Vatikan – Venecuela – Dijelovi Indije nenastanjivi

Vijesti u podne

Putin sa Papom o zaštiti Hrišćana na Bliskom Istoku

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je sa Papom Francisom o pitanju zaštite Hrišćanske populacije na Bliskom Istoku i humanitarnoj pomoći za Siriju, rekao je ruski lider na konferenciji za novinare nakon sastanka s talijanskim premijerom Giuseppe Conteom. Važno je da se pozicije Rusije i Vatikana podudaraju u pitanjima koja se tiču tradicionalnih vrijednosti promovišući međureligijski i međucivilizacijski dijalog rekao je ruski lider.

Putin je podsjetio da su na sastanku sa Papom razmatrana i pitanja odnosa između Rusije i Vatikana. Strane su se složile da posebnu pažnju obrate saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i zdravstva. Ruski predsjednik je dao pozitivnu ocjenu razgovorima u Vatikanu. Putinu je ovo treći sastanak sa Papom Franjom, prethodni sastanci su održani 2013. i 2015. godine.

Venecuelanski opozicioni lider kaže da je spreman za dijalog sa Madurom i saradnju sa Rusijom

Lider venecuelanske opozicije Juan Guaido je u intervju za kanal TV France 24 izjavio kako je spreman da održi dijalog sa predsjednikom Venecuele Nikolasom Madurom kako bi pronašao rješenje za tekuću krizu i izrazio spremnost za saradnju s Rusijom. Guaido je rekao da opozicija “može voditi razgovore s diktatorom” ali je i pozvao na nastavak demonstracija i vršenje diplomatskog pritiska na Karakas.

On je ukazao na značaj Norveške kao posrednika u razgovorima ali je izjavio da su pregovori zaustavljeni. Komentarišući izjavu ruskog predsjednika da postoji potreba da se drže demokratskih procedura i načela te da o budućnosti Venecuele odluče putem izbora, Guaido je rekao da on i njegovi saveznici pažljivo slušaju “ono što su francuski i ruski lideri rekli”. Guaido je insistirao na odrćavanju slobodnih izbora. ” Mi ćemo učestvovati na ovim izborima, kojima će prisustvovati posmatrači”, rekao je on, ukazujući da je trenutna kriza u Venecueli rasplamsana zbog odbijanja Madura da održi nove izbore 2018.

Dijelovi Indije prevrući za čovjeka

Intenzivni toplotni talas ubio je 100 ljudi u Indiji a predviđanja su da će se u narednim godinama ovaj broj povećavati. Talasi toplote u Indiji se obično odvijaju izmešu marta i jula iako su poslednjih godina vrućine sve intenzivnije. Indija spada u zemlje koje će biti najviše pogođene uticajem klimatske krize. Prema analizi MIT-a pojedini dijelovi Indije će postati toliko vrući da će testirati krajnje granice izdržljivosti tijela. Temperatura izmjerena u Delhiju je iznosila 48 stepeni Celzijusa. Rekord za ovu godinu i dalje drži Churu u državi Rajasthan sa temperaturom od 50,6 Celzijusa. Ako se nastavi globalno zagrijavanje sa prosječnim porastom za 2,25 stepeni Celzijusa do 2100. godine, kompletna južna Azija bi mogla postati neuslovna za život. Temperatura kojom se određuje da li su uslovi pogodni za čovjeka se naziva “temperatura mokrog termometra” i predstavlja kombinaciju toplote i vlažnosti a nalazi se na oko 35 stepeni Celzijusa kada tijelo više ne može normalno da se rashladi i duže izlaganje ovoj temperaturi može dovesti do fatalnih posledica.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

Trumpy je opet razveselio narod 4.7.; poznaje povjest ko’ jedna precednica na Balkanu, prema kurir rs:
“…Naša vojska je ostvarila je nemoguće, preuzela je aerodrome, uradila sve što je trebalo, a u Fort Mekhenriju, pod crvenim blještavim raketama, nije imala ništa osim pobede”, prenosi Radio Sarajevo.”
Preuzeli aerodrome od Engleza, 1776. ili koje?😊
Btw, tko zna što je čuo? Vjerojatno – Cipar. Zbilja bi trebali paziti što mu govore…
Btw, navedeni McHenry je iz rata 1812.

Lucija
4 godine prije

Na današnji dan počela je bitka kod Kurska, izvadak iz wikipedie:
” The battle began with the launch of the German offensive, Operation Citadel (German: Unternehmen Zitadelle), on 5 July, which had the objective of pinching off the Kursk salient with attacks on the base of the salient from north and south simultaneously. After the German offensive stalled on the northern side of the salient, on 12 July the Soviets commenced their Kursk Strategic Offensive Operation with the launch of Operation Kutuzov (Russian: Кутузов) against the rear of the German forces in the northern side. On the southern side, the Soviets also launched powerful counterattacks the same day, one of which led to a large armoured clash, the Battle of Prokhorovka”.
Mislim da je možda zgodno ubaciti ovakve stvarčice…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI