Iran srušio bespilotnu letjelicu SAD-a – Istraga MH17 – ISIS

Vijesti u podne

Iran tvrdi da je srušio američku bespilotnu letjelicu, američka vojska nema komentara

Iran je oborio američki izviđački bespilotni zrakoplov RQ-4 koji je preletio pokrajinu Hormuzgan, tvrdi Teheran. Američka vojska nije htjela komentirati.

Zrakoplovne snage Islamske revolucionarne garde oborile su “američki špijunski dron” koji je napadao iranski teritorij, navodi se u priopćenju IRGC-a za odnose s javnošću objavljenom u četvrtak. Dron je strana državna agencije IRNA identificirala kao RQ-4 Global Hawk, a letio je iznad Kuh Mubaraka u pokrajini Hormozgan.

SAD još nisu odgovorile na optužbe, premda je Pentagon u nedjelju optužio Iran za neuspješni pokušaj rušenja američkog drona Reaper, koji je promatrao jedan od tankera nafta napadnutih u Omanskom zaljevu prošlog tjedna.

Glasnogovornik američkog Središnjeg zapovjedništva kapetan Bill Urban izjavio je AP-u: “Nije bilo bespilotne letjelice nad iranskim teritorijem.”

Međutim, neimenovani američki dužnosnici rekli su kako je američki bespilotni zrakoplov doista oboren iznad Hormuškog tjesnaca. Ovi izvori kažu da je bespilotna letjelica, mornarička MQ-4C Triton, pogođena iranskom raketom zemlja-zrak. Prema izvoru Reutersa, incident se dogodio u međunarodnim vodama.

Napetosti između SAD-a i Irana su velike, a tome su potpomogle i glasine kako Sjedinjene Države planiraju “taktički napad” kao odgovor na prošlotjedne napade na japanske i norveške naftne tankere u Omanskom zaljevu.

Dok su SAD za te napade odmah okrivile Iran, objašnjenje državnog tajnika Mikea Pompea znatno je odudaralo od iskustava japanskih mornara na jednom od ozlijeđenih brodova, a čak su i američki saveznici zahtijevali daljnje dokaze prije nego što optuže Iran kao krivca.


“Jednosmjerna” istraga MH17 ne govori ništa o odgovornosti ukrajinske vlade

Nizozemsko istraživanje o letu Malaysain Airlines  MH17 koji je letio preko pobunjeničke ukrajinske pokrajine izgleda ide “samo jednim smjerom” i zanemaruje odgovornost Kijeva, rekao je zrakoplovni odvjetnik Heiko Van Schyndel.

U srijedu su četiri osobe optužene za ubojstvo u slučaju MH17. Izdani su međunarodni nalozi za uhićenje trojice Rusa i jednog Ukrajinca, za koje se vjerovalo da su u to vrijeme bili dio pobunjeničkih snaga. Istražitelji ih optužuju da su odigrali značajnu ulogu u tragediji, jer su primili projektil  Buk, navodno iz Rusije, za koji tvrde da je korišten za obaranje aviona.

Međutim, pitanja se gomilaju o nepristranosti istrage i načinu na koji su došli do tih zaključaka.

Dok je Moskva okrivljena za taj incident, istražitelji su šutjeli o odgovornosti ukrajinske vlade, koja nije zatvorila svoj zračni prostor, iako je bila svjesna kako na tom području ima raketa, rekao je Van Schyndel, koji također zastupa njemačke žrtve MH17 u tijeku parnica.

Štoviše, Kijev, punopravni član Zajedničkog istražnog mehanizma (JIT), bio je u tijeku sa razvojem istrage i, budući da je dio tima, ima više utjecaja na ishod istrage nego Moskva, koja nema pravo da išta kaže u istrazi.

Na pitanje smatra li da je slučaj JIT-a vjerodostojan, Van Schyndel je istaknuo da su nalazi još uvijek obavijeni tajnom, ostavljajući njegove klijente i mnoge druge žrtve nesreće bez osjećaja zatvaranja.

Unatoč činjenici da su ih istražitelji učinkovito isključili, Moskva je ponovila kako je još uvijek otvorena za suradnju, iako je njezin uvid više puta ignoriran. Rusija je dostavila podatke o radarima, deklasificirane vojne podatke o projektilu Buk i dokumente koji dokazuju da je projektil koji je srušio zrakoplov bio u Ukrajini od 1980-ih.

Zajednički istražni tim je odbio razmotriti radarske podatke koje je Moskva ponudila, ali ih nema ni od Ukrajine. Wim van der Weegen, glasnogovornik nizozemskog Odbora za sigurnost (OVV), 2015. godine potvrdio je kako Kijev nije dostavio svoje podatke o radarima, tvrdeći da je, u to vrijeme, radar civilnog zrakoplovstva bio u tijeku redovnog održavanja, a vojni radar nije radio.

Svih 298 osoba na zrakoplovu Malaysian Airlinesa poginulo je nakon što je zrakoplov srušen nad Ukrajinom 2014. godine.


ISIS bi se mogao okrenuti prema Indiji nakon što je pretrpio poraze na Bliskom istoku

Zbog poraza na Bliskom istoku, Islamska država možda se okrene Indiji, uspostavljajući podzemne ćelije u raznim državama, druge po veličini zemlje na svijetu, izvijestila je lokalna obavještajna agencija.

Indija je postala sve ranjivija na prijetnju terorističkih napada Islamske države, navodi NDTV, pozivajući se na tri obavještajna pisma koja su upućena šefovima policije u državi Kerala.

“Nakon gubitka teritorija u Iraku i Siriji, IS poziva operativce da preuzmu nasilne oblike džihada dok su u svojim zemljama”, navodi se u jednom od pisama.

Teroristička skupina također može ciljati ključne instalacije u Kochiju, najnaseljenijem gradu Kerale s 2 milijuna ljudi, stoji u drugom pismu.

Lokalni policijski službenici procjenjuju da se u posljednjih nekoliko godina oko 100 stanovnika Kerale pridružilo IS-u, dok je oko 3.000 “deradikalizirano” i sada su pod nadzorom.

Južna država nalazi se u blizini Šri Lanke, gdje su teroristički napadi u travnju ubili više od 250 kršćana koji slave Uskrs.

Vijest je uslijedila nakon što je glasnik iz Islamske države najavio stvaranje “Wilayah al-Hinda” ili “indijske provincije”. Ubrzo nakon toga, teroristička skupina priopćila je kako je uspostavila dodatno uporište zvano “Wilayah Pakistan”.

IS je jedno vrijeme pustošio u Siriji i Iraku, gdje je uspostavio “kalifat” i provodio stroga pravila šerijata. Sada snaga ove grupe opada u regiji nakon uspješnih kampanja sirijskih vladinih snaga koje su poduprle Rusija i irački militaristi koje podupiru SAD.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
samo tako
4 godine prije

Okot spreman na džihad je nemoguče deradikalizirati, jedino je rješenje brzi put u raj.
Skupa sa onima koji su im isprali mozak i financijerima

burt
4 godine prije

Iranci se igraju s vatrom jer je rušenje drona ista stvar kao i rušenje aviona a dron nije ulazio u iranski zračni prostor, zaboravili su koja je sila oko Irana, 1000 tomahawka na brodovima, podmornicama i B1, B2 a i Britanci već imaju pripremljene SCAP-ove u bazama na Cipru i UAE

Stjepan
4 godine prije

Indija će ovu najavu ISIS-a shvatiti za američku prijetnju! Isto kao što su to uvidjele i druge (neposlušne) zemlje napadnute od istih terorističkih grupa; Filipini, Mijanmar, Pakistan itd.
Vjerovatno bude još zanimljivijih suradnji među azijskim zemljama napadnutih od zapadnjačkih proxija …
Valjda se tako kaže … 😉😉😉😉😉
P. S. Ameri kao da se trude iz petnih žila ujediniti protiv sebe sve prijatelje i neprijatelje … !?

Ante
4 godine prije

Još se dobro sjećam slučajeva kada je u Ukrajini u narodnoj republici Donjeck prizemljen bez oštećenja UAV MQ-5B 2014 godine. Par godina prije toga Iran, je preuzeo kontrolu nada RQ-170 i prizemljio ga je bez oštećenja na svoj teritoriji. Naravno da Amer nikada neće priznati da im Iran bez problema preuzima kontrolu nad njihovom tehnikom. Naravno da će Amer tvrditi da je dron srušen u međunarodnim vodama, kada već ne mogu sakriti sramotu da tako naprednu naciju kao što je Amerika pobjeđuje jedan Iran koji je godinama pod sankcijama.

dronisha predatorich
4 godine prije

molimo za dušu nevinog drona

Marangun
4 godine prije

RQ-4 nije iračka
da se ruši svaki dan
bez dokaza ovo je samo patka za unutrašnju upotrebu
uostalom u vrijeme ovolike napetosti sumljam
da bi se turbani odlučili na takav čin

4 godine prije

Test
promjenio sam profilnu sliku i sliku avatara i ne vuče mi ih ovdje već ostavlja ovu zadanu???
Ima tko ideju?

Trubadur
4 godine prije

Srušili 180 milijuna vrijedan dron ( skoro ista cijena, kao i F-15) sa sistemom Khordad – 3, koji nije ni najnoviji u familiji Khordad… Najnoviji je Khordad – 15….. Inače USrA dron USNavy’s MQ-4C, od kojih ima sad još samo 2 primjerka a 62 su tek u naruđbi….. Mislim, da su Iranci pokazali, da nema šale i, da su tehnološki puno spremniji, nego netko misli…

puki
4 godine prije

5 godina nakon rušenja malezijskog aviona MH17, nekakav samozvani “međunarodni sud” u Nizozemskoj, podigao je optužnicu protiv četvorice “proruskih pobunjenika”, koji se optužuju da su odgovorni za rušenje i smrt 298 putnika u srpnju 2014. u istočnoj Ukrajini. Među mjima je i Igor Strelkov, tadašnji vođa “pobunjenika”. Dakle, ustvari samozvani “tužitelji” uzeli su naprosto četvoricu nekadašnjih zapovjednika “proruskih pobunjenika” i optužili ih po famoznbih “zapovjednoh odgovornosti”. Sve je bilo napravljenjo kao spketakularno insceniranje za javnost, gdje su slike četvrorice optuženih prikazane na ekranima, dok je samozvani tužitelj čitao optužnice. Sjetimo se što je bilo prije 5 godina. Rušenje MH17 tada je ustvari trebalo poslužiti kao okidač za treći svjetski rat. To je trebao biti “sarajevski atentat” za gospodare kaosa iz “duboke države”. Sjećam se kako su tada neki vodeći zapadni mainstream mediji, otvoreno zahtjevali rat protiv Rusije. Među njima i njemčaki ljevičarski pro-globalistički tjednici: Der Spiegel i Die Zeit. Glavni… Čitaj više »

puki
4 godine prije

“ISIS bi se mogao okrenuti prema Indiji nakon što je pretrpio poraze na Bliskom istoku”- citaj: cionisticka osovina SAD-Izrael-Saudijska Arabija salje svoje ratnike na Indiju

samo tako
4 godine prije

Za shvatiti je Burtovu duboku zabrinutost za Iran, da ne postane spaljena zemlja.
Za utjehu, ne treba se nimalo bojati Britanskog oružja, ostadoše usranci sami

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI