fbpx

Peraška sinestezija – Zaboravljeno mjesto nekadašnjeg bogatstva i života

Perast

U državničkom posjetu Ruskoj Federaciji, Kolinda Grabar Kitarović je u razgovoru s domaćinom Vladimirom Putinom spomenula dvojicu Hrvata koji su bili ogledni primjer povezanosti ruskog i hrvatskog naroda kroz povijest.

Prvi kojeg je spomenula bio je Robert Bartini, Riječanin, genijalni konstruktor mnogih ruskih zrakoplova koji se smatra ocem ruskog svemirskog programa. Zahvaljujući  i Hrvatu Robertu Bartiniju ruski astronaut Jurij Gagarin bio prvi čovjek koje je poletio u svemir.

Drugi Hrvat je ruski admiral Matija Zmajević. Nije to bio jedini admiral, a Hrvat neke moćne vojske. Josip Mašković, kasnije poznat kao Jusuf Mašković i Silahdar Jusuf Paša bio je osmanski vezir i admiral (Kapudan Paša, veliki admiral osmanske flote). I sama Kolinda je dospjela visoko u hijerarhiji NATO-a.

Kako se to rađa Hrvatom, a postaje admiralom neke svjetske vojne sile? Čini se da pravila nema i da nitko ne može prevariti i prije rođenja iscrtane sudbinske pute, ma koliko se trudio i koliko god bježao od namijenjene sudbine, na kraju završava tamo gdje je određeno.

Matija Zmajević rodio se 1680.g u Perastu, u Boki Kotorskoj, u poznatoj obitelji pomoraca. Stric mu je bio barski nadbiskup, a djed po majci kapetan Perasta. Povijest govori kako je Matija Zmajević završio Pomorsku školu u Perastu. Pomorsku školu? U 17-om stoljeću? Da bismo to mogli nekako iz ove pozicije akceptirati, moramo razmaknuti velove od nekoliko stoljeća i nakon toga se nužno upitati o strelici povijesti, o njenoj usmjerenosti prema razvoju ili nazadovanju, o tomu svjedočimo li danas svojim životima jesmo li dostojni bogatstva vlastitog kulturnog naslijeđa.

Moramo se vratiti u Perast

U Perastu tog doba postojala je Pomorska škola, dva brodogradilišta, a Peraštani su imali oko stotinu jedrenjaka sposobnih za plovidbu Mediteranom, ali i Atlantikom, sve tamo do Engleske i Nizozemske. Gradom i općinom su upravljali s nekim oblikom dovodomne protodemokracije. Plemići su bili zastupljeni u Općini, a pučani u Zajednici. I jedni, i drugi su imali svoje predstavnike u Zboru koji je birao gradskoga kapetana, suce, kaštelana (zapovjednika kule Sv. Križa) i vojvodu. Interese općine u Veneciji zastupali su nunciji (poklisari), dok su se u istočnom Sredozemlju za trgovački napredak Perasta brinuli konzuli.

Kapetanom Perasta postao je Vicko Bujović iz (1660-1709), sudionik brojnih ratnih pothvata mletačke vojske, jedan od najslavnijih pripadnika moćne obitelji Bujović. Perastom je vladao silnički i došao u sukob s drugom najmoćnijom obitelji – Zmajevićima. Bio je to sukob dug 15 godina i završio je urotničkim ubojstvom Vicka Bujovića u jednoj uličnoj zasjedi 1709.

Zbog sudjelovanja u toj uroti, Matija Zmajević, noktom o ledinu i put pod noge pa bježi. Podsjeća na bijeg Michelea Corleonea u Kumu nakon ubojstva jednog mafijaša i njegovog policijskog poslušnika. Matija nije pobjegao na Siciliju, nego u Carigrad pa odatle da će u Rusiju.  Nekako je dospio do Karlovih Vara u Češkoj. Upravo u trenutku kad se tamo zatekao i ruski car Petar Veliki na odmoru. Matija Zmajević je očarao Petra Velikog pričom o Perastu. Car ga je preko dva sata ispitivao o njegovim pomorskim znanjima te je nakon tog razgovora (neki kažu ispita) poslao 17 svojih časnika na školovanje u Perast, a Matiju uzima u carsku ratnu mornaricu s ovlaštenjem da sam odabere brod s kojim će zapovijedati. Kasnija Matijina napredovanja bila su posljedice njegovih ratničkih i pomorskih vještina.

Dok je Matija ratovao kao carski kapetan ruske vojske i potapao švedske flote, njegov brat Vicko je po preporuci svog strica Andrije otišao u Rim na studij teologije. Kasnije će i on postati biskup barski, potom i biskup zadarski. S obala Skadarskog jezera je povukao pred Turcima ugroženo katoličko stanovništvo i preselio ga u zadarsko naselje Arbanasi.

Perast - oprema pomoraca

Od Perasta je neodvojiva i priča o Gospi od Škrpjela. U moru pred Perastom bila je jedna hrid koja je zadavala dosta muke pri uplovljavanju i isplovjavanju jedrenjaka. Dva brata Martešić su tako pri jednom povratku u perašku luku 22. srpnja 1452. ugledali nešto čudno na hridi.  Kad su prišli bliže, vidjeli su da se radi o Gospinoj slici. Odnijeli se je sa sobom, a kako je taj događaj utjecao na Perast, možemo vidjeti tek u razvoju događaja u slijedećim stoljećima.  Kako se slika tamo zatekla, s kojeg potopljenog broda ju je more nanijelo, zašto baš na tu hrid… Peraštani su na taj događaj gledali kao na božju providnost. Pogotovu nakon brojnih svjedočanstava o ozdravljenjima ljudi koji su se molili Peraškoj Gospi, među prvima jednog od braće Martešića. U znak zahvalnosti, Martešići su odlučili na hridi podignuti kapelicu, ali je to bilo nemoguće. Hrid je bila premala za ikakav objekt na njoj. Martešići u tomu nisu vidjeli problem. U brod su nakrcali kamenje i krenuli nasipati hrid. Pridružili su im se i drugi pa i gradska vlast koja je svakom pomorcu dala u godišnju obavezu nasipanje određenog broja kubika materijala.

Tako je nastajao prvi i jedini umjetni otok na svijetu tog doba, danas površine 3060 m2. Kapelicu su na hridi podigli već za nekoliko godina, a ‘pravu’ crkvu već 1630. Nakon par desetljeća, 1667. dogodio se razorni potres i crkva je oštećena. Za bogati Perast to nije bio kraj svijeta.  Iako je sad skoro otok služio kao uporište gusarskim i turskim napadima, Peraštani su crkvu obnovili.

Matijin stric, biskup Andrija Zmajević bavio se skupljanjem i zapisivanjem narodnih pjesama i priča, pisao je lirske pjesme i poeme i to na narodnom jeziku, unatoč tomu što je službeni jezik bio latinski. Može se reći da je preteča kasnijeg Ilirskog narodnog preporoda. Zapazio je iznimni talent slikara Tripe Kokolje i postao njegov pokrovitelj. Životno djelo tog iznimnog umjetnika nalazi se upravo u Gospi od Škrpjela. Tamo se na zidovima i stropu nalaze njegove 64 slike s prikazima Majke Božje. Neki nazivaju upravo zbog oslikanog stropa Gospu od Škrpjela Sikstinskom kapelom Boke Kotorske.

Perast - muzej

Perast

Svod je podijeljen okvirima od pozlaćenog drveta na 45 polja i u svakom polju je slika. Slike na zidovima su odijeljene srebrnim zavjetnim pločicama koji ima preko 2000. To su zavjetni darovi pomoraca, ratnika, puka Gospi za uslišane molitve.

Lijevo od oltara su stepenice koje vode u bogatu riznicu drugih zavjetnih radova. Odmah nakon ulaza, na desnoj strani na zidu se nalazi nevelika uokvirena slika. Ne, nije slika. Kad se zagledaš, vidiš da je riječ o vezu. Prikazuje gornji dio slike koju su pronašli braća Martešići.  Riječ je o radu Jacinte Kunić. Sliku je izvezla od zlatnih i srebrnih niti, a prikazi kose su izrađeni od ljudske kose. Ovaj suhoparni podatak i ne bi možda izazvao pozornost da nije riječ o zavjetnom radu koji je nastajao dugih 25 godina. Tko zna koji je razlog zbog kojeg se Jacinta zavjetovala Gospi, je li bila riječ o ljubavi, o molitvi za odabranika njenog srca koji se nikad nije vratio po nju u Perast jer je poginuo u nekoj bitci…Jesu li drugi na nju gledali kao na čudakinju koja je opsjedala trgovce, pomorce, plemiće za donacije zlatnih i srebrnih niti, jesu li majke plašile djecu Jacintom i kako će im ošišati kosu…ili je za života bila poštovana kao mudra, pobožna žena kojoj su svi rado i krišom poklanjali zlatne i srebrne niti, a peraštanske djevojke s ponosom darivale pramenove svoje kose za Jacintinu sliku…

Perast - Crkva

Jacinta je skoro izgubila vid vezući sliku, ali nije izgubila vjeru. Nije malodušno dočekivala jutra, nego bi uzela svoj križ i nosila. Na desnom završetku zida crkve Gospe od Škrpjela, blizu oltara izrađenog u Genovi 1722. g. je i Kolindina zavjetna srebrna pločica. Ne znamo je li zahvala unatrag u vremenu ili se odnosi na buduće vrijeme.

Odluči li se tko posjetiti Perast i Gospu od Škrpjela, možda je najbolje to učiniti 22. srpnja. Neka uzme sa sobom kamenja i naspe otok, kako to Peraštani već stotinama godina rade upravo na taj dan.


Perast danas skoro je navlas isti kao onog trena u kojem je 1942. putopisac Frano Alfirević zapisao u svojim Putopisima i esejima ovo:

Perast je najtiši grad Boke.

Melankolija mrtvih, ostavljenih gradova koji su nekada u bogatstvu bili puni života,

vlada u njegovim uskim ulicama što rijetko odzvanjaju od koraka.

To je Brugges ovoga kraja i naše zemlje…

Cio Perast je kao velika napuštena kuća.

Mali trg pred crkvom, s divnim renesansnim zvonikom, tužan je kao raskošna odaja iz koje su svi otišli poslije svršene svečanosti…

Stotine jedrenjaka imao je jednom ovaj zavičaj izvanredno vještih pomoraca.

64
Ostavite komentar

avatar
10000
 
14 Grupirani komentari
50 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
48 Komentatori
BBDIvan MedvidkrugovalZadarBobi Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Mak
Gost
Mak

Bartini! Hrvat ili Italijan?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Nevažno, točno, talijanki plemić, Roberto Oros di Bartini, ali u duši komunist i kozmopolit, kojem je nacija tada bila zadnja misao u glavi. Recimo da je Sovjet. 1921. Bartini postaje član talijanske Komunističke partije a nakon dolaska fašista je premješten kao zrakoplovni inženjer na tajni zadatak u SSSR gdje radi na nekoliko inženjerskih zapovjednih dužnosti u sovjetskom ratnom zrakoplovstvu. U 1928. godini postaje šef odjela amfibijskog zrakoplovnog eksperimentalnog dizajna. Od 1938. do 1946. godine bio je u zatvoru, ali i tamo nastavlja rad na novim dizajnima zrakoplova za tadašnje sovjetske zrakoplovne organizacije. Bartini je rehabilitiran 1956. godine i umire 1974.u Moskvi. Dakle, Riječanin, Talijan, Sovjet, apsolutno nevažno.

Ivan Medvid
Gost
Ivan Medvid

Uključi se u diskusiju…Slažem se s vama ukoliko ne idemo dublje u arhivsko stablo Bartinijevih pedigrea od kojih neki spominju izvorno prezime Orošić od Bartolića s otoka Cresa!? U tom povjesnom košmaru više nitko ne zna što je istina. Zašto ne bi i Bartini mogao biti poput N. Tesle koji je i sam izjavio da su mu preci nosili prezime Draganić i da mu je stvarno podrijetlo iz hrvatskog Vinodola?! Sve je moguće. Stoga nije Kolinda pogriješila kad je Putinu spomenula Bartinija kao Hrvata iz Rijeke!? Već sada se prepiru Srbi i Crnogorci kako su Hrvati Tripo Kokolja, Matija Zmajević i Marko Martinović njihove nacvionalnosti i pred cijelim se svijetom busaju u prsa hrvatskom kulturnom baštinom kao svojom. A RH je nemoćna zaštititi se od takvih nasrtaja jer je emigracija i asimilacija Hrvata u tim područjima učinila svoje. Ostala je samo usamljena Katolička Crkva koja nastoji zaštititi ostatke hrvatskog naslijeđa. O tome kao da u RH Vladi vlada slijepilo u stilu narodne izreke: “TKO ĆE KOGA – NEGO SVOJ SVOGA”!!

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE

Zasto i kako su Hrvati ostali bez svoga bastiona pomorske kulture i tradicije, ima li nade za povrat?

Damir
Gost
Damir

Bez provokacija.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Krleža, ako si ga čitao, iako sumnjam, u esejima je napisao kada bi svi narodi tražili granice iz nekih carstava, često mitoloških kojima hrane nacionalni romantizam, ne u slučaju Boke, to bi značio rat svih protiv svih na stotine godina. Kome treba Boka, uz Rijeku kao trgovačku luku i Split kao vojnu luku, još kad bi imali brodovlja. Može, ja se slažem. Tko želi , ne se okupe, sami sa svojim sinovima navuku uniforme, objave rat svima i nek idu. Ajde ne bulazni.

Damir
Gost
Damir

Upravo tako Laki. Svi željni rata neka stanu u prve redove.

Kora
Gost
Kora

AvatarLaki Topalović

Šteta što Trump i Putin nisu čuli za ovaj dio Krležinog opusa 😉

Kora
Gost
Kora

@Ive iz Pečalbe

“Zasto i kako su Hrvati ostali bez svoga bastiona pomorske kulture i tradicije, ima li nade za povrat?”

Najjednostavniji odgovor na Vaše pitanje bio bi da je to rezultat “sinestezije” koju promovira pravoslavno stanovništvo u Boki kotorskoj te “ekumenizma” koji promovira lijevo-liberalna struja u Katoličkoj Crkvi. Zanimljivo da Hrvati u BiH danas uživaju iste “blagodati sinestezije i ekumenizma” kao i Hrvati u Boki kotorskoj, a izgleda da se isto piše i Hrvatima u Slavoniji (istočnoj Hrvatskoj). Drugim riječima, ne samo Hrvati u Boki kotorskoj i BiH, nego općenito Hrvati u svim (nekada) hrvatskim krajevima doživljavaju sudbinu Palestinaca. Na nacionalnom životu nas izgleda još samo održava hrvatska nogometna reprezentacija, budući da su Hrvati – uz plansko demografsko uništenje – izgubili već i većinu svoga povijesno-etničkog i državnog teritorija, baš kao i svoju državu i svoju vladu.

Siniša
Gost
Siniša

Koja je to teritorija!?

Željko
Gost
Željko

@Kora Što se tiče Boke u pravu ste jer su Hrvati ostali kao “ostaci ostataka” ali oko 70 % kulturno-povijesnih spomenika su Crnoj Gori poklonili Hrvati, Boka je “ugurana” u Crnu Goru jer je i ZAVNO Crne Gore i Boke pokazivao da su to dva teritorija! Hrvata ima i južnije, u Budvi, Petrovcu na moru, Baru i jako malo u Ulcinju! A za BiH i za istok Hrvatske kriva je naša hrvatska “politika”!

Siniša
Gost
Siniša

Jbg…trazite i jug Argentine,dole vas ima dosta.

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE

Hajde netko upucen povjesne cinjenice, ne ovako politikanski, jednostavno odgovore:
ZASTO:
KAKO:
TKO JE U IME HRVATA TO PRIHVATIO I PODPISAO ILI NITKO NIJE NI PITAN:
Onda cemo analizirti o nadi.

Siniša
Gost
Siniša

Od kada do kada je Boka bila Hrvatska!?

Siniša
Gost
Siniša

Naka mi Bog oorosti na uporedjivanju…Manastir Krka je iz 1350 godine,kada cemo vratiti staroSrpsku zemlju,u okvire AustroUgarske.

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE

Sinisa, oprosti ali Manastir Krka ako nisi znao, su izgradili Vlasi a ne Srbi, u Dalmaciji je bilo Vlaha koje je SPC prisvojila i posrbila, Neki Vlasi su posrbljeni ali jos ih ima koji ne priznaju SPC ali drze do pravoslavlja i staro Slavenskih tradicija. SPC krivo pristupa i oduzima autokefalnost i uBiH i u Crnoj Gori i Makedoniji a to je odraz nepostenja i pohlepe SPC. U samoj Srbiji vise od 35% stanovnistva su genetski porijeklom Vlasi ali su nasilno posrbljeni. Bilo je slucajeva da su cijela vlaska sela pobijena jer su odbili Srbstvo i srbovanje.
A sto se tice Boke Kotorske preporucam ti da procitas ponesto o BOKELJSKIM MORNARIMA i danas aktivnom Drustvu Bokeljskih Mornara, mozda ti otvori horizonte.
.Bizantski kroničari u 10. i 11. st. su zapisali Hrvate u Duklji koji tada još provaljuju u Albaniju. I prema i da nastanjuju Dalmaciju iz koje se šire u “Ilirik” (Albanija). Crvena Hrvatska braco, koliko god ti smetalo.
A malo proanaliziraj Turske povjesne izvore, koji govore o crnogorcima po brdima i planinama i hrvatima- dalmatincima uz obalu. I trece pokusaj naci odgovor na pitanje zasto crnogorci imaju ijekavsko a ne ekavsko narijecije.
Cijenim postenog srbina, koji je spreman na dialog i snagu povjesnih cinjenica.

gungula1950
Gost
gungula1950

e moj ive, pa sta nisi skuzija da srbi misle da su svi pravoslavci sa ovih prostora srbi…misaju naciju i vjeru

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE

Gungula prijatelju skuzija san ja mnogo lipih stvari samo nesmin kazati.

Siniša
Gost
Siniša

“”Doktor Tvrtko Jakovina, priznao je da su Srbi 1918. godine spasli Hrvate. On tvrdi da Hrvatska nije ušla prvu Jugoslaviju, danas ne bi postojala. Jakovina kaže da je još 1915. Srbima bilo ponuđeno da uzmu Slavoniju, BiH, Liku i deo Dalmacije i stvore srpsku državu.

– Istra i drugi deo Dalmacije bio je obećan Italiji. Ono malo Hrvatske, takozvana regija Hrvatska (Zagorje i oko Zagreba) trebalo je da ostane u sklopu Mađarske – kaže Jakovina.

Da je Srbija tad pristala, danas bi takozvani Hrvati iz Zagreba i Zagorja bili Mađarska provincija i relikt prošlosti, a ostatak katoličkog stanovništva iz Dalmacije, Slavonije, Like i BiH bi bio ono što u stvari i jesu – SRBI katolici.””

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre

KRALJEVSTVO SLOVENA Mavro Orbini procitajte

Marko S.
Gost
Marko S.

Siniša, vidi Michael Boro Petrović – “A Modern History of Serbia 1804-1918” To Je od srpskog professor a povijesti u USA. U Zagrebu ima originalno izdanje ali mislim da su to Srbi preveli pa možda se negdje pronađe.

Siniša
Gost
Siniša

Nemojte me nervirati pa da vas pocnem šamarti Jovom Dereticem….xahaxahaxa!
Elwm,primjetio sam da se mladi Hrvatski istoricari ne slazu sa zvanicnom istorijom Balkana.

Ivan Medvid
Gost
Ivan Medvid

Uključi se u diskusiju.pO vAMA JE hRVATSKA PRAVA IGRAČKA! vI I JAKOVINA NE ŽELITE REĆI TKO JE TO, TOBOŽE, NUDIO SRBIJI GRO HRVATSK ? tO SU BILI ISTI ONI ŠTO SU, PO VAMA I TVRDOGLAVKU, SPASILI HRVATSKU. A U VRIJEME HRVATSKIH KNEZOVA ( Domagoja itd) hrvatska je graničila s Bugarskom a Vaš Car Nemanjić je podrijetlom iz hrvatske loze Trpimirovića. Pa, nesuđeni veliki Burazeru, dokle ćemo stići ovakvim prepucavanjem. Zar ne postoje u vas i u nas povjesničari apolitičari!!?? ..

Siniša
Gost
Siniša

Pa sta,i ja govorim ijekavicu!
Hrvatska istorija je perfektna,bez klanja i pokrstavanja? Pocni od oca NDH Ante Starcevica.

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE

Eto vidim trudis se, pisati ijekavicu, nije lose, cijenom tvoj trud, pokusaj naci Hrvatsko-Srpski i Srpsko-Hrvatski frazioloski rijecnik, biti ce ti od pomoci.
Ali tek da znas ne mrzim ja Srbe, imam poznanika pa i prijatelja po Srbiju, od Leskovac, od Nis, Cacak, Valjevo, Beograd, Mladenovac, Pozarevac… Prijatelj sam sa vrijednim i postenim bez obzira na vijeru, etnicku pripadnost ili filozofsko oprijedeljenje. Poznam i nesto Srba po svijetu. Sa mrakom ogrezlom u kriminalu i nepostenju se ne druzim, bilo koje vjere ili etniteta.
Ovo sto ti ovdije pisem nije razlog stvaranja tenzija, pac zelja starijeg (70 godina mi je) i iskusnijeg, da ti pomogne da te oslobodi nametnutih okvira, citaj sine citaj mozda te prosvijetli, uci jezike pa citaj barem povremeno neke svijetske novine ili pogledaj vijesti.

Siniša
Gost
Siniša

Ne trudim se,Bnja Luka je ijekavsko govorno podrucje…najcistiji Srpski naglasak,citav svijet nas razumije.

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE

Hajdemo mi malo umijesto srbovanja i hrvatovanja za razliku poceti malo ljudovati. Nemojmo poistovijecivati vijersku i etnicku pripadnost. Sto sa onima koji u crkvu ne zalaze u Boga ne vjeruju, ali postuju ljude i ljudskost gdije oni pripadaju? Ja sam imao srecu ili nesercu da sam kao dijete zivio od Drvograda do Jagodine, od Dalmacije do Slavonije, promijenio sam samo 6 osnovnih skola, eto mogu razgovarati u posavasko bosanskom dijalektu sa svim turcizmima, a mogu i cakavski, i stokavski i ikavski i ekavski, mogu i Slovenski, pa i Makedonski i jos 3 strana jezika. A u Nazaretima sam sluzio JNA bio i na Manjaci davne 1971. Niti je Banja Luka ono sto je bila prije 1985. niti je to Sarajevo, a ni Split ni Zagreb sve se to nesto na zlo preokrenilo, svuda se krvna zrnca broje a ljudskost se ne cijeni niti postuje. I sve zasto???????????

Siniša
Gost
Siniša

Zato sto sporo ucimo.

Siniša
Gost
Siniša

Nemoj mosliti da am nesto ljut…na protiv;kontriram da vam pokazem da i drugi krkani imaju konja za trku,nemate vi pravo na eksluzivitet jer i drugi krkani imajusta za pokazati. Sve to sto si rekao ima istine ali dedice generalno to si svoje iskustvo pokupio na buvljaku gdje kupujes sta se tebi svidja. Da li ce biti da sam ja u Banja Luci katolim pokrsten u pravoslavlje ili nesto drugo ima jos da se polemise a da li ce biti da si ti pravoslavac pokrsten u katolika ima jos da se polemise… A mozda smo vanzemaljci,jbs li ga i to je moguce!

Siniša
Gost
Siniša

Moram te izpraviti,SPC nije prisvojila Vlahe,Srbi su kupili crkvu/pravoslavlje od Vlaha…tako kazu

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE

Sine, vidis poznavao sam jednog starca pravoslavnog vlaha, (okolica manastira Krka) ili kako je on znao reci vlaju, jednom zgodom ga pitam: Pa zar Vi niste Srbi? On odgovara: Kako ja mogu biti Srbin, nikada u Srbiji nisam bio, u Srbiji nemam groba mojih predaka, ni djedova ni pradjedova ni cukundjeda, ja i moji smo ti pravoslavni Vlaje. Idemo u srpku crkvu jer su nam nasu oteli a druge pravoslavne u okolici nemamo.

Siniša
Gost
Siniša

Xahaxaha ono sam i ja isto od Vlaha cuo…..”šta hocete vi Srbi,prodali smo vam crkvu za bagatelu”.

Siniša
Gost
Siniša

A manastiri Krupa i Dragovic? Jesu li oni dokaz Srba u AustroUgarskoj?

Željko
Gost
Željko

@ Siniša Koji ste vi mitomani, majko mila… I za kraj… CETVRTFINALEEEEE, POLUFINALEEEE, FINALEEEEE i TITULA !!

Siniša
Gost
Siniša

I to bilo zlo ne bilo….sretno vam,dokle god.

Siniša
Gost
Siniša

Elem…Tvrtko Jakovina…Hrvatski istoricar.

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre

Za Zeljka
E daj ne mesaj babe i zabe. Ja sam navijao za vas i navijacu. Stvarno ali zbog takvih se i koljemo.

Siniša
Gost
Siniša

Necemo vise,dacemo im peostor da se sami poolju!!!

Bogu,il BD
Gost
Bogu,il BD

Siniša, Tzv. Srbi u dalmatinskoj zagori su etnički Hrvati i vuku pravoslavni vjerski identitet od vremena kada je Bizant vladao tim područjem. Kada je 1054 godine nastupio totalni raskol Bizanta i Rima, počela je borba za crkvenu prevlast. Kako je Rim u toj sferi imao jači uticaj, većina Hrvata (p)ostali su pod okriljem rimske crkve. No bilo je i otpora i neki su pod svaku cijenu htjeli ostati pod bizantskom crkvenom tradicijom. Od tuda džepovi pravoslavnih vjerenika Hrvata. Njima će se u kasnijim vijekovima pridružiti pravoslavni Vlasi i etnički Srbi koji dolaze na prostore Like i Slavonije a neki i u Dalmaciju. Od vremena Ilije Garasanina a posebno u vrijeme dinastije Karadjordjevica srpska oligarhija (crkvena i svjetovna) čini sve napore da od pravoslavnog puka napravi Srbe par excellence. Neki od njih jesu etnički Srbi, ali ne svi, ponajmanje oni u dalmatinskoj zagori.

Siniša
Gost
Siniša

Aj ne melji,vecina Srba u Hrvatskoj je dosla seobama…da li su etnicki ili ne nije na meni da im kazem kako ce se osjecati.

Bogu,il BD
Gost
Bogu,il BD

Siniša, Oni su sustavno programirani od vremena I. Garasanina, a posebno za vrijeme obiju Jugoslavija, da se osjećaju kao Srbi. Stoga je malo onih koji su se oduprli ovoj propagand jer su bili svjesni svojeg porijekla i držali se toga. Moraš isto biti svjestan da su oni izjašnjavajući se kao Srbi uvijek imali povlašten položaj u društvu bivših Jugoslavija, bilo u vojsci ili civilnoj upravi. Njih se pogotovu guralo u birokraciju i njihovi potomci su i danas kičma hrvatske birokracije i uzroci mnogih smetnji koji koće razvitak hrvatskog društva. Samo uzmi njihov procenat u cjelokupnom stanovništvu te koliko ih ima u,državnoj upravi (i to na najvišim pozicijama) a da ne kažemo da je jedna od glavnih političkih,stranaka formalno u njihovim rukama.

Siniša
Gost
Siniša

Aman covjece ta su tri manastira izgradjena u 14 vijeku!!!

Siniša
Gost
Siniša

Sta da kazem…glavni ideolog NDH je Srbin Ante Starcevic.

Marko S.
Gost
Marko S.

Pa, etoti sada, A. Starcevic Srbin? Samo radi toga što je pravoslavac? Srbe uče zadnjih 180 godina “Srbi svi i svuda. ” pa tako po Seselju hrvati i ne postoje. To su samo srbi katolocke vjeroispovijesti. Mozda ti je sada malo jasnija psyhoanaliza tvojeg razmišljanja.

BBD
Gost
BBD

Pa možda je i postojao jedan protonarod koji se pod raznim utjecajima (političkim, ekonomskim, vjerskim…) podijelio na dva ili tri (da predpostavimo da je i Bosna specifična). U tom slučaju to nisu bili ni Srbi, niti Hrvati nego proto narod kojeg osnovne karakteristike jesu izgubljene ali i djelimično sačuvane u ova dva ili tri naroda.

Siniša
Gost
Siniša

Boga ti draga…vi ste ugrozeni onda!!?

gungula1950
Gost
gungula1950

vecina srba u hrvatskoj je dosla nekon 1945 godine….sustavno naseljavanje, pocevsi s vojnin licima. Do tad su tu zivili vlasi (koji su inace rumunji) ali su se 90 oh izjasnili da su srbi, zbog pravoslavne vjere. Malo pogledajte te ljude, svi su tamne puti, tako rec cigani….

Siniša
Gost
Siniša

Prvo…Vlasi nisu samo Rumuni ali ih je tamo najvise,drugo brate dragi postoje stotine podataka o seobama Srba i naseljabanju Srba u AustroUgarskoj po krajinama njenog Carstva…. Da,poznajem covjeka ciji je otac odselio u okolinu Bjelovara ali sta cemo sa onolikim crkvama i Manastirima…ko njih izgradi i ko u njih iđejaše!? Istorija exYUG naroda je postala kao pladanj,uzima ko sta mu odgovara i ne cita vise nista drugo.

Đuro
Gost
Đuro

Biće i da je u Jasenovcu pobijeno 700000 Vlaha?

Ivan Medvid
Gost
Ivan Medvid

Uključi se u diskusiju…Ispričat ću Vam jednu istinitu epizodu razgovora koji sam doživio u društvu jednog od najvećeg poznavaoca Pomorskog prava Dr, prof. Vladimira Brajkovića u društvu njegove majke Ljudmile i unuke Milje i to ispred kuće na ponti (rivi) nedaleko đardina gdje je gospodin Vlado s majkom često “toćao” noge u moru. Bio sam tada student. . koji je rado navraćao iz Rijeke u svoj rodni Perast. Kao ekspert Vladimir Brajković je bio cijenjen i u državi NDH gdje je vodio i radio u nadležnim tijelima za pomorsko pravo. Vidjevši kuda politika NDH skreće na vrijeme se, koncem rata priključuje nadolazećem Titovom sustavu gdje u istoj struci preuzima važne položaje. Na moje pitanje kako to da Boka Kotorska nije i dalje ostala Hrvatska rekao mi je slijedeće: ” U početku tj nakon rata stvorena je Republika Crna Gora i Boka Kotorska iz čega je nastala samo Crna Gora. Prije toga k meni u posjet, za vrijeme ljetnog odmora, došlo je nekoliko visokih Jugoslavenskih funkcionera među kojima i Crnogorski Blaž Jovanović. On je otvorio raspravu što i kuda s Bokom Kotorskom. Vrlo oprezno sam navodio kako bi Boka trebala biti zajednička baština dvaju naroda teritorijalno i kulturno na što je vidno ljut Blažević nekontrolirano reagirao: Izvadio je iz pojasa pištolj, lupio njime snažno o stol i povikao: BOKA KOTORSKA MORA BITI CRNA GORA I NIŠTA VIŠE”-završio je Prof. Brajković! Eto zašto su Hrvati ostali bez svog bastiona kulture. A sva je krivnja u tome što Hrvati imaju prebogatu kulturnu baštinu i i strateški zemljopisni položaj za razliku od braće Slavena koji ih okružuju iako nisu u pitanju samo Slaveni! A ljubomora i daljni apetiti i dalje egzistiraju!! Je li nas upravo to bogatstvo širine i dubine prirodne i kulturne baštine vodi u propast i da li se to potenciralo ulaskom RH u EU !!?? Ili je svemu tome razlog što smo postali mali narod za veliki zalogaj ??

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

U tom je kraju negdje crkvica d dva oltara, jedan katolički (zna se kamo mora gledati i gdje stajati), a drugi pravoslavni, pa su pop i velečasni po dogovoru držali mise i liturgije. Zaboravih gdje je to točno, ali u tom dijelu CG, na samom ćošku. A Jusuf Mašković, …. Maškovića Han je u mene dolje u Dalmaciji, od kuće mog djeda nema dva kilometra dolje. Ima tu svega. Omer paša Latas, pa maršal Svetozar von Borojević, koji je volio Beč više od ičega na svijetu. Od svega se može uzet dobro i bacit loše, to su ličnosti koje ne uzrokuju kontroverze. Dobro Borojević se borio protiv Talijana, ipak ga Beč nije htio slati na Slavene, bilo na Srbiju ili u Galiciju . Nikad se ne zna.

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Strašna je povijest i ostavština na ovim prostorima, nekadašnje Ilirije. Ljudi nisu svjesni toga

Bobi
Gost
Bobi

Pa kad su se gospoda sa zapada potrudila da se to zatre u povijest kako bi uvijek mogli govoriti da su na balkanu divljaci, što je zapravo tocno za zapadnu europu/ germanska plemena dok je na balkanu cvala ilirska kultura i umjetnost.

Maus
Gost
Maus

Jap kolinda ispada veliki vpjni strucnjak, jap velika slava i cast stp su nasi bili vodeci admirali protivnicki momcadi osvajackih vojski kao i danas kolinda prodane duse

Troglavski
Gost
Troglavski

Zmajević was born in Perast, in the Bay of Kotor, at the time part of the Republic of Venice (now Montenegro) in late July 1628. The Zmajević family hailed from Njeguši; when the last members of the Crnojević family left Principality of Zeta, Nikola Zmajević and his cousins Ivaniš and Vučeta moved to Kotor. Becoming appealed and somewhat wealthy, the family quickly converted from Serbian Orthodoxy in favor of Roman Catholicism,[1] with the three marrying Catholic girls and having their children baptized in the Latin Rite. Andrija’s father was Nikola Milutin Zmajević. After Andrija’s birth in 1628, soon came Andrija’s brothers, Ivan and Krsto. Krsto Zmajević would become a very famous person, on more than one occasion as the Captain of Perast. Andrija remained very akin towards his family origin throughout his life.

To znaci da crnogorac koji ode u Italiju (Veneciju) i primi katolicanstvo automatski postaje hrvat???

Siniša
Gost
Siniša

Xehexehexe odlicno Hrvatska,sretno dalje!!!

Zvrk
Gost
Zvrk

Matija Zmajević je bio crnogorac, tj. srbin. Baš ima obiteljsko stablo koje vodi porijeklo iz tamošnjih plemena i klanova. Nemojte svojatati jer onda diskreditirate sami sebe.

Ivan Medvid
Gost
Ivan Medvid

Uključi se u diskusiju.To su diletanska naklapanja. Postoje dokumenti i knjige u kojima admiral Zmajević iz Rusije piše svojoj supruzi i trima kćerkama na svom rođenom jeziku: staroj Dalmatinskoj čakavštini. Zamjeram voditeljima Klovićevih Dvora što među portretima na izložbi Katarine Velike nije bio i Zmajević Matija i to popraćen dokumentacijom iz koje se vidi o kakvom se hrvatskom velikanu radi!? A stric i brat mu katolički biskupi. Zar nije naš Matija (tipičnog hrvatskog imena) sahranjen i počiva u Ruskoj Katoličkoj Crkvi. Dokle će mo slušati laži tih naoko neuništivih otimača!!?? A pred portretom Matije Zmajevića u Ermitažu reče mi 197o.g.ruski kustos samo to da su roditelji admirala Matije jugoslavenskog podrijetla i da od mene prvi put čuje da je admiral Hrvat iz Boke Kotorske!

tedi
Gost
tedi

Jbg tuzno,ovaj prikaz me neodoljivo podsjeca na danasnjicu,lijepe nase ” Mali trg pred crkvom, s divnim renesansnim zvonikom, tužan je kao raskošna odaja iz koje su svi otišli poslije svršene svečanosti…”
Otisli Mlecani,brodogradnja,otisli svi trbuhom za kruhom,nebitno koje su provinijencije,morski vali i dalje udaraju o hridi kao vijekovim prije,a ljudi samo prolaze kao na pozornici.

Vučedolac
Gost
Vučedolac

a možda sam ja kao Vučedolac ovdje domicilni, a vi svi hrvati, srbi i ostali ste došlje…
šta ćemo sad?

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala

Zašto se sprdate s našom predsjednicom koja nastoji istaknuti dva Hrvata važna u ruskoj povijesti???

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja

blažena Venecija tragedija primorskih krajeva je počela padom Venecije nakratko se popravila dolaskom austrijske carevi ne a nepopravljiva katastrofa nastupa kada nas spajaju sa turskim balkonom i još uvijek traje agonija propadanja

Zadar
Gost
Zadar

Pozz iz Arbanasa!!!

krugoval
Gost
krugoval

Admiral Zmajević bio je katolik srpskog porekla. To Putin savršeno zna, a Kolinda nije uspjela prevariti Putina.
Što se tiće bokeljskih katolika, radi se o Srbima katoličke vjere.
Konstantin Porfirogenit jasno piše o etničkoj granici među Hrvatima i Srbima na rjeci Cetini.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik