fbpx

Teroristi u našem susjedstvu – Spremni za svrgavanje “režima” u Teheranu

Teroristi u našem susjedstvu - Spremni za svrgavanje "režima" u Teheranu 1

Nakon smjene generala Herberta McMastera kao savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost i postavljanje na njegovo mjesto Johna Boltona, Iran se sprema za odbijanja potencijalnih napada i provokacija, ali i za izravni oružani sukob sa Sjedinjenim Državama, Izraelom i Saudijskom Arabijom. Teheran se ovom trenutku jednaku pozornost posvećuje vanjskim neprijateljima kao i “petoj koloni” u samoj zemlji.

U svom nedavnom obraćanju novinarima, Abbas-Ali Kadhodaei, glasnogovornik iranskog Vijeća garde, posebno je ukazao na dvije skupine. Prva je kurdska gerila PJAK, bliska Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK) iz Turske, koja je protekle dvije godine pojačala upade na iranski teritorij i napada snage sigurnosti i objekte državne uprave. No, kako su se iranski Kurdi proteklo vrijeme fokusirali na zbivanja u Iraku i Siriji, gdje se dio militanata pridružio Peshmerga snagama Massouda Barzanija ili YPG milicijama u Siriji, a dio je otišao u Tursku, prijetnja od ove skupine je nešto manja nego 2017. ili 2016. godine, kada su veće skupine vršile upade na iranski teritorij iz Turske i susjednog Iraka i napadali ili iz zasjeda ubijali iranske graničare i vojnike. Može se reći da je prijetnja kurdske pobune u sjeverozapadnom Iranu najvećim dijelom pod kontrolom.

Teroristi skupine Mujahedin-e Khalq su u Albaniji i na raspolaganju za destabilizaciju Irana

Nakon toga, Abbas-Ali Kadhodaei je govorio o skupni Mujahedin-e Khalq, čiji su militanti dobili sigurno utočište u Albaniji.

Podsjetimo da se ova priča doslovno skriva od javnosti, iako su borci skupine i neki od visokih zapovjednika iz Iraka prebačeni u Albaniju i tamo, navodno, čekaju smjenu režima u Iranu, koju je novi Trumpov savjetnik John Bolton najavio da će se dogoditi 2019. godine.

VIDEO – John Bolton najavljuje svrgavanje režima u Teheranu 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=3eo6il36zqE

Zabrinjava što se vrlo malo ovih informacija može naći na engleskom jeziku ili u mainstream medijima, a sve detaljnije analize se moraju prevoditi s arapskog ili perzijskog, fars jezika Irana.

Mujahedin-e Khalq je teroristička skupina za koju je krajem 2013. odlučeno da se skupina od 3 000 militanata, takozvanih “privatnih terorista” Hillary Clinton, prebaci iz Iraka u Rumunjsku, ali je veći dio skupine završio u Albaniji.

U Iranu je ova terorističke skupina samo 1981. ubila 70 državnih dužnosnika, uključujući i premijera i predsjednika. Deset godina poslije je Mujahedin-e Khalq izvršio 13 napada na iranska veleposlanstva diljem svijeta.

Procjenjuje se da su u svojoj povijesti članovi Mujahadeen-e Khalqa organizirali ubojstva najmanje 12 000 ljudi, dok neki iranski izvori spominju 50 000 žrtava. Bez obzira na sve, američki State Department, bolje rečeno bivša državna tajnica Hillary Clinton, 2012. donosi odluku o njihovom skidanju s crne liste State Departmenta, dok je Europska unija to učinila ranije.

Mek
FOTO – Pariz 1. srpnja 2017. / Čelnica terorističke skupine Mujahedin-e Khalq Maryam Rajavi i šefica europske diplomacije Federica Mogherini pozdravljaju delegaciju u kojoj je aktualni Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton

Skupina je pobjegla u Irak 1986. godine, gdje je bila zaštićena od strane Sadama Husseina i pomogla mu da suzbije ustanak šiita i Kurda u zemlji. Zatim se MEK pridružio Sadamovoj vojsci u ratu protiv Irana (1980. -1988.), tijekom kojih je ubio na tisuće iranskih civila i vojnika.

Novinarka koja je posjetila kamp skupine u Albaniji piše kako nema dokaza da će skupina deradikalizirati. Neki članovi, kada su intervjuirani, već su rekli da namjeravaju ostati u Albaniji “sve dok se iranski režim ne sruši”. Novinari su tada trebali samo pitati zašto se članovima uskraćuje bilo koji oblik obiteljskog života, jer su brak i djeca u Mujahadeen-e Khalqu zabranjeni. Dobili su odgovor “kako to ne čine da bi se mogli potpuno usredotočiti na njihovu borbu”. Ovo je neizravno priznanje kako neće odustati od svojih aktivnosti kao teroristička skupina i da nisu spremni za deradikalizaciju.

Washington je MEK službeno skinuo s liste terorističkih organizacija u rujnu 2012., tjedan dana nakon što je tadašnja državna tajnica Hillary Clinton poslala tajnu poruku o pokretu američkom Kongresu. Odluka koju je donijela Clinton dopustila je grupi da ima imovinu pod američkom jurisdikcijom i da posluje s američkim organizacijama. U rujnu 2012. posljednje skupine terorista skupine na zahtjev Bagdada napuštaju logor “Ashrafa”, njihovog glavnog centra za obuku u pokrajini Dijala u Iraku. Prebačeni su u američki kamp “Liberty”,  također u Iraku.

Stotine terorista skupine je potom poslano u Europu, gdje su njihova imena izbrisana s “crne liste” dvije godine prije nego što su to učinile SAD.

Mujahedin-e Khalq Maryam Rajavi i šefica europske diplomacije Federica Mogherini
FOTO – Članovi i čelnica terorističke skupine Mujahedin-e Khalq Maryam Rajavi u društvu američkih dužnosnika

Tijekom posljednjih 40 godina je MEK ubio više od 12 000 Iranaca, aktivno pomaže izraelskom Mossadu u likvidacijama znanstvenika i dužnosnika povezanih s iranskim nuklearnim programom. Zanimljivo, MEK je također ubio velik broj Amerikanaca i Europljana u nekoliko terorističkih napada prije Islamske revolucije 1979. godine.

Glasnogovornik iranskog Vijeća garde Abbas-Ali Kadhodaei, komentirajući američki odnos s ovim teroristima iz našeg susjedstva, 23. ožujka je rekao “kako je Mujahadeen-e Khalq najmračnija od svih skupina koje se protiv iranskog naroda i vlade bore pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država”.

Kadhodaei je reagirao i na smjenu američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost McMastera s Boltonom. Prema Kadhodaeii, Bolton je sponzor antiiranske terorističke organizacije Mujahadeen-e Khalq, a sada je najviši politički dužnosnik u vladi Trumpa.

Visoki iranski dužnosnik je rekao kako je MEK “najodvratnija teroristička skupina za Irance”, jer je izdajnički stala na stranu bivšeg iračkog diktatora Sadama Husseina u osmogodišnjem ratu Iraka protiv Irana.

“Sada je pitanje zašto je Bolton pozvan na tako osjetljiv položaj, iako je tvrdoglavi pristaša antiiranske terorističke skupine Mujahadeen-e Khalq? Odgovor se, naravno, može vidjeti u Trumpovim “čestitkama” u vezi s Novruzom, iranskom Novom godinom, u kojoj je američki predsjednik zapravo pozvao Irance na “pobunu”, rekao je Abbas-Ali Kadhodaei.

Zapovjednica skupine Maryam Rajavi se pridružila Mujahadeen-e Khalqu za vrijeme studija u Teheranu ranih ’70-ih i prema nalogu svog supruga 1985. preuzela zajedničku kontrolu nad grupom. Feminizam i odanost obitelji Rajavi predstavljaju stup ideologije Mujahadeen-e-Khalqa, skupine koja je preuzela od svega ponešto, tako da tu imamo islam, marksizam i odlike feminizma, koji bi se na kraju više mogao tumačiti kao matrijarhat, nego kao “feminizam” zapadnog tipa. Međutim, brojni politolozi kategoriziraju MEK kao kult ili sektu, navodeći beskonačnu odanost skupine supružnicima Rajavi i poštivanje bizarne prakse kao što su “vječni razvod” i celibat. 1980. su se starije žene morale razvesti, a mlađima je, kao što smo po njihovom priznanju naveli, bilo zabranjeno udavati se i imati djecu. Maryam Rajavi je izabrana kao predsjednica “Nacionalnog otpora u Iranu” 1993. i na službenoj stranici skupine se navodi kako će nadgledati “demokratsku tranziciju u Iranu”.

 Mujahedin-e Khalq Maryam Rajavi
FOTO – Članovi i čelnica terorističke skupine Mujahedin-e Khalq Maryam Rajavi u društvu američkih dužnosnika

Skupina se samo deklarativno zalaže za ljudska prava, prava žena, ali promovira kapitalizam i slobodno tržište, vjerske slobode, prava manjina, te integraciju Irana u globalnu zajednicu. Massoud Rajavi nestaje nakon invazije na Irak 2003.

“Kultni čelnici ne idu u mirovinu, oni će ili umrijeti ili završiti u zatvoru”, kaže Karim Sadjadpour, iranski stručnjak s instituta Carnegie Endowment for International Peace.

Američki State Department tvrdi da MEK u svijetu broji između 5 000 i 10 000 ljudi, a vrlo su brojni u Parizu i drugim europskim glavnim gradovima gdje grupa ima urede. Oko 3400 iranskih “pseudoljevčarskih i islamističko-feminističkih mudžahedina” je živjelo u Iraku. Od srpnja 2012. dvije trećine njih se preselilo iz kampa Ashraf u kamp Liberty, bivšu američku vojnu bazu izvan Bagdada, a onda u Europsku uniju-

Iranski mediji su naglasili da je 20. ožujka ove godine na sastanku MEK-a u Tirani bio bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani, kao i sadašnji i bivši visoki dužnosnici Albanije. Neki Maryam Rajavi i Mujahadeen-e Khalqu daju veliku ulogu u organizaciji nereda i prosvjeda u Iranu krajem prosinca 2017. i početkom siječnja 2018.

Međutim, poticanje “nove pobune” je završilo nakon nekoliko dana divljanja skupina od stotinjak ljudi u većim gradovima, a nakon toga su milijuni Iranaca izašli na ulice u znak potpore vladi u Teheranu.

“Prošle godine je završio sezonski ustanak, ali iduća godina može i treba biti pretvorena u godinu dana punu pobuna. I to će biti pobuna prije pobjede”, priopćio je MEK.

Hillarry MEK
FOTO: Bivša američka državna tajnica Hillary Clinton na jednoj od kampanja na kojoj se lobiralo za skidanje skupine MEK s liste terorističkih organizacija

U svom obraćanju teroristima je Rudy Giuliani nazvao pripadnike ove terorističke skupine “pravim herojima”. Naglasio je svoju potporu “otporu iranskog naroda na putu prema demokraciji i ljudskim pravima” i pohvalio ulogu Maryam Rajavi u “iranskom pokretu otpora”.

“Sljedeće godine vidjet ćemo veliku promjenu u Iranu. Korumpirani režim ajatolaha je na rubu kolapsa. MEK je igrao važnu ulogu u nedavnim prosvjedima u Iranu i vođe Irana znaju da je skupina glavni unutarnji element koji može izazvati nemire u zemlji”, rekao je Rudy Giuliani, bliski prijatelj Donalda Trumpa.

Ispada da će se Iran suočiti s međunarodnim “Terorističkom Internacionalom” koju čine Zapad, Izrael i Turska, Kurdi i Mujahadeen-e Khalq.

Ova priča samo potvrđuje kompleksnost situacije, posebno od vremena kada su teroristi “Islamske države” započeli je “sveti rat” protiv Iraka i Sirije. Tada je vrhovni vođa Irana otvoreno rekao da se Teheran brani obranom Damaska i borbom za Siriju i Irak. Iran je uspio zaustaviti Kurde Massouda Barzanija u Iraku i objavljuje dokaze o stvaranju više terorističkih mreže na Bliskom istoku od strane Washingtona i Izraela.

Iranske vlasti su svjesne antiiranske orijentacije Trumpovog režima, veza s teroristima njegovih savjetnika Giulianija i Boltona. Gotovo sigurno će se nakon 4. travnja i sastanka Rohanija s Erdoganom broj terorističkih napada kurdskih militanata, bilo da govorimo o skupini PDKI ili PJAK, povećati. Za Iran su ove skupine kao i ISIL i na bilo koju provokaciju vlada šalje elitne postrojbe u sjeverozapad zemlje, što uglavnom završava likvidacijom militanata. U ovom trenutku nema vijesti o budućim aktivnostima “terorista iz susjedstva”, ali povećani broj kontakata i John Bolton u uredu savjetnika za nacionalnu sigurnosti sugeriraju da će se i ova skupina uskoro aktivirati i pokrenuti napade ili na europskom teritoriju ili u Iranu. Naravno, u znak zahvalnosti za američku upravu uvijek može provesti neku operaciju na nestabilnom Balkanu i zbog toga je neshvatljiv nemar naših političara koji se nisu usudili ni zapitati tko su ti ljudi, gdje dolaze i što će raditi dok u međuvremenu ne dođe do “smjene režima u Teheranu”?

VIDEO – Teroristička skupina Mujahedin-e Khalq u Albaniji

Sve o skupini Mujahedin-e Khalq u Albaniji na engleskom i albanskom jeziku: Interlink

 

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
16 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Oko
Gost
Oko
3 godine prije

Kad provale vijagru MEK izlazi iz celibata. Kako ovi Iranci ne mogu da organizuju ICRG da love teroriste po Evropi ili po ex YU scenariju da kriminalcima oprastaju grehe za protivuslugu?! Da odrese kesu Albanci bi to sami resili

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Oko

Jesi siguran da u svakoj skupini nema jedan iranski obavještajac. A ovaj Interlnik, to su bivši članovi organizacije koji žive u Londonu, koji su otišli kad je ova nedop*cana Maryam Rajavi uvela ta pravila , feminizam, nema braka, nema djece, islamo ljevičarski sekularni fundamentalizam itd itd… Ma koje je ona… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije

Smo ću citirati jednog analitičara terorizma koji je rekao sledeće za ISIS :
Islamska država nije Islamska i nije država .
Tako i ovi gore pomenuti nisu ništa bolje za Iran …

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Riddick

Ok, ali šta ća nam ovdje. Pazi sad > Kosovo, Crna Gora, Makedonija i Sandžak, a ovi su stručnjaci u pravljenju belaja.

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije

Videćemo šta će , meni deluju na sektu , koja nema budućnost , kao i Gulenisti , i mnogi drugi njima slični ako izgube američku podršku jednoga dana nestaće tiho u noć i niko ih se neće sećati . Ovde nemaju plodno tlo za borbu radi se o jednoj ultra… Pročitaj više »

Oko
Gost
Oko
3 godine prije

Nisu oni dosli na Balkan da bi ucestvovali u nekim nasim sranjima nego, ako se dobro secam , bili su u Iraku razmesteni po USA bazama i dobili su rok od 48h da napuste Irak, gazde nisu znale gde ce sa njima pa ih prevezli u Albaniju u napustene armijske… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije
Reply to  Oko

Da , ja mislim da su u Albaniji upali u ćorsokak , oni bi trebali da su na Bliskom Istoku za obavljanje tog njihovog posla , i da imaju podršku naroda , levica nema šta da traži više na Bliskom Istoku , danas je to izrazito religiozan deo sveta ….

Aca
Gost
Aca
3 godine prije
Reply to  Riddick

Odvratna bolesna družina

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Dobro pa ne prave djecu

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Selefije zadojene okamacenim ,haram, dolarom ovo ne zele da shvate… Ipak neka znaju s kime su u savezu ….

Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije

Zgodno je vidjet s kim se druže ovi zapadni ljubimci, tu su uvijek “demokrati i borci za slobodu” poput McCaina i Clinton. Ova politika suradnje s teroristima nije od jučer niti je osobitost USA. Ako postoji mala grupa fanatika i radikala spremnih da se bore protiv neke države, druge države… Pročitaj više »

Stjepan
Gost
Stjepan
3 godine prije

Ništa novo, meni se čini tako. Grupa terorista koju su stvorile obavještajne službe nekih zemalja. Dok budu trebali (kao i drugi takvi) “stvoriteljima” za prljave poslovne, budu i postojali i to je to. Zato su i prebačeni na Balkan, da balkanci znaju da valja kad slusaju saveznika … I mogu… Pročitaj više »

Stephen
Gost
Stephen
3 godine prije

Mislim da polako igre tih jadnika se približavaju kraju i nije mi jasno zar nemaju političara da se ogledaju oko sebe i da stanu na loptu ?? Te ostave narode u svijetu da žive svojom kulturom i običajima .

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije

Samo osoba bez znanja novije povijesti može napisati ovakav tekst. Staviti znak jednakosti između organizacije Muđahedin Kalk nastale nakon Iranske revolucije i od amerikanaca stvorenog brenda “Islamska država” može samo blago rečeno “prilično neinformirana osoba”. U svakom slučaju površan i propagandistički tekst dostojan indexa i 24sata. Uz dužno poštovanje, Babiću… Pročitaj više »

Globalista
Gost
Globalista
3 godine prije

.ide da Iran bude novi centar upravljanja arpaskim drzavama i muslimanima u svijetu.Trebao je to biti davih 1970 godina ali nije pobjedio u IRACKO-IRANSKOM ratu i globalisti su odustali od tog projekta.Znate da je davnih 90-godina trebao krenuti val izbjeglica do evrope da se na tlu evrope osnuje nova muslimanska… Pročitaj više »

Rokokoko
Gost
Rokokoko
3 godine prije

Rusija i Kina stoje uz Iran.Zato bolje ne cackati .

POVEZANE VIJESTI

Izbornik