fbpx

Sjeverni tok 2 – Berlin protiv Bruxellesa i Kijeva ratuje za zadnji kubni centimetar plina

Nord stream

Bundestag nije usvojio zakon koji ratificira primjenu izmjena i dopune plinske direktive EU u Njemačkoj. Opciju vladajuće koalicije, prema kojoj bi se u okviru direktive EU uvela ograničenja za Sjeverni tok 2, njemački parlament nije podržao.

„Glasovala su 133 glasa, za odluku je potrebno 355 glasova. Stoga, Bundestag ne može odlučiti. Sazivam novu sjednicu za petak, 8. studenog, u 9:00. Sjednica je zaključena”, rekao je sinoć  predsjedavajući Bundestaga.

Međutim, današnja sjednica ima drugi dnevni red, a termin glasanja o sudbini Sjevernog toka 2 nije zakazan.

Podsjetimo, nakon davanja dozvole od strane Danske, plinovod će biti izgrađen do kraja ove godine.

Ranije je njemački Bild izvijestio da su koalicijske stranke CDU/CSU i SPD pripremile verziju ratifikacije Direktive o plinu EU, koja bi ublažila njegovu primjenu u odnosu na Sjeverni tok 2 u Njemačkoj. Izmjene i dopune Direktive o plinu, koje su usvojene ove godine, proširuju pravila Trećeg energetskog paketa Europske unije na plinovode iz trećih zemalja.

Stvar je u tome da, na primjer, opskrbljivač plinom ne može biti i vlasnik plinovoda i kroz praktično „svoj“ plinovod mora osigurati kapacitete za druge dobavljače. Za Gazprom to znači da bi Sjeverni tok 2 mogao ostati napola prazan, a ruski holding zajedno sa svojim zapadnim partnerskim kompanijama trpjet će gubitke.

Verzija ratifikacije uvedena u njemački zakon pomoći će izbjeći ova ograničenja, prenio je Bild. Vladajuća koalicija objasnila je svoj stav činjenicom da je plinska direktiva EU u svom sadašnjem u interesu budućih ulaganja, ali ne štiti već potrošena ulaganja i projekte koji su praktično pri završetku. Gazprom bi, da je ova direktiva postojala prije izgradnje, 25 milijardi kubnih metara kapaciteta godišnje morao dati drugim dobavljačima i vjerojatno bi dva puta razmislio kako realizirati projekt.

Osim toga, doprinos samo njemačkih tvrtki izgradnji Sjevernog toka 2 je 2 milijarde eura, a ako Berlin prihvati diktat Bruxellesa, to znači da je milijarda eura bačena u vjetar.

Nakon vijesti o mekoj verziji primjene Direktive o plinu u Njemačkoj, pobunili su se protivnici Sjevernog toka 2. Na primjer, bivši ministar vanjskih poslova Ukrajine Pavel Klimkin pozvao je ukrajinsku vladu da upotrijebi sve raspoložive poluge kako bi Kijev uvjerio Berlin da odustane od te ideje.

U početku je bilo planirano da zajedno s Gazpromom dioničari operatora projekta „Nord Stream 2 AG“ budu nizozemski Shell, francuski Engie, austrijski OMV te njemački Uniper i Wintershell. Poljski regulator, međutim, nije pristao na stvaranje zajedničkog pothvata, a partnerske tvrtke kreditirale su Sjeverni tok 2 s 4,5 milijardi eura, po 900 milijuna eura svaka od europskih kompanija.

Vrijedno je napomenuti da će izmjena njemačkog zakona biti prvi korak europskih i njemačkih političara u korist prema ruskog nacrta projekta u niz drugih zakonodavnih, regulatornih i sudskih odluka. Uz izmjenu Direktive o plinu, sud Europske unije je ograničenja Trećeg energetskog paketa nametnuo na plinovod Opal, kopnenom produžetku Sjevernog toka 2 na teritoriju Njemačke, samo kako bi ograničio isporuke ruskog plina na njemačku granicu do plinske stanice u blizini Greifswalda.

Kao što smo naveli, danski regulator je uklonio posljednju prepreku s dozvolom za postavljanje plinovoda u epikontinentalnom pojasu Danske u Baltičkom moru. Prošlog je tjedna je projekt dobio i posljednju dozvolu za polaganje u danskoj ekonomskoj zoni, koja će omogućiti da plinovod započne početkom sljedeće godine, ako dozvola ne bude predmet tužbe, što je također moguće.

U ovom slučaju, već 2020. godine će gotovo 31 milijarda kubnih metara plina bit će isporučeno u Njemačku s novim plinovodom koji će zaobići Ukrajinu. Razlika od predviđenih 55 milijardi kubnih metara nastaje zbog činjenice da će sljedeće godine biti spreman samo prvi krak kopnenog nastavka Sjevernog toka 2 u Njemačkoj, plinovoda Eugal, praktično nastavak plinovoda Opal, kao je prikazano na karti.

 

Plinovodi Sjeverni tok 1 i 2 i njemački plinovodi Opal i Eugal

FOTO: Plinovodi Sjeverni tok 1 i 2 i njemački plinovodi Opal i Eugal, koji je još nedovršen

Kijev u panici

Apel bivšeg ukrajinskog ministra vanjskih poslova Pavela Klimkina, je poslušala vlada u Kijevu i pozvala Njemačku da ne podrži amandmane kojima će se plinovod Sjeverni tok 2 ukloniti iz djelokruga revidirane plinske direktive EU.

Ukrajinski premijer Aleksej Gončaruk je na svom Facebooku izjavio „kako njemačkim amandmanima na zakon cijeli projekt može izuzeti od ojačanih europskih pravila“. Prema njegovim riječima, podržavanje ove inicijative ozbiljno će naštetiti energetskoj sigurnosti EU.”

„Ukrajina izuzetno cijeni dosljednu podršku Njemačke našem suverenitetu i teritorijalnom integritetu, kao i reformama. U ovom slučaju govorimo o “suverenitetu” i “integritetu” europske sigurnosti u vezi koje se Ukrajina u cjelini pokazala kao pouzdan partner. Zato računamo na solidarnost Njemačke”, piše ukrajinski premijer.

Kako se čini, ne samo Gazpromu, već i kompanijama Shell, Engie, OMV te njemačkom Uniperu i Wintershellu, nikako nije profitabilno da „Nord Stream 2“ pola kapaciteta već izgrađenog plinovoda treba „rezervirati za alternativne dobavljače“. Kako tih dobavljača praktično nema, to znači da bi jedan krak Sjevernog toka 2 bio prazan, što je apsurd u izgradnji bilo kojeg projekta, ne samo ovog plinovoda.

Navodno su iznimke moguće, ali samo uz odobrenje Europske komisije. Međutim, sada pratimo sukob Berlina i Bruxellesa o ovom pitanju, a odgovor će pokazati tko ima veće ovlastima njemačkom teritoriju. Je li to Bundestag ili Europska komisija? Što se tiče Kijeva, on u cijeloj priči, sa svojom retorikom kako je Ukrajina jamac europske sigurnosti, uopće nije važan.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Facebook
Twitter
Telegram
Reddit
Pretplati se
Obavijest
guest
23 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Htjeli bi da Njemačka radi na štetu svog gospodarstva, kao što to rade ostale zemlje. Sa druge strane Amerika može uskočiti sa svojim sankcijama ako Bruxelleslski pritisci ne budu učinkoviti. Ili ako se sve sumira, europski političari rade sve samo da iskopaju što veću jamu svom gospodarstvu.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Ante

MAJKA ”BERLINKA”

I kad prdne
voli majka zadnji kubni centimetar plina,
svoga sina,
svoje sreće,
kako neće ?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

ukronazi su popušili, ameri takođe. Suteren na aparatima.

Nenad
Gost
Nenad
1 godina prije

Kineski proizvod iste kvalitete kao i americki je i po 3 puta jeftiniji. Zbog jeftine radne snage (mozda cak i kvalitetnije), jeftinijih energenata i sirovine. Nemackoj trebaju jeftini energenti koje im trenutno samo Rusija moze obezbediti. Ako Nemako Ruska saradnja propadne Nemacki proizvodi ce postati nekonkurentni a znamo do cega bi to na kraju dovelo. Bundestag ce doneti konacnu odluku po tom pitanju kakva Evropska komisija?!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Nenad

Nije samo to uzrok jeftinoce, vec i to sto preko 50% cijene americkih proizvoda cine uklakulisani troskovi marketinga.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
1 godina prije

Teška situacija za Ukrajinu… Nije lako krasti plin iz plinovoda koji uopće ne prolazi njenim teritorijem…

basso
Gost
basso
1 godina prije

Njemci moraju imati vise ruskog plina inace ce im ekonomija otici u recesiju.U tom slucaju se zaboravljaju kojekakvi prijatelji,saveznici…

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

najinteresantnije u ovoj priči je to da su njemci sebi osigurali plin iz rusije a ova europska direktiva je donjeta za neke nove plinovode I to na inicijativu poljske I baltičkih država. suština je u tome da su poljska I baltičke države same sebi “pljunnule u usta” I same sebi umanjile manevarski prostor tj. same sebe su osudile na kupnju skupljeg plina a samim tim I na slabljenje svoga I onako slabog gospodarstva. s druge strane oslabile su svoju geoplotičku poziciju I same sebe su osudile na ucjene iz amerike. apsurd nad apsurdima

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

uvijek mogu pokrenuti centrifuge
u miroljubive svrhe
to je jaka karta
mogu učiti od perzijanaca
oni su ispekli zanat

Janoš
Gost
Janoš
1 godina prije

Sve više nam se smješi novi rat u Europi.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Janoš

stanje ko pred prvi velik rat
koliko će trajati zatišje i kad i gdje će će puknuti
samo nebo zna

....
Gost
....
1 godina prije

Ukrajina htjela da se odalji od Rusije u svim segmentima, Njemacka kao dobar saveznik im pomaze ….. Nekuzim bas Ukrajinu, napadaju Rusiju na svim mogucim frontovima, a ocekuju i dalje da ih isti hrane …..

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

Plakat će Ukrajinci za Rusijom.. prodala vam elita sve poljoprivredno zemljište, još kad ne bude ni plina za zimu/ili za ukrasti.

Dat će vam amerokenjci i jesti i piti, i plina za grijanje.. ali naravno, ne mukte. I sigurno ne povoljno.

Ha ha 😂

P***!

Blatanko
Gost
Blatanko
1 godina prije

Pozdrav redakcijo. Imam pitanje, da li ce biti kakvih analiza o stanju u meksiku i sve vecoj snazi kartela.

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Blatanko

Pozdrav kolega Blatanko pridružujem se upitu-

sldvkmasfjvnasjfgvjdsfvjsfvsjdfvs
Gost
sldvkmasfjvnasjfgvjdsfvjsfvsjdfvs
1 godina prije
Reply to  Blatanko

Pa kartelima upravlja tama i namjerno ih se pušta da prave kaos.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Energetska sigurnost ovisi isključivo o lovi!!!Koliko para,toliko muzike!!!Ruski plin je najjeftiniji od svih mogućih ponuđača,a transport preko Baltika osigurava nisku cijenu još desetljećima.I to je jedini razlog zašto POljaci,Ukrajinci I Ameri seru govna…i ostali koji su lizali Trumpovu stražnjicu…

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Evo ponavljam 4 put. Njemačka je pod krinkom EU zajedno sa SAD destabilizirala Ukrajinu iz razloga da bi postala monopolist u distribuciji ruskog gasa. Amerikanci su imali drugačije ciljeve u Ukrajini, a to je destabilizacija Rusije sa novim problemom na samoj granici. Jedino pitanje ostaje dali su Rusi igrali da Njemačka postane njihov izključivi distributor gasa i žmurili na probleme u Ukrajini s ciljem aneksacije Krima? Kako bilo nahebala je naša U+Krajina-ska braća. A neki tu još likuju ukrajinskoj nesreči. I nisu Ukrajinci nikakvi neprijatelj Rusima ili fašisti, več je to manjina koju su indoktrinirali i financirali CIA I BND!

Pusteprice
Gost
Pusteprice
1 godina prije
Reply to  Miki

Hrpa gluposti.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Njemica došla na čelnu poziciju EK, plinski problem za Njemačku je riješen. Ostali če njima plačati tranzit, dok če ukrajinski premijer oćekivati njemačku “solidarnost”

puf
Gost
puf
1 godina prije

Ukrajina od svoje nezavisnosti 1991. godine ionako nikada nije ni imala kontrolu u državi, nego su kontrolu imale proruske i pro-EU strane. Međutim, stanje je kulminiralo kada je izvršen zadnji prevrat i kada je na vlast došla nova pro-EU vlada, a proruski predsjednik je prognan. Tada je Ukrajina odlučila da ide prema EU i NATO-u, što bi značilo da će Rusija izgubiti svoju crnomorsku flotu u Sevastopolu, koja se i dalje, kako li smiješno, nalazila na teritoriji druge države. Tada je Rusija odlučila da iskoristi svoj već oprobani model koji funkcioniše, a kojim je ranije stvorila Pridnjestrovlje, Abhaziju i Južnu Osetiju. Tako je nastao i Donbas u Ukrajini. Otišla je još i korak dalje te je izvela fake referendum prema svojim mjerilima, poslala neuniformisane vojnike da zauzmu sve bitne tačke i granice Krima, i sve to što je izvela proglasila voljom naroda. Pa da, volja naroda djelimično i jeste bila tako su Rusi htjeli, jer isti na Krimu čine 70% stanovništva, a većinom su postali nakon što su 1944. godine krimski Tatari etnični očišćeni sa Krima, da bi se na isti doseljavali Rusi, i tako postali većina, zbog strateške važnosti Krima. Ta ista politika rusifikacije i naseljavanja Rusa gdje ih ranije nije bilo kako bi postali većina ili barem ostvarili utjecaj kao velika manjina je rađena u Estoniji, Latviji, Litvaniji, Ukrajini, i Kazahstanu. Po raspadu SSSR-a Rusija intenzivno koristi ruske manjine u navedenim državama kako bi im nametala svoju viziju politike i ekonomije.

Ukrajinci nisu bili spremni da prohvate taj polurobovski način života, gdje bi samo klimali glavom na ono što Rusija kaže, kao što recimo Kazasi klimaju glavom, te su to skupo platili. U ruskoj kuhinji nema cile-mile, nego je ili kako oni kažu, ili nikako drugačije. Tako su izgubili Krim, izgubili su i najbogatiju regiju u Ukrajini koja je bogata rudama. Nije Rusija sasvim slučano izabrala da baš Donbas, a ne Odesa i okolina, postane de fakto nezavista država pod njihovom direktnom kontrolom, nego je to, kako svi znamo, jer Rusiji trebaju rudnici i teška industrija u Donbasu za njihovu vlastitu industriju.

Ukrajinci su mislili da će im Zapad nešto pomoći, ali su nezreli i nemaju mnogo iskustva u politici. Taj isti zapad ih je samo iskoristio za svoje svrhe. Postali su jefrina radna snaga za Poljsku, Njemačku, Mađarsku, Češku, Slovačku, a uskoro i za ostatak EU. Njihova plodna poljoprivredna zemlja će biti prodana megakorporacijama tipa Monsanto po niskim cijenama. Njemačka će preuzeti ukrajinsu ulogu u tranzitu ruskog plina, koju su prije toga većinom imale Ukrajina i Poljska. Tako će Ukrajina morati da ruski plin kupuje preko Njemačke i Poljske, a ne obrnuto.

Međutim, ovo ih je naučilo jednu gorku lekciju, a to je da nikome ne treba da vjeruju. Ali, mislim da je ovime bitno napomenuti da je Rusija činom aneksije Krima, uspostave svoje kontrole u Donbasu, i sada ovo sa plinom zauvijek izgubila Ukrajinu. Ista će se veoma brzo u potpunosti okrenuti Zapadu i stopirati sve rusko šta stigne. Svojim donekle nesmotrenim potezima, koji će ukrajinu dovesti do gladi i smrzavanja zimi, Rusi su sebi stvorili novog neprijatelja na svojim granicama, kao što su ranije učinili sa baltičkim državama i Gruzijom.

GoranZemun
Gost
GoranZemun
1 godina prije
Reply to  puf

Ajde?

sldvkmasfjvnasjfgvjdsfvjsfvsjdfvs
Gost
sldvkmasfjvnasjfgvjdsfvjsfvsjdfvs
1 godina prije

Plina nigdje osim u Rusiji i sad moraš praviti sa drugima plinovode da puštaju ti drugi prdež jer nemaju što drugo. Caka je u škriljac plinu iz čemerike, sve te odluke ciokomisije su da istjeraju ruse ubace ciokauboje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik