Utorak 18. 06. 2019. – Peking upozorava na smanjenje napetosti na Bliskom istoku – SAD šalje 1000 vojnika – Airbus

Vijesti u podne

Kako rastu napetosti između SAD-a i Irana Peking upozorava protiv “otvaranja Pandorine kutije” na Bliskom istoku

Kina upozorava Washington zbog svojih “ekstremnih metoda pritiska” koje vodi protiv Irana i pozvala sve strane da pokažu suzdržanost i izbjegnu daljnju eskalaciju na Perzijskom zaljevu dok se američko-iranske tenzije povećavaju.

“Pozivamo sve strane da ostanu racionalne i suzdržane, te da ne poduzimaju nikakve eskalacijske akcije koje iritiraju regionalne napetosti kako se ne bi otvorila Pandorina kutija”, izjavio je u utorak novinarima ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Kineski diplomat pozvao je Washington na “izmjenu metoda ekstremnog pritiska”, dodajući kako “svako jednostrano ponašanje nema osnova u međunarodnom pravu”.


Vijesti iz Pentagona: SAD će poslati 1.000 dodatnih vojnika na Bliski istok

Vodeći šef Pentagona dao je zeleno svjetlo za raspoređivanje 1.000 dodatnih vojnika na Bliski istok, navodeći “pouzdane, vjerodostojne” obavještajne podatke o nedavnim napadima na naftne tankere u zaljevu za koje Washington optužuje Iran.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak, vršitelj dužnosti američkog ministra obrane, Patrick Shanahan je izjavio kako je odobrio raniji zahtjev američkog Središnjeg zapovjedništva (CENTCOM) za povećanjem snaga kako bi se “riješile prijetnje zračnim, pomorskim i zemaljskim napadima na Bliskom istoku”.

SAD su pojačale svoje postrojbe u regiji od početka svibnja, kada je Washington poslao bateriju raketa Patriot, nuklearno sposobnim bombarderima i nosaču napadačke skupine zrakoplova, gdje trenutno ima 1.500 vojnika. Sve veća prijetnja iz Teherana dobila je opravdanje za povećanje napetosti. Washington je okrivio Iran za niz incidenata u regiji koji su se dogodili tijekom posljednja dva mjeseca. Teheran poriče svoju uključenost.

U nedavnom izvješću, u kojem se navode izvori UN-a u New Yorku, stoji kako Washington razmišlja o pokretanju “taktičkog napada na Iran”, kao odmazdu za napad 13. lipnja na dva strana tankera u Omanskom zaljevu.

Sama izjava uslijedila je samo nekoliko sati nakon što je Pentagon objavio nove slike koje navodno dokazuju krivnju Irana u incidentu koji je oštetio tanker “Kokuka Courageous” koji je u vlasništvu Japana i norveški tanker “Front Altair”. Na snimci se ne mogu razlikovati oznake, zastave ili imena plovila.

Iran je opovrgnuo sve navode o svom sudjelovanju u ovim incidentima, ukazujući na ogromnu evidenciju o operacijama pod “lažnim zastavama” koje je provela SAD kako bi poduprla svoje interese širom svijeta.


Airbus pokušava prodati svijetu bespilotne avione – ili biste radije letjeli Boeingom?

Proizvođač zrakoplova Airbus kaže kako je “tehnologija za autonomno letenje” već ovdje, a jedine prepreke napretku su regulatori  i “javnost koja putuje” koji su razumljivo oprezni prema bespilotnim zrakoplovima.

Otkako su dva zrakoplova Boeing 737 MAX 8 pala u razdoblju od šest mjeseci zbog problema u kompjuteriziranom sustavu kontrole leta, ubivši sve u zrakoplovu, putnici zrakoplovnih prijevoznika imali su dobar razlog za sumnjičavost pri stavljanju svojih života u ruke računala.

Vijest da je Boeing bio svjestan problema sa svojim MCAS sustavom i upakirao softverski “popravak” kao dodatak za uzimanje više novca od svojih klijenata samo pridonosi nepovjerenju avionskih putnika prema tvrtki.

Ali što je s Airbusom, njegovim glavnim konkurentom?

Airbus je usmjeren na uvjeravanje regulatora i putnika da prihvate avione bez pilota koje tvrtka već može izgraditi.

Posljednji pilot koji je preživio leteći zrakoplov Boeing 737 MAX, koji je pao u listopadu, uspio je ručno premostiti neispravan sustav kontrole leta kada je spustio nos. Ali što bi bilo ako zrakoplovu nema pilota?

Proizvođači zrakoplova i zrakoplovne tvrtke uštedjeli bi tako puno novca. Istraživanje švicarske banke UBS otkrilo je da bi uklanjanje pilota iz jednadžbe moglo uštedjeti više od 30 milijardi dolara godišnje, optimizirajući putanje leta i eliminirajući potrebu za obukom i plaćanjem ljudskih pilota.

Dvo-pilotski kokpiti desetljećima su bili norma u komercijalnom zrakoplovstvu, a mnoge su zrakoplovne tvrtke postale obavezne nakon pada u 2015. u kojem je pilot Germanwingsa udario Airbusom A320 u planinu.

Industrija je navodno suočena  i s nedostatkom obučenih pilota.

Veći dio letenja u suvremenom komercijalnom zrakoplovstvu već se obavlja kompjutoriziranim sustavima i različitim oblicima autopilota. Ali uklanjanje “ljudske pogreške” iz jednadžbe prisiljava putnike da daju svoje povjerenje u sustave koji nisu pouzdani.

Ured američke vlade za odgovornost u 2015. upozorio je kako bi moderni komercijalni zrakoplovi mogli biti oteti u zraku od strane nekoga na terenu, a isto je priznao i FBI je kasnije te godine. Na kraju, može se svesti na manje povjerenje putnika – računala ili ljude koji ih grade.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
4 godine prije

Dovraga i bestraga!!!!
Zar je toliki problem pročitati članak nakon što ga je google preveo???
Odnosi se na Airbus.

Ante
4 godine prije

Uvođenje zrakoplova bez pilota samo da bi uštedjeli. Pa što onda ne naprave katapult pa sa njime prebacuju ljude na odredište. Tko zna možda bi i ta metoda bila preskupa. Ili još bolje neka naplate karte a putnici neka sami putuju kako znaju. Ta metoda bi bila najisplativija.

benty20
4 godine prije

Sve ide svokjim tokom i sve je onako kako i treba biti! Ma kako to izgledalo…

šeronja
4 godine prije

za početak u pokusni rad staviti sistem na sve predsjedničke i vladine avione

Mate
4 godine prije

1000 vojnika ?!? Gotovo je. Pregazit će Iran, a Rusiju i Kinu za desert.

iawoenfiubawirgfawrngfawrgfn
4 godine prije

Već su poćeli da pričaju kako ciokauboji moraju imati vojsku koja će voditi istovremeni rata sa Kimon i Rusijom. Erbus i Boing drže isti ljudi, nekome nešto nije jasno.

voće of croatia
4 godine prije

“Američka vlada i “nevladine organizacije” potiču i financiraju demonstracije u Hong Kongu” Prosvjedi u Hong Kongu nisu spontani,. već dobro organizirani, a skupine koje sudjeluju u tim prosvjedima dobivaju podršku i financijalnu pomoć izvana, od mnogih američkih i drugih zapadanih takozvanih “nevladinih organizacija” NGO-ova. Prije svih tu glavnu ulogu igra NED (National Endowment for Democracy- Nacionalna zaklada za demokraciju). Poludržavana, poluprivatna američka organizacija, osnovana 1983., važi kao umivena ispostava CIA-e, i ima svoje prste u mnogim demonstracijama, pučevima i obojenim revolucijama širom svijeta. Predsjedavajuća američkog Kongresa, Nancy Pelosi (iz Demokratske stranke), američko ministarstvo vanjskih poslova, kao i britansko i kanadsko ministarstvo vanjskih poslova, kritizirali su prijedlog zakona parlamenta Hong Konga, zbog kojega su izbili prosvjedi. Jer, po njima, ako se taj zakon usvoji, bila bi ugrožena autonomija Hong Konga, “ljudska prava” i “demokratske vrijednosti”. Zbog tog prijedloga zakona, prosvjednici su u javnosti napravili veliku galamu, sa ciljem, očito da se… Čitaj više »

voće of croatia
4 godine prije

Slučajno pronašao ovo: cijela knjiga kao PDF: “Nečasni rat protiv Sirije- Washington, nasilna promjena režima i otpor”, australijskog autora, profesora Tima Andersona
ako imate strpljenja čitajte, sve je na našem jeziku .

https://counter-hegemonic-studies.net/wp-content/uploads/2018/10/Bosnian-Sahinpasic-NECASNI_RAT_PROTIV_SIRIJE-Knjizni_blok-PREVIEW.pdf

voće of croatia
4 godine prije

Evo nakon SAD-a, Britanije, Saudijske Arabije, optužbama protiv Irana, pridružio se, kakvo iznenađenje, i Izrael, četvrta država iz ratnohuškaške koalicije
https://tribun.hr/izrael-se-pridruzio-sad-u-i-velikoj-britaniji-u-okrivljavanju-irana-za-napad-na-tankere/

voće of croatia
4 godine prije
politicki nekorektan
4 godine prije

…prijedlog za boig i airbus-napravite avion bez putnika,to je najveca usteda…potrpajte svu zgadiju i bandu -ceo ,uprava, menageri , dionicari ,politicari i pravac bermudski trokut..

Majk Majers
4 godine prije

Bi li radije letija Boingom? Kako stvari stoje, ne želin više uopće letit

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI