fbpx

Slavonski Brod – Terorizam ili incident?

Kolinda Grabar-Kitarović - Vladimir Putin - Crodux - Slavonski Brod

Od svih teorija o svemu i svačemu, koje se nalaze svuda oko nas, možda je najintrigantnija ona o hologramskoj prirodi svemira koja predlaže kako živimo u simuliranoj stvarnosti u kojoj je naš svijet samo detaljna iluzija.

Američki fizičar David Joseph Bohm kaže „Naš mozak matematički konstruira realnost interpretirajući frekvencije koje dolaze iz druge dimenzije. To je dublji dio našega postojanja, izvan prostora i vremena.“ Međutim, u ovom prostoru i vremenu, zanima nas svojstvo holograma – razbijemo li hologramsku ploču, iz svakog se njezinog djelića može rekonstruirati prvobitna slika, prethodno zapisana u nerazbijenom hologramu.

http://www.znanostblog.com/svemir-kao-hologram/

Primijenimo li to na društvenu stvarnost, onda je i legitimno pitanje – Možemo li iz ove stvarnosti uzeti bilo koji događaj, a da iz njega iščitamo kompletnu sliku svijeta u kojem se dogodio?

A nešto se stvarno dogodilo, sa svim ukrasima današnjih tehnologija. Imali smo premijera, kraj njega uplakanu majku s djetetom, zasjedanje Stožera za civilnu zaštitu i spašavanje, tv emisije, oporbenog  gradonačelnika koji proziva državu, kašnjenja izvješća o analizi iz Državnog zavoda.

Incidentna i alarmantna situacija o kojoj je riječ je zagađenje pitke vode u Slavonskom Brodu.  U vodi koja je uzorkovana na Veliki petak 30. ožujka 2018. pronađena je višestruko veća razina ugljikovodika od dopuštene. Dopuštena je 50 µg/L , a utvrđena je razina ugljikovodika od 457 do čak 880 µg/L.  Voda ne samo da nije bila za piće, nego nije bila ni za kakvu upotrebu. U petak navečer se sastaje Stožer civilne zaštite, oglašava zagađenje vodocrpilišta. Kreće panika, stanovništvo kupuje svu vodu koja se zatekla u dućanima, ali kreće i akcija Stožera. Već u subotu ujutro su građanima na raspolaganju cisterne s vodom, uključuje se i Crveni Križ koji dostavlja nepokretnim osobama i invalidima vodu. Gradonačelnik Duspara podiže kaznenu prijavu protiv Croduxa, HINI kaže: „Podnio sam kaznenu prijavu protiv Croduxa. Ovdje se očito zna tko je odgovoran za ovo onečišćenje. Uz to, pokušali su umanjiti razmjere onečišćenja kad su ustvrdili da je tijekom ispitivanja produktovoda isteklo samo 150 litara naftnih derivata.“

Na Veliku subotu već stiže i premijer Plenković s ministrima i predsjeda sjednicom Stožera. Dočekali su ga ogorčeni građani, roditelji i majka u suzama: ‘Moje dijete od 14 mjeseci pije flaširanu vodu, pije li Vaše?!’ Bilo je i dobacivanja: ‘Primate toliku plaću, a samo nas lažete!’, ‘Prodali ste nas za jednog ruskog špijuna!’ Ovo zadnje nema veze s vodom, ali je možda bitno za priču.

Izviješća o novim rezultatima analize vode kasne. Javlja se sumnja kako se nešto skriva. Već u ponedjeljak kreće emisija Otvoreno s temom krizne situacije u Slavonskom Brodu. Direktor Croduxa tvrdi kako je nepobitno došlo do izlijevanja oko 150-200 litara benzina tijekom ispitivanja produktovoda (riječ je o starom nekorištenom cjevovodu) , ali da to ni u kojem slučaju nije moglo biti razlogom zagađenja. Hidrogeolog prof. emer. Darko Mayer kaže kako nije moguće da nafta prodre na dubinu od 70 metara, gdje se nalazi voda, jer je nafta lakša od vode. “Benzin je iscurio u vrlo vlažno tlo i pojavio se na površini terena. U početku je to curenje bilo ograničeno jer je cjevovod zatrpan glinenom zemljom i to je polagano curilo, a tek kad se otkopalo, vidjelo se da curi. Cijela ta lokacija je oko 2,5 km od prvog zdenca na crpilištu Jelas. Zdenci su zaštićeni zahvaljujući tim zaštitnim zonama. Ovaj se incident dogodio izvan druge zone sanitarne zaštite”, objašnjava Mayer te ističe kako je vodi da dođe do zdenca na crpilištu potrebno 50 dana, za 48 sati, smatra, to je gotovo nemoguće.

http://vijesti.hrt.hr/437371/otvoreno-tko-je-odgovoran-za-ekoloski-incident

No, kronologija događaja je vrlo bitna. U srijedu dolazi do istjecanja benzina iz cijevi koje ispituje trvtka Crodux, a već u petak dolazi do enormnog zagađenja pitke vode. Nalazi su katastrofični za 30. ožujka 2018. Nalazi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za uzorke uzete 31. ožujka pokazuju da je voda bez ikakvih primjesa ugljikovodika i da je ispravna za ljudsku upotrebu!

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2018/04/HZJZ_Slavonski-Brod-vode-od-31.3.2018.pdf

Čini se da je zagađenje vode trajalo manje od 24 sata

Ako ćemo vjerovati hidrogeologu prof. Mayeru – nema ni teoretske mogućnosti da je zagađenje vode došlo iz produktovoda kojeg ispituje Crodux. Ima li teoretske mogućnosti da je sve u vezi s vodom u Slavonskom Brodu izazvano namjerno? Potvrdan odgovor bi implicirao da je riječ o terorizmu pa se te pretpostavke nitko ne želi ozbiljno uhvatiti. A čini se da bi morao.

Valja pojasniti otkud produktovod i otkud Crodux u ovoj priči. Produktovod je napušteni cjevovod u vlasništvu državne tvrtke Plinacro, a Croduxu su bez naknade  prepustili ispitivanje tog cjevovoda i njegove moguće prenamjene u plinovod. U slučaju da Crodux utvrdi da je cjevovod moguće prenamijeniti, onda bi Plinacro pregovarao s Croduxom o uvjetima korištenja.

A što će Croduxu plinovod?

Nakon povratka predsjednice Kolinde iz posjeta Putinu i Ruskoj Federaciji, već 24. listopada 2017. je posjetila Slavonski Brod: Htjela sam doći ovdje u Slavonski Brod jer držim kako je to jedna od najznačajnijih stvari o kojima sam razgovarala s predsjednikom Putinom. Rafinerija u Brodu bit će modernizirana i prebacit će se na korištenje plina. Za nekoliko dana bit će potpisan protokol između resornih ministarstava u Hrvatskoj i RS-u i onda će se krenuti u realizaciju projekta između Optima Grupe, odnosno Zarubežnjefta kao vlasnika Rafinerije s jedne i Croduxa kao registriranog opskrbljivača plinom s hrvatske strane. Doći će do prenamjene produktovoda od Slobodnice do Broda i on će se pretvoriti u izravni plinovod kojim će se onda plinificirati isključivo Rafinerija u Brodu.

Protokoli su kasnije potpisani, a Crodux je dobio posao u bruto vrijednosti od 150 milijuna kuna godišnje, na deset godina. Ukupno dakle milijardu i pol kuna. Nedostaje mu još plinovod do rafinerije. Za ovaj sporni produktovod bi mu trebalo oko 12 milijuna kuna da ga prenamijeni, bude li morao uvlačiti novu cijev u produktovod, koštat će oko 5 milijuna eura.

Predsjednica Kolinda je bila dovoljno drska da bude prva čelnica neke zapadne države koja je Putinu čestitala ponovni izbor za predsjednika. Nejasno je zašto je potom pristala na Plenkovićevo uvjeravanje o protjerivanju ruskog diplomata i to zbog solidarnosti s Velikom Britanijom i ‘visokom vjerojatnošću ruske odgovornosti za trovanje britanskog špijuna i njegove kćeri’ , čemu ne vjeruju ni najveći antiruski aktivisti.

Ruski veleposlanik Azimov je izjavio će razmotriti tu investiciju plinifikacije rafinerije u Bosanskom Brodu nakon hrvatskog protjerivanja diplomata.

Čini se da je ovo jednodnevno zagađenje vode u Slavonskom Brodu dobro došlo za potkopavanje svih Kolindinih dogovora s Putinom, a možda se upravo zato i dogodilo?

Kako god bilo, izgleda da je uvijek moguće iz kapi vode rekonstruirati cijeli društveni kontekst.

15
Ostavite komentar

avatar
10000
 
9 Grupirani komentari
6 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
13 Komentatori
ZoruleRiddickKonstantinBusolaname Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Majk Majers
Gost
Majk Majers

Čisti terorizam kontra ljudskih bića. Zašto bi mi pili vodu iz špine kad cili civilizirani svit pije istu iz boce. Ne možemo bit u demokratskom svjetlu a istovremeno bit zdravi i ekološki osvješteni. Za to će se pobrinit kapitalisti koji će nam opalit dodatne poreze na ekologiju (koju oni uništavaju) i auta na baterije, koja ne da nisu eko nego su i veći zagađivači od motora s unutrašnjim izgaranjem. Ma sve će bit super, u to nema sumnje. Zapadni imperij to rješava sa hrpom novih zakona koje građani sa klicanjem odobravaju. Jer, Bože moj ti zakoni se provode striktno, nad svima jednako a pravosuđe nam je doživilo moralnu renesansu od izlaska iz socijalističkog mraka i ulaska pod liberalni kišobran (u duginim bojama). Baš kako je to pivala ona svjetski poznata “diva divnog glasa”: under my umbrella…

Koča Popović
Gost
Koča Popović

Ima li tu prste nas naftni general, dika i ponos pretvorbe i privatizacije, ratni ministar energetike, a prijeratni serviser klima uredjaja!?

gringo
Gost
gringo

u sisku smrdi gore nego u brodu!
zasto tamo nema protesta?

Filip889
Gost
Filip889

Brod nema koristi od rafinerije na bosanskoj strani. Sisak od svoje ima

gringo
Gost
gringo

drugim rijecima-politika stoji iza protesta.

ORKA
Gost
ORKA

ŠVERC DIZELA ILI BENZINA stvar je jednostavna i vidljiva iz aviona

Mikojan
Gost
Mikojan

Mnoštvo pitanja za koje se baš ne zna odgovor.
Čiji je, kako to kažu znalci, produktovod ?
Tko ga je sagradio, položio u zemlju i kada?
Ako je sada privatni, a bio državni, kada i za koliko je prodan, da ne pitam zašto.
Koja je trasa tog produktovoda, početak-kraj.
Ako je prvobitno zamišljen kao plinovod zašto je u njega gurano gorivo?
Nekako nisam uspio pohvatati te informacije jer u prvi plan su stalno bili
građani i voda.
Ako se radilo o nedopuštenim radnjama, incident proglasiti terorozmom, napadom na građane
kemijskim oružijem-benzinom-naftom.

name
Gost
name

ima bujica na yt o tome, govori neki strojar koji se bavi aferama.

17 novembar
Gost
17 novembar

ovo je akcija hrvatske vlade

Riddick
Gost
Riddick

Vučić prosi Kolindu od Putina 🙂 odlična parodija …
https://www.youtube.com/watch?v=-wvHkavhS4I

Konstantin
Gost
Konstantin

Hahaha …. Ridick …. nasmejao si me.do suza pobratime! :o)))))

Riddick
Gost
Riddick

Drago mi je 🙂

Brainstorm
Gost
Brainstorm

premda ne razumijem poveznicu holograma i slavonskog broda moram reci da je teorija holograma najljepsa alternativna teorija a u metaforickom smislu i istinita.
teza koju autor sugerira ne mora biti pretjerana. unistilo bi se ili kaznilo crodux radi poslovanja sa rusima. kad je pao avion germanwingsa odvaznije smo izjavili da se radi o pritisku na njemacku. o agrokoru se pisalo u smislu da je unisten radi poslovanja sa rusima. naime, lidl je dobio jako povoljne kredite da bi se prosirio na hrvatsku i balkan. agrokor sa 9% kamata nije mogao konkurirati lidlu koji je placao 2%.

Busola
Gost
Busola

Kolinda je obična glumica i doslovno kokoš po ponašanju (odraz mnogih nažalost naših žena s ovih prostora…), a umjesto da se nađu i kazne strogo odgovorni Brođani idu na marš u Zagreb kojeg su prozvali slavljem …

Pomislih živim li u paralelnom svemiru i uopće išta li ovdje postaje normalno , ljude se otruje zamalo , a oni idu u Zagreb slaviti što su dobili vodu. Zašto bi ja onda prosvjedovao kada je njima do slavlja…

Zorule
Gost
Zorule

Tko te je cenzurirao?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik