Izraelski napad na Siriju – Eksplozija na Kipru – Demonstracije u Hong Kongu

Vijesti u podne

Izraelski raketni napad na Siriju

Sirijska državna novinska agencija saopštila je da su sirijske snage PVO oborile nekoliko raketa nad Damaskom. Izraelske vazdušne snage napale su sunoć ciljeve koji su se nalazili u okolini Damaska i Homsa. Napad je izveden lansiranjem raketa iz libanskog vazdušnog prostora. Prema službenim izvještajima ubijene su 4 osobe dok je još 21 ranjena. Televizija AL-Mayadeen navodi pozivajući se na izvore sa terena kako je neposredno prije napada u vazdušni prostor Libana ušlo najmanje 10 izraelskih aviona. Službeni Izrael se nije oglašavao u vezi sa sinoćnim napadom.

Eksplozija na Kipru

Sinoć se dogodila velika eksplozija u turskom dijelu Kipra sjeverno od Nikozije. Za sada se ne zna o kakvom se objektu radi ali prema prvim informacijama radi se o zalutaloj PVO raketi sirijskog sistema S-200 koja je vjerovatno korištena u odbrani protiv sinoćnjeg raketnog napada Izraela. Eksplozija se dogodilo sinoć oko 22h po srednjeevropskom vremenu i nije izazavala nikakava žrtve.

Demonstranti u Hong Kongu pokušali ući u zgradu parlamenta

Prema navodima RTHK policija je koristila palice i suzavac kako bi rastjerala demonstrante. Neredi su se intenzivirali kada je juče policija sa opremom za razbijanje demonstracija pokušala da ukloni barikade koje su postavili demonstranti kako bi blokirali ulicu koja vodi do glavnog trga i na taj nači onemogućili godišnu proslavu podizanja zastave u čast povratka Hong Konga, Kini.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
4 godine prije

Eksplozija na Cipru je navodno agresorski-( čitaj izraelski..) pogođeni F-16.. 😉

Vidit ćemo što je..

Pljuc!

tronald
4 godine prije

nerazumijem mošinu politiku u siriji prvo ubiju sve šijitsko akupim raketama pa miniraju podmorske naftovode ? kako ih nije sram što s tim misle postić ? neka udru pošteno od carigrada do tripolija i ugrabe ove jadne a bogate umjesto što stvara opasne neprijatelje za budučnost…..neka oslobode saudijsku arabiju terora,nek oslobode katar i carigrad a ne jadne sirijce nakon 8 godina pakla što misle da jahve to dozvoljava ?

Sardelino
4 godine prije

Domet S 200 je cca 200 do 320 km. Ako je raketa lansirana radi obrane Damaska onda je potrebno izmjeriti udaljenost od Damaska do mjesta njenog pada na Cipru.
Onako odokativno čini mi se da je ta udaljenost ipak veća od dometa rakete.Ako je tomu tako onda je I moguće da je netko tu raketu odnio na svojim krilima do mjesta pada.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI