albanska vojska pojacana sa ISL imbecilima(ima ih na stotine,mozda i hiljade u US(r)A bazo na kosovu,su po planu novog svjetskog poretka dovoljni(jesu li?)da pod komandom NATO i US(r)A pokoru Srbe,koji jos jedini nosu caksire.Sve je to davni plan,ali,uvik ono ali.To ali su ti zlocesti Rusi koji nikako da utuve u glavu da je nosit suknju puno boje nego imat gace.Osim toga isti su dobro dosli da se EU… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI