Sirijska vojska u Qamishliju prisilila američku vojsku na povlačenje

Vojska SAD - konvoj
14 komentara

Jedinice sirijske vojske su u četvrtak, 12. prosinca, blokirale američki vojni konvoj koji je pokušao proći blizu zračne luke u zrakoplovne vojne baze južno od grada Qamishli u sirijskoj provinciji Hasaka. Sirijska vojska prisilila je američke trupe da se okrenu i provedu „taktičko povlačenje“.

Tijekom proteklih mjeseci sirijska i ruska vojska su pojačale svoju prisutnost u provinciji Hasaka, uključujući strateški važnu zračnu luku Qamishli, koji vladine snage nisu napustile niti jednog trenutka tijekom više od osam godina rata. U vrijeme „bliskog susreta“ američke vojske sa sirijskim snagama je tamo bilo raspoređeno ruskih vojnih vozila i helikoptera.

Sirijske snage blokiraju prolazak vojnog konvoja američke vojske. koja je pokušala napredovati u pokrajini Al-Hasaka, na sjeveroistoku Sirije.

Na snimkama objavljenim na društvenim mrežama u četvrtak se vidi skupina sirijskih vojnih obavještajnih časnika i vojnika, koji su zaduženi za zaštitu Međunarodne zračne luke grada Qamishli, koji su blokirali američki konvoj i spriječili ga da nastavi putem u sjeveroistočnoj provinciji.

Na snimci se vidi kako je konvoj američkih vojnika bio prisiljen okrenuti se i promijeniti kurs, izbjegavajući izravnu konfrontaciju sa sirijskim trupama raspoređenim u tom području.

Izvor s kojim su se konzultirali lokalni mediji tvrdi da su sirijski vojnici spriječili napredovanje američkih višenamjenskih vojnih vozila „Humvee“, koji se morali vratiti na položaje koje su zauzele takozvane „Sirijske demokratske snage“ (SDS).

Otkako je sirijska vojska preuzela okrug Qamishli, gdje je ranije držala samo centar grada, zračnu luku i granični prijelaz s Turskom, rasporedila je svoje snage u nekoliko područja koja su prethodno bila pod nadzorom američkih trupa i kurdskih milicija.

Među različitim ratovima koji se vode unutar Sirije, provincija Hasaka, a posebno grad Qamishli, smatraju se jednim od najkompliciranijih područja u zemlji. Tamo je prisutno mnoštvo aktera: snage sirijske vlade, Rusija, Turska, SAD i njihovi kurdski saveznici, ekstremističke islamističke skupine i nekoliko jedinica takozvanih „sirijskih pobunjenika“, odnosno malobrojnih skupina koje su digle oružje protiv Damaska, ali ne žele islamističku Siriju po uzoru na Saudijsku Arabiju, čak ni „mekšu tursku verziju“.

Nakon što su 22. studenog Turska i Rusija postigle sporazum o smirivanju napetosti na sjeveroistoku Sirije, ruska vojska provodi patrole u Qamishliju.

Sporazum je podrazumijevao povlačenje kurdskih milicija s granice s Turskom i raspoređivanja sirijskih i ruskih trupa na tim područjima.

VIDEO: Povlačenje američkog konvoja u Qamishliju

Američka vojskaSirijske demokratske snage
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

BRAVO Sirijci.
Pošteni ljudi u svijetu će se radovat i Bogu zahvaljivati.
Bilo je i vrijeme…i kakva je to …američka vojska? Što oni rade? Došli u tuđu zemlju i – kradu naftu. Osiguravaju krađu nafte?
Nekako mi se čini …ako netko to radi, nije vojnik…što je onda?
. Pitanje ne mira biti samo filozofsko. Što ovo znači u – ratnom pravu?

Nik
4 godine prije

Mrapovi su to ne humvee..humve am strana vise ne koristi samo ih donira po svjetu..

Ante
4 godine prije

Ameri su ostavili Kurde na milost i nemilost Turske a sada bi se vozikali pokraj svojih bivših saveznika. To samo pokazuje da su u Siriju došli samo zbog nafte.

Siniša
4 godine prije

Mali off….kasno sam video članak a baš odgovra na onaj o Putinu i WW2.
http://fakti.org/rossia/prilepin-laz-je-da-je-staljin-sa-hitlerom-podelio-poljsku

Savovic Danilo
4 godine prije

Siriji sam posjetio 2013g. Usao sam iz Jordana I uz preporuku sirijskih vojnika sa granicnog punkta savjetovan da se ne udaljavam mnogo,sto sam ih naravno I poslusao.Bio sam smjesten u hotelu na samom sjeveru Jordana u gradu Azlun koji je I najsjevernija tacka u Jordanu sa nesto vise od 1400m.n.v. sa kojega Sam mogao da vidim granicni prelaz na kojem su stojali Sirjski vojnici sa kalasnjikovima.Kad su me vidjeli u 8 sati izjutra upitali me-kuda junace-Ja rekoh-“tu Sam gore sa zenom u hotelu dosao kao turista pa sam mislio da udjem u Siriju eto cisto da bih se mogao pohvaliti da sam bio u Siriji za vrijeme ratnog stanja”.Gledali su me cudno(u smislu “ovaj je lud”). Samo,rekoh,da popijem kafu u najblize mjesto I vracem se nazad dok se zena ne probudi.Nesto su prokomentarisali na arapskom I posto su mi pogledali pasos(nemajuci pojma normalno sto je Montenegro) pustili su me uz… Čitaj više »

Savovic Danilo
4 godine prije

Od Amerike nisu ocekivali nista ali im je(mislim na vladu u Damasku) odgovaralo da zajedno sa kurdima drze istocni front I zadrzavaju veliku kolicini ID snaga dok oni ne rasciste primorski pojas I okolinu Damaska do Golana I juzno granice sa Jordanom.Kad se to zavrsilo I extremiste sabili u dzep zvani Idlib sad je na redu istok I sjeveroistok zemlje gdje ameri traze sve moguce nacine da opravdaju svoju prisutnost ne zato sto su im mili kurdi I njihova sudbina vec gledaju kako “casno da se povuku” pod sloganom “mission accompiced” ISIL je porazen misleci da ce kurdima biti dozvoljeno da ostanu na tom prostoru koji je bogat naftom,uvidjevsi da od toga nema nista,da ce kurde Turci napasti sa sjevera a vladine snage preorjentisati vecinu ljudstva sa trenutno odlobodjenih frontova na istok da bi oslobodili svoja nalazista nafte,traze nacin I izgovor da se jos malo zadrze ali im to nesto… Čitaj više »

ivan
4 godine prije

Doslo je vrijeme da se imperija vrati kuci. Sto su popljackali, popalili, porusili i poubijali u nekoliko stotina ratova koje su vodili zadnjih sedamdeset godina) ili jos uvijek vode, tome dolazi kraj.

Max
4 godine prije

Dobro odrađeno bez borbenih dijolovanja koja bi izazvala novi rat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI