fbpx

Slovačka i Srbija idu za autoritarnim zemljama koje u rezervama gomilaju zlato

Srbija zlato

Citirajući Bloomberg, njemački portal Contra Magazin izvještava kako su se Srbija i Slovačka pridružile istočnoeuropskim zemljama koje svoje zlato vraćaju kući ili povećavaju svoje zlatne rezerve.

Samo nekoliko dana nakon što je završena repatrijacija 100 tona poljskih zlatnih rezervi i nakon što je poljska vlada najavila da želi postati ekonomska sila, vodeća na području istočne Europe, mađarski premijer Viktor Orban također povećao udjele zlata zbog veće sigurnosti svojih rezervi. Sve više istočnih Europljana traži da se njihove zlatne rezerve nalaze u trezorima njihovih središnjih banaka i da se poveća udio zlata u rezervama.

Bloomberg izvještava „kako su nacionalističke vođe istočne Europe postali opsjednuti zlatom“, a bivši slovački premijer Robert Fico, čije su šanse za skori povratak na vlast sve veće, prisiljava Središnju banku Slovačke da vrati zlatne rezerve zemlje koje su trenutno pohranjene u Velikoj Britaniji.

Možda Fico samo glasnije govori ono u što vjeruju mnoge druge nacije, koje sve više sumnjaju da bi ih međunarodni „partneri“ mogli izdati.

Citirajući pakt Francuske, Velike Britanije, Italije i Njemačke iz 1938. godine, koji je omogućio Adolfu Hitleru aneksiju dijela tadašnje Čehoslovačke, Fico je rekao novinarima: Nakon Münchenskog sporazuma je teško vjerovati čak i najbližem savezniku. Jamčim vam da ako se nešto dogodi, nećemo vidjeti ni jedan gram tog zlata. Stoga, učinimo to što je prije moguće.”

Rumunjska je također pokušala premjestiti dio svojih zlatnih rezervi iz Velike Britanije, ali su ti planovi zaustavljeni kada je u listopadu pala vlada.

Osim Fica i njegovih „autoritarnih kolega“, sličan stav ima i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je to primijetio i naredio središnjoj banci da poveća svoje zlatne rezerve.

„Vučić je u listopadu potaknuo kupnju devet tona zlata, a prošlog tjedna je rekao da treba kupiti više zlata, jer vidimo svijet kako ide u krizu“, piše Bloomberg.

Strategija vlasti u Srbiji je da aktualne zlatne rezerve s 20 tona povećaju na 30, za što je vlada u Beogradu dobila zeleno svjetlo od Međunarodnog monetarnog fonda, gdje odjednom smatraju da diversifikacija rezervi i veće količine zlata jamče sigurnost u vremenima krize.

„Različiti čelnici država i vlada, kako bi opravdali svoje strahove, navode primjer Venezuele kojoj je, zbog razlika u političkim stavovima, Banka Engleske odbila vratiti zlatne rezerve“, piše Bloomberg.

“Zlato je simbol. Kada ga države vrate ili kupe, ljudi to svugdje vide kao znak ekonomskog suvereniteta”, rekao je Vuk Vuković, politički ekonomist u Zagrebu.

Podsjetimo Srbija je u srpnju u trezorima imala nešto više od 21 tonu zlata, što je rast od tek nekoliko stotina kilograma u odnosu na svibanj ove godine. Nakon toga dolazi do prilično velike kupnje ovog plemenitog metala, koja je provedena po nalogu ureda predsjednika.

“Prema posljednjim raspoloživim podacima, količina zlata u okviru deviznih rezervi premašila je 21 tonu, čija je vrijednost oko 850 milijuna eura, što čini oko 6,7 posto vrijednosti bruto deviznih rezervi”, potvrdili su tada iz Narodne banke Srbije.

Nakon toga, u listopadu, Središnja banka Srbije kupuje zlata u vrijednosti 395 milijuna eura.

Devizne rezerve Središnje banke Srbije u tom trenutku iznose oko 14 milijardi eura, a neto devizne rezerve 12 milijardi eura.

U tim deviznim rezervama sada ima ukupno 30,4 tone zlata, koje čini oko 10 posto deviznih rezervi i vrijedi 1,3 milijarde eura.

„Srbija će sljedećih godina povećati rezerve u zlatu na 50 tona“, piše Politika, navodeći kako vlasti u Beogradu samo slijede ono što rade Rusija, Kina, Indija i Turska.

Veliki kupci zlata su također Poljska i Kazahstan. U Središnjoj banci Srbije kažu da je cilj kupovine zlata dodatno jačanje stabilnosti financijskog sustava.

„Središnja banka Srbije je do sada kupovala zlato iz domaće proizvodnje, odnosno od rudnika Bor, koji je sada u vlasništvu kineske kompanije Zijin, koja Beogradu prodaje zlato po cijenama na svjetskom tržištu“, priopćili su mediji, pojašnjavajući akvizicije Beograda.

“Najveća sigurnost za zemlju je ako jedan dio rezervi držite u zlatnim polugama. Pedeset tona zlata, imajući u vidu situaciju u svijetu, više neće vrijediti 1,7 milijardi već blizu dvije milijarde eura. No, to moramo kupiti tako da ne ugrozimo stabilnost rezervi koje imamo”, rekao je tada Vučić.

Potom je uslijedio i odgovor Središnje banke Srbije, gdje su naveli kako banka  ima legitimno pravo da u kriznim vremenima pojača aktivnost kupovine zlata.

Stručnjaci Bloomberga ovaj trend više vide kao opsesiju autoritarnih vođa, ali i koristi koju mogu imati na izborima, prije svega „zbog psihološkog efekta koje stjecanje zlata ima na birače u zemlji, koji se pod vlastima koje gomila zlato osjećaju sigurnije“.

„Za praktične i ozbiljne čelnike koji dominiraju istočnom Europom, zainteresirane da rade samo ono što misle da je potrebno, bez glupih ideja ili metoda, glavna korist može biti poruka biračima da na njih prenose ogromno vlasništvo nad ovim dragocjenim metalom“, zaključuje Bloomberg, koji u ovome ne vidi ništa više od političkog spina.

Je li to baš tako, ako isto čine Rusija, Kina, Indija, Turska, ali i Mađarska, Poljska, Kazahstan, Srbija, te pokušavaju učiniti Slovačka i Rumunjska, to je već tema o kojoj možemo raspravljati. Naime, mnoge od tih zemalja imaju vođe koji s lakoćom pobjeđuju na izborima i ne treba im „trik sa zlatom“ da pridobiju simpatije birača, dok Kina tih problema uopće nema.

U svakom slučaju, svjedočimo trendu da se i istočna Europa budi kada je riječ o njihovom nacionalnom bogatstvu, a zbog nesigurnih vremena, ne samo da se pokušava vratiti zlato iz inozemstva, već se na svjetskom tržištu istovremeno kupuju prilično velike količine s obzirom na ekonomsku moć nekih od spomenutih zemalja.

Bloomberg / Contra Magazin 

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
107 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Srbija…čekam da Predsednik Srbije konačno bude neko ko je rođen u Srbiji;dobar je to narod, veseo i vrijedan.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Siniša

Kakve veze, Janković je Srbin pa je Slovenski političar i to , kažu, dobar. Šojgu je rođen u SSSR-u, nije Rus. Miller i German Gref su Švabe, Anton Vaino, Estonac, da ne uzimamo Rusiju, ima ih koliko hoćeš. S ovim ne branim Vučića, već to da netko može biti predsjednik ako zadovoljava uvjete izbornog sustava.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Jasno je to, ali brate Srbija se nije usrećila sa ovim njenim došljama.
Nego kada spomenu Jankovića….on i dalje vlada u Ljubljani, neuspjedoše ga manuti.

Miki
Gost
Miki
1 godina prije
Reply to  Siniša

Janković je gotof! Kućan kao njegov rođo će sam da ga smeni jer u protivnom mogli bi izgubiti župana.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Miki

Smiješno Miki…koliko godina ga smjenjuju?

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Sinisa

Toma diploma?
Nije pomoglo.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Uf….toliko je bio “bitan” da sam ga zaboravio, mislim da je taj period skloniji zaboravu od Miloševićeve ere……strašno.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  Siniša

U Srbiji nema starosedelaca. Sve sam dođoš iz Brda i Stare Srbije. Šta ti znači ako se rodio u traktoru?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  dulebg

Stara Srbija, gdje je to?
Brdo…gdje je to?
Odakle si ti matere ti?

Turkenserben
Gost
Turkenserben
1 godina prije
Reply to  Siniša

Da u pravu si nema stare srbije radi turaka i Hg2 tursko altajskog gena. 500 godina turkenšlafen prava (taslačenje am bosnische).

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Turkenserben

Šta reče…čiji je to jezik 😄

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Siniša

Turci crni, maleni a Srbi među najvišljim ljudima na planeti…hahahahhaaa. Šta reći za jednog Dalića, Dario Šarića itd itd kad ih čovek pogleda….junaci turskih sapunica preko noći jbt

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Turkenserben

ADMIN
Hoće li malo brisanja???

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Lucija

Upravu si Lucija, iznenađen sam i ja što nije do sada reagovao

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  Turkenserben

ĆurkenTuken kaken Trupen .. 🙂 🙂 stigla nova “galerija” trolića ..

bbb
Gost
bbb
1 godina prije
Reply to  Siniša

Mercury
Ima ti omrznuti Soroš jedan dobar esej o zlatu u vrijeme krize kojemu pada vrijednost, jer ga svi vade iz čarapa i prodaju za dolare, pa imaš duplo dno.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  bbb

@ bbb

Može on trkeljati što god želi jer cijena zlata govori drugčije. Ne samo on, nego bilo tko. Jedino što se događalo sa zlatom je da ljudima sline procure od rasta cijene zlata i onda to masovno prodaju što je primjerice bilo 2008. i nije uopće smanjilo rast cijene zlata.

A tebi savjetujem da se kloniš razno raznih eseja i trkeljanja ekipe s razno raznim interesima te da se držiš statistike.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Siniša

Bravo,ovo tije prvo sto si dobro napiso.Ja mislim dasu pravi Srbi vodili Srbiju,nabi bilo toliko zla devedeseti.Cak je i Hrvatski Srbin Kadiljevic bijo na celuJNA.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Slažem se….ne bi bilo toliko zla jer sve bi se brže završilo. Ali stvarno ti si malouman, žestoko malouman.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Srbi nikada nisu imali predsednika SFRJ! Srbija je i dan danas okupirana od strane dođoša, crnogorci, bosanci preplavili institucije

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Mlata

Petar Stamobolic,Radovan Vlajkovic i Borislav Jovic su valjda bugari uz jios hrpu crnogorskih i bosanskih srba i sve to u 10 godina,mlatni se sam da ne mora neko drugi.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mucke

Možda je ipak mislio na Predsednike SIVa?

Avaxus
Gost
Avaxus
1 godina prije
Reply to  Mlata

I tako je od 45-te do danas.

tko zna zna
Gost
tko zna zna
1 godina prije

Pametne politike. Mihrvati se spremamo umjesto zlata početi uvoziti EURO. Sluganska budala ostaje sluganska budala. To nam je zapisano u genima. U SFRJ smo bili svoji na svome i zato prave ‘hrvatine mrze bivšu državu. Još nije izmišljena vakcina protiv te bolesti no mi smo počeli sa antivakser prevencijom i razbježali se po cijelom svijetu da nas cjepivo ni slučajno ne dotakne i sve to uz pjesme tipa”…Čuvajte mi ravnicu…” i sl sra.ja.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  tko zna zna

Uopće nije točno, Burza u Šangaju i Londonu, (plemenitih metala) prima i juane. Dakle, ako je neka zemalja (koje???) prodala naftu za juane, tamo može kupiti zlato.

realpolitik
Gost
realpolitik
1 godina prije
Reply to  tko zna zna

Mi Hrvati? Ne Hrvati, već jugoslavenski ostaci u Hrvatskoj tj. vlada Ivice Račana-Jugoslavena.

Predali su i oružje JNA, pa što ne bi i zlato…Jugoslaven je liberal po definiciji.

Pupovac je Jugoslaven tj. liberal. Jugoslaven=liberal.

Pročitaj pozorno intervju Franja Tuđmana koje strukture vode politiku protiv Hrvatske i tko ne dozvoljava jačanje Srednje Europe:

https://kamenjar.com/dr-franjo-tudman-moramo-razvijati-svijest-da-o-nama-samima-ovisi-nasa-sudbina/

Rony
Gost
Rony
1 godina prije
Reply to  realpolitik

Pljuje po Hrvatima zbog pluseva. Nije mu bitno sto pise gluposti.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Rony

U pravu si. Srbi su glupi jer gomilaju zlato koje ce im oteti. Hrvati su se davno rijesili zlata i sad im se nema sta otimati.

tko zna zna
Gost
tko zna zna
1 godina prije
Reply to  Rony

Rony
Potičem iz hrvatske obitelji. Čak i neko plemstvo vućemo još od Zrinskog na ovamo. Imali smo velika imanja itd no to je prošlo svršeno vrijeme. Ponosan sam na svoje porijeklo vjerovatno koliko i ti na svoje. No postoji druga strana medalje. Nisam bio ni za ni protiv osamostaljenja. Nisam znao što da mislim o tome. Rođen i odrastao u Hrvatskoj, republici SFRJ, igrajući se, družeći i ljubujući sa narodnostima bivše Juge nisam ni primječivao neke razlike. Svi smo bili zajedno vodeći iste brige i veseleći se istim događanjima. Bilo mi je lijepo. Završio sam faks, radio u JNA pa potom za JAKA-u iz Radoviša u Makedonije, imajući kolege iz cijele Juge i bilo je lijepo, jko lijepo. Plata je bila makedonski mala za zapadni dio zemlje no živjelo se i družilo. Onda je došlo razdruživnje. Odjednom su mnogi počeli koketirati sa nekim bratoubilačkim elementima iz prošlosti, veličajući pokrete koji su toliko zla nanijele mnogim ljudima. Nisam mogao doći sebi. Došao je taj je.ni rat i odjednom smo osvanuli u modernoj, kapitalističkoj, prozapadnoj Hrvatskoj, društvu gdje su svi očekivali da mi dojučerašnji prijatelji postanu neprijatelji, gdje su šoferi postajali bogataši i generali baveći se kriminalnim aktivnostima. Firme su pljaćkali jednu po jednu dok smo bili na ratištu. Potom je rat završio. Ljude su slali u penziju ili na zavod a tvornice su nestajale jedna po jedna.Niknuli su tajkuni. Ljudi koji su do juće bili kotlokrpe odjednom su rojačkim vezama i kuponskom kapitalizacijom postajali bogataši. Uskoro su postali i nedodirljivi bogovi za koje zakon ne vrijedi i to se zadržalo do danas. I tada je odjednom niotkuda pojavili branitelji. Ljudi koji su otvoreno pljuvali po partizanskim mirovinama no za sebe su tražili kruha vrh tri pogaće i taj proces se i dalje odvija. Branitelji niću kao gljive poslije kiše. U međuvremenu se počelo rasprodavati zemlju strancima i intenzivno bježati iz države pjevajući:…” ne dirajte mi ravnicu…..” . Nekako u tijeku rata počelo mi se sve gaditi. Ovo sra.je sada nije ni slika slikine slike onoga što sam volio, poštovao i na što sam bio ponosa. Ti mi sad reci da nisam u pravu i da sve pišem da bi dobio plusiće. Moje razočaranje mojim narodom je bolno veliko. I ne. Ne želim više biti politički korektan prema nikome. Pametni i pošteni šute a budale i lopovi vladaju. Dosta više s tim.

milan
Gost
milan
1 godina prije
Reply to  tko zna zna

Žao mi je i, meni mene, 🙁 , ostadoše stada bez pastira i sindkata pastira koji je imao i ustavnu obvezu da brine o ovčicama.

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije
Reply to  tko zna zna

dajem ti plus….svima su nam unistili drzavu…manjna kubetickih fanatika i krvoloka….

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  tko zna zna

Koje tije bilo kodno ime u kosu.

Marinko
Gost
Marinko
1 godina prije
Reply to  realpolitik

Od kad je Tito umro, Srbende se ujedinile u Srboslaviju a nas Hrvate su tamanili i Tito i UDBA i KOS i JNA i svi koji su stigli. Ima nas više po vani nego doma. Sebende to bre ne razumeju i OK neka. Razlila je vidljiva i bez povećala. Njima je sve to Jugai jugići bez države su sad glasni ali kad proteramo nvu (ngo udruge) i te jugiće ima bre da prodišemo više u domovini.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Marinko

Tolike godine ppsle rata a još nisi prodisao….prst na čelo pa psihijatru.

Oko
Gost
Oko
1 godina prije
Reply to  Marinko

Zaboravio si da pomenes demokrarki vocni jogurt kojeg su zlikovci zabranili Kolindi.
Vise ste, kao i svi mi, vise bili slobodni i nezavisni u Jugi nego danas a onolika drzava bila manje zaduzena nego npr Slovenija danas.Bugojnska grupa u akciji Radusa pokusala da donese vocni jogurt Kolindi pa ih upravo Hrvati potamanise. Toliko o bajkama i susretu sa realnim svetom

tko zna zna
Gost
tko zna zna
1 godina prije
Reply to  Marinko

‘ajd si ti “valdator” ‘eb mater zi Malim Marinkom.

Istina pa makar metak u čelo
Gost
Istina pa makar metak u čelo
1 godina prije
Reply to  realpolitik

Ukoliko se ne varam a ne varam se HDZ je rasprodao zlato, dragulje i plemenite metale.

realpolitik
Gost
realpolitik
1 godina prije
Reply to  tko zna zna

Koje gluposti?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  realpolitik

Pričaš gluposti…nesjećaš se kada je Račan predao svoje glasove Tuđmanu?

realpolitik
Gost
realpolitik
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ne znam o kojim glasovima pričaš i to je potpuno sporedno, mi ovdje pišemo o zlatu kojega je hrvatska prodala 2001. na nagovor Zapadnih sila.

Zlato je prodao Jugoslaven Ivica Račan.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  realpolitik

S tem nemam ništa…samo velim da su pišali u istu tikvu, a ti veliš da je Račan izdajnik i Jugoslaven (što naravno nema veze s pameću) a Tuđmam državnik (što isto nema veze s pameću) .

realpolitik
Gost
realpolitik
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša bre, Tuđman je državnik. Zapamti. Račana se nitko ni ne seća više

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  realpolitik

A ko je prodao banke i kada, ko je platni sistem hrvatske predao u ruke stranaca….da li je sve sačuvano do 2001. a posle nastao haos?
Sjećam ga se ja, po predaji glasova Tuđmanu.

zx 14
Gost
zx 14
1 godina prije
Reply to  realpolitik

Jesi ti realan,on državnik…isto koliko i Sloba

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  tko zna zna

Daj jednom rjeci iskreno ,koje kriv sesdeseti i danas ,sto smo se selili.Koja je to burzoazija napravila.Kosu tajkuni,kosu suci i druga bagra sto i danas vlada.Hvala Bogu sto imamam svoju drzavu,koja mije dala 3000M mirovine.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Slavonac
Pa nisi ti radio vani i tamo zaradio mirovinu?

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija, prije je bio stalno vani a sad ih puštaju samo za vikend .. 😉 😉

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Lucija

Ne jasam sa Arkanom radijo za bravara.Ima onaj ljep pjesma koju bi vi pametni trebali pjevat,disam bijo kad se pamet djelila.

FalschLeute
Gost
FalschLeute
1 godina prije
Reply to  tko zna zna

Ne očekujem bolje od bosanaca i srba

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  FalschLeute

A vi ste opravdli sva naša očekivanja….

mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  FalschLeute

sieg heil ?!

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  tko zna zna

Kome lazes.94% je bilo za neovisnu.Poslje su pacovi iz rupa izisli.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  tko zna zna

Sutra bi vi nazad,samo rusini bi svama dalje.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

kupnjom zlata povećavaju se zalihe zlata za razliku od kupnje dolara čije se rezerve kontinuirano umanjuju zbog štampanja novih I zbog držanja vrlo niskih kamatnih stopa koje nemaju uporište u gospodarstvu. dolar od prije dvadeset godina je izgubio 90% svoje vrijednosti. bolje vrabac u ruci nego golub na grani. naravno zlato kupuju oni koji si ga mogu priuštiti a ne mogu ga sebi priuštiti oni koji su prezaduženi I naravno logično je, a poslije britanske krađe zlata od venezuele, držati to zlato u svojim trezorima a ne u britanskim

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Nekad si za 100k maraka mogao kupiti stan od 100m2. Onda si te merke zamenio za 50k Eura i sad možeš (akobogda) kupiti stan od 50m2. Kamo mojih 50m2?
Isto sa autima: nekad je 22.000 maraka bila astronomija Mercedes 123-190D. Sad za 11.000E imaš utešne nagrade.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  dulebg

dule prika, upravo tako

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Kako god, unca je sad bila skočila nešto opako, iako se rezervene prodaju na dnevnoj bazi.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

HNB je pojeo go*no kad je prodao 15 tona sukcesijskog zlata neviđeno. Tako sada kuna de facto je euro. Nema ništa da je drži osim rezervi u eurima i državnih obveznica Amerike, trebalo bi vidjeti presjek rezervi.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Laki Topalović

31.10.2019.
4 milijarde u dolarima, 16 milijardi u eurima, 380 milijuna ostale valute (ukupno 20,5 milijardi eura)

Od toga je oko 17 milijardi u obveznicama i zadužnicama.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  Mercury

Ne razumem držanje rezervi u situaciji kad si dužan 70-80mlrd?

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  dulebg

@ dulebg

Ako stavimo po strani cijelu priču da je je HNB samostalno tijelo koje razinu rezervi radi prema vlastitom nahođenju, same rezerve imaju ulogu sukladno svom nazivu. Primjerice, da je Venezuela imala ogromne devizne rezerve, sankcije Amera bi imale apsolutno nikakav učinak sve dok se te rezerve ne bi potrošile. Rezerve služe i za bilo kakve druge financijske poremećaje na tržištu. Slučaj s Venezuelom je zlonamjerna situacija uništavanja financija jedne države. Bilo je toga još ako se netko sjeća napada na funtu. itd…

Svaki rizik ima svoje elemente za procjenu. A jedan element koji HNB ne koristi je proteklo razdoblje bez da je bilo ikakve potrebe za posezanjem za tim deviznim rezervama. Po meni, rezerve su neopravdano visoke, ali Sabor tu ništa ne može.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Mercury

To sam i mislio , mi financiramo zapadne zemlje kupujući njihove obveznice, a onda se zadužujemo da bi mogli platiti naše račune.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Laki Topalović

Sa 20 milijardi dolara nikoga ne financiramo. To je mizerna cifra za bilo koju ozbiljniju državu, a te rezerve su akumulirane kroz period od skoro 30 godina.

kada bi se dobit HNB-a iskoristila da se svake godine smanjuje vanjski dug, ja sam za. Ali da se dogodi da Sabor uzme njihovu dobit u proračun bez ikakvog objašnjenja, onda će ta lova napuniti razne džepove. Bilo bi lijepo da svake godine ne plaćamo 10 milijardi kuna kamata na naš dug, ali nikoga u Saboru nije briga za to.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Mercury

Potrošiš vrijeme da čovjeku izvadiš čiste statističke podatke bez ikakvog mišljenja i onda 4 kretena imaju truli mozak i daju ti minus jer napisao najobičnije podatke… Daj neka se jave da vidim tko je glup ko kurac.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Mercury

Mercury
Trebali bi se češće javljati na ekonomske teme.
Minusi ništa ne znače osim da se nekima ” ne sviđa”.
Nekima se ne sviđa ni što ugljik C14 točno određuje starost. Za to sam ja dobila minuse.
A tko zna? Možda imaju drugačije podatke?☺
Interesantno danas na ovoj temi navala novih trolova…

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Lucija

@ Lucija

Nisu meni problem minusi jer se nekome ne sviđa moje mišljenje. Ali kada osoba stavi minus na statističke podatke, onda mora imati neku rupetinu u glavi. Pao sam na guzicu kad sam to vidio.

C14? Možda ste zapeli na definiciji “točno”. Za mene osobno je dovoljno točna, ali uvijek treba imati na umu poteškoće koje prate tu metodu. Od toga da se metoda “krivo” koristi (primjerice datiraju se kosti koje su nađene, a radi se o plemenu koje je nastanilo prethodno korištenu infrastrukturu) pa do zagađenja uzorka koje može biti iz nemara ili neopreznosti (primjerice, tamo gdje su se testirale nuklearne bombe, c14 će dati datum u budućnosti). Ali za bilo kakvu ozbiljniju situaciju, datiranje će se provesti nekoliko puta ako se dobiju “čudni” rezultati. E da, i za sada se c14 smatra točnim do 55 000 godina.

shumadinac
Member
1 godina prije

Zlato je odlično za OČUVANJE stabilnosti države, znači za održavanje postojećeg stanja u nekim kriznim vremenima. Rusija i Kina se spremaju na velike promene koje ih mogu odseći od glavnih kupaca. Tada, čak i ako sva prodaja robe stane, zlato može naći kanale kuda će proći da bi se za njega kupile potrebne sirovine, hrana, mašine… Iako je stabilnost valute to što se prvo naglašava kao razlog pravljenja zlatnih rezervi osnovni razlog je gore navedeno – šta koga briga za stabilnost valute kad za nju nema šta da kupi.

Dakle, zlato je odlično za održavanje postojećeg stanja. Ali održavanje postojećeg stanja u Srbiji nije preveliki uspeh. Ako se poremete odnosi na tržištu Srbija “pada na nos” zato što nema proizvodnju koja zadovoljava potrebe sopstvenog tržišta. Kada je Srbija u pitanju dobro uložen novac nije u kupovinu zlata već u sopstvenu proizvonju robe koju ne proizvodimo već uvozimo. Tek kada budemo proizvodili sve (uslovno rečeno) što nam treba i obezbedili sirovine za neki razuman rok, tek tada je kupovina zlata dobar posao. Jer zlato ne možemo da jedemo, ni oblačimo, vozimo… Problem je što je postalo više političko nego ekonomsko pitanje.

dalmata
Gost
dalmata
1 godina prije
Reply to  shumadinac

živili,Šjor “shumadinac”,molim,dozvolite jedno skromno mišljenje,moje nevažne malenkosti.Mislim,da bi za Srbiju bilo bogom dano da Eu i Eu tržište,opet kemija i da pokuša Srbiju ekonomski poremetit,da bi inscenirali tragediju,kao u Makedoniji,da domaće izdajice nelegalno dođu na vlast i da Srbija bude,službena kolonija USrA,EU i NATO.Ako pokušaju ka npr. u Venecueli priko noći će uskočit i ekonomski i vojno i Rusi i Kinezi.To će bit kraj za petu kolonu,poznatu ka”nevladine organ. i fašistička tkz opozicija,koja pali knjige,napada žene i priti likvidacijom,svih koji nisu puvači u EU,USrA i NATO guice..Za Kinu,stotine miljardi(ne zaboravimo,Kina investira ogromne zalihe USrA dolara,ali će ga oborit kad ih potrši)investicije u Srbiju su spremne.Naravno,uz ulazak Ruskih trupa koje će bit garant za Srbiju.Vućić,je kopija Stojadinovića(ministar financija Kraljevine Jugoslavije,prije 2.sv.rata)koji je iša po svitu i kuka,kako je Kraljevina lsba i ima puno duga,pa je vraćanje vrlo upitno.Kad je dug pa u bescjenje,isti ministar je otkupija isti dug.Pratite,samo Vućićeve sastanke,koliko se puta s kim sastaje.samo jedan,naoko,mali,vjerovatno,neprinjećen podatak.Mađarska vlada gradi “Osjeku” stadion,sportski centar,finansira kupovinu igraći.U Srbiji,država,iz svojog buđeta je,već,izgradila.8 vrhunskih stadiona,i svime,šta ide uz to.Znaći,ne samo auto-putove,tvornice,povećane plate i penzije,bolnice.škole,vrtići(od iduće godine,svi mališi u N.Sadu,imaju besplatne vrtiće).I još o novootkrivenoj,basnoslovnoj zlatnoj žili u Srbiji,ležištima litija.I na,koncu,kako uz,potpunu modernizaciju vojske,postoji toliko para i za kupovinu toliko zlata?!Ili je odgovor prost.Ako si EU,NATO,onda si Rvaska,C,Gora,Makedonija,pa ti daju 70-80 moljardi zaduženja,a zlato ti ne triba

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  dalmata

Tu je NATO
da opljačka zlato !

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Evo jedno pitanje,dije zlato od kraljevine,dije zlato iz juge.Jeli to zlato bratski podjeljeno.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Malo je reći da si glup.
Šta si unio u Kraljevinu, šta si dobio od Kraljevine, ko je to platio….ko ti poklonio toliku zemlju, čime si to zaradio.
Jugoslavija….šta si dobio od nje, šta si izneo iz nje….koliko si sposoban bio da to sve izgubiš jer nije se trebalo biti sposoban da okrečiš šta si dobio!?
Samo mi nemoj reći da je sve išlo u Beograd jer se Srbija nije od toga razvijala ništa više od Hrvatske a u Beogradu bilo uhljeba i Hrvata i Slovenaca i drugih.
I naravno, šta si pročitao u SANUovoj deklaraciji, da li je ta deklaracija zvaničan dokument?

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Siniša

Mogo bi iti guglati Srpske lazi.DCosic je dobro sesdeseti napis knjigu,zasto mi lazemo.To floskule vise ne prolaze,nego reci hocesli mi bit gost na proljece,da te malo seljak prosvjetli.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Srpske laži?
Koje, da smo vas oslobodili, da smo prihvtili austrougarske oficire i vojnike bez osvete, da smo sastavili Hrvatsku, da nismo dali da se prema Hrvatima odnosi kao poraženima kada su Ameri rekli da vam nije mjesto među pobjednicima i naravno ne misliš valda da je “bratstvo i jedinstvo” titova ideja

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Siniša

pa odnosilo se kao prema porazenima

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Kako?
Kao ono kada je kralj sišao s konja i podigao Hrvatsku zastavu rekavši “To je zastava naše braće” ?
Neko će reći jesmo braća, neko će reći da nismo….biću neutralan i reći ću da stranci nismo.
Ps…bez da romantiziram Kralja.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Siniša

ma to je mit.
jasno je da kao poražena strana su bili barem prividno građani drugog reda. pa je li baš slučajno da su zaslužni borci naveliko dolazili na “bratsku” zemlju kao kolonisti?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Može biti…bilo je svega, voleo bih vidjeti dokaz značajnog koloniziranja Hrvatske Srbima u vrijeme Kraljevine a bome i u vrijeme SFRJ.
A drugo…. “jasno je da kao poražena strana su bili barem prividno građani drugog reda.”…šta ti bre ovo znači, nemožeš naći nešto jasno pa samo lupaš!!

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Siniša

što ti to znači “lupaš”? pa nećemo valjda prijeći na uvrede?
dakle značajno koloniziranje…žalim ali očigledno nisi čuo za koloniziranje slavonije,banata itd zaslužnim soluncima. novozauzete ravne zemlje su očito bile dovoljno plodno tlo za novu demografsku izmjenu. i kasniji politički inženjering. nažalost, kolonisti su koje desetljeće poslije doživjeli strašnu sudbinu, doslovno genocid.
aj sad mi reci kako ne mogu nešto jasno naći? pa dovoljno je vidjeti društvenopolitički status u toj novodržavi. počelo i završavalo je sa žandarskim mlaćenjima.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Ne kažem da se nije desilo samo želim brojke, koliko je to bilo to drastično kao u Vojvodini i odakle su ti kolonizatori jer ovaj je deo gravitirao ka Vojvodini tako da zbilja ne znam primjere da je neko otišao tamo mada znam slučaj kada je čovek tamo kupio imanje nekih sedamdesetih. Naravno da su Žandari tukli,po čitavoj Kraljevini kao i Milicija u SFRJ….ko što sam rekao, vjerujem da je svega bilo pa sam zato i naveo da ne romatiziram Kralja.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Siniša

Prosinačke žrtve kao valjda nešto najpoznatije. Bilo je tu još napada pretežito na haesesove simpatizere i mitingaše.
Bilo je tih par sela u slavoniji gdje su se doseljavali solunci. Štoviše, čak su osnovana doslovno nova sela s novim stanovništvom. Kasnije su nekima od njih promijenjena imena s dolaskom demokracije. Primjerice Jovanovac postade Ivanovac, Obilićevo postade Zvonimirovo itd….

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Zvrk

“Pokolj u Zagrebu naredio je Hrvat dr. Grgo Anđelinović, rođeni brat djeda Vesne Pusić. Obitelj Anđelinović sa Hvara – tri brata Grgo, Danko I Berislav “…
Druga stvar…Hrvatska do 1918. jedna stvar;Hrvatska Cvetković/Maček…druga stvar;Hrvatska Pavelić..treća stvar;Titova Hrvatska apsolutno četvrta stvar ali blizu Cvetkovićeve Hrvatske.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Siniša

Bilo bi lijepo da sam potrazis brojke na webu i da nakon toga malo uravnotezis svoja gledista.
Evo da ti malo pomognem,nakon WW1 podrucja kolonizirana srpskim dobrovoljcima u HR i BIH su:zapadna slavonija(Pakrac i okolica) Semberija (Bijeljina,Brcko i okolica),Srijem i Banat (Vukovar i Zrenjanin i okolica)
Istocna Hercegovina(Trebinje,Bileca,Gacko i okolica).Usput,kralj Aleksandar se sjetio da danasnjim Bosnjacima ponudi galantan izbor nacionalnosti izmedju”Srbin i Turcin i nista drugo””,s tim da je ovaj drugi izbor automatski znacio deportaciju u Tursku,gdje ih danas ima oko 3,5 miliona,vise nego u BiH!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mucke

Tražio sam i naleteh na Mislava Horvata…mnogo zanimljiv mladić.
Elem…sve šta si naveo čini mi se da i jeste bilo već većinski Srpsko, barem većina tih područja,ono kao Vojna krajina koja i nije imala veze sa Hrvatskom….a kolika je bila Hrvatska do 1918!?

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Siniša

Imas problema sa cinjenicama,svadjas se sa njima kao i svaki drugi nacional-sovinist,evo da ti jos malo pomognem,u danasnjoj Semberiji,Srijemu,Backoj i Banatu je zivjelo cca. 800.000 nijemaca na ondasnjih (kraj WW2) 13.500.000 stanovnika.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mucke

E to se zove etničko čišćenje…realno,mada mi se čini da ih nije Kraljevina protjerala koliko Tito.
Nemam problem sa činjenicamana, nprotiv pitam i provociram jer nevolim živjeti u neznanju i slepilu;nacionalista sam i to sam odavno priznao ali daleko sam ti ja od šoviniste, dobro šta sam doživeo i video kod drugih mi ne dopuštaju tu komociju slobode bolesnog uma.
Kako biti šovinista kada vidiš da mladi ljudi žele da žive neopterećeni time,samo bolestan um truje oko sebe ali to nam ne brani da se mirimo sa činjenicama.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Siniša

Eto,i kad se prica o zlatu koje pobrojani bezgacese nemaju,treba poci od suhe cinjenice da svi koji zive juzno od alpa imaju barem dva broja vece gace u odnosu na danasnji broj stanovnika.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mucke

Eto?
Zar je već gotovo?

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Slavonac, Ćosića da bi čitao moraš malo mozga imati! Shvatio si svaku njegovu reč bukvalno, ne misliš valda da jedan intelektualac piše običnim, narodnim jezikom. Ako bi uneo malo objektivnosti i malo mozga upotrebio čitajući Ćosića možeš i sebe tu pronaći. Žalkosno brate, žalosno…prosto mi je krivo pored koga živim

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Mlata

Nedaj Boze da zivis pored mene,sa bravarom skolom.Ja Imam moju drzavu ,a u domovinu navratim .Kad se rjesimo vas kameleona,onda cemo se vratit.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Jesi možda pobegao iz sela al selo iz tebe nikada neće

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije

„Vučić je u listopadu potaknuo kupnju devet tona zlata, a prošlog tjedna je rekao da treba kupiti više zlata, jer vidimo svijet kako ide u krizu“,”
…je , u selu potkivaju konje pa je i on došao dignuti nogu za svoju potkovu.

„Središnja banka Srbije je do sada kupovala zlato iz domaće proizvodnje, odnosno od rudnika Bor, koji je sada u vlasništvu kineske kompanije Zijin, koja Beogradu prodaje zlato po cijenama na svjetskom tržištu“,…….“Najveća sigurnost za zemlju je ako jedan dio rezervi držite u zlatnim polugama. Pedeset tona zlata, imajući u vidu situaciju u svijetu, više neće vrijediti 1,7 milijardi već blizu dvije milijarde eura. No, to moramo kupiti tako da ne ugrozimo stabilnost rezervi koje imamo”, rekao je tada Vučić.”
….a ja mislio kako samo mi u Hrvatskoj, imamo korumpiranu protivnarodnu vlast !

(ne znam koliko čovjek treba biti pametan da razumije kako bi bilo bolje zadržati kokoš koja nese zlatna jaja nego je prodati pa onda ta jaja kupovati?? …. ali ako je banda (korumpirano-izdajnička) prodajom koke napunila svoje džepove, pa ih dodatno puni kupovanjem jaja – eee… onda je sve razumljivo …a mi svi ostali beeee meeee )

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  otpisani

Nema problema za Srbiju .Kralj je ostavijo dosta zlata i zla na ovim prostorima.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Šta ste vi rušili ovaj put, Kraljevinu ili SFRJ….ti stvarno nisi dobar sa glavom….

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Siniša

Mislis dasmo mi ubili Fernadeza i Radica.Lazi vise ne prolaze.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

autoritarne = neposlušne
diktatorske = jako neposlušne
terorističke = neposlušne upm

stabilne = pod našom kontrolom
demokratske = omogućena apsolutna pljačka
umereno konzervativne = kurve, ali naše

Netko
Gost
Netko
1 godina prije
Reply to  dulebg

Odličan!

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Ali zlata ima malo !!?
Istinabog – svetske finansije izašle su iz svake razumne mere. Krediti i swapovi veći su 10x od raspoloživog bogatstva. Ali u takvim okolnostima sve svetsko zlato ne može da pokrije ni delić svetske ekonomije. Da uključimo druge plemenite metale, da donesemo to sa Marsa, zbog čega su se svi uzvrteli da šalju ekspedicije? Pa i Španija je stotinama godina donosila zlato iz Amerike, a da to nije ni za dž podiglo bogatstvo Evrope?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  dulebg

dule
Tu se varaš. Prvo je stvorilo prvu poznatu inflaciju u Španjolskoj…pa su oni koji du donijeli ukradeno zlato ostali sirotinja…> trgovcima – tu je potaklo trgovinu i proizvodnju > bankarima (onima R.) > zajmovi kraljevima za plaćeničke vojske.

Marinko
Gost
Marinko
1 godina prije

Ovaj srbendarsko bosanski portal nas vređa!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Marinko

Kada mozga nemaš pa se lahko i vrijeđaš…

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Siniša

Zar nije trebao napisati “vrijeđa”, a Siniša?

Max
Member
Max
1 godina prije

Svaka suverena država mora imati zalihe zlata i drugih vrijednih metala sve ostalo je samo papir.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije

,,Bloomberg izvještava „kako su nacionalističke vođe istočne Europe postali opsjednuti zlatom“, a bivši slovački premijer Robert Fico, čije su šanse za skori povratak na vlast sve veće, prisiljava Središnju banku Slovačke da vrati zlatne rezerve zemlje koje su trenutno pohranjene u Velikoj Britaniji”
Zaključak : ukoliko držiš državno zlato u zapadnim bankama onda si progresivan,napredan i dobar lider ukoliko vraćaš to zlato u svoje središnje banke onda si nacionalistički vođa iz istočne Evrope 😂

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“…ispitivanjima površine od 10.000 kvadratnih kilometara, za šta su korišćena i dva satelita Japanske svemirske agencije, ustanovljeno ja da na potezu između Bora, Majdanpeka, Dunava i Timoka ima toliko rudarskog otpada iz kojeg bi se, uz primenu najpovoljnije tehnologije, moglo “izvući” oko 90.000 tona bakra i blizu četiri tone zlata, čija je vrednost veća od – 720 miliona dolara!” webtribune

milan
Gost
milan
1 godina prije

Kako to ja, mali Ivica vidim! Zlata je u svijetu točno znana količina koja se godiśnje uvečava/pada za neki mali mili-procent. Države su štampale svoje “vrijedonosne” papire koji su štampani na bazi kvalitativne vrijednosti zlata, nikako ne na bazi kvantitatinosti! Nastaje balon koji je narastao do astronomske veličine, koliki je to razmjer bojim se i pomisliti čovjeku dodje da radje učini suicid nego da żivi u tolikom strahu. Znači balon je neodvojivo priljepljen na “zlato” kao neki psihologijski izradak koji bi trebao da dade uvjerljivost, postigne razinu prihvatljivosti jer na kraju, kada sve te financijske derivacije i integracije pootpadaju kao fantazija, kada se podvuče crta, sve će se sve brojati, računati u zlatu. Tko ce imati zlatni florin moći će kupiti pola ulice! Sad pitanje svih pitanja, po milanu, je: Zašto taj balon ne raspukne se, ali ne-obnovljivo jer mu se da bi se restaurirao sa novim, malim ili još manjim volumenom dodaje eufemizam, krizom što nazivamo? Ja to zovem procesom VAMPIRIZMA. Balon se restarta kada se u njegovu regeneraciju ugradi dostatna količina krvi naroda. Bazični kriterij za ugradjivanje količine krvi je suhoparni ratio: dobitak/trošak, ako je jednak ili manji od jedan prestaje se sa dolijevanjem krvi, ne nużno. Izvršioce je nemoguće imenovati jer su to danas jedni upravljani jednima, sutra drugi upravljani drugima. Postoje indicije koje hoće ukazati na Židove, uostalom sa time se kondicionalno mogu složiti ali: Tko je stvorio židovsku državu?. Židovi? Malo morgen. Uz sav novac bez fizičke operativne snage dobivene od nakoga (VB “možda”), ništa od Izraela.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Zlato, i šta je Au !
Sumerske pločice u vezi trgovine brašnom i XXI vek :
– Ista količina hleba onda i sada za istu količinu zlata!
Srbija kupuje zlato?! Da!
Hrvatska kupuje zlato ?! Indirektno?!
Kuna je derivat Evra. Kao i Konvertibilna Marka, Bugarski Lev, Makedonski denar. Kao i valute niz Afričkih zemalja, vezane za Francusku.
RH kupuje zlato, ali to zlato pripada Frankfurtu!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Zlato je ustvari nepotribno, fed samo odštampa dolara koliko im treba, šta će im zlato. Ne može se sa zlatom kupovati u samousluzi, za dolar možeš. Samo troše pare zaglupo. Treba eure skupljati.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik