SAD upozorava Indiju – IDF-ova politika upozorenja – Predsjednik Moldavije – SSJ-100

Vijesti u podne

SAD upozorava Indiju na “ozbiljne posljedice” ako odabere ruski S-400

Američko-indijski obrambeni odnosi bit će ugroženi ako New Delhi kupi ruske sustave zračne obrane S-400, upozorio je visoki američki diplomat, ukazujući kako bi Indija trebala vrlo pažljivo razmisliti o donošenju takvih strateških odluka.

“U određenom trenutku mora se napraviti strateški izbor o partnerstvima i strateškom izboru o tome koji će sustavi i platforme oružja usvojiti neka zemlja”, rekla je ovog tjedna Alice Wells, glavna zamjenica pomoćnika američkog tajnika za južnu i središnju Aziju na raspravi o američkim interesima u Južnoj Aziji i proračunu za fiskalnu 2020. godinu.

„Indijska nabava S-400 mogla bi ograničiti sposobnost Indije da poveća našu interoperabilnost”, kazala je, objašnjavajući kako Washington ima “ozbiljne zabrinutosti” zbog implikacija ugovora vrijednog 5 milijardi dolara potpisanog s Rusijom u listopadu.

Washington želi uhvatiti indijsko tržište oružja, rekao je diplomat u Pododboru za vanjske poslove za Aziju, ističući kako su SAD sada spremne prodati opremu koju su prethodne uprave odbijale razmotriti.

Trumpova uprava je uključena u globalnu ofenzivu pokušavajući prisiliti zemlje, posebno Indiju i Tursku, iz njihovih obrambenih sporazuma s Moskvom. I Ankara i New Delhi su u više navrata oštro kritizirali američku prisilnu diplomaciju, ističući kako Washington nema pravo diktirati svoje uvjete suverenim nacijama kada je riječ o pitanjima nacionalne sigurnosti.


IDF može napasti Gazu tiho i neočekivano usred napetosti s Hamasom

IDF navodno želi odbaciti politiku upozorenja stanovnicima Gaze prije obavljanja zračnih napada protiv navodnih ciljeva Hamasa, jer su se prekogranične napetosti s enklavom ovaj tjedan opet rasplamsale.

Izraelska vojska tipično upozorava stanovnike Gaze, bilo automatskim telefonskim pozivima ili letcima, da se odmaknu od zgrada koje bi mogle biti povezane s Hamasovim militantima prije no što ih napadne. IDF sada preispituje svoju taktiku zbog beskrajnog nasilja duž granice Gaze i Izraela.

Dok Izrael ostaje “na rubu ozbiljne vojne kampanje”, IDF želi okončati politiku upozoravanja stanovnika Gaze prije zračnih udara, čak i ako to rezultira većim brojem žrtava.

“Sve visi na vrlo tankom konopcu i situacija se može dramatično promijeniti”, dodao je izvor, ističući kako se od glavnih generala očekuje snažniji odgovor.

Podsjetimo, tijekom tjedna, Izrael je navodno kao odgovor na raketni požar i zapaljive balone, izvršio brojne zračne udare na ciljeve Hamasa. Nasilje se također rasplamsalo u petak na graničnoj ogradi, pri čemu je najmanje 49 osoba ranjeno.


Predsjednik Moldavije čestita naciji na pobjedi “nad uzurpatorima moći”

“Želio bih vam čestitati na pobjedi, iako simboličnoj, nad uzurpatorima moći”, kazao je u petak na sastanku u parlamentu, komentirajući odluku Demokratske stranke da ode u opoziciju i natjera vladu Pavela Filipa na ostavku.

“Demokratska stranka i njezin čelnik Vladimir Plahontiuc, koji su zauzeli vlast u zemlji, priznali su svoj poraz. Ali to nije konačna pobjeda”, kazao je.

“Filipova vlada ne može podnijeti ostavku jer je nelegitimna od 8. lipnja. Ustav kaže da nakon izbora nove vlade istječe mandat prethodne vlade. To znači da su sve ovo vrijeme zauzimali svoje položaje ilegalno te time uzurpirali moć u zemlji”, objasnio je moldavski predsjednik.

“Krajem prošlog tjedna parlament je usvojio deklaraciju u kojoj se kaže da je vlast u zemlji uzurpirala i Ustavni sud.” Takvo stajalište, prema Dodonu, “dijele i međunarodni partneri zemlje i velika većina njenog stanovništva”.

Pozvao je Ustavni sud da preispita svoje prethodne nezakonite presude. Inače, upozorio je, to će učiniti drugi sudski suci koje će imenovati novi parlament i vlada.


Munja je ugasila autopilot SSJ-100 koji je eksplodirao u Sheremetyevu

Izvješća pokazuju kako su piloti nekoliko puta pokušali uspostaviti komunikaciju s kontrolorom zračnog prometa na radnoj frekvenciji, ali su to uspjeli učiniti samo na frekvenciji za slučaj nužde

Avion SSJ-100 koji se zapalio nakon hitnog slijetanja 5. svibnja u moskovsku zračnu luku Sheremetyevo izgubio je komunikaciju s kontrolorima zračnog prometa nakon što ga je udario grom. Prema preliminarnom izvješću koje je u petak objavio Međudržavni odbor za zrakoplovstvo autopilot zrakoplova je također prestao s radom.

Također, piloti su nekoliko puta pokušali uspostaviti komunikaciju s kontrolorom zračnog prometa na operativnoj frekvenciji, ali su to uspjeli učiniti samo na frekvenciji za slučaj nužde, ukazuju rezultati.

Nakon što je grom udario u zrakoplov, zrakoplovni snimači leta nepropisno su radili oko 15 sekundi, kaže se u dokumentu.

Sukhoi Superjet-100 koji je pripadao zrakoplovnim tvrtkama Aeroflot, a koji je 5. svibnja poletio iz moskovskog Sheremetyeva za Murmansk, morao se vratiti u zračnu luku oko 30 minuta nakon što je poletio, što je dovelo do hitnog slijetanja i nakon toga planuo je u plamen. Na zrakoplovu je bilo 73 putnika i pet članova posade. Ukupno je poginula 41 osoba, a 10 drugih je hospitalizirano.

Istražitelji su pokrenuli kazneni postupak zbog povreda sigurnosti letenja i kršenja zrakoplovnih operacija koje su za posljedicu imale smrt dvoje i više ljudi zbog nemara. Detektivi istražuju nekoliko verzija incidenta, uključujući nesposobnost pilota, tehnički neuspjeh i nepovoljne vremenske uvjete.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivancko
4 godine prije

Kako je Izrael iskoristio holokaust,pa može sad raditi što god hoće.Od 1948. kada su ih englezi montirali kao na njihovoj zemlji gdje su živjeli prije 2000 godina. Vjeruje se da su pobili više Arapa i Palestinaca dva puta koliko je njih nastradalo u drugom svjetskom ratu.Ne samo da su pobili nego su otimali,pljačkali i prisvajali sve sebi,a što i danas ćine.Ako pokatkad netko iz svijeta “gukne” u smislu,pa dosta tog ubijanja,izrael se odmah oglasi “a holokaust ?”.
Osobno mislim da kad je već tako neka pobiju sve u krugu onoga što smatraju da im treba,pa će pojedine zemlje izraziti zabrinutost,neprihvatljivost,a Trump i ovaj novi Jonson iz Velike britanije će kazati,da je to bilo zbog sigurnosti i da tih pobijenih 20-tak miliona Arapa i Palestinaca je mala cijena za njihovu sigurnost.

Lucija
4 godine prije

Zar nisu neki iz Moldavije napustili zemlju u 5 aviona?

samo tako
4 godine prije

Moldavija i demokracija nisu baš povezani pojmovi
I krivoustom je bilo nepojmljivo prihvatiti “oprbenu situaciju”

asjdivBWCBFwzebcZQEDCzq
4 godine prije

Ona premijerka iz Moldavije bila neki direktor u svjetskoj ciobanci, pametnom dovoljno čija je………….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI