Ruski diplomati upozoravaju da se ne pravi zabavni program oko ponovnog pokretanja G8

Marija Zaharova
5 komentara

Grupa od sedam najrazvijenijih zemalja bi trebala bolje usaglasiti stav o mogućem ponovnom uspostavljanju G8, a ne da se pravi „šou“ od takve diskusije, izjavila je u četvrtak službeni glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Što se tiče formata, očigledno je da ne misle ozbiljno – to nije način na koji treba raditi. Ako se jednom godišnje usvoji konsolidovani stav o nizu pitanja od međunarodnog terorizma do situacije u Ukrajini, oni bi se prvo morali dogovoriti o takvom logičnom, formalnom pitanju, kao što su odnosi sa Rusijom u formatu njihovog foruma. Ovako bi trebali da postupe”, rekla je Zakharova za TV kanal Rossiia-1. “Ali, nažalost, svet se danas prepušta u ruke ljudi koji žive po zakonima šou biznisa.”

“Želela bih da ova situacija ostane u okviru zakona, u okviru diplomatije”, primetila je.

Rusija je, prema Zaharovoj, spremna da razmotri inicijative grupe sedam najrazvijenijih zemalja za vraćanje formata G8. “Ako je reč o formatu, veoma je važno u ovom slučaju čuti i razumeti šta G7 želi, o čemu se mogu dogovoriti njene države članice. U tom slučaju, odgovarajuće pozivnice treba da budu upućene ruskoj strani”, primetila je.

Grupa G7 je udruženje zemalja koje okuplja Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačku, Italiju, Kanadu, Sjedinjene Države, Francusku i Japan. 1997. godine preimenovana je u G8 nakon što se Rusija pridružila udruženju. 2014. godine, zapadne zemlje su se odlučile vratiti u format G7 nakon krize u Ukrajini i pogoršanja odnosa sa Rusijom.

G7G8
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pa dobro kakvi su to ljudi?!?
4 godine prije

Ja se ne bih vratio među te lopove nikad, pa ti svi su upropastili i zatrovali ovaj Svijet sa svojim idejama.

Macchiato
4 godine prije

jedina realna opcija bi bilo G9, ali ozbiljno transformisana.

Derim
4 godine prije

Rusija nije inicirala povratak u G8 pa ne vidim čemu polemika. Blento napisao tweet i sad “cijeli svijet” opet broji o tome da Rusiji nije mjesto u G8 jer su agresori, nedemokratska država i ne poštuju ljudska prava. Treba iskoristiti svaku priliku za osudu i demoniziranje Rusije a u nedostatku iste, stvoriti takvu priliku.

Lucija
4 godine prije

Ma pustimo gluposti…
Jeste vi vidjeli Zaharovu kako pleše Kazačok? 😊
Na povećim štiklama?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI