Talibani obećavaju mir, amnestiju, prava u okviru šerijatskog zakona i bez narkotika Afganistana, na prvoj međunarodnoj konferenciji za medije

Zabihullah Mujahid
24 komentara

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid na konferenciji za novinare u utorak iznio je brojne opsežne tvrdnje rekavši da su talibani usredotočeni na formiranje vlade u Afganistanu, da će poštivati ženska prava i da će “pomilovati” neprijatelje iz rata.

“Imamo sve granice pod kontrolom”, rekao je Mudžahid novinarima na prvoj konferenciji za medije u Kabulu od preuzimanja od strane talibana. Obećao je da će se vlada “ozbiljno” formirati i “bit će objavljena nakon dovršetka”.

Usred tekućeg kaosa u Afganistanu, za vrijeme kojeg su se SAD, sa svojim saveznicima iseljavale iz zemlje, a dok su u isto vrijeme talibanski borci brzo prodirali u prethodna uporišta, uključujući glavni grad Kabul, Mudžahid je rekao da su neprijatelji talibana “abolirani”.

“Oprostili smo svima u korist stabilnosti ili mira u Afganistanu”, rekao je. Dodao je, međutim, da oni koji su poginuli u proteklih nekoliko dana, nakon što su talibani povratili zemlju, su isključivo odgovorni za svoje smrti.

“Oni su svojom krivicom izgubili živote uslijed borbe za neprijatelja. Pokorili smo cijelu zemlju u nekoliko dana”, rekao je.

Unatoč tom osjećaju, Mudžahid je uvjeravao da prevoditelje i saveznike američke vojske neće ispitivati niti “da će im se osvećivati”.

“Nitko im neće pokucati na vrata i pitati ih za koga su radili”, rekao je dodajući da su mnogi mlađi građani Afganistana “imovina” koja bi trebala ostati u zemlji.

Mudžahid nije dao previše detalja o formiranju ove nove “vlade”, ali se dotaknuo načina na koji će se rješavati neka pitanja, uključujući slobodu medija. Mudžahid je obećao da će tisak ostati “slobodan i neovisan”, ali mora djelovati i “u našim kulturnim okvirima”.

Talibani neće, međutim, prihvatiti “bilo kakvu medijsku praksu u našoj zemlji protiv islama i muslimana”, kasnije je obećao Mudžahid.

Slično je rekao da će žene imati pravo na rad i obrazovanje, ali samo “u našim okvirima”, ne objašnjavajući posebno kakva će ograničenja ovaj “okvir” predstavljati u ovoj potencijalnoj novoj vladi.

Prava žena, rekao je Mudžahid, bit će “pod sistemom [šerijatskog prava]”, za koji mnogi u međunarodnoj zajednici tvrde da ometaju osnovna ljudska prava. Mudžahid je u utorak iznio diplomatski argument kako Afganistan nema “problema s međunarodnom zajednicom” i samo želi da se poštuje njihovo “pravo djelovanja u skladu s našim vjerskim načelima”.

Mudžahid je također obećao državu oslobođenu od narkotika, ali je inzistirao na tome da će biti potrebna pomoć drugih zemalja, jer Afganistanu trebaju “alternativni usjevi” kako bi zamijenili rastuća polja maka u zemlji, koja su stvorila stalan tok proizvodnje opijuma i narkotika; nešto u vezi s čim su talibani jasno dali do znanja da će pokušati zaustaviti.

AfganistanTalibaniZabihullah Mudžahid
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kora
2 godine prije

Rekao bi čovjek da se u Afganistanu u pravom smislu dogodio “crni labud”.

Miro
2 godine prije

Jos malo i Talibani ce bit heroji na ovom portalu

tihobl
2 godine prije

Zaboravili ste pomenuti da vise nece biti pozajmljivanja novca sa kamatom.
Zaboravili ste pomenuti da su talibani izveli svoj veliki reset, svima su dugovi otpisani.

Faust
2 godine prije

Vidljiva je kampanja u zapadnim MS medijima kojom se talibane pokušava prikazati kao simpatične momke.Čak je i notorni CNN objavio da su “friendly”.

ZriBra
2 godine prije

“obećao da će tisak ostati “slobodan i neovisan”, ali mora djelovati i “u našim kulturnim okvirima”.”
Kao i u svim paravnim aktima “slobodnog svijeta”svi imaju upisano pravo na slobodu,suverenost.,necijpljenje……..,ali neizostavno je uvijek ono upozoravajuće,prijeteće,ali.

Max
2 godine prije

Igrokaz. Tek ćemo saznati što će biti

2 godine prije

“…. da će poštivati ženska prava i da će “pomilovati” neprijatelje iz rata…” Igrokaz. Talibane u potpunosti kontrolise kineska satanisticka banda. To je bilo vidljivo i prije nekoliko mjeseci, kad su ovi talibani sa brnjicama i kako kucici dosli kod Kineza… Sad sve oo sto su radili prije 20tak godina (kad su kao i sada bili kontrolirani od judeomasonske satanisticke kabale) – mjenjaju iz temelja… Naravno ogavni CNN je bna licu mjesta da nas “izvjestava” o ovom igrokazu… A talibani….? Bice pravi “predstavnici medjunarodne zajednice”… 🙂 Pozivaju zene da i one ucestvoju u vlasti… Skola za djevojcice ce biti obavezna… uvode dozivotnu kaznu za pedofiliju (koju godinama i sami prakticiraju skrnaveci djevojcice od 10+godina)… Homoseksualce vise nece kamenovati ili bacati sa krovova… Sta vise, u opce ih i ne spominju… Jos malo i dozvolice i paradu pedera (kao neki dan u Sarajevu)… Talibani postaju “ugledni predstavnici zakona”… Kineski satanisti su… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI