Indija povećava carine SAD-u – Indonezija vraća otpad SAD-u – Huawei

Vijesti u podne

Indija je prije Pompeovog posjeta povećala osvetničke tarife na 28 američkih proizvoda

Indija je povećala tarife za 28 američkih proizvoda, uključujući bademe, jabuke i orahe, kao odgovor Washingtonu na povlačenje New Delhijevih ključnih trgovinskih povlastica.

Nove tarife omogućile bi Indiji da dobije dodatnih 217 milijuna dolara dodatnog prihoda od uvoza iz SAD-a.

Indijska vlada je u lipnju 2018. izdala naredbu o povećanju uvoznih poreza od čak 120 posto na brojne američke proizvode. Međutim, New Delhi je tu odluku odgodio u nekoliko navrata jer su u tijeku bili trgovinski razgovori s Washingtonom.

Napetost između New Delhija i Washingtona započela je u ožujku prošle godine, kada je američki predsjednik Donald Trump uveo 25-postotnu carinu na uvoz čelika i 10 posto carine na aluminijske proizvode. Indiju je teško pogodio taj potez jer je izgubila oko 240 milijuna dolara.

Strane su pokušale pronaći zajedničko tlo više od godinu dana, ali trgovinski razgovori propali su ranije u lipnju, nakon što su SAD povukle izvozne poticaje indijskim tvrtkama u okviru programa Općeg sustava povlastica (GSP), utječući na robu vrijednu 5,5 milijardi dolara.


Mi nismo kontejner! Indonezija vraća plastiku, cipele i pelene prerušene u papirni otpad natrag u SAD

Indonezija kaže kako neće postati još jedno svjetsko “odlagalište otpada” nakon što je vratila pet kontejnera otpada natrag u SAD, pridruživši se tako sve većem broju azijskih zemalja koje su nedavno vratile natrag  “otpad za reciklažu”.

Otpad je stigao u Indoneziju iz Seattlea još u ožujku. Teret je isporučila kanadska tvrtka i trebao je sadržavati materijal za recikliranje papira. Pošto je Ministarstvo okoliša i šumarstva otkrilo više “nečistoća” u pet spremnika i naredilo je da se izvezu natrag.

Kontejneri su bili ispunjeni “značajnim količinama” raznog plastičnog otpada i cipela, uz ostalo smeće kao što su drvni ostaci, tkanine, pa čak i pelene. “Iako su kontejneri izvorno bili iz Kanade, zemlja polaska bila je SAD”, izjavio je glavni tajnik za gospodarenje otpadom Sayid Muhadhar dodavši „to nije prikladno i ne želimo biti odlagalište“.

Indonezija, koja ima vrlo ograničen kapacitet za recikliranje čak i vlastite plastike, ima uredbu o zabrani uvoza potrošačkog plastičnog otpada. Proizvodni otpad u obliku čistog papira i plastičnih ostataka može i dalje ući u zemlju, ako Ministarstvo trgovine odobri uvoznu dozvolu.

U prošlosti je Kina obrađivala više od polovine svjetskog otpada. Zabrana Pekinga prisilila je zapadne korporacije, koje nemaju vlastite kapacitete za recikliranje otpada, tražiti nova “tržišta” u Aziji. Situacija se još više pogoršala kada je Indija slijedila primjer Kine i zabranila uvoz čvrstog plastičnog otpada.

Kao rezultat toga, tona smeća iz SAD-a, Europe i Australije završile su u Maleziji, na Tajlandu, u Vijetnamu i na Filipinima, prisiljavajući ove zemlje da traže protumjere kako bi zaštitile svoj okoliš. Vijetnam je stavio moratorij na dodjelu novih uvoznih dozvola, dok je Tajland izdao zabranu uvoza. U međuvremenu su Malezija i Filipini nedavno poslali planine smeća svojim izvornim odredištima.


Huawei nije uspio staviti zaštitni znak na vlastiti mobilni operativnog sustav svugdje u svijetu

Kineski tehnološki div Huawei  je u procesu pokretanja svog operativnog sustava “Hongmeng” koji će zamijeniti Googleov Android OS, izjavio je Andrew Williamson, potpredsjednik tvrtke za javne poslove i komunikacije.

Huawei je prošlog mjeseca bio na američkoj crnoj listi jer je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa optužila tvrtku za špijunažu. Najvećem svjetskom proizvođaču opreme za telekomunikacijsku mrežu bilo je zabranjeno poslovati s američkim tehnološkim tvrtkama, uključujući Alphabetov Google, čiji se operativni sustav Android koristi u telefonima tvrtke Huawei.

Prema podacima UN-a, Huawei Technologies nastoji zaštititi svoj operativni sustav u najmanje devet zemalja i Europi.

Huawei je podnio zahtjev za zaštitni znak za Hongmeng u Kambodži, Kanadi, Južnoj Koreji i Novom Zelandu, pokazali su podaci Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo UN-a (WIPO). Zahtjev je također podnesen u svibnju u Peruu.

Direktor američkog State Departmenta za međunarodnu komunikacijsku politiku, Jonathan Fritz, susreo se s dužnosnicima u Europi kako bi ih upozorio da ne kupnju Huawei opremu za mobilne mreže nove generacije.

“Ključno je pitanje koje si trebate postaviti  ako se odlučite ići s Huawei, a on i dalje biti na našoj crnoj listi, hoće li Huawei zaista moći isporučiti ono što obećava određenom klijentu”, rekao je Fritz.

Huawei još nije otkrio detalje o svom operativnom sustavu, ali aplikacije za zaštitni znak operativnog sustava pokazuju da ga žele koristiti za gadgete u rasponu od pametnih telefona i prijenosnih računala do robota i automobilskih televizora.

 

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ad astra
4 godine prije

Indonezija vraća otpad! Koji je to apsurd. Bilo tko, tko je bio u Jakarti, spavao sam u hotelu Shangri la, vidio je s prozora rječicu punu smeća kako polako teče prema moru. To su tone smeća. I ti isti sada prozivaju nekoga zbog par kontejnera nečega što su uvezli kao sirovinu. Zamisli naslova teksta i poruke koji taj tekst šalje. U najmanju ruku sam pomislio kako su u Indoneziji Zeleni na vlasti. Plači zemljo nad novinarima!!!

voće of croatia
4 godine prije

Kao jedina država, nakon Velike Britanije, i Saudijska Arabija se, gle čuda, pridružila optužbama SAD-a, protiv Irana. Princ Mohamed Bin-Salman jučer je otvoreno optužio iransku vladu za napade na naftne tankere. Tako opet padaju maskice i otvoreno se pokazuju 4 cionističke države: Izrael, SAD, Britanija i Saudijska Arabija, čiji cionistički vlastodršci u sve 4 države, naprosto svršavaju u gaće od pohote, da konačno napadnu Iran. Na demonstracijama “Al Kuds” u Berlinu prije 2 tjedna, na kojima su Iranci, Libanonci i drugi protestirali protiv terorističkoig režima Izreala, među transparentima je bio i ovaj transparent: “Saudijska kraljevska obitelj su cionisti, koji imaju židovske korjene”. Te korjene, kako je poznato ima i ratoborni Boris Johnson, koji će vjerojatno postati novi premjer Velike Britanije, nakon ostavke Therese May. U SAD-u, vanjsku politiku opet potpuno kontroliraju ratoborni i antiruski cionistički “neokonezervativci”- neokonsi, koji preko svoja dva agresivna plaćenička buldoga, Johna Boltona i Mikea Pompea, žele… Čitaj više »

Kažun
4 godine prije

Poanta naslova bila bi : smeće se vraća smeću.

Tomica
4 godine prije

Jadni ljudi čine svijet jadnim.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI