Putin i Trump – Američki Senat – Naručeno prvih 76 komada Su-57

Vijesti u podne

Putin i Trump razgovarali 80 minuta u Osaki

Sastanak predsjednika Rusije i Sjedinjenih Država, Vladimira Putina i Donalda Trumpa na marginama samita G20, trajao je 80 minuta. Ranije je sugerisano da će razgovor trajati zmeđu 60 i 90 minuta. Dva lidera su razgovarala o Siriji, Iranu, Ukrajini, Venecueli, INF sporazumu kao i odnosima između njihove dvije zemlje.
Otvarajuži sastanak, oba lidera su napomenula da sastanak može postati odlična prilika da se razgovara o mnogim pitanjima koje se trebaju raspraviti.”Velika je čast biti sa predsjednikom Putinom. Njegovi predstavnici i moji predstavnici imaju da razgovaraju o mnogo čemu, uključujući tgrovinu, razoružanje a možda malo i protekcionizam” rekao je Trump.

“sve teme su dogovorene, nismo se višali neko vrijeme, od sastanka u Helsinkiju (sredina 2018.). Istina je da su naše administracije radile i pružile su nam sjajnu priliku da nastavimo sa onim stvarima koje smo dogovorili u Helsinkiju” rekao je Putin.

Američki Senat podržao zakon o odbrani vrijedan 750 milijardi dolara

Američki Senat je usvojio zakon o odbrambenoj politici vrijedan 750 milijardi dolara sa odredbama koje su usmjerene na Kinu o pitanjima vezanim za transfer tehnologije, čime se želi suprostaviti rastužem kineskom uticaju širom svijeta. Senat će danas imati odvojeno glasanje o amandmanu koji bi zabranio republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu da napadne iran bez odobrenja Kongresa.

Uprkos rastućim napetostima sa Iranom, ne očekuje se da će amandman dobiti 60 glasova potrebnih za usvajanje Senata kojeg kontrolišu Republikanci.
Senat zahtjeva detaljno izvještavanje od strane Ministarstva odbrane kako bi se spriječili transferi osjetljive tehnologije u Kinu ili Rusiju, kao i izvještaji o pristupu Arktiku, kao i strožiji pregled naučnika koji traže vize sa Sjedinjene Države.

Rusko Ministarstvo odbrane naručilo 76 Su-57 aviona

Kompanija Suhoj je potpisala ugovor sa Ministarstvom odbrane Ruske Federacije prema kojem će isporučiti 76 aviona tipa Su-57 rekao je ministar industrije Denis Manturov. Borbeni avioni će biti isporučeni do 2028. Izjavio je novinarima zamjenik ministra odbrane Aleksej Krivoručko. Su-57 je ruski višenamjenski avion pete generacije sposoban da uništi mete u nazduhu na kopnu i vodi. Ima smanjeni raarski odraz, naoružanje drži skriveno unutar trupa a sposoban je za nadzvučno krstarenje.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NSU
4 godine prije

Pitanje bez fige u đepu, na kojem jeziku razgovaraju kad su sami? Vjerujem da Putin zna engleski, ali ipak!

Tomica
4 godine prije

Toliko o gasenju projekta SU-57.
Razlika u financiranju vjerojatno utice na narudzbe kao I na kvalitet proizvoda.
Mislim da je SU-57 sad nedostupan kao izvozna varijanta, ali bi uskoro mogao biti ozbiljna konkurencija F-35.

naslovnikdžinica
4 godine prije

a ja mislla, Čvamp poručio tolke Suhoje:( ovo ti i nije neka vijest, žurnalisto:(

tuf
4 godine prije

Usputna zanimljivost – sastanak Putin/May je danas također trajao 80 minuta.

Lucija
4 godine prije

Branko
Pogrešbo je razmišljati o ‘štampanju’.
To se radi – otvaranjem potraživanja.
Samose otvori konto.

Max
4 godine prije

Neka mi netko nakon ovoga da se SU 57 ne proizvodi upucat ću se praznim pištoljem, 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI