”Sjeverni tok 2 zasnovan je na ulaganjima šest energetskih tvrtki, a ne na političkim dogovorima”.

Sjeverni tok 2, ugovor
28 komentara

Budućnost plinovoda trenutno visi na koncu nakon prijetnji njemačke vlade da će zaustaviti njegovu izgradnju zbog optužbi protiv Rusije i ruske navodne uloge u još uvijek nedokazanom trovanju oporbenog političara Alekseja Navaljnog.

Cjevovod Sjeverni tok 2 gospodarski je projekt koji se temelji na ulaganjima velikih energetskih tvrtki, većinom europskih, a ne, kako neki misle, na nekim političkim sporazumima, izjavio je operater projekta.

“Sjeverni tok 2 ne temelji se na političkim dogovorima između zemalja, već na više-milijardskim ulaganjima šest vodećih energetskih kompanija, od kojih je pet iz zemalja Europske unije”, rekao je operater.

Nord Stream AG dodao je da se projekt cjevovoda provodi u skladu s nacionalnim i međunarodnim zakonima te da je dobio sva potrebna odobrenja od regulatornih tijela pet uključenih zemalja.

Novi izazovi u vezi sa Sjevernoim tokom 2 zbog navodnog trovanja Navaljnog

Cjevovod čija se gradnja suočila s brojnim izazovima, poput pregovaranja o uvjetima za njegovo funkcioniranje, odobrenja od uključenih zemalja i američkih sankcija, sada se suočava s prijetnjom da će njegova gradnja biti zaustavljena. Pitanje potpunog zaustavljanja pojavilo se nakon što je Njemačka optužila Moskvu za trovanje oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog vojnim živčanim agensom iz grupe Novichok. Iako Berlin nije predao podatke koji dokazuju da je aktivist otrovan, što je nešto što su ruski liječnici opovrgnuli te što nisu ni uočili tijekom njegove početne hospitalizacije, njemačka vlada zahtijeva od Rusije izjašnjavanje te pronalaženje odgovora, prijeteći da će u suprotnom, kao kaznenu mjeru, blokirati dovršenje Sjevernog toka 2.

Osim njemačkih vlasti, danska premijerka Mette Frederiksen također je pozvala na ponovno pokretanje rasprave o izgradnji Sjevernog toka 2, u svjetlu navodnog trovanja, što je nešto u vezi s čim Moskva poriče odgovornost. Istodobno, nizozemska Agencija za energiju rekla je da neće povući odobrenje za izgradnju Sjevernog toka 2, napominjući da je zemlja dužna dopustiti izgradnju tranzitnih cjevovoda kroz svoje vode, pod uvjetom ispunjavanja ekoloških normi, koje su utvrđene zakonima zemlje.

Ako Sjeverni tok 2 uspije prevladati trenutni izazov, mega-projekt, kojeg financiraju ruski Gazprom i pet energetskih divova iz EU-a, Uniper, Wintershall, OMV, Engie i Royal Dutch Shell, moći će slati oko 55 milijardi kubičnih metara plina svake godine, iz Rusije u Njemačku i ostatak Europe. Berlin je dugo branio projekt kao projekt koji je nastao zbog ekonomskih, a ne političkih razloga, no zbog nedavnih događaja, odnosno slučaja s Navaljnim, budućnost dovršavanja cjevovoda dovedena je pod veliki znak pitanja.

GazpromSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
3 godine prije

Doći će zima.. pa ćete vi Njemci čekati da amerokenjac prdne, pa da dobijete malo plina.

P***!

Ringo10
3 godine prije

Nema od toga ništa.

Samo mi nije jasno zašto im je trebao ovaj cirkus sa Navaljanim da bi odjebali taj projekat.

ALi nema veze, valjda će Nijemci platit kompenzaciju … a račun nek pošalju NAvaljanom

tihobl
3 godine prije

Merkelova izbjegava da zabrani ST2 jer bi morala isplatiti 10 milijardi. Danci kazu da nece povlaciti ekoloske dozvole, ali ne navode razlog. Svi beze od isplate odstete i pokusace prebaciti na Brisel koji ionako stampa pare.

Poljaci ispadose najposteniji: kazu zaustavite ST2, a ruskog plina nece nedostajati. I dalje ce ici preko nas, Bjelorusije i Ukrajine. Pustite nas i Slovake da zaradjujemo pare.

Tomi
3 godine prije

Niko se ne pita jel akademik cerinskyii fortuna sposoban zavrsit taj plinovod to ni sami rusi ne znaju zasad jos lezi na nekom remontu u Sasnitzu

tuf
3 godine prije

Navaljni se vrlo lijepo oporavlja od tretmana jednim od najsmrtonosnijih nervnih otrova na svijetu. Nakon što se izdovolji Instagrama, treba ga poslati u istraživačke centre na funkciju testnog konja da vidimo od čega je sazdan, jer on možda drži ključ preživljavanja najsmrtonosnijeg virusa ikada, Covid-19, protiv kojega se kao oporbeni čelnik sigurno bude beskompromisno borio. Čovjek daje najozbiljnije šanse za preživljavanje čovječanstva a mi se tu zaje*avamo.

Max
3 godine prije

Trebaju Europi Ruski energenti.

davor3
3 godine prije

Jeste li primjetili da zena Navalnog niti jednom nije potvrdila njemacke optuzbe i da nije rekla ni rijec protiv Rusije.
Mislim da je ona dobar indikator sto se vrzma po glavi Navalnog.

Ocito je da je njegova zena duboko zamisljena i da joj se po glavi vrzmaju svakave misli.

Evo Navalni je poceo govoriti i vidjet cemo nakon 10tak dana sto on kaze.

On se moze okrenuti na bilo koju stranu.

Ako se Navalni i njegova zena okrenu protiv Rusije, Rusija mora imati neki zakon da ih se proglasi izdajnicima i da im se sudi u odsustvu.
Razlog je taj sto nije bilo trovanja.
Njima se moze suditi zato sto su dozvolili da budu suucesnici u psiholoskom ratu protiv Rusije ako se ne distanciraju ili ako ne osude njemacke izjave.

davor3
3 godine prije

Javio se direktor ruske CIA Sergej Nariškin Rusija je elminirala svo kemijsko biolosko oruzje. Rusija to ne posjeduje. To je sve odavno unisteno u skladu s OPCW i to je sve ispravno dokumentirano, datum, mjesto, kolicina i vrsta kemijskog otrova. Sve ostalo su spekulacija i dezinformacije da Rusija i dalje proizvodi ili drži na zalihama, stare rezerve kemijskih ratnih sredstava, rekao je Sergej Nariškin Otrovne tvari nisu bile prisutne u tijelu ruskog blogera Alekseja Navaljnog u trenutku njegovog odlaska iz Rusije u Njemačku na liječenje, izjavio je Sergej Nariškin. Interesantno je kako ce se ovo sve skupa razvijati. Trump suti. Sto ce Njemacka i EU s ovim postici, hoce li sami sebi zabiti gol? Jel Njemacka radi ono kako se kazi otkiniti sebi nos da bi naskodila svom licu? Osobno mislim da Njemacka nece nista postici. A onaj Lavrov me pomalo iritira kaze da je njegov odlazak kanceliran u Njemacku… Čitaj više »

sdnfbosengiunsedfvdn
3 godine prije

Bacati novac na sjeverni tok cvaj za one koji ti uvode sankcije i zaustave prije toga južni tok, jel Noaferatu misli da smo vesla sisali.

Jovo Kjava
3 godine prije

Stara prica, nove budale: “Zavadi pa vladaj!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI