Teške borbe na jugu Sirije – Dara’a pod općim napadom terorista i “umjerene oporbe”

Daraa Sirija
20 komentara

Militanti terorističke koalicije Hayat Tahrir al-Sham, novoformirane skupine koju vodi Al-Nusra Front, nakon neuspješnog napada dan prije su 13. veljače nastavili napadati sirijske vojske pozicije u području Al-Manshiya južnom dijelu sirijskog grada Dera’a. Ofenzivu su osmislili i pokrenuli ratni gospodari na terenu, zapovjednici Al-Nusra Fronta, a pridružili su im se i militanti takozvane “umjerene naoružane oporbe”.

U noći 13. veljače su teroristi kroz iskopane tunele postavili eksploziv i detonirali ga ispod ključnih obrambenih položaja sirijske vojske i razorili ih.

Istovremeno su pokrenuli pješački napad, a ujutro su uspjeli zauzeti uporište vladinih snaga.

Prekjučer se u jutarnjim satima očekivao drugi opći napad islamista, ali su teroristi otvorili vatru iz teškog topništva i raketnih bacača. Vlada snage su odgovorile istom mjerom. Topnički dvoboj je trajao do podneva.  Oko 14:30 po lokalnom vremenu je skupina napad Hayat Tahrir al-Sham s bombašima samoubojicama napala nekoliko vojnih položaja potisnula obranu vladinih snaga dalje u centar Al-Manshiye.

Teroristi su preuzeli kontrolu nad džamijom, zgradom Al-Najjar, školom i niz okolnih objekata. Intenzivne borbe su se nastavile duboko u noć. Već oko 20:00 su islamistički izvori proglasili zauzimanje pola distrikta Al-Manshiya. Noću su vladine snage pokušale pokrenuti protunapad, ali nisu uspjele napraviti značajne pomake.

Jučer su se borbe nastavile, a potvrđeno je da se terorističkoj koaliciji Hayat Tahrir al-Sham pridružila i veća skupina takozvane Slobodne sirijske vojske u tom dijelu zemlje, koja je opremljena i obučena od strane američkih savjetnika u kampovima u Jordanu.

Nakon što su 13. veljače islamistički militanti na bojište u Dara’ai dovukli teško topništvo i višecijevne raketne sustave, jučer su sirijski i ruski stožer odlučili upotrijebiti zrakoplovstvo.

Tijekom prve polovice dana je provedeno najmanje 40 zračnih udara po položajima terorista. U samom gradu djeluju ruski zrakoplovi, ali se koriste Su-30, koji imaju moćnije radare za precizno lociranje ciljeva. U širem području djeluju bombarderi Su-24. Zrakoplove su snimili i sirijska vojska i takozvani lokalni “oporbeni aktivisti”.

Zbog velikog broja zračnih udara su teroristički zapovjednici naredili da se posvuda pale gume i crnim dimom stvaraju “dimne zavjese”. Na objavljenim fotografijama se vide djeca kako pale otpad i gume, nakon čega je cijeli grad prekrio gusti crni dim.

Jučer popodne su teroristi s ranije osvojenih položaja pokušali proboj prema sjeveru, ali su zaustavljeni topništvom i snajperskim skupinama koje djeluju s područja srednje škole i obližnjeg vodotornja. Unatoč otporu, islamistički izvori su priopćili da su zauzeli većinu područja Al-Manshiya.

Prema sirijskim izvorima u Dara’ai su borci Hezbollaha, koji su odbili proboj prema sjevernom dijelu grada,

Broj žrtava varira od izvora do izvora. Navodno je tijekom borbi u posljednja dva dana teroristička skupina Hayat Tahrir al-Sham pretrpjela teške gubitke i izgubila 200 boraca, a više ih je ranjeno. Realnija procjena sirijske vojske govori o 47 ubijenih i 100 ranjenih militanata.

Islamistička statistika navodi kako je ubijeno 30 vladinih vojnika, a 50 ih je ranjeno, te da su uništili dva tenka i dva topnička položaja.

Daraa - Sirija -13-02-2017
Daraa – Sirija – 13. 02. 2017.

 

Daraa Sirija
Daraa Sirija – 14. 02. 2017.
Al-Nusra FrontborbeDaraa
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
7 godine prije

Zašto u naslovu piše i umjerene oporbe?

goltanco
7 godine prije

Nije bas tema,
nitko od
euro-karijerista-demokrata-koritasa
ne postavlja pitanje zasto se telefon americkih drzavljana prisluskuje, radi se o generalu Michael Flynn?
Zar ne postoji neka zakonska procedura ako netko krsi zakon i zar su novine postale javni linch americkih gradjana.

laki
7 godine prije

Zašto u naslovu piše i umjerene oporbe?

Zar ne vidis da se novinar ismijava “zapadnoj terminologiji” ?

Alen
7 godine prije

Pa tako dodje kad se moras praviti politicki korektan.. Cuj umjerena oporba , bilo s navodnicima ili bez treba ih zvati pravim imenom.. Domaci izdajnici…

čitatelj portala
7 godine prije

Sirija krvari. Bože, daj im snage da izdrže.

Jupiter
7 godine prije

Suzdržaču se od komentara dok se USA jasno glasno i iskreno ne izjasni o ove dve skupine.

Tomica
7 godine prije

Pa jasno je da je “umjerena oporba”, pod navodnicima podrugljiv naziv za teroriste, obučene i naoružane od SAD, SA, Turske, Katara i koga sve ne. Mene samo čudi da svaki put uhvate SAA na glupe fore pa i kad najave napad. U danu im zauzmu položaje a ovima trebaju mjeseci da ih vrate. Do sada sam to pripisivao faktoru iznenađenja, fanatizmu terorista, ali to je sve ista taktika svaki put i trebali već da znaju kako da to spriječe. Isto mi nije jasno toliko eksploziva, ogromne količine naoružanja, kuda to stiže i kako da ne mogu da ih unište još u transportu. Sateliti, bespilotne letjelice, špijunski avioni, diverzantske grupe, niko ništa. Ne osuđujem ih nego mi žao tolikih žrtava na tako bezvezan način.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI