Moskva: Spremni smo za isporuke sustava S-400 Iranu

s-400 triumf
86 komentara

Već nekoliko mjeseci se nagađa hoće li ili neće Rusija prodati Iranu sustave protuzračne obrane S-400. Zapadni mediji su ranije ove godine naveli kako je Moskva odbila zahtjev Teherana za prodaju ovih sustava iranskim oružanim snagama, ali je vijest kasnije demantirana i u Moskvi i od strane najvišeg vrha vlasti Islamske Republike.

Međutim, danas RIA Novosti prenose službenu izjavu ruske Savezne službe za vojno-tehničku suradnju kako je Rusija je spremna isporučiti Iranu protuzračne raketne sustave S-400, ali do sada nije bilo zahtjeva iz Teherana.

“Otvoreni smo za pregovore o isporuci sustava S-400 Trijumf, uključujući i Iran. Osim toga, ova oprema ne podliježe ograničenjima nametnutim Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 2231 od 20. lipnja 2015. Službeni zahtjev naših iranskih partnera na ovu temu nismo primili”, tijekom foruma “Armija-2019” je priopćila tiskovna služba ruske Službe za vojno-tehničku suradnju (SMTC).

SMTC je sustav S-400 nazvao jedinstvenim sustavom protuzračne obrane, sposobnim za suzbijanje najsuvremenijih sredstava zrakoplovstva i odbijanje raketnog napada.

“Nije iznenađujuće da su mnogi naši partneri ozbiljno zainteresirani za ovaj sustav”, kazala je služba.

Kina je postala prvi strani vlasnik sustava S-400, nakon čega je potpisan ugovor s Turskom, a zatim s Indijom.

Tajnik Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Irana, Ali Šamhani, izjavio je za RIA Novosti da će, ako bude potrebno, Iran razgovarati s Rusijom o mogućnosti kupnje S-400. Zamjenik premijera Juri Borisov istaknuo je kako zahtjev za kupnju sustava S-400 iz Irana još nije zaprimljen. Na pitanje kako bi mogao komentirati medijske špekulacije o toj temi, Borisov je kratko rekao: “Neka pišu.” Ranije je agencija Bloomberg, pozivajući se na „dva neimenovana izvor“, izvijestila da je Rusija navodno odbila zahtjev Irana da proda S-400.

Ti su napisi objavljeni u pozadini novog kruga tenzija prošlog tjedna na Bliskom istoku. Iranska revolucionarna garda je objavila je da je oborila američki dron na ulazu u Perzijski zaljev, jer je prekršio zračni prostor Irana. Pentagon je kasnije potvrdio da je dron srušen, ali se prema riječima Amerikanaca to se dogodilo u međunarodnom zračnom prostoru.

Predsjednik Donald Trump incident je nazvao “vrlo velikom pogreškom Irana”, ali je kasnije rekao da ne vjeruje u njegovu namjernu prirodu, ukazujući na to da je netko greškom odlučio donijeti takvu odluku.

Nakon toga je američki čelnik izjavio kako je bio spreman provesti udare na  Iranu, ali je to odbio učiniti zbog mogućih žrtava. Trump tvrdi kako se nada da će izbjeći rat s Iranom. Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei je pak rekao da Iran također ne namjerava započeti rat.

Forum „Armija-2019.“ održava se od 25. do 30. lipnja u parku „Patriot“ u blizini Moskve, a Russia Today je službena novinska agencija koja prati događaj.

Dmitrij Drobnicki: „Iranci nisu budale i taj zahtjev će biti politički“

„U Iranu nema budala. Oni shvaćaju da bi to u određenoj mjeri bila eskalacija, jer S-400 mijenja ravnotežu snaga na tlu i u zraku“, rekao je politički analitičar Dmitrij Drobnicki, koji je ovim riječima reagirao na spremnost Savezne službe za vojno-tehničku suradnju da isporuči Iranu sustave S-400.

Dmitrij Drobnicki vjeruje da bi se Teheran sigurno htio naoružati ruskim sustavima S-400, ali su oprezni po tom pitanju, shvaćajući kako bi na ovaj korak gledali drugi akteri u regiji.

U Iranu nema budala. Oni shvaćaju da je to u određenoj mjeri eskalacija. S-400 mijenja ravnotežu snaga na tlu i u zraku, iako je to obrambeno oružje. Stoga bi se odluka o kupnji takvog ozbiljnog oružja u regiji u kojoj postoje brojne proturječnosti trebala donositi isključivo iz političkih razloga”, rekao je Drobnicki.

Stručnjak je podsjetio da su Rusija, Sjedinjene Države i Izrael ranije rekli kako treba održavati ravnotežu snaga na Bliskom istoku.

“Stoga su u bliskoj budućnosti isporuke sustava S-400 malo vjerojatne. Ali tehnički postoji takva prilika. S-400 se proizvode gotovo serijski, a ta se proizvodnja može povećati u bilo kojem trenutku”, smatra stručnjak.

Istodobno je istaknuo kako Iran možda nije spreman na tehničku integraciju S-400 u svoj vojni sustav.

„Nije jasno kako su prethodni S-300 integrirani. Stoga Iran i ne traži takvo oružje. A s političkog stajališta, to bi bio prejak potez. To se može učiniti samo ako situacija u regiji počne gubiti ravnotežu u smjeru koji se Rusiji neće svidjeti. U međuvremenu, ruska diplomacija dobro radi svoj posao”, zaključio je Drobnicki.

Ipak, poruka Savezne službe za vojno-tehničku suradnju (FSMTC) je jasna i Rusija je spremna pregovarati s Iranom o isporukama ovih sustava. U tom bi slučaju Iran, nakon Kine, Turske i Indije, bio četvrta zemlja koja bi raspolagala ovim obrambenim oružjem. Ranije smo izvijestili kako S-400 sve više postaje moćno rusko geopolitičko oružje, ali ne vojno, već političko sredstvo za promjenu ravnoteže snaga u svijetu. U kontekstu Irana to znači da bi svaka velika promjena na Bliskom istoku na štetu islamske republika mogla biti okidač za pregovore o kupnji sustava S-400, jer nema nikakvih ograničenja međunarodne zajednice koja bi sprječavala Teheran da raspolaže sustavima protuzračne obrane novije generacije od prethodno kupljenih i isporučenih S-300.

RIA Novosti
U ratu protiv ruskih S-400, SAD pretrpjele “ogromne gubitke
Ruski sustavi S-400 su geopolitički projektili koji razaraju američke sankcije

S-400trgovina oružjem
Pretplatiti se
Obavijesti o
86 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
PPP
4 godine prije

Alžir odavno ima S-400.

Iza_horizonta
4 godine prije

Današnja of topic tema će biti :
“Borba protiv ”govora mržnje” i ostale skrivalice”.

Moramo malo da posvetimo pažnje tim ‘preslatkim bićima’ koja nas okružuju , lažovima.

Toni
4 godine prije

Zašto bi sistem S-400 narušio ravnotežu snaga kada/ako to nije ofanzivno oružje? Valjda bi Iran tada bio manje ranjiv?

Trubadur
4 godine prije

U vojnom smislu Iranu ni ne treba S-400, pošto ima poboljšani S-300 i svoj još bolji Bavar – 373…..Ali bila bi to velika politička pobjeda i barem zato, vrijedna 600 milijuna po divizionu….. Inače je u Iranu dosta ruskih stručnjaka, koji pomažu pri uvezivanju iranskog PVO… Prošli tijedan su došli i specialci,koji čuvaju ruske radnike u nuklearki u Bušheru…Izneseno je bilo i, da je Iranska PVO veoma dobro pripremljena ali ima jedan problem… A to je, da je prespora u automatizaciji između različitih sistema….. Tako, da … S-400 bi se zbog političkih razloga isplatilo kupit Iranu…

irgwnergnweirgniqwrqwrrerg
4 godine prije

Rusija će Iranu isporučiti S-400 kad ga ciokaubojgusari rasture, koje prazne priće za malu djecu. Vidi se da svi rade za istog gazdu stvora. Nek se rusi sjete 26 milijuna rusa kojima su platili rođenje rozmarine bebe. Ako Iran kabalakamarila u Moskvi prepusti tami onda se rusi mogu slobodno pripremiti da utrostruće broj iz onog rata za ustoličenje bebe u ovom koji traje i čeka završnicu.

Tony
4 godine prije

Zar nema vise vojni tajni u vojsci , znaci sve sto mije objavljeno nije se ni dogodilo???
Iranci rade najbolje sto mogu za svoju zemlju tako ja sumnjam da se nisu osigurali i sa S 400 kao i drugom vojnom tehnikom ako nista imaju direktnu liniju do rusije i tu ih niko nemoze ometati ….

irgwnergnweirgniqwrqwrrerg
4 godine prije

Vijek trajanja svake imperije, pa tako i ukradenog kontinenta indijancima, određuje onaj tko ju je stvorio a to nisu ni kauboji ni gusari već onaj koji upravlja njima.

Zvrk
4 godine prije

ma kakvi, čisto sumnjam da će iran dobiti to oružje. ne treba mu.

URA
4 godine prije

ovo treba gledati sa više strana
prva je što je usa istupila iz sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa
i time rusiju stavila u nepovooljan položaj
drugi je što u siriji nisu napravili ništa u zadnjih godinu dana
jer ih uspješno blokiraju izraeli i proxy koje poržava usa i turska
treće je uvođenje dodatnih sankcija rusiji
četvrto je huškanje gruzije na antirusko raspoloženje
peto ponovni pokušaj udara u venecueli koji rusima odgovara
ima toga još
i na sve to rusi odgovaraju da bi “mogli” isporučiti irancima s400
kad bi ga sad počeli proizvoditi trebalo bi im minimum godina dana i to u tri smjene
vrlo jak odgovor putina

Mr.No
4 godine prije

@ Branko-,,pokloniti,ne prodati”!! Aferim!!!

burt
4 godine prije

Khamenei i njegov krug vjerskih fanatika misle da mogu diktirati uvjete cijelom svijetu, EU i NATO mekušci nakon što su povukli svoje brodove daleko od Irana sada balansiraju pred frazama koje IRGC zapovjednici prosipaju o nuklearnom oružju, tajnim raketama i ratu na bliskom istoku ali SAD i V. Britanija kao više puta u povijesti ostaju na braniku slobodnog svijeta i spremni su zaustaviti IRGC fanatike i njihove apokaliptičke planove o zapaljenju rata po cijelom svijetu, globalnom uništenju zapadnog demokratskog poretka i dolasku teokracije kao dominantne ideologije

mladen3x
4 godine prije

“Pentagon je kasnije potvrdio da je dron srušen, ali se prema riječima Amerikanaca to se dogodilo u međunarodnom zračnom prostoru. Predsjednik Donald Trump incident je nazvao “vrlo velikom pogreškom Irana”, ali je kasnije rekao da ne vjeruje u njegovu namjernu prirodu, ukazujući na to da je netko greškom odlučio donijeti takvu odluku. Nakon toga je američki čelnik izjavio kako je bio spreman provesti udare na Iranu, ali je to odbio učiniti zbog mogućih žrtava. Trump tvrdi kako se nada da će izbjeći rat s Iranom. Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei je pak rekao da Iran također ne namjerava započeti rat.”-po ovome više vjerujem Amerikancima jer im je Iran tim činom dao do znanja da nebude kao ono što Izraelci rade u Siriji,koriste međunarodni prostor da bi ispalili rakete.Direktan odgovor-“Ispalite po nama rakete i rušimo vas 100% ako ste nam u dometu,bilo to međunarodni ili naš prostor.”Trump je izgleda dobro razmislio… Čitaj više »

Max
4 godine prije

IRan će dobiti S 400 bude ll mu trebao. a što SAD gomila više snaga oko Irana to je takav sustav potrebnij

deki
4 godine prije

?Ovde se postavlja pitanje sta ce se desiti u buducnosti sa Amerikom i sa onim zemljama koju oni hoce da bombarduju,napadnu …radi menjanja rezima,radi pljackanja resursa,teritorija,dobara,reketiranja….Sta ako Rusija svakoj toj buducoj njenoj meti ladno proda sisteme s 300 ili s 400 ili sutra neke druge novije.A hoce,jer verovatno je to plan Rusije, maximalno izjednaciti napadaca i onog koji se brani,jer samo tako americki orao ne bi bio u stanju da radi ono sto je radio do neke 2012-2017 godine.A to znaci nema vise brutalnih siledzijskih napada na one zemlje koje imaju resurse u vidu nafte,zlata,gasa…a koje su imale neke cackalice i neka koplja kao pvo odbranu.Nije li to jedan dobar put da se jedna imperija smiri ili pripitomi ili u cak i skine sa trona?Zna se dobro da za Ameriku ratovi znace samo pravljenje para,ali sad evo vec duze vreme miruju,mislim miruju bas zato sto im vise Rusija ne dozvoljava… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI