Nova snimka koja je ”procurila” baca jedno sasvim novo svjetlo na uhićenje Georgea Floyda!

George Floyd novi snimci
21 komentar

Nedavno su ”procurili” novi policijski snimci koji prikazuju uhićenje Georgea Floyda, koje se dogodilo u Minneapolisu. Oni su otkrili da je Floyd poprilično ometen i da postoji velika mogućnost da je bio drogiran ili u alkoholiziranom stanju, puno prije nego što je policajac Derek Chauvin kleknuo na njegov vrat.

Jedan od videa, koji je snimljen kamerom koja se nalazila na tijelu drugog policajca iz Minneapolisa Thomasa Lanea, započinje tako što pokazuje policajce kako zastaju i kako s velikom mukom pokušavaju u automobil ugurati 46-godišnjeg zaštitara koji je sve više počeo paničariti. Drugi videozapis, koji je puno dulji i koji traje više od 18 minuta, navodno je snimljen tjelesnom kamerom policajca Alexandera Kuenga, započinje događajima unutar trgovine, gdje je Floyd navodno pokušao proći s krivotvorenim računom, što je završilo tako da su policajci razgovarali o dolasku hitne pomoći, dok su u isto vrijeme savladavali Floyda na tlu.

 

Iako niti jedan isječak, od onih koje je izvorno dobio Daily Mail, ne uključuje scene nasilja, njih je ipak teško gledati. Floyd u više navrata moli za život i moli majku, pitajući policajce planiraju li ga ustrijeliti i inzistirajući na tome da je klaustrofobičan te da ne može sjediti u policijskom automobilu. Policajci pokušavaju ublažiti situaciju, govore da će otvoriti prozore automobila, a između toga ga pitaju je li uzeo kakvu drogu, nakon čega su ga optužili za nedolično ponašanje. Isječak snimka iz Kuengove tjelesne kamere daje jedan sasvim novi pogled na policijsko ponašanje, pogotovo na poznatu rečenicu “Ne mogu disati”, koja je šokirala svijet kada se u početku pojavila na društvenim mrežama prije dva mjeseca.

Jasno je, međutim, iz oba isječka da je Floyd bio ometen i da s njegovim ponašanjem nešto ozbiljno nije bilo u redu davno prije nego što je policajac kleknuo na njegov vrat. Neprestano inzistirajući na tome da on “nije takav tip”, izjave upućene policajcu, “Ne mogu disati” i “Ne želim umrijeti na čudan način”, dok su ga policajci, svezanog u lisice, pokušavali staviti otraga u automobil. Floyd je čak dragovoljno rekao da bi radije ležao na tlu, iako su se u tim trenucima policajci borili kako bi ga gurnuli, povukli i na bilo koji drugi način stavili u vozilo.

Odvjetnici četvorice službenika optuženih za Floydovo ubojstvo već su nekoliko tjedana tvrdili da se snimci obavljeni tjelesnim kamerama trebaju objaviti javnosti, inzistirajući kako to pruža potreban kontekst, koji je doveo do toga da se Floyda umiri kontroverznim klečanjem na vratu. Iako su transkripti uhićenja na Dan sjećanja objavljeni prošlog mjeseca, već su otkrili da ga je Floyd zamolio policajca da „legne na zemlju“, slušanje takvih riječi od odraslog muškarca ipak je uznemirujuće.

Prema tom transkriptu, Floyd je nakon toga počeo udarati licem o prozor automobila, nakon čega su krv i pjena počeli isticati iz njegovih usta, što je potvrdilo sumnje jednog od policajaca da je Floyd bio drogiran. Nijedan video ne prikazuje ovaj trenutak. Obdukcija je pokazala da je Floyd umro od zastoja srca, dodajući da su srčane bolesti, intoksikacija fentanilom i nedavna upotreba metamfetamina možda pridonijeli njegovoj smrti. Jedan od policajaca Krugenovoj snimci kaže kako “vjeruje” da je Floyd bio drogiran, primjećujući da su “pronašli cijev za pušenje marihuane” i “da bi moglo postojati nešto drugo… PCP ili nešto slično”.

Iako se čini da dijelovi videozapisa barem djelomično ukazuju na ponašanje policajaca, drugi dijelovi pružaju podršku za one koji žele ukinuti policiju. Floydova bivša djevojka, putnik u automobilu, policiji kaže da je psihički nestabilan (“nešto se događa s njim”) u vezi s policijom te da je prije toga upucan, sugerirajući kako bi njegovo nesavjesno ponašanje moglo biti panični napad kojeg su aktivirali policajci kada su mu prislonili pištolj na lice. Aktivisti za ukidanje policije često tvrde da su policajci odgovorni za reakcije koje nastanu zbog mentalnog zdravlja i da nemaju dovoljno prakse kako se pravilno nositi s time te da njihovi postupci uzrokuju više zla nego dobra.

Policajac Lane, čiji je odvjetnik pokušao pokrenuti postupak protiv njegovog klijenta zbog pomaganja i podržavanja ubojstva drugog stupnja i ubojstva, govori o tome i pita treba li prebaciti Floyda na drugu stranu rekavši da je “zabrinut” zbog “njegovog uzbuđenog stanja delirija ili čega već”. Chauvin govori kako je vozilo hitne pomoći na putu prema ovamo te da Floyd ostaje ”ovdje gdje ga držimo”.

Izvorni video Floydovog uhićenja, snimljen od strane jednog užasnutog prolaznika koji je svjedočio tome kako Chauvin kleči na vratu zaštitara osam minuta, doveo je do mjeseca prosvjeda protiv policijske brutalnosti i rasizma diljem SAD-a i u desetinama drugih zemalja. Demonstracije su se povremeno pretvorile u nasilne; neki od prosvjednika su čak divljački uništavali okolne trgovine i kioske i palili ih, no većina je prosvjednika mirno prosvjedovala. Floydova je smrt katapultirala malo poznati pokret ukidanja policije na nacionalnu razinu, s inicijativama koje su se vodile od New Yorka do Minneapolisa, koje zahtijevaju ukidanje ili zabranu postojanja policije. Takve su se inicijative susrele s intenzivnim otporom od strane Trumpove administracije, koja se zavjetovala da “nikada” neće otpustiti policiju.

Black Lives MatterGeorge Floyd
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Segota
3 godine prije

Hmmm, traže ukidanje policije??
Znači opet će uvest glavnog šerifa i par pomoćnika koji će odrzavati red i zakon u višemilionskom New yorku?….🥴🥴🥴🥴

Stara kuka
3 godine prije

Iako mi se gadi sav taj izrežirani cirkus sa Georgeom Floydom i iako je očigledno da je on ovdje na snimci drogiran i psihički potpuno rastresen, ostaje problem policijskog postupanja koje je svugdje u svijetu, a posebno u SAD katastrofa. Jer kako god bilo nije bilo nikakve potrebe za klečanjem na vratu, a posebno više od osam minuta. Osim toga ni ovdje policajci nisu baš od početka “smirivali situaciju”. Lupkanje na prozor palicom i vađenje pištolja iako Floyd nije pokazivao znakove agresivnosti nije baš smirilo situaciju. Tek kasnije su pokušali malo smiriti tenzije, ali kasno. A ne pomažu ni dežurni “građani” koji odmah utrčavaju sa svojim mobitelima ne bi li snimili nešto bombastično, stavili to na inteerneti i tako pokupili što više lajkova. No svejedno, obuka policajaca u SAD, a i širom svijeta je uglavnom katastrofa. Pretjerano urlanje, prijetnje, bahatost i uglavnom nespretna upotreba sile kad za tim i nema… Čitaj više »

Emiliano Zapata
3 godine prije

1.Istrazite malo kako je nastala policija…(ukratko prva zadaca u povijesti bila im je paziti na robove)
2.Usporedite koliko policija pomaze na vrijeme a koliko samo evidentira zlocine!
3.Pronadite statistiku koja pokazuje koliko policija kaznjava siromahe a koliko bogate.
4. Za kraj ,koliko policija sluzi sistemu koji porobljuje i na silu naplacuje porez, a koliko doista sluzi narodu?

Hamer
3 godine prije

Da nije krokodil droga u Americi je često uzimaju

Miro Gecbi
3 godine prije

Opiranje uhičenju, normalan postupak, osumnjenićenik vidno dezorjentiran i rezistentan

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI