Poljska farsa – Bez popusta na cijenu Varšava odustaje od američkog LNG

LNG
54 komentara

Iako je to bila jedna od glavnih tema tijekom nedavne posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa Varšavi, poljski san o neovisnosti o ruskom plinu i uvozu američkog LNG se suočava s grubom stvarnošću. Varšava je nesretna jer je američki ukapljeni prirodni plin znatno skuplji od onoga kojeg zemlji isporučuje Gazprom. Međutim, čak i ako bi Poljaci bili spremni platiti veći iznos, oni ne mogu dobiti američki plin u dovoljnim količinama iz čisto tehničkih razloga.

‘Poljska još nije donijela odluku o uvozu ukapljenog prirodnog plina iz Sjedinjenih Američkih Država”, potvrdio je poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski.

”Zato što je američki plin puno skuplji”, objasnio je ministar Waszczykowski.

No, kada je 8. lipnja u poljski LNG terminal u mjestu Świnoujście došao prvi tanker s američkim ukapljenim plinom, poljska premijerka Beata Szydło je taj događaj nazvala povijesnim. Nakon kupnje LNG-a su poljske vlast tvrdile da će time osigurati energetsku neovisnost zemlje od Rusije. Plan je bio potpisati dugoročni ugovor sa Sjedinjenim Američkim Državama, a Varšava je tvrdila kako neće potpisati novi ugovor s Gazpromom, iako trenutni vrijedi do 2022. godine.

Sada ispada da je jednokratna opskrba američkim ukapljenim plinom bila samo probni balon, a isporuka je obavljena, kako je potvrdio ministar Witold Waszczykowski, ”kako bi se provjerila sigurnost tehničke mogućnosti uvoza plina iz Sjedinjenih Američkih Država”. No, ako je s tehničkim mogućnostima i bilo sve u redu, nije bilo s cijenom.

Varšava će teško uspjeti smanjiti cijene američkog ukapljenog plina, stoga je ministar Waszczykowski izjavio: ”Ako nam SAD ponude ugovor koji će se moći natjecati s uvozom plina iz Katara i drugih regija, možemo ga uzeti u obzir.”

Međutim, američki trgovci već imaju ugovore na unosnom azijskom tržištu i zašto bi prodavali LNG Europi s gubitkom u poslovanju?

Ranije ove godine su SAD isporučile LNG Portugalu, Italiji i Španjolskoj po cijeni od 245 dolara za tisuću kubnih metara, dok cijena ruskog prirodnog plina na granici s Njemačkom iznosi 183 dolara za tisuću kubnih metara.

No, cijena za Poljsku bi bila čak i veća i američki LNG za Poljake bi koštao 266 dolara za tisuću kubnih metara, dok se cijena ruskog plina za Poljake kreće od 195 do 213 dolara za tisuću kubnih metra

Prošle godine je Poljska od Gazproma kupila 11 milijardi kubnih metara plina. Pretpostavimo da je umjesto ruskog plina kupila američki LNG, za istu količinu bi platila više 600 do 800 milijuna dolara.

Zanimljivo je da je razlika u cijeni između katarskog i američkog LNG mala, što je u usporedbi s ruskim plinom bitno.

Međutim, Poljska i dalje kupuje 1,5 milijardi kubnih metara katarskog ukapljenog plina.

No, Waszczykowski je svejedno uspoređivao cijene američkog LNG s katarskim, a ne ruskim plinom. To bi značilo da je Varšava u načelu spremna platiti američki skuplji plin, samo da ga ne kupuje od Gazproma. Međutim, ispada da nije tako.

Razlika u cijeni između katarskog i američkog LNG je mala, pa ako bi isporuke bile većih razmjera, SAD bi Poljskoj trebale dati popust, ali američke kompanije neće poslovati s gubitkom.

Katar nema puno za izgubiti, jer se katarski LNG većinom prodaje u Aziji. No, kada bi europski potrošači, stanovništvo i industrija, preplatili plin po ovom scenariju i ako pretpostavimo da se svi u Europi isključe s ruskih plinovoda i počnu kupovati skuplji američki LNG, EU bi za plin morala platiti više od 13 do 17 milijardi dolara godišnje.

U slučaju smanjenja opskrbe plinom kroz plinovode, Europljani će na svaku milijardu kubnih metara plina potrošiti 50 do 70 milijuna dolara više.

Međutim, SAD u praksi i ne mogu osigurati takve količine za Europu iz tehničkih razloga. Čak i ako pretpostavimo da bi SAD mogle osigurati  potrebne količine plina za EU, što je trenutno nemoguće, postoje ograničenja za prolaz tankera kroz uske tjesnace prema poljskom LNG terminalu. Veliki tankeri tamo jednostavno ne mogu uploviti. Treba izračunati i gaz tankera, jer oni veliki tam ne mogu proći i morali bi se koristiti oni kapaciteta 120 do 150 tisuća kubnih metara plina. Ako bi Poljska htjela zamijeniti 11 milijardi kubnih metara ruskog plina s američkim ukapljenim plinom, trebala bi godišnje slati i primati više od 73 tisuća takvih tankera. Dakle, poljski ministar Witold Waszczykowski i stručnjaci su shvatili da su se malo preračunali i nisu potpisali dugoročni ugovor, jer je jedno primiti jedan tanker u LNG terminal u Świnoujścu, ali 73 tisuće tankera godišnje izgleda znanstvena fantastika.

Usput, je li itko izračunao dubinu Jadranskog mora i koliko bi tisuća tankera, bez obzira na cijenu, prošlo kroz Otrantska vrata i plovilo do LNG terminala na Krku? Čini se da ćemo se suočiti s istim problemom kao i Poljaci, ali, obzirom da oni teka trebaju doći, naše će ih vlasti po dobrom starom običaju rješavati u trenutku kada postanu nerješivi.

GazpromLNG
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ivanov
6 godine prije

Ako je netko mislio – a tako smo skoro svi mi mislili – da ce Poljska kupovati skuplji plin samo zato da bi naskodili Rusima su se grdno prevarili. Tako nesto mozte ocekivati samo u banana drzavama kao sto je Hrvatska. US Is “The Greatest Threat To Peace In The World Today,” New Poll Finds – Javlja zerohedge On 30 December 2013, the BBC had reported of that poll: «This year, first [meaning here, ‘for’] the first time, Win/Gallup agreed to include three questions submitted by listeners to [BBC’s] Radio 4’s Today programme». And, one of those three listener-asked questions was phrased there by the BBC, as having been «Which country is the biggest threat to peace?» The way that WIN/Gallup International itself had actually asked this open-ended question, to 67,806 respondents from 65 countries, was: «Which country do you think is the greatest threat to peace in the world… Čitaj više »

rodoljub
6 godine prije

Kupice Poljaci americki plin da bi dokazali ljubav i privrzenost NATO-u . Ionako ce to platiti raja .

StarDam
6 godine prije

Ostat će Pale sam na svijetu. A tako su bili sretni što su se izvukli iz ruskog zagrljaja da bi se odmah uvukli Njemačkoj. Pa su se poatavili na EU u SADističkom zagrljaju. Kome će se sad uvlačiti?

Željko
6 godine prije

Gledao jučer navečer na “hrvatskoj državnoj TV” reportažu pod imenom “Baltički križ”, umalo TV nisam razbio od količine rusofobije! Da se razumijemo, nisam ni rusofil!

irkol
6 godine prije

Zapad je pisao da Rusija smrzava Ukrajinu, zato jer Ukrajina ne placa za plin.
Sad kad Nijemci ne zelu izruciti narucene turbine za struju za Krim, ruske novine ne pisu da zapad smrzava Krim.
Ne samo da ga pokusavaju smrzavati nego i izgladniti.

Goran
6 godine prije

nakraju će ameri kupovati od rusa i prodavati europi jer oni to smiju

Simdo
6 godine prije

Netko siri ovo po internetu, ne znam jel ovo fake news ili istina.
Sto vi mislite?
Putin – “If you look around at what he (the Pope) says it’s clear that he is not a man of God. At least not the Christian God, not the God of the Bible.”

Čardak
6 godine prije

Da, 73 tisuće tankera zvuci kao znanstvena fantastika zato sto to i jest! Ovdje se radi o krucijalnoj pogrešci jer se izjednačava volumen ukapljenog tj. tekućeg plina (LNG – liquefied natural gas) i prirodnog plina u plinovitom stanju. 1 m3 ukapljenog plina = 600 m3 plina u plinovodu. Dakle, 11 mlrd / 600 = 18,3 milijuna m3 LNG. Ako uzmemo da jedan tanker nosi 120 tisuća m3 ukapljenog plina, onda je Poljskoj potrebno oko 18,3 milijuna / 120 tisuća = 153 tankera godišnje. To je također puno uzevši u obzir kako je ukupan broj LNG tankera sličnog kapaciteta 410 u 2016. godini. To bi značilo da bi samo Poljska zauzela skoro 40% svjetskih transportnih kapaciteta ukapljenog plina. Broj tankera manjeg kapaciteta je nešto veći (točan podatak nisam našao), ali sa smanjenjem kapaciteta raste trošak po m3 tako da ni to nije rješenje. Također, treba nadodati da je kapacitet postrojenja za… Čitaj više »

derlo
6 godine prije

Reuter pise kako je prije jedan tjedan odrzan veliki sajam domacih proizvodjaca sira blizu Moskve.
Pise da je u Rusiji niknula nova industrija, zatim na kraju ubacu fake news da je hrana u Rusiji porasla u zadnje tri godine 150%.
Reuters misli da se ne mogu naci cijene hrani u Rusiji preko interneta.
Reuters su americko cionisticko lazljivo poropagandno glasilo.

The Russian food embargo comes at a price, however. Official statistics show that food prices have increased 1.5 times in the last three years after Russia banned imports of many European foodstuffs.

tak
6 godine prije

Trenutno u svijetu ima cca 177 plinskih tankera. Eto posla za naša brodogradilišta.

Grdi
6 godine prije

Glupost, imbecilnost i ulizavanje kosta ………..samo naprijed u vlastitu tragediju !! ……….. (nadam se da Hrvatski – sa veliko “H”, veleumnici citaju ovo)

zagi
6 godine prije

Pa sada neka naši sabornici i državni uhljebi kupuju taj plin koji žele dovesti na Krk, koji je “duplo” skuplji jer mi radnici jedva i plačamo onaj “jeftini” ruski!

Zagor
6 godine prije

“Usput, je li itko izračunao dubinu Jadranskog mora i koliko bi tisuća tankera, bez obzira na cijenu, prošlo kroz Otrantska vrata i plovilo do LNG terminala na Krku? Čini se da ćemo se suočiti s istim problemom kao i Poljaci, ali, obzirom da oni teka trebaju doći, naše će ih vlasti po dobrom starom običaju rješavati u trenutku kada postanu nerješivi.”……..
Jadransko more je dovoljno duboko za bilo koji tanker.

robokap
6 godine prije

U datim okolnostima koje su veoma slozene najvazinije je sto pre uraditi konekciju ka Bugarskoj,zatim konekciju ka Makedoniji.Mozemo biti radosni veoma brzim tempom kojim se gradi Turski tok.Sve ostalo je mlacenje prazne slame.I vetroparkovi i solarna energija i biomasa i hidroenergija nece mozi da zamene gasne i Nuklerane elektrane kojih ce biti sve vise i vise u svetu.Potraznja za strujom i gasom vrtoglavom brziniom samo raste

volodja
6 godine prije

Ameri mogu doneti gas u Evropu jedino da dodju licno i prdnu nasred Evrope.

ivan
6 godine prije

sve mi se čini da će ih njemci u dogovoru sa rusima vratit na njihove povijesne prostore odakle ih je staljin maka da bi kreira veliku ukrajinu još će tu bit svega

Goran
6 godine prije

73000 LNG tankera??? Za cijelokupnu potrosnju plina u Poljskoj dovoljno je 11000000000/600=18333333/150000=122, tj. 122 iskrcaja LNG broda, znaci u prosjeku svaka 3 dana jedan brod. Uzevsi u obzir da jednom brodu treba cca mjesec dana za put Poljska-US-Poljska, prevedeno cijela Poljska potrosnja plina moze se odrzavati sa 10 do 12 LNG brodova.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI