Trump kaže da neće nametati nove sankcije Turskoj zbog S-400, barem ne za sada

Donald Trump
11 komentara

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako trenutno ne razmišlja o uvođenju novih sankcija Ankari,  nakon što je Turska nastavila s kupnjom ruskog sustava S-400. Ranije su SAD izbacile Tursku iz programa F-35.

“Trenutno o tome ne razmišljamo”, kazao je Trump novinarima u Bijeloj kući na pitanje o mogućim dodatnim sankcijama protiv Ankare zbog dogovora koji je naljutio SAD i dodatno pogoršao napetosti između ova dva NATO saveznika.

Turska bi se, u stvari, mogla suočiti s nekim ograničenjima prema Zakonu o suzbijanju sankcija američkim protivnicima ili CAATSA – zakonu iz 2017. godine, koji je do sada nametnuo sankcije protiv Rusije, Sjeverne Koreje i Irana. Zakon, također dopušta Washingtonu da kazni bilo koju drugu zemlju koja sudjeluje u “značajnoj transakciji” s ruskim obrambenim ili obavještajnim sektorom.

Zakonom se predviđa čitav niz mjera s kojima bi se Ankara mogla suočiti, do ograničavanja veličine američkih bankovnih kredita turskim tvrtkama do potpune zabrane pristupa američkom financijskom sustavu. Ipak, on ne precizira kada bi se takve mjere trebale provesti.

Izgleda kako Trump nerado pribjegava takvim mjerama. Washington je već ostvario jednu od svojih prijetnji i izbacio Ankaru iz svog zajedničkog napadačkog programa F-35. SAD su u više navrata upozoravali da će to učiniti ako Turska nastavi s planovima glede ruskog sustava zračne obrane. Istodobno, predsjednik je u utorak jasno dao do znanja da je to bila nelagodna odluka.

“Vrlo je teška situacija u kojoj se nalaze [Turska], a to je teška situacija u kojoj se nalaze SAD”, kazao je. Taj potez, u međuvremenu, naljutio je samo Ankaru, koja je napala Washington, rekavši da je takav korak “nespojiv s duhom savezništva” i apsolutno neopravdan.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u srijedu kako je isključenje “jednog od glavnih partnera programa F-35 nepravedno”, dok odbacuje zabrinutost SAD-a da će S-400 oslabiti F-35. Ranije je Washington tvrdio kako bi sustavi protuzračne obrane proizvedeni u Rusiji mogli nekako donijeti obavještajne podatke o “naprednim sposobnostima” američkih zrakoplova.

U pokušaju kažnjavanja Ankare, SAD se u stvari također stavljaju u vezu. Turska, koja je planirala kupiti oko 100 borbenih zrakoplova, bila je jedna od četiri glavne stranke programa. Osim toga, Turska je proizvela čak 900 dijelova za zrakoplov. Sada, premještanje proizvodnje tih dijelova iz Turske u drugu zemlju moglo bi koštati Washington između 500 i 600 milijuna dolara, prema riječima jednog američkog dužnosnika kojeg navodi Reuters.

Američke sankcijeF-35
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
johnny-reb
4 godine prije

Odlicno, znaci clanice NATO-a smiju to raditi!

Pa Generale Pobjednicke Hrvatske Vojske Damiru Krsticevicu, sto cekate, ucinite Hrvatsku Vojsku Ponovno Velikom i narucite jedan S 400

Dopizdilomi
4 godine prije

Da, da. Dok saveznicima trkeljaš o tome kako su tvoji novi avioni nevidljivi i uzimaš lovu onda je sve u redu. Međutim kada netko od saveznika kupi S-400 i uvjeri se ne da su avioni nevidljivi nego je i tvoja protuzračna obrana šuplja onda saveznik radi kontra saveza i treba ga izbaciti i sankcionirati. Jado jadni prezaduženi, uskoro dolazi naplata.

Lucija
4 godine prije

Turske kompanije proizvode otprilike 400 dijelova za F-35.
Tako da taj raskid neće biti lagan, ali je isplaniran i neki dokumenti čekaju odobrenje Kongresa.
Preusmjereno je nekih 206 milijuna $.
” Fondonvi su potrebni da bi se pomogao lanac alternativnih izvora za program F-35. Ministarstvo (odbrane) već preduzima korake da pronađe alternativne izvore komponenata za F-35 da bi se zaštitilo od potencijalnih prekida”, navodi se u obrazloženju i, između ostalog, dodaje: “Ovo se tiče komponenata koje se proizvode u stranim državama koje SAD smatraju potencijalnom metom sankcija, a koje ruše lanac snabdevanja F-35.”
Izvor: Kurir.rs

spartak
4 godine prije

Neće vojnoindustrijska mafija dopustiti gubitak unosnih poslova. Kao i kod svakog usanskog zakona, i u CAATSA može biti izuzetaka. Ono što vrijedi za vazale ne vrijedi za jednu koliko toliko samosvjesnu zemlju kao Turska. Tu treba malo popuštati, više lajati, manje gristi i tako to. Neku zemlju mogu sankcionirati i ako im ništa ne napravi, a neku ne žele jer imaju štete od toga. Turci su to shvatili.

Dopizdilomi
4 godine prije

Zašto mi je obrisan komentar?????????????????

Max
4 godine prije

Pokazalo bi se da taj avion nije dobar a puno košta. a SAD u treba Turska vojska i država druga po snazi u NATO u.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Zanimljivo je ovo promatrati.
Kako da Ameri ostanu glavni baja za zelenim stolom. I pokupe jackpot. Jer u ovoj partiji oni imaju lošije karte. A blef ne prolazi.
Kako neposlušnom deranu izvući uši. Za primjer drugima.
A opet ne pretjerano jako. Da ga ne zaboli. Više onako pokroviteljski. Pedagoški. No, no, ….. netko je bio nestašan.
Jedino je zaje*ano što je klipan narastao. I ne razumije finese. Nego mu treba zidarska. Da utuvi u glavu. A onda bi mogao otići od kuće.
Ode li klipan prekoputa, kod mrske konkurencije, onda sve te divne, dubokoumne poslovne strategije, kako sje*ati konkurenciju, odoše u krasni Honduras.
Imidietli.
P.S.
Da bi ga opet vratili na pravu stranu, mogli bi klipanu dati F-35.
Ovaj put za džabe……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI