Iran ne priznaje granice – Iz Macronove palače ukradeno 7 umjetničkih djela – Schröder optužuje Trumpa

Vijesti u podne

Iran najavljuje povećano obogaćivanje svog urana iznad granice

Teheran je upravo objavio da će od danas obogaćivanje urana će premašiti 3,67%, što je iznad granice utvrđene sporazumom u Beču. Iran će od 7. srpnja tj. danas početi obogaćivanje urana do razine koja je bila zabranjena Sporazumom o nuklearnom programu iz 2015. godini.

„Po naređenju predsjednika, druga faza (odstupanja od sporazuma) počela je danas”, rekao je novinarima glasnogovornik iranske Agencije za nuklearnu energiju (IAEA). „Za nekoliko sati, koliko je potrebno za rješiti određene tehničkihe detalje, Iran će se nastaviti obogaćivanje urana iznad 3,67%.

„Iran se nada da će zajednički akcijski plan biti ispoštovan, ali ne pod svaku cijenu ili protiv nacionalnih interesa Irana”, rekao je Ali Rabei, glasnogovornik iranske vlade.


Iz Macronove palače nestalo 7 umjetnička djela

Nacionalni centar za umjetnost (CNAP) podnio je tužbu krajem lipnja zbog krađe sedam umjetničkih djela iz predsjedničke palače. Desetci tisuća drugih predmeta također su nestali u drugim francuskim javnim institucijama.

Popis koji je proveden u palači Elysee između studenog 2012. i siječnja 2013. pokazao je nestanak sedam umjetničkih djela procjenjenih na nekoliko tisuća eura. Prema pisanju francuskih medija, radi se o drvenim kipovima i terakotama, kao i brončanim statuama deponiranih između 1879. i 1984. godine.

Prema CRDOA, više od 50.000 djela je nestalo iz muzeja, gradskih vijećnica, veleposlanstava, ali i iz Matignona, Narodne skupštine ili Senata. “Krajem 2018. godine, institucije koje su vodile brigu o ovim djelima podnijele su 2.300 tužbi zbog krađe”, izjavio je Jean-Philippe Vachia, predsjednik CRDOA, kojeg citira Le Parisien.

Prema medijima, u narednim mjesecima bit će podneseno 900 tužbi, ali samo za ona umjetnička djela za koja postoje detaljna dokumentacija. Vachia tvrdi da “ukradeni predmeti nisu remek-djela i da vrijede nekoliko desetaka tisuća eura”. Lopovi se rijetko pronalaze jer je policija usredotočena na umjetnička djela veće vrijednosti.


Schröder optužuje Trumpa da diktira svojim prijateljima ono što “moraju i mogu učiniti u smislu politike i ekonomije”

Donald Trump pokušava svoje saveznike pretvoriti u poslušnike diktirajući im “što trebaju i što mogu učiniti u smislu politike i ekonomije”, rekao je bivši njemački kancelar u intervjuu za njemački dnevnik Handelsblatt.

Bivši njemački kancelar naglasio je kako predsjednik Sjedinjenih Država pokušava “diktirati svojim prijateljima i saveznicima ono što moraju i što mogu učiniti u smislu politike i ekonomije”.

“Pod zastavom slobode i tržišne ekonomije, on namjerno uništava globalni ekonomski sustav temeljen na pravilima”, rekao je Gerhard Schröder.

“Mi nismo banana republika”

Osim toga, bivši kancelar je bio ogorčen zbog ponašanja američkog veleposlanika u Berlinu Richarda Grenella. Schröder je naveo da bi volio vidjeti Vladin odgovar diplomati: “mi nismo banana republika, te da ga se njemačka unutarnja politika ne tiče”.

Podsjetimo, američki diplomat smatra “zabrinjavajućim” da njemačka vlada radi na tome da smanji “već neprihvatljivu” razinu svojih vojnih izdataka. Kancelarka Angela Merkel naglasila je kako Njemačka neće žrtvovati razvoj kako bi povećala svoj obrambeni proračun.

Štoviše, Richard Grenell nedavno je optužen da je razgovarao s Njemačkom kao da je američka kolonija, a vezano za plinovod Sjeverni tok 2.

U siječnju je g. Grenell poslao pisma u nekoliko njemačkih tvrtki, prijeteći im sankcijama, kao odgovor na njihovu potporu projektu Sjeverni tok 2. Njemačka smatra da su izjave veleposlanika direktno uplitanje u unutarnju politiku Njemačke.

10
Ostavite komentar

avatar
10000
 
7 Grupirani komentari
3 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
10 Komentatori
MatZvrknessySinišapuki Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Lucija
Gost
Lucija

Danas je 7.7., Tanabata festival u Japanu, jedini dan u godini kada su dvije zvijezde jedna do druge na nebu, što je stvorilo legendu o razdvojenim ljubavnicima…izvor, wiki:

Lucija
Gost
Lucija

” Tanabata (Japanese: たなばた or 七夕, meaning “Evening of the seventh”), also known as the Star Festival (星祭り Hoshi matsuri), is a Japanese festival originating from the Chinese Qixi Festival.[1] It celebrates the meeting of the deities Orihime and Hikoboshi (represented by the stars Vega and Altair respectively). According to legend, the Milky Way separates these lovers, and they are allowed to meet only once a year on the seventh day of the seventh lunar month of the lunisolar calendar. The date of Tanabata varies by region of the country, but the first festivities begin on 7 July …”
Ali su zato moji komenari – odvojeni…😊

tuf
Member
tuf

Koliko se na zapadu diže buke oko iranskog prelaska obogaćivanja urana iznad 3,67% – kada bi barem dio te buke posvetili jednoj državi koja daleko više prelazi te razine.
Inače, ono što se vrlo uspješno ignorira u masovnim medijima je činjenica da se obogaćeni uran do 5% koristi isključivo u civilne svrhe, odnosno za potrebe nuklearnih elektrana. Iranu nije, dakle, u okviru sporazuma dopušteno čak ni da dođe do limita uporabe u civilne svrhe – a za razvoj nuklearnog oružja potrebno je obogaćivanje urana od min. 85-90%! Ameri i njihovi nalogodavci Izraelci vjerojatno već sada planiraju prijetnju vojnom odmazdom zbog približavanja na 5%, ignorirajući činjenicu da s onim brojem centrifuga koje Iran ima (nešto malo više od 1000) bilo bi potrebno minimalno 6 mjeseci za proizvodnju ‘weapons-grade’ urana u potrebnim količinama – pod uvjetom da izbace nadzor IAEA-e i naprave kompletnu rekonfiguraciju centrifuga – za što ne postoje najave.
S obzirom na američko-izraelske militantne ekstremiste koji ne znaju stati, mislim da Iranu neće ostati alternative nego raditi na tajnoj, alternativnoj lokaciji za obogaćivanje urana; u slučaju novih IR6 centrifuga koje Iran izrađuje sam (na osnovi pakistanskih modela P2, ali sa značajnim izmjenama u pogledu korištenja ugljičnih vlakana kroz modele IR2, IR4) potreban je značajno manji prostor jer svaka IR6 centrifuga ima 10x veću učinkovitost u odnosu na IR1 (koje se većinski nalaze u Natanzu i pod IAEA inspekcijom). Čak i sa smanjenim ‘tragom’ izgradnje problem je Mossad koji se uspješno infiltrira u većini projekata, no neće ostati druge – dovršiti obogaćivanje na 90%, tražiti pomoć “stanovitih država” u izradi bombe i objaviti javnosti činjenicu o pridruživanju nuklearnom klubu. Sve drugo ne pruža nikakva dugoročna jamstva Iranu.

Lucija
Gost
Lucija

“… Predsjednik SAD pokušava “diktirati svojim prijateljima i saveznicima ono što moraju i što mogu učiniti u smislu politike i ekonomije…”
‘Ajde. A kad vi to radite drugima, to je za te druge ‘dobrostiva preporuka’.
Ili, smatrate da je u redu to raditi drugima, kad su – banana republike?
“…mi nismo banana republika, te da ga se njemačka unutarnja politika ne tiče”.
😊 e, kad jednom ukineš pravila, ukinuta su i za tebe…

tihobl
Gost
tihobl

Ove slike su sgurno pokrale cistacice.
Nema ko drugi.
Nece valjda krasti demokratski izabrani politicari.

nessy
Gost
nessy

Pa sta taj MIkron radi, umjesto da nocu vreba lopove, koji kradu umjetnine, on se valja po postelji, sa svojom uciteljicom (vjecan izvor radnje za pornice; ucenik i uciteljica, a moze i obratno).

puki
Gost
puki

nisam primjetio da ste išta objavili o nedavnom izvještaju UN-a o Venecueli. Koji je podnijela Michelle Bachellet, bivša čileanska predsjednica, sada povjernica UN-a za ljudska prava. Od ranije poznata, kao rotšildovsko-sorosevska plaćenica. Dakle u tom izvještaju rekla Michelle Bachellet, da je Maduro strašni diktator, koji naređuje strahovito mučenje protivnika režima po zatvorima, koji guši opoziciju, demokraciju, slobodu, itd, bla, bla, bla…

Zvrk
Gost
Zvrk

Zanimljivo, a njezinog ćaću su ubili pinočetovi eskadroni smrti.

Siniša
Gost
Siniša

Šreder…..ništa dobro o njemu!

Mat
Gost
Mat

Rjesenje je sasvim jednostavno,kome se to nesvidja,neka ih…..sprijeci.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik