Rusija ne želi dolare ni u Nacionalnom fondu blagostanja i uzima eure i juane

Dolar Juan novcanice
36 komentara

Od 540 milijardi dolara rezervi Središnje banke Rusije je tek nekoliko milijardi denominirano u američkoj valuti. Zemlja se drugoj polovini 2018. i tijekom ove godine uspješno riješila oko 100 milijardi dolara američkih državnih obveznica i sada je na redu Nacionalni fond blagostanja. Onaj fond trenutno raspolaže s imovinom od 7949 milijardi rubalja, ili 124,4 milijarde dolara.

Ministarstvo financija Rusije planira poduzeti još jedan korak ka dedolarizaciji svojih međunarodnih rezervi, izvještava Bloomberg. Geopolitički rizici su Rusiju doveli do odluke da strukturu Nacionalnog fonda blagostanja zamijeni u korist eura i juana.

Ministarstvo financija Rusije 2020. smanjit će udio dolara u Nacionalnom fondu blagostanja, piše Bloomberg pozivajući se na zamjenika ministra financija zemlje Vladimira Količeva.

Važno je napomenuti da su najvažniji razlog promjene strukture deviznih rezervi „geopolitički rizici“.

Prema Količevu, “različite valute će zamijeniti dolar, a te valute će biti one koje MMF po svojim standardima također smatra rezervama, uključujući kineski juan i valute drugih zemalja”.

Naime, rusko ministarstvo financija će razmotriti pitanje češćih redovitih otkupa deviza za Nacionalni fond blagostanja, kolokvijalno zbog namjene zvan i „fond socijalne skrbi“, ali u eurima, umjesto u dolarima.

“Ovo je sjajna prilika da Središnja banka dodatno poveća udio eura u rezervama”, rekla je ekonomistica Sofia Donjeck dodajući da je za Rusiju to politički cilj, ne samo financijski manevar.

Bloomberg podsjeća da je ranije ruski predsjednik Vladimir Putin najavio početak takozvane „dedolarizacije“ svoje zemlje kao odgovor na pooštrene antiruske sankcije od strane Sjedinjenih Država.

U sklopu ove politike je samo u 2018. godini Središnja banka Rusije 100 milijardi dolara pretvorila u eure i juane, što je tu zemlju učinilo najvećim vlasnikom kineskih valutnih rezervi u svijetu.

Trenutno je oko 40% Nacionalnog fonda blagostanja, koji je po norveškom modelu nastao zahvaljujući prihodima od prodaje nafte, do listopada ove godine porastao na vrijednosti od 124,5 milijardi američkih dolara. 30% je imovine je u eurima, a 6% u britanskim funtama.

Ono što vrijedi napomenuti je rast fonda  tijekom tekuće godine, koji su samo u 2019. s 58,8 milijardi početkom siječnja do sada više nego udvostručio i vrijedi 124,5 milijardi dolara. Isti je trend primjetan kod Središnje banke Rusije, čije su međunarodne rezerve u siječnju ove godine iznosile 468,5 milijardi, a sada vrijede 542,9 milijardi dolara Podsjetimo još jednom da govorimo o ekvivalentu, ne o imovini u američkoj valuti.

Središnja banka Rusije je najteže razbolje prošla 2015. godine, kada je zbog odljeva kapitala, zapadnih sankcija i pada cijena nafte potrošila oko 200 milijardi dolara iz rezervi, koje su u svibnju 2015. pale na 356,7 milijardi dolara. Od tada počinje oporavak i prošle godine je odlučeno izbaciti dolar iz rezervi prvo Središnje banke, sada nacionalnog fonda blagostanja, posebno iz sustava međunarodne naplate gdje god je moguće, posebno u isplatama za izvoz nafte, plina, pšenice i oružja.

CBRBloomberg

DedolarizacijaSredišnja banka Rusije
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ha ha
4 godine prije

“Ono što vrijedi napomenuti je rast fonda tijekom tekuće godine, koji su samo u 2019. s 58,8 milijardi početkom siječnja do sada više nego udvostručio i vrijedi 124,5 milijardi dolara”

pored ovakve cifre u dolarima rusima više ne trebaju dolari
osim onoj gladnoj djeci
barem 30%

Milance iz Ceske
4 godine prije

Káď se suocite dá istinom dá preko 90 stanovnika pojma nemá o svim tím politickim dogadjanjima nití ih to zanima.Zive svoj život,vjeruju lazima medija,politickihi Stránská itd.Na osnovo toga vecina komentářa je na portálu Logicno .

Adriana
4 godine prije

Koliki je geopolitički rizik Eura? Rizik $ je zbog potpune nepredvidivosti odlučivanja i djelovanja u US u velikom porastu. Povjerenjem (da li s pokrićem) u €, Rusija daje veliku potporu u svakom pogledu EU ili barem osovini Berlin – Pariz.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI