Indija odustaje od kupovine izraelskih raketa – Trump – Iran

Vijesti u podne

Indija odustaje od kupovine izraelskih raketa u korist domaće alternative

Indija je otkazala ugovor vrijedan 500 milijuna dolara za izraelske protutenkovske rakete nakon što je sektor proizvodnje obrane u zemlji proveo uspješne testove i obećao da će u roku od dvije godine isporučiti autohtonu alternativu.

Nakon niza uspješnih testova protutenkovske rakete koje je provela Organizacija za istraživanje i razvoj obrane, Indija je izvijestila Izrael da će “napustiti” sporazum o kupnji Spike raketa od Rafael Advanced Defense Systems, priopćili su državni izvori za Indian Express.

“Izrael je obaviješten o odustajanju od ugovora u korist Organizacije za istraživanje i razvoj obrane, koji je tvrdio da razvija sličan projektil po nižoj cijeni u partnerstvu s VEM Technologies Ltd”, navodi se u izvješću.

Organizacija za istraživanje i razvoj obrane je razvila treću generaciju protutenkovske rakete od 2015. Nakon što je druga faza testiranja nedavno uspješno završena, vojni istraživački tim namjerava imati rakete u serijskoj proizvodnji do 2021. godine.

Ovo je drugi put da se revidira ugovor vrijedan pola milijarde dolara za oko 8.000 Spike raketa, prvotno potpisanih 2014. godine. Indija se povukla iz dogovora 2017. godine, ali je naredne godine ponovno otvorila narudžbu pod novim uvjetima u kojima će ugovori za 5.000 raketa biti poslano domaćim proizvođačima, dok će preostalih 3.000 jedinica biti dodijeljeno Rafaelovim naprednim obrambenim sustavima. Izraelska državna korporacija još nije objavila komentar na posljednje prijavljeno otkazivanje.


Bijela kuća potvrđuje Trumpove sastanke s Putinom, Modijem, Xi i drugima na G20

Američki predsjednik Donald Trump sastat će se pojedinačno s čelnicima Rusije, Indije, Kine, Turske, Saudijske Arabije i Njemačke na ekonomskom summitu G20 ovog vikenda u Osaki u Japanu, potvrdili su visoki dužnosnici Bijele kuće.

Trumpov sastanak s Vladimirom Putinom vjerojatno će uključivati ​​raspravu o Iranu, Ukrajini, Siriji i pitanjima kontrole oružja, potvrdio je visoki dužnosnik Bijele kuće.

“Predsjednik je sasvim zadovoljan bilo kakvim ishodom” na sastanku s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, kazao je dužnosnik, dodajući kako je sastanak prilika za Trumpa da ocijeni poziciju svog kineskog kolege o tekućem trgovinskom ratu. Trump se nije susreo s Xi-em od posljednjeg G20 u Buenos Airesu, te je obećao da će donijeti odluku o tome hoće li nakon sastanka primijeniti 300 milijardi dolara dodatnih carina na kinesku robu.

Trump će se također sastati s indijskim premijerom Narendrom Modijem, i to na razgovoru jedan-na-jedan i na trilateralnom sastanku s japanskim Shinzo Abeom kako bi razgovarali o “slobodnom i otvorenom konceptu Indo-Pacifika”, potvrdila je Bijela kuća prošlog mjeseca.

Sastanak s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom vjerojatno će uključivati ​​raspravu o kupnji turskog raketnog sustava S-400 u Turskoj, što je potaklo prijetnje sankcijama a Ankara je zamrznuta iz problematičnog multinacionalnog programa F-35.

Trump će također razgovarati o “eskalaciji napetosti u Iranu i prijetnjama regionalnoj stabilnosti” na sastanku sa saudijskim princem Mohammedom bin Salmanom tijekom summita, izvijestio je dužnosnik. Sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel također će se naći na zauzetom rasporedu američkog predsjednika.


Iran komentira: Američke sankcije protiv Khameneija i Zarifa

SAD su uništile malu šansu za pregovore i potkopale “svjetski mir i sigurnost” ciljanjem iranskog vodstva novim valom sankcija, kazao je Teheran.

Postavljajući “beskorisne sankcije” najvišim iranskim dužnosnicima, Washington je ubrzao “trajno zatvaranje puta diplomacije”, izjavio je u utorak glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Islamske Republike Seyyed Abbas Mousavi.

„Trumpova očajna uprava uništava uspostavljene međunarodne mehanizme za održavanje svjetskog mira i sigurnosti.“ rekao je Mousavi.

Njegove riječi ponovio je iranski izaslanik pri UN-u, Majid Takht-Ravanchi, koji je rekao: “Nema šanse da Iran i SAD počnu dijalog”, dok Washington primjenjuje ekonomski pritisak i sankcije protiv zemlje.

U ponedjeljak su Sjedinjene Države priopćile kako planiraju na crnu listu iranskog vrhovnog vođu Ali Khameneija i ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa. Predsjednik Trump je objasnio da su nove sankcije, između ostalog, odgovor na Iranovo rušenje američkog drona prošlog tjedna. Također je rekao kako je razmatrao napasti nekoliko meta na iranskom tlu, ali je odustao od napada.

Dužnosnici u Teheranu razočarali su se novom skupinom ograničenja koje je nametnuto SAD. Zarif je rekao da tvrdolinijaši u Bijeloj kući “preziru diplomaciju i žeđ za ratom.”

Dugogodišnji sukob između Teherana i Washingtona eskalirao je prošle godine nakon što su SAD jednostrano napustile sporazum iz 2015. o iranskom nuklearnom programu, ponovno nametnuvši sankcije Iranu. Iran je u svibnju izjavio kako će djelomično obustaviti svoje obveze prema sporazumu, osim ako EU, druga potpisnica sporazuma, ne pregovara o ukidanju sankcija SAD-a.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stjepan
4 godine prije

Vjv opet lapsus 🤔🤔
– … tvrdolinijaši u Bijeloj kući “preziru diplomaciju i žeđ* za ratom”???
*žeđaju -bi vjerovatno bio pravi izraz …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI