Slovačka i Srbija idu za autoritarnim zemljama koje u rezervama gomilaju zlato

Srbija zlato
107 komentara

Citirajući Bloomberg, njemački portal Contra Magazin izvještava kako su se Srbija i Slovačka pridružile istočnoeuropskim zemljama koje svoje zlato vraćaju kući ili povećavaju svoje zlatne rezerve.

Samo nekoliko dana nakon što je završena repatrijacija 100 tona poljskih zlatnih rezervi i nakon što je poljska vlada najavila da želi postati ekonomska sila, vodeća na području istočne Europe, mađarski premijer Viktor Orban također povećao udjele zlata zbog veće sigurnosti svojih rezervi. Sve više istočnih Europljana traži da se njihove zlatne rezerve nalaze u trezorima njihovih središnjih banaka i da se poveća udio zlata u rezervama.

Bloomberg izvještava „kako su nacionalističke vođe istočne Europe postali opsjednuti zlatom“, a bivši slovački premijer Robert Fico, čije su šanse za skori povratak na vlast sve veće, prisiljava Središnju banku Slovačke da vrati zlatne rezerve zemlje koje su trenutno pohranjene u Velikoj Britaniji.

Možda Fico samo glasnije govori ono u što vjeruju mnoge druge nacije, koje sve više sumnjaju da bi ih međunarodni „partneri“ mogli izdati.

Citirajući pakt Francuske, Velike Britanije, Italije i Njemačke iz 1938. godine, koji je omogućio Adolfu Hitleru aneksiju dijela tadašnje Čehoslovačke, Fico je rekao novinarima: Nakon Münchenskog sporazuma je teško vjerovati čak i najbližem savezniku. Jamčim vam da ako se nešto dogodi, nećemo vidjeti ni jedan gram tog zlata. Stoga, učinimo to što je prije moguće.”

Rumunjska je također pokušala premjestiti dio svojih zlatnih rezervi iz Velike Britanije, ali su ti planovi zaustavljeni kada je u listopadu pala vlada.

Osim Fica i njegovih „autoritarnih kolega“, sličan stav ima i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je to primijetio i naredio središnjoj banci da poveća svoje zlatne rezerve.

„Vučić je u listopadu potaknuo kupnju devet tona zlata, a prošlog tjedna je rekao da treba kupiti više zlata, jer vidimo svijet kako ide u krizu“, piše Bloomberg.

Strategija vlasti u Srbiji je da aktualne zlatne rezerve s 20 tona povećaju na 30, za što je vlada u Beogradu dobila zeleno svjetlo od Međunarodnog monetarnog fonda, gdje odjednom smatraju da diversifikacija rezervi i veće količine zlata jamče sigurnost u vremenima krize.

„Različiti čelnici država i vlada, kako bi opravdali svoje strahove, navode primjer Venezuele kojoj je, zbog razlika u političkim stavovima, Banka Engleske odbila vratiti zlatne rezerve“, piše Bloomberg.

“Zlato je simbol. Kada ga države vrate ili kupe, ljudi to svugdje vide kao znak ekonomskog suvereniteta”, rekao je Vuk Vuković, politički ekonomist u Zagrebu.

Podsjetimo Srbija je u srpnju u trezorima imala nešto više od 21 tonu zlata, što je rast od tek nekoliko stotina kilograma u odnosu na svibanj ove godine. Nakon toga dolazi do prilično velike kupnje ovog plemenitog metala, koja je provedena po nalogu ureda predsjednika.

“Prema posljednjim raspoloživim podacima, količina zlata u okviru deviznih rezervi premašila je 21 tonu, čija je vrijednost oko 850 milijuna eura, što čini oko 6,7 posto vrijednosti bruto deviznih rezervi”, potvrdili su tada iz Narodne banke Srbije.

Nakon toga, u listopadu, Središnja banka Srbije kupuje zlata u vrijednosti 395 milijuna eura.

Devizne rezerve Središnje banke Srbije u tom trenutku iznose oko 14 milijardi eura, a neto devizne rezerve 12 milijardi eura.

U tim deviznim rezervama sada ima ukupno 30,4 tone zlata, koje čini oko 10 posto deviznih rezervi i vrijedi 1,3 milijarde eura.

„Srbija će sljedećih godina povećati rezerve u zlatu na 50 tona“, piše Politika, navodeći kako vlasti u Beogradu samo slijede ono što rade Rusija, Kina, Indija i Turska.

Veliki kupci zlata su također Poljska i Kazahstan. U Središnjoj banci Srbije kažu da je cilj kupovine zlata dodatno jačanje stabilnosti financijskog sustava.

„Središnja banka Srbije je do sada kupovala zlato iz domaće proizvodnje, odnosno od rudnika Bor, koji je sada u vlasništvu kineske kompanije Zijin, koja Beogradu prodaje zlato po cijenama na svjetskom tržištu“, priopćili su mediji, pojašnjavajući akvizicije Beograda.

“Najveća sigurnost za zemlju je ako jedan dio rezervi držite u zlatnim polugama. Pedeset tona zlata, imajući u vidu situaciju u svijetu, više neće vrijediti 1,7 milijardi već blizu dvije milijarde eura. No, to moramo kupiti tako da ne ugrozimo stabilnost rezervi koje imamo”, rekao je tada Vučić.

Potom je uslijedio i odgovor Središnje banke Srbije, gdje su naveli kako banka  ima legitimno pravo da u kriznim vremenima pojača aktivnost kupovine zlata.

Stručnjaci Bloomberga ovaj trend više vide kao opsesiju autoritarnih vođa, ali i koristi koju mogu imati na izborima, prije svega „zbog psihološkog efekta koje stjecanje zlata ima na birače u zemlji, koji se pod vlastima koje gomila zlato osjećaju sigurnije“.

„Za praktične i ozbiljne čelnike koji dominiraju istočnom Europom, zainteresirane da rade samo ono što misle da je potrebno, bez glupih ideja ili metoda, glavna korist može biti poruka biračima da na njih prenose ogromno vlasništvo nad ovim dragocjenim metalom“, zaključuje Bloomberg, koji u ovome ne vidi ništa više od političkog spina.

Je li to baš tako, ako isto čine Rusija, Kina, Indija, Turska, ali i Mađarska, Poljska, Kazahstan, Srbija, te pokušavaju učiniti Slovačka i Rumunjska, to je već tema o kojoj možemo raspravljati. Naime, mnoge od tih zemalja imaju vođe koji s lakoćom pobjeđuju na izborima i ne treba im „trik sa zlatom“ da pridobiju simpatije birača, dok Kina tih problema uopće nema.

U svakom slučaju, svjedočimo trendu da se i istočna Europa budi kada je riječ o njihovom nacionalnom bogatstvu, a zbog nesigurnih vremena, ne samo da se pokušava vratiti zlato iz inozemstva, već se na svjetskom tržištu istovremeno kupuju prilično velike količine s obzirom na ekonomsku moć nekih od spomenutih zemalja.

Bloomberg / Contra Magazin 

Zlatne rezerve
Pretplatiti se
Obavijesti o
107 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Srbija…čekam da Predsednik Srbije konačno bude neko ko je rođen u Srbiji;dobar je to narod, veseo i vrijedan.

tko zna zna
4 godine prije

Pametne politike. Mihrvati se spremamo umjesto zlata početi uvoziti EURO. Sluganska budala ostaje sluganska budala. To nam je zapisano u genima. U SFRJ smo bili svoji na svome i zato prave ‘hrvatine mrze bivšu državu. Još nije izmišljena vakcina protiv te bolesti no mi smo počeli sa antivakser prevencijom i razbježali se po cijelom svijetu da nas cjepivo ni slučajno ne dotakne i sve to uz pjesme tipa”…Čuvajte mi ravnicu…” i sl sra.ja.

eu kolonija
4 godine prije

kupnjom zlata povećavaju se zalihe zlata za razliku od kupnje dolara čije se rezerve kontinuirano umanjuju zbog štampanja novih I zbog držanja vrlo niskih kamatnih stopa koje nemaju uporište u gospodarstvu. dolar od prije dvadeset godina je izgubio 90% svoje vrijednosti. bolje vrabac u ruci nego golub na grani. naravno zlato kupuju oni koji si ga mogu priuštiti a ne mogu ga sebi priuštiti oni koji su prezaduženi I naravno logično je, a poslije britanske krađe zlata od venezuele, držati to zlato u svojim trezorima a ne u britanskim

Laki Topalović
4 godine prije

Kako god, unca je sad bila skočila nešto opako, iako se rezervene prodaju na dnevnoj bazi.

Laki Topalović
4 godine prije

HNB je pojeo go*no kad je prodao 15 tona sukcesijskog zlata neviđeno. Tako sada kuna de facto je euro. Nema ništa da je drži osim rezervi u eurima i državnih obveznica Amerike, trebalo bi vidjeti presjek rezervi.

shumadinac
4 godine prije

Zlato je odlično za OČUVANJE stabilnosti države, znači za održavanje postojećeg stanja u nekim kriznim vremenima. Rusija i Kina se spremaju na velike promene koje ih mogu odseći od glavnih kupaca. Tada, čak i ako sva prodaja robe stane, zlato može naći kanale kuda će proći da bi se za njega kupile potrebne sirovine, hrana, mašine… Iako je stabilnost valute to što se prvo naglašava kao razlog pravljenja zlatnih rezervi osnovni razlog je gore navedeno – šta koga briga za stabilnost valute kad za nju nema šta da kupi. Dakle, zlato je odlično za održavanje postojećeg stanja. Ali održavanje postojećeg stanja u Srbiji nije preveliki uspeh. Ako se poremete odnosi na tržištu Srbija “pada na nos” zato što nema proizvodnju koja zadovoljava potrebe sopstvenog tržišta. Kada je Srbija u pitanju dobro uložen novac nije u kupovinu zlata već u sopstvenu proizvonju robe koju ne proizvodimo već uvozimo. Tek kada budemo… Čitaj više »

Slavonac
4 godine prije

Evo jedno pitanje,dije zlato od kraljevine,dije zlato iz juge.Jeli to zlato bratski podjeljeno.

nepoželjni
4 godine prije

„Vučić je u listopadu potaknuo kupnju devet tona zlata, a prošlog tjedna je rekao da treba kupiti više zlata, jer vidimo svijet kako ide u krizu“,” …je , u selu potkivaju konje pa je i on došao dignuti nogu za svoju potkovu. „Središnja banka Srbije je do sada kupovala zlato iz domaće proizvodnje, odnosno od rudnika Bor, koji je sada u vlasništvu kineske kompanije Zijin, koja Beogradu prodaje zlato po cijenama na svjetskom tržištu“,…….“Najveća sigurnost za zemlju je ako jedan dio rezervi držite u zlatnim polugama. Pedeset tona zlata, imajući u vidu situaciju u svijetu, više neće vrijediti 1,7 milijardi već blizu dvije milijarde eura. No, to moramo kupiti tako da ne ugrozimo stabilnost rezervi koje imamo”, rekao je tada Vučić.” ….a ja mislio kako samo mi u Hrvatskoj, imamo korumpiranu protivnarodnu vlast ! (ne znam koliko čovjek treba biti pametan da razumije kako bi bilo bolje zadržati kokoš koja… Čitaj više »

dulebg
4 godine prije

autoritarne = neposlušne
diktatorske = jako neposlušne
terorističke = neposlušne upm

stabilne = pod našom kontrolom
demokratske = omogućena apsolutna pljačka
umereno konzervativne = kurve, ali naše

dulebg
4 godine prije

Ali zlata ima malo !!?
Istinabog – svetske finansije izašle su iz svake razumne mere. Krediti i swapovi veći su 10x od raspoloživog bogatstva. Ali u takvim okolnostima sve svetsko zlato ne može da pokrije ni delić svetske ekonomije. Da uključimo druge plemenite metale, da donesemo to sa Marsa, zbog čega su se svi uzvrteli da šalju ekspedicije? Pa i Španija je stotinama godina donosila zlato iz Amerike, a da to nije ni za dž podiglo bogatstvo Evrope?

Marinko
4 godine prije

Ovaj srbendarsko bosanski portal nas vređa!

Max
4 godine prije

Svaka suverena država mora imati zalihe zlata i drugih vrijednih metala sve ostalo je samo papir.

Kajzer Soze
4 godine prije

,,Bloomberg izvještava „kako su nacionalističke vođe istočne Europe postali opsjednuti zlatom“, a bivši slovački premijer Robert Fico, čije su šanse za skori povratak na vlast sve veće, prisiljava Središnju banku Slovačke da vrati zlatne rezerve zemlje koje su trenutno pohranjene u Velikoj Britaniji”
Zaključak : ukoliko držiš državno zlato u zapadnim bankama onda si progresivan,napredan i dobar lider ukoliko vraćaš to zlato u svoje središnje banke onda si nacionalistički vođa iz istočne Evrope 😂

Lucija
4 godine prije

“…ispitivanjima površine od 10.000 kvadratnih kilometara, za šta su korišćena i dva satelita Japanske svemirske agencije, ustanovljeno ja da na potezu između Bora, Majdanpeka, Dunava i Timoka ima toliko rudarskog otpada iz kojeg bi se, uz primenu najpovoljnije tehnologije, moglo “izvući” oko 90.000 tona bakra i blizu četiri tone zlata, čija je vrednost veća od – 720 miliona dolara!” webtribune

milan
4 godine prije

Kako to ja, mali Ivica vidim! Zlata je u svijetu točno znana količina koja se godiśnje uvečava/pada za neki mali mili-procent. Države su štampale svoje “vrijedonosne” papire koji su štampani na bazi kvalitativne vrijednosti zlata, nikako ne na bazi kvantitatinosti! Nastaje balon koji je narastao do astronomske veličine, koliki je to razmjer bojim se i pomisliti čovjeku dodje da radje učini suicid nego da żivi u tolikom strahu. Znači balon je neodvojivo priljepljen na “zlato” kao neki psihologijski izradak koji bi trebao da dade uvjerljivost, postigne razinu prihvatljivosti jer na kraju, kada sve te financijske derivacije i integracije pootpadaju kao fantazija, kada se podvuče crta, sve će se sve brojati, računati u zlatu. Tko ce imati zlatni florin moći će kupiti pola ulice! Sad pitanje svih pitanja, po milanu, je: Zašto taj balon ne raspukne se, ali ne-obnovljivo jer mu se da bi se restaurirao sa novim, malim ili još… Čitaj više »

Weteran
4 godine prije

Zlato, i šta je Au !
Sumerske pločice u vezi trgovine brašnom i XXI vek :
– Ista količina hleba onda i sada za istu količinu zlata!
Srbija kupuje zlato?! Da!
Hrvatska kupuje zlato ?! Indirektno?!
Kuna je derivat Evra. Kao i Konvertibilna Marka, Bugarski Lev, Makedonski denar. Kao i valute niz Afričkih zemalja, vezane za Francusku.
RH kupuje zlato, ali to zlato pripada Frankfurtu!

Jack
4 godine prije

Zlato je ustvari nepotribno, fed samo odštampa dolara koliko im treba, šta će im zlato. Ne može se sa zlatom kupovati u samousluzi, za dolar možeš. Samo troše pare zaglupo. Treba eure skupljati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI