Ruski diplomati upozoravaju da se ne pravi zabavni program oko ponovnog pokretanja G8

Marija Zaharova
5 komentara

Grupa od sedam najrazvijenijih zemalja bi trebala bolje usaglasiti stav o mogućem ponovnom uspostavljanju G8, a ne da se pravi „šou“ od takve diskusije, izjavila je u četvrtak službeni glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Što se tiče formata, očigledno je da ne misle ozbiljno – to nije način na koji treba raditi. Ako se jednom godišnje usvoji konsolidovani stav o nizu pitanja od međunarodnog terorizma do situacije u Ukrajini, oni bi se prvo morali dogovoriti o takvom logičnom, formalnom pitanju, kao što su odnosi sa Rusijom u formatu njihovog foruma. Ovako bi trebali da postupe”, rekla je Zakharova za TV kanal Rossiia-1. “Ali, nažalost, svet se danas prepušta u ruke ljudi koji žive po zakonima šou biznisa.”

“Želela bih da ova situacija ostane u okviru zakona, u okviru diplomatije”, primetila je.

Rusija je, prema Zaharovoj, spremna da razmotri inicijative grupe sedam najrazvijenijih zemalja za vraćanje formata G8. “Ako je reč o formatu, veoma je važno u ovom slučaju čuti i razumeti šta G7 želi, o čemu se mogu dogovoriti njene države članice. U tom slučaju, odgovarajuće pozivnice treba da budu upućene ruskoj strani”, primetila je.

Grupa G7 je udruženje zemalja koje okuplja Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačku, Italiju, Kanadu, Sjedinjene Države, Francusku i Japan. 1997. godine preimenovana je u G8 nakon što se Rusija pridružila udruženju. 2014. godine, zapadne zemlje su se odlučile vratiti u format G7 nakon krize u Ukrajini i pogoršanja odnosa sa Rusijom.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Derim
Gost
Derim

Rusija nije inicirala povratak u G8 pa ne vidim čemu polemika. Blento napisao tweet i sad “cijeli svijet” opet broji o tome da Rusiji nije mjesto u G8 jer su agresori, nedemokratska država i ne poštuju ljudska prava. Treba iskoristiti svaku priliku za osudu i demoniziranje Rusije a u nedostatku iste, stvoriti takvu priliku.

Pa dobro kakvi su to ljudi?!?
Gost
Pa dobro kakvi su to ljudi?!?

Ja se ne bih vratio među te lopove nikad, pa ti svi su upropastili i zatrovali ovaj Svijet sa svojim idejama.

Macchiato
Gost
Macchiato

jedina realna opcija bi bilo G9, ali ozbiljno transformisana.

Lucija
Gost
Lucija

Ma pustimo gluposti…
Jeste vi vidjeli Zaharovu kako pleše Kazačok? 😊
Na povećim štiklama?

Zvrk
Gost
Zvrk

Mislim da jesmo. Bio je čak i članak o tome.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik