Oko čega su obavještajno surađivali Hrvatska i Iran?

Ante Kotromanović - Kolinda - Grabar Kitarović
17 komentara

Jučer smo objavili članak o kratkoj izjavi bivšeg ministra obrane Ante Kotromanovića, koji je predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović pozvao “da javnosti objasni najveću izdaju u njenom uredu oko suradnje hrvatskih i iranskih tajnih službi“. Nakon toga nijedan medij nije htio komentirati njegovu izjavu.

Ova polemika nije nepoznata javnosti, osim sadržaja same suradnje, jer se odnosi na razdoblje kada je predsjednica ušla u sukob s bivšim premijerom Tihomirom Oreškovićem, od kojega je tražila da smjeni tadašnjeg ravnatelja ravnatelju SOA-e Dragana Lozančića.

U veljači 2016. je Ivan Tepeš, čelnik marginalne desničarske stranke HSP–AS, rekao “kako je Lozančić uspostavio suradnju s jednom zemljom pod međunarodnim sankcijama, čime je naštetio imidžu Hrvatske u očima SAD-a“.

Hrvatski tjednik Nacional 24. 02. 2016. objavljuje opširan članak o cijelom slučaju, kao i komentare predstavnika raznih političkih stranka koji su cijeli slučaj iskoristili kako bi zaradili jeftine političke bodove. No, o sadržaju same suradnje nitko nije rekao ni riječi, kako u emisiji “Otvoreno“ Hrvatske radio-televizije, tako ni za tiskane i elektroničke medije.

Kako doznajemo iz naših izvora, radilo se o tome da je Hrvatska od Iranaca dobila popis pripadnika terorista “Islamske države“, a hrvatske su se službe na ovu suradnju odlučile jer su nakon ukidanja međunarodnih sankcija već bili uspostavljeni kanali komunikacije s Irancima.

Nacional u veljači 2016. piše kako su to vrijeme već nekoliko mjeseci brojne polutajne ili neformalne delegacije hrvatskih poduzetnika, konzultanata i novinara posjećivale Iran s ciljem ostvarivanja kontakata koji bi mogli olakšati buduću suradnju dviju zemalja. Potom su slične delegacije Iranaca boravile u Hrvatskoj ili su se pak neki poslovni ljudi iranskog podrijetla, koji rade u drugim zemljama EU, intenzivno raspitivali mogu li se u Hrvatskoj kupiti neke banke i slično.

Međutim, predmet obavještajne suradnje Hrvatske i Irana se i dalje prešućuje.

Kako doznajemo, Lozančić se nakon početka izbjegličke krize odlučio na suradnju s Iranom i dobio spomenuti popis terorista ISIL-a, kako bi pomoću njega mogli provjeravati izbjeglice koje su prolazile preko teritorija Hrvatske.

Međutim, navodno je spisak proslijeđen i drugima, jer je Švedska pomoću tog spiska deportirala teroriste koji su s izbjegličkim valom ušli u zemlju.

To je bio jedan od razloga zbog kojeg je Kolinda Grabar-Kitarović uskratila povjerenje Lozančiću, a Amerikanci su se razljutili jer je Iran, naravno, popis dobio od sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

Dakle, ako je točno sve o čemu smo informirani, onda bi, prije svega, bivši ministar obrane Ante Kotromanović sam sebe trebao upitati kako je i po čijem nalogu otvorio vrata hrvatskih skladišta oružja i samo krajem 2012. i početkom 2013. dozvolio da preko 3 000 tona hrvatskog oružja plati Saudijska Arabija i da preko Jordana bude isporučeno islamističkim terorističkim skupinama u Siriji?

Osim toga, Hrvatska je 2016. oborila rekord u slanju streljiva u Siriju, opet preko Saudijske Arabije, ali na temelju dozvola koje su izdane 2015. Naime, Darko Kihalić, voditelj odjela za licenciranje u Ministarstvu gospodarstva Hrvatske, rekao je da je streljivo u Saudijsku Arabiju izvezeno na temelju dozvola za izvoz odobrenih u 2015. godini, neke izvozne dozvole Saudijskoj Arabiji 2015. godine odbijene i nisu odobrene ni 2016.

Ante Kotromanović je bio ministar obrane Hrvatske od prosinca 2011. do 22. siječnja 2016. godine, što znači da je morao znati za sve oružje koje je preko Saudijske Arabije i Jordana isporučeno islamističkim terorističkim skupinama u Siriji. Naravno, tu su i drugi visoki dužnosnici koje međunarodni konzorciji novinara Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Mreže za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije (OCCRP) sumnjiče da su prekršili niz međunarodnih zakona i pravnih akata donesenih od strane EU, Vijeća sigurnosti ili drugim međunarodnim tijelima.

Ako je Dragan Lozančić i uspostavio suradnju s Iranom kako bi dobio Assadov popis terorista “Islamske države“, sigurno nije počinio nikakvu “izdaju“ kako tvrdi Kotromanović. Osim ako je “izdaja“  usuditi se učiniti takvo što bez dozvole Washingtona i ureda predsjednice?

BIRN – Hrvatska 2016. oborila rekord u opskrbi oružjem sirijskih terorista
Misterij oko suradnje hrvatskih i iranskih tajnih službi

Ante KotromanovićBIRNDarko KihalićDragan Lozančićkolinda grabar-kitarovićOCCRPtrgovina oružjem
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
7 godine prije

Jedna činjenica je sigurna, Ante Kotromanović, koliko god bio dugačak, komotno stane u američki šu.ak.

nupl
7 godine prije

U hrvatskim medijima vlada autocenzura…dajte nam pricu o Putinu kao najbogatijem covjeku na svijetu.
Ovu pricu je izfabricirao Englez Bill Browder, po njemu Putin posjeduje 200 miljardi dolara..dajete nam pricu o Pussy Riot…o partizanima i ustasama…i onda hrvatske novine se raspisu i kazu “Gledajte kako mi slobodno pisemo”…….

Ova tema je taboo ili tabu.
Vrana vrani ne kopa oci.

Ima crta gdje prestaje granica demokracije, sto nije za javnost, kao kolika je placa hrv. ambasadora zajedno s beneficijama godisnje? To nije za proleterijat / glasace.
To nece vlast dati u javnost a hoce o macki Kolinde.

Tadmur
7 godine prije

Proslijediti imena potencijalnih bombaša i terorista drugim zemljama bez znanja gazde u Vašingtonu za Kotromanovića je izdaja.Eto ,još jedan dokaz da je HR sponzor terorizma od samog početka.Samo nije mi jasno kako se neko drznuo da bez Kolindinog znanja proturi te podatke jer ti teroristi su trenutno * saveznici * na terenu…ili im je možda ispod časti to što su imena došla od * tiranina * Asada.

Jupiter
7 godine prije

Da li severni sused Makedonije planira da uđe u rat u Siriji.
A možda što je verovatnije ima li neki biznis da se radi!

Michael Collins
7 godine prije

Eto još jednog dokaza o tobože dramatičnim “razlikama” između HDZ-a, SDP-a, HNS-a…

Perun
7 godine prije

Da malo podsjetim glavni razlog za smjenu Lozančića bilo je špijuniranje gazde Dinama Zdravka Mamića koji je bio pod istragom a održavao je kontakte s Kolindom, bio donator u kampanji, organizirao joj proslave rođendana itd. Kolinda je poludjela jer kao predsjednica nije bila obavještena da se Mamić špijunira tako da se indirektno špijuniralo i nju jer eto znali su se čuti mobitelom. Pričalo se da postoji zakonska caka tko sve mora biti obavješten ako je u kontaktu s osobom “pod mjerama”. Recimo da je to bio okidač za smjenu. Ovo za suradnju s Iranom ako je istina niti u kojem slučaju nije izdaja, pa nije Hrvatska u ratnom stanju s Iranom. Nabavljeni su i korisni podaci iako su svi teroristi uredno prošli kroz Hrvatsku. Nakon izvedenih napada po Europi MUP je samo mogao konstatirati da je taj i taj tog i tog dana registriran na tom i tom mjestu i… Čitaj više »

Pero!
7 godine prije

Kratko i jasno:ISLAMSKA(ŠIJTSKI ISLAM)REPUBLIKA IRAN ŠTITI KRŠČANE,POŠTUJE ŽENE i tako dalje!

Pero!
7 godine prije

Kratko:ISLAMSKA REPUBLIKA IRAN je jedina država u tom dijelu svijeta uz državu Oman(Arapi)koja je POZITIVNA I OK.i drugo:Iran je Europskoj civilizaciji puno pridonio,kultura im je stara 7000godina,cvijet Tulipan statusni simbol Nizozemske je i statusni simbol Perzije/Irana već 7000godina,a Nijemci i Nizozemci su došli u Europu baš iz Irana/Perzije!E pa sad.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI