Rusija i Saudijska Arabija – Sastanak u Moskvi u sjeni suradnje s Iranom

Lavrov - Adel-Al-Jubeir
13 komentara

Jučer su se u Moskvi sastali ruski i saudijski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov i Adel Al-Jubeir, kako bi razgovarali o situaciji u Siriji, dok se istovremeno u ruskoj prijestolnici održavao sastanak na vrhu ruske i iranske vojske, na kojem je sudjelovao i sirijski ministar obrane, general Fahd Jassem Al-Freij.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i najviši diplomat saudijskog režima Adel Al-Jubeir su razgovarali i o ulozi Irana u Siriji.

Lavrov je rekao “kako se stavovi Moskve i Rijada o tom pitanju, blago govoreći, ne podudaraju”. Navodni kemijski napad u Siriji je druga točka oko koje se Rusija i Saudijska Arabija ne slažu.

Saudijski režim se oštro protivi sudjelovanju Iranske revolucionarne garde i libanonskog Hezbollaha u Siriji, priopćio je saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora sa Sergejem Lavrovom u Moskvi.

“Vjerujemo da njima nema mjesta ni u Siriji, ni u bilo kojem drugom dijelu svijeta. Ove skupine utječu na situacije u Iraku, Siriji, Libanonu, zemljama Zaljeva, Jemenu. Hezbollah provodi svoje operacije u različitim regijama Bliskog istoka i provodi iransku agendu. Željeli bismo ukloniti iransku uključenost u regiji”, rekao je Al-Jubeir.

Ruski ministar vanjskih poslova se usprotivio se tom stavu, ističući kako Iran, kao i Hezbollah, djeluju u Siriji na službeni zahtjev predsjednika Bashara Al-Assada.

“Hezbollah ne vidimo kao terorističku organizaciju. Držimo da su Iran i Hezbollah, poput ruskih zračnih snaga, došli u Siriju na zahtjev legitimne sirijske vlade”, rekao je Lavrov.

“Znamo da se naši pristupi, blago govoreći, ne podudaraju, ali smo sigurni da nam trebaju sve sirijske strane, bez izuzetaka, kao i svi međunarodni akteri koji utječu na njih, te da nam se pridruže kako bismo riješili ovu krizu”, kazao je Lavrov.

Iako odlučan u stavu da je Iran “destabilizirajući faktor” u regiji, Adel Al-Jubeir se složio s Lavrovom da je Teheran jedan od čuvara primirja u Siriji postignutog sporazumom u Astani.

Osim sudjelovanja Teherana u Siriji, dvojica diplomata se nisu složila ni u stavu o američkim raketnim napadima na sirijsku zračnu bazu početkom travnja. Washington je poručio kako je vojna operacija bila odmazda zbog navodnog kemijskog napada na grad Khan Shaykun, za kojeg SAD optužuju sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

Saudijski ministar vanjskih poslova je nazvao američki napad “uravnoteženim korakom kako bi se kaznile sirijske vlasti”. Adel Al-Jubeir je podržao ideju međunarodne istrage u napadu, ali je naglasio da Rijad vjeruje kako Assad snosi odgovornost za njega.

Međutim, još uvijek nema nikakvih značajnih dokaza da bi Damask ​​stajao iza navodnog kemijskog napada, istaknuo je Lavrov.

“Tajno nam je rečeno da naši američki partneri imaju uvjerljive dokaze, navodno popis s imenima dužnosnika i vojnog osoblja koji su sankcionirani zbog uporabe kemijskog oružja i drugih stvari. No oni, naravno, ne mogu podijeliti te podatke jer su povjerljivi”, rekao je Lavrov, dodavši “kako Moskva jednostavno ne može vjerovati ovakvim izjavama”.

“Kritičari istrage tvrde kako stručnjaci Ujedinjenih naroda nisu mogli biti poslani na mjesto napada zbog sigurnosnih razloga. Mi smo se potrudili provjeriti ove izjave i pokazali su se lažnima. Nema razloga da se ne pošalju stručnjaci kako na mjesto kemijskog napada u Khan Shaykunu, tako i u zračnu bazu iz koje su zrakoplovi s kemijskim oružjem navodno poletjeli”, rekao je Lavrov.

Istovremeno je francuska obavještajna služba priopćila kako su uzorci navodno prikupljeni na mjestu napada u Khan Shaykunu pokazali “kako nema sumnje da je korišten plin sarin i da je proizveden u sirijskim laboratorijima”, izvijestio je u srijedu AFP. Istu je tvrdnju ranije u travnju iznio i veleposlanik Velike Britanije u Ujedinjenim narodima, Matthew Rycroft.

Međutim, Moskva želi znati gdje su Velika Britanija i Francuska dobili uzorke, izjavio je Lavrov, pitajući se zašto nijedna druga članica međunarodne zajednice, osim Pariza i Londona, ništa ne zna o tim uzorcima i rezultatima analize.

Okrenuvši se budućnosti Sirije, ministar vanjskih poslova saudijskog režima, Adel Al-Jubeir, izjavio je kako predsjedniku Assadu “nema mjesta i ne može igrati nikakvu ulogu, te da mora odstupiti”.

Jubeir je potvrdio da Saudijska Arabija podržava sirijske mirovne pregovore koji su pomogli u uspostavi trenutnog prekida vatre.

Prema Lavrovu, Moskva i Rijad nemaju nepremostive razlike u rješavanju sirijske krize, a ruski ministar vanjskih poslova je dodao i kako su se bilateralni odnosi država “općenito poboljšali proteklih godina”.

Konferencija o sigurnosti u Moskvi i sastanak vojnog vrha Rusije, Irana i Sirije

Ako ostavimo po strani diplomatski rječnik, iz ovog sastanka je jasno vidljivo da se Rusija i Saudijska Arabija ne mogu složiti oko nijednog pitanja vezanog za sirijsku krizu, što nije slučaj u odnosima Rusije i Irana.

Teško je reći da je jučer u Moskvi “slučajno” počeo dvodnevni sastanak ruskog i iranskog vojnog vrha, a danas posebni izaslanik Vladimira Putina putuje u Teheran.

Naime, prekjučer je iranski ministar obrane, general Hossein Dehghan, stigao u Moskvi, gdje je razgovarao s visokim ruskim dužnosnicima, a zadržat će se na “VI Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti” koja se u ruskom glavnom gradu održava 26. i 27. travnja.

Iranski veleposlanik u Moskvi, Mehdi Sanai, istaknuo je kako iranski ministar obrane također ima niz bilateralnih susreta, uključujući i onaj najvažniji, sa svojim ruskim kolegom generalom Sergejem Šojguom, na kojem će sudjelovati i sirijski ministar obrane general Fahd Jassem Al-Freij.

Konferencija u Moskvi se bavi najvažnijim pitanjima globalne i regionalne sigurnosti. Na plenarnoj sjednici će se pažljivo razmotriti pitanje borbe protiv međunarodnog terorizma, sigurnosna pitanja u Europi i azijsko-pacifičkoj regiji, uloga obrambenih odjela zemalja sudionica u povećanju sigurnosti u raznim dijelovima svijeta. Na konferenciji koju je organiziralo rusko Ministarstvo obrane sudjeluje više od 750 gostiju, među kojima ministri obrane i vojna izaslanstva, te predstavnici stručne i akademske zajednice iz 86 zemalja, kao i izaslanstva međunarodnih organizacija UN, OESS, SCO, CIS, CSTO i ICRC.

Na odvojenom dijelu rusko-iranskih razgovora će biti govora o ruskim isporukama oružja Iranu vrijednog 10 milijardi dolara, a pregovori o ovom poslu su počeli nakon što je Rusija iranskoj vojsci isporučila protuzračne sustave S-300.

Osim konferencije i bilateralnih sastanka, danas u Iran putuje specijalni predstavnik Vladimira Putina za Siriju, Aleksandar Lavrentijev, koji će se u Teheranu sastati s čelnikom iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, Alijem Shamkanijem. Svrha posjete su razgovori i konzultacije kako bi se uskladilo promicanje zajedničkih političkih, vojnih i obrambenih inicijativa.

Aleksandar Lavrentijev će tijekom sastanka s Alijem Shamkanijem prenijeti mišljenje ruskog predsjednika Vladimira Putina o aktualnim događanjima u regiji, te naglasiti potrebu da se proširi suradnja u borbi protiv terorizma i za okončanje sirijskog krize.

Sastanak
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan1
6 godine prije

Zapad glorificiranjem Putina, želi zaustavit proces demokracije u svijetu, tako što mu pripisuje nadljudske sposobnosti utjecanja na predsjedničke izbore diljem svijeta.
Al-Jubeir, ministar imperije zla, zna se što od njega očekivat. Oni ekstremističke skupine vide kao ćuvare toga imperija.

mario
6 godine prije

Na sta se svela rusija jadna li joj majka.bogami za vrijeme jelcina su bili gladni ali barrem ovakvi klosari nisu mogli usred moskve drzat moralne lekcije rusima i pravit ih budalama u njihovoj kuci. A sad su kao neka sila a s njima se izruguju jedan izrael saudijska arabija,turska i slicne vukojrbine

Borac2
6 godine prije

Sam Shoigu je izjavio da su iskustva ratovanja sa hezbollahom kljucna za napredak Ruske vojske i da to ulazi u novu doktrinu ucenja. A onda neki vjeruju da razvoro sa balavccem Jubeirom (tako ga je Lavrov nazvao prosle godine na pressici) ima neku veliku tezinu?

Michael Collins
6 godine prije

I sad smo kao nešto novo čuli o saudijskim stajalištima, što do sada nismo znali? Umjesto da se ruše izraHELLski zrakoplovi po Siriji, da Iran počne naoružavati svoju manjinu u Barabiji pa da im tamo izvoze demokraciju ovdje se gubi vrijeme sa ovim kozojebom. To bi bilo isto kao kada bi Tillerson zvao svog iranskog kolegu u posjetu Washingtonu.

subaru
6 godine prije

Da rusi rade za sebe a ne za bobrokove naoružali bi svog strateškog saveznika Iran besplatno, no nemaju mandat za takovo nešto. A pregovarati sa đelatima i zvati ih partneri može samo prodana duša.

Laki Topalović
6 godine prije

Dakle, Jubeir lupeta a Šojgu Deghan i sirijski ministar drže zatvoreni sastanak, a onda idu na tu konferenciju. Zanimljivo

Hash
6 godine prije

Misli balo da moze ponuditi nesto Rusima da ih odvoji od Irana. Dali ameri instrukcije i poslali kera da buši.
Još ne kontaju da su pri kraju i da im vrijeme ubrzano ističe.
Sergej stari vuk zna dobro sa kakvom bagrom ima posla

krivA
6 godine prije

…”psi rata” ma otkud bili…, istina…, dolaze i dolazit ce u Rusko dvoriste..,kao i saveznici i istomisljenici. Istina, RF kao domacin, primit ce ih i ugostit.., nahranit i napojit, no ti “psi” nece se i do sada se nisu usudili zarezat u Ruskom dvoristu vec samo laju. Rusi to pristojno odalusaju, a ovi kad se izlaju.., podviju rep, spuste usi i pravac doma…, poneki misleci.., ma sro nam je trebalo dolazit! Dobro je dok Ruski Slaven ima strpljenja! A “kauc generalima”, medju koje i sebe ubrajam…, nedo Bog da Rus krene! Jer ako krene…, nitko nece znati zasto, kako i kad a pogotovo od nikog nece trazit dozvolu! …IQ…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI