Prepirke i svađe na početku summita G7 u Francuskoj

Emmanuel Macron Donald Trump
6 komentara

Dok su se čelnici sedam najrazvijenijih svjetskih zemalja spustili u Biarritz na svoj godišnji sastanak, bilo je više neslaganja nego sklada među grupama i više sitnih svađa nego u sapunici.

Trgovinska napetost, zabrinutost za okolinu, porez na tehnologiju i Brexit-ove nevolje bacili su sjenu na sastanak u Francuskoj, pa je i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predvidio “težak test jedinstva i solidarnosti.”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i američki predsjednik Donald Trump međusobno su se porječkali čak i prije nego što su se uopće Amerikanci dotakli francuskog tla. Macron je pozvao svjetske čelnike da slijede primjer Francuske i uvedu digitalni porez tehnološkim kompanijama iz Silicijske doline, za koje je u srijedu rekao kako “ne doprinose općem dobru”. Trump se uvrijedio i zaprijetio je da će oporezivati “njihovo vino kao što to do sada nikad nisu vidjeli ” kao odgovor na Macronov apel.

Bez obzira na to, dvojica vođa pojavila su se s osmjesima na licima nakon ručka u subotu. Trump se osvrnuo na njihov raniji okršaj rekavši da “svako malo se bacimo na to.” Ipak, malo je vjerojatno da će to veselje ublažiti Trumpa do prihvati Macronov plan za spas iranskog nuklearnog sporazuma koji bi uključivao pregovore s islamskom Republikom, dopuštajući joj da prodaje svoju naftu.

Trumpova i Macronova svađa nisu bili jedini izloženi trgovinski problem, a američki predsjednik stigao je u Francusku ubrzo nakon što je najavio dodatnu carinu od pet posto na kineski uvoz u vrijednosti od 550 milijardi dolara. Također je „naredio“ američkim kompanijama da napuste Kinu. Ostali čelnici G7 dugo su se protivili Trumpovom merkantilizmu, a novi britanski premijer Boris Johnson nije promijenio ravnotežu.

Johnson je obećao da će održati predavanje Trumpu o njegovom trgovinskom sporu s Pekingom, za koji je rekao da bi potencijalno mogao uzrokovati “pad globalne ekonomije”. Ipak, Johnson će morati oprezno djelovati, jer će Velika Britanija uskoro tražiti vlastiti trgovinski sporazum sa SAD-om, jer bi se Brexit trebao dogoditi 31. listopada, prema planu.

Johnson je također udario na Macrona zbog  trgovinskog odnosa s Brazilom. Optužujući brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da laže o svojim naporima u borbi protiv klimatskih promjena, Macron je obećao da će goruću prašumu Amazone staviti na vrh svojeg dnevnog reda za vikend, te je zaprijetio vetom na trgovinski sporazum između EU-a i bloka Mercosur koji uključuje nekoliko Južnoameričkih zemalja.

20 godina nakon sklapanja sporazuma, Johnson je u subotu rekao novinarima da “postoje sve vrste ljudi koji će se pod bilo kakvim izgovorom umiješati u trgovinu i razbijanju trgovinskih sporazuma, a ja to ne želim vidjeti.” Večer prije, njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako blokiranje sporazuma – koji bi također utjecao na Argentinu, Urugvaj i Paragvaj – “nije odgovarajući odgovor.”

Što se tiče Brexita, Johnson je bio predmet podrugljivih opaska Donalda Tuska, koji je rekao kako se nada da “premijer Johnson neće voljeti ući u povijest kao” g. Bez dogovora “, ako Velika Britanija napusti uniju bez ikakvog trgovinskog sporazuma, kao što je britanski čelnik rekao da bi bio voljan učiniti. U svojevrsnom odgovoru ‘znam da ti jesi, ali što sam ja?’, Johnson je odgovorio da “ako Donald Tusk ne želi srušiti Brexit kao g. Bez Dogovora, tada bi to trebalo imati na umu.”

Prošlogodišnji summit u Kanadi završio je u neredu, pošto je predsjednik Trump povukao svoj potpis iz zajedničkog komunikeja kojeg su tradicionalno izdali čelnici krajem vikenda. Macronova odluka da odustane od komunikeja ove godine ukazuje na nesklad unutar grupe. Što naravno postavlja pitanje: ako se sedam najnaprednijih svjetskih demokracija ne može složiti oko tako blage i istančane izjave, zašto biste uopće prolazili kroz taj proces?

G7
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zax
4 godine prije

Kao i obicno radi se uglavnom o parama. Rusiju nisu uspjeli slomit a s kinom ne ide sve po planu. Financijski sektor koji je bio glavno oruzje zapada danas je jedna velika ponzi shema pred slomom. Ko prezivi pricat ce

samo tako
4 godine prije

G7 složno zaključuje da se u ničemu na mogu složiti. A tek Macron… nedostatak kisika iz brazilske prašume očigledno djeluje vrlo, vrlo štetno na rad njegovog mozga

Ivi.tz
4 godine prije

G7= mapet šou…

Lucija
4 godine prije

Bob
To se kaže državnici pronašli “dodirne točke”.
Koliko se sjećam, hvatao je Trumpa za koljeno u usa…
A ovo sad: ono, – vidi neš’ gore…i – hop.
Neoprezan je Trumpi…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI