Trump i Kim Jong-un – Houti ponovo napadaju – Nova ruska nuklearna centrala

Vijesti u podne
0

Trump se sastao sa Kim Jong-Unom

Američki predsjdnik Donald Trump sastao se danas sa predsjednikom Sjeverne Koreje, Kim Jong-unom na granici između dvije Koreje. Prilikom susreta Trump je ušao nekoliko metara u Sjevernu Koreju postajući tako prvi američki predsjednik koji je boravio u ovoj zemlji. Trump je izjavio kako je “ponosan što je bio u Sjevernoj Koreji” i zahvalio Kimu što se pojavio na granici između dvije zemlje nakon što ga je Trump pozvao na susret preko twittera. “Da sam se pojavio sam na granici bio bih ismejan od strane novinara” rekao je američki predsjednik. Dva lidera su tokom sastanka održali 40-o minutni sastanak u “četiri oka”. Kim je izjavio da je sastanak bio konstruktivan i da je stvorio uslove da se ubuduće predsjednici susreću bilo kada i bilo gdje.

Houthi tvrde da su ponovo napali aerodrom Jizan

Jemenski borci su sinoć ponovo napali saudijski aerodrom koristeći dronove. Napad je bio usmjeren na hangare sa avionima što je izazvalo zastoj u vazdušnom saobraćaju. Saudijska Arabija nije potvrdila ovaj napad. Houthi su nedavno intenzivirali napade raketama i dronovima na saudijske aerodrome locirane na jugu Saudijske Arabije. Prema saudijskim izvorima u protekle dvije sedmice napadi na aerodrome su ubili jednog a ranili 34 civila.

Nuklearna centrala Akademik Lomonosov

Ruska ploveća nuklearna centrala “Akademik Lomonosov” će zaploviti sledeći mjesec prema ruskom Dalekom istoku. Nukelarna centrala se konstruiše gotovo 20 godina sa namjerom da obezbjedi električnu energiju područjima na kojima to nije moguće uraditi na drugačiji način. Dužina broda je 144 metra i ofarban je u boje ruske zastave a trebao bi biti usidren u malom lučkom gradu Paveku unutar polarnog kruga. Trenutno se oko 2 miliona rusa nalazi unutar polarnog kruga u naseljima do kojih se može doći jedino avionom ili brodom a ovakva nuklearna centrala bi im trebala prilično olakšati snabdjevanje električnom energijom.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI