Omanski zaliv – Rosneft – Izraelski napadi

Vijesti u podne

Američki razarač pokupio mornare s napadnutog broda u Omanskom zalivu

Članovi posade Kokuka Courageous tankera koji je napadnut u Omanskom zalivu odvedeni su na Bainbridge razarač američke mornarice, izjavio je u četvrtak portparol američke centralne komande potpukovnik Earl Brown.

“Dvadeset jedan mornar sa tankera Kokuka Courageous koji je napustio brod trenutno se nalazi na USS Bainbridgeu” rekao je portparol.

“Pomorske snage SAD-a primile su dva odvojena poziva u pomoć u 06:12 i 07:00 časova po lokalnom vremenu” pozivi su upućeni sa brodova Kokuka Courageous i Front Altair koji su se nalazili u međunarodnim vodama Omanskog zaliva.

USS Bainbridge (DDG 96) koji se nalazio u blizini je pružio neposrednu pomoć posadi Kokuka Courageousa dodajući da se u okolini nalazio i jedan mornarički avion P-8 Poseidon.


Putin podržao Rosneftov projekat u Venezueli

Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je vladin prijedlog za podršku projektima Rosneftovog istraživanja škriljaca u Venezueli i naredio potpisivanje protokola o izmjenama i dopunama sporazuma sa Venezuelom o saradnji u oblasti implementacije zajedničkih strateških projekata od 10.09.2009. godine.

Nalog predsjednika je objavljen na zvaničnom sajtu.

U dokumentu o saradnji koji postoji između Moskve i Caracasa se navodi da Venezuela neće oporezovati Rosneft kao ni njegove dobavljače i podizvođače.

Krajem 2017. godine venecuelanske vlasti su kompaniji Rosneft dale dozvolu za istraživanje gasa iz  škriljaca u Pataou i Mejillonesu na period od 30 godina. Planira se osnivanje zajedničke kompanije sa PDVSA za izdavanje, preradu i monetizaciju prirodnog gasa.
Ciljana proizvodnja je 6,5 milijardi metara kubnih gasa godišnje u periodu od 15 godina.


Izrael napada Gazu drugu noć za redom zbog osvete za raketni napad

Izraelske obrambene snage (IDF)  su drugu noć za redom gađale i pogodile “terorističke ciljeve” u pojasu Gaze. Napadi su se odvili u znak odmazde za raketnu paljbu iz enklave koja je navodno pogodila židovsku obrazovnu ustanovu u Sderotu.

Napadi su, u petak ujutro, navodno bili usmjereni na najmanje dvije lokacije oko grada Gaze, u blizini zračnih napada koji je Izrael proveo dan ranije. Nakon početnih zračnih napada, artiljerija IDF-a ispalila je dvije granate istočno od Rafaha u južnom pojasu. Do sada nije poznato ima li žrtava te kolika je materijalna šteta počinjena.

Izraelska vojska priznala je da je izvršila racije i to tweetom. U kojem stoji: dok “teror cilja na civile, Izrael cilja na teror”.

Ranije je raketa ispaljena iz Gaze pogodila židovsku vjersku školu Chabad Yeshiva u južnom gradu Sderotu, uzrokujući štetu, ali nije bilo ozljeda. Tel Aviv je u više navrata inicirao osvetničke napade protiv Hamasa, okrivljujući organizaciju zaduženu za enklavu za sve što se tamo događa.

 

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
P.V
4 godine prije

Vjerojatno rusi dostavljaju izraelu tocke koje mogu slobodno kad god zele i na taj nacin igraju na obadvije strane,a Sirija i njen predsjednik Asad ostaju vjecni zarobljenici rusko/izraelsko/americkog dogovora te naravno zivotare ali ne zive dok im gradjani bauljaju od turske,europe i gdje god mogu odlazit.

kdfvazuwbfzuawbfzuabwofbawzfwa
4 godine prije

Koji škrijci hebali ih oni, pa u otetoj indijanskoj zemlji su uništili tisuće četvornih kilometara tla zajedno sa vodom koja je postala plinovita ko radenska.

jezevakucica
4 godine prije

Američki razarač pokupio posadu tankera.Hm? Ameri će im dati napisanu izjavu šta su i koga su vidjeli da se ovi ne bi slučajno izlanuli i rekli pravu istinu.

Trubadur
4 godine prije

Mali off, pošto mi se čini je veoma važna vijest… “Russian Finance Minister Anton Siluanov and Maros Sefcovic, vice-president of the European Commission for the Energy Union, have agreed to set up a working group that will deal with a transition to using the rouble and euro in bilateral payments, Russian media outlets reported, citing Siluanov’s spokesman, Andrei Lavrov”………………………. Izgleda, da počinje dedolarizacija i između EU i Rusije…

tuf
4 godine prije

Posada Front Altair-a se nalazi u iranskoj luci Jask jer su ih spasile iranske spasilačke službe, Press TV je objavio video zbrinute posade.

nessy
4 godine prije

Ukratko, Izrael Degeneric Forces, (IDF), su napale, ponovo, Golan, kao odmazdu, za osvetnicki napad, kojim su sami zapoceli raketiranje. Sada, ocekujmo novi napad Palestinaca za osvetu zbog odmazde zbog napada kojim su se osvecivali (nije vise bitno tko).

Slovenac
4 godine prije

Napisite jedan text kako afganistanci rokaju amerikance svaki dan jos jedan izgubljen rat

Sibenik
4 godine prije

Americki brod primio poziv u pomoc. 😂😂😂 poatoje tri vrste poziva u pomorstvu koje se salju putem vhf uredajem ( hitnost, sigurnost i pogibelj) primaju je svi brodovi u blizini. Nije mi jasno kako poslati poziv u pomoc bas odredenom brodu u ovom slucaju amerckom vojnom brodu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI