Trumpove strategije i remetilački faktor Mikea Pompea

Trump pompeo bolton
10 komentara

Iako je prije samo četiri dana američki predsjednik Donald Trump rekao da će nametnuti dodatne carine Kini ako ne postigne trgovinski sporazum s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u Osaki, to se nije dogodilo. Naime, na summitu G20 u Japanu Trump i Xi Jinping nisu postigli nikakav konkretan dogovor, već su se složili kako će obnoviti pregovore. Trump je zauzvrat potvrdio kako neće biti uvođenja dodatnih sankcija Kini, “barem za sada”, obzirom da obje strane nastavljaju s pregovorima te je potvrdio da će američke tvrtke nastaviti opskrbljivati kineskog diva Huawei.

Prema Trumpovim riječima, pregovori će se nastaviti “tamo gdje su stali”, kada je došlo do njihova prekida u svibnju ove godine. Također je potvrdio kako će Kina povećati svoju kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda.

“Zastajemo s carinama, a oni će kupovati poljoprivredne proizvode”, kazao je Trump i rekao kako mu je to obećao kineski predsjednik Xi Jinping, a  SAD će zauzvrat odustati od uvođenja novih carinama na kineski uvoz.

No, izjave američkog predsjednika treba uzeti s rezervom, jer nijedan važniji kineski dnevni list, kao ni državna agencija Xinhua ne prenose ovaj dio „sporazuma“ ili ustupak kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Mike Pompeo kao remetilački faktor

Mike Pompeo
FOTO: Mike Pompeo

U tom smislu je važno spomenuti sadržaj uvodnog članka kineskog  partijskog lista Global Times o radu Mikea Pompea, kojeg Kinezi vide kao najgoru osobu u Trumpovoj administraciji.

„Sudeći prema ponašanju američkog državnog tajnika Mikea Pompea, pitamo se je li ga prožela manija “Hladnog rata”? On je posljednjih dana u više navrata agresivno govorio o ključnim osjetljivim pitanjima koja uključuju Kinu, Rusiju i Iran. U današnjoj globalnoj areni, njegova ekstremna politička pristranost i arogantna ideološka buka apsolutno su odvratni. On i ne liči na prvog američkog diplomata, već više izgleda kao glavni tužitelj“, piše Global Times uoči summita u Osaki.

“Već neko vrijeme određeni američki političari obilaze planetu istim scenarijem kako bi oblatili Kinu, zapalili vatru i posijali nesuglasice. Takva ponašanja zaista su ispod svakog dostojanstva. Laž će ostati laž, čak i ako se ponovi tisuću puta. Gospodin Pompeo bi mogao uzeti pauzu“, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang.

U proteklih godinu dana Pompeo je jedan od stranih političara koje je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova najčešće kritiziralo. Pompeo se svojim riječima i djelima suprotstavlja svemu što cijeni globalna diplomatska zajednica. Američki državni tajnik je 15. travnja na sveučilištu Texas A&M izjavio “kako je bio direktor CIA-e i kako lagali, varali i krali, čime je podsjetio na slavu američkog eksperimenta”.

Pompeo ne samo da voli ovakvo ozloglašeno ponašanje, nego je očito umoran od diplomacije. On preferira oštre pristupe CIA-e i da se s američkom silom morati razgovarati kako diktira Washington. SAD samo trebaju pokazati mišiće i sve će se riješiti.

Je li suprotstavljanje Kini prioritet Pompeova života? Ovo pitanje treba dobro proučiti. Kada je Pompeo bio član Zastupničkog doma, predložio je 24 zakona protiv Kine. On nije samo vršio pritisak na Kinu kroz regionalne i međunarodne poslove, već je intervenirao i u Južnom kineskom moru, unutarnjim poslovima kineskog Hong Konga i vjerskim pitanjima u Kini.

Sada kao državni tajnik ima još više načina da se suprotstavi Kini. Postaje histeričan i koristi svoju moć da ujedini svoj osobni antikineski sentiment s američkom nacionalnom politikom.

Njegova izjava u Detroitu u lipnju 2018. je otkrila kako razmišlja. Hvalio se da globalno gospodarstvo mora ponovno usvojiti američki model. Osjećajući se neugodno kada govori o uspješnim gospodarstvima koja nisu usvojila američki model, Pompeo je tvrdio da se “dinamizam, kreativnost i inovacije mogu dogoditi samo u političkom okruženju poput američkog”. Svojom užasno umišljenom logikom svaku zemlju vidi kao trn u oku, a posebno ga muči brz razvoj Kine, zemlje koja odbija hodati putem Sjedinjenih Država.

„Pompeo laže, a zatim prisiljava američke saveznike da crno nazivaju bijelim. U protivnom te zemlje čekaju kazne. Upozorio je saveznike Washingtona da će uvoz kineske tehnologije 5G otežati partnerstvo s njima, čime ih tjera da zauzmu stranu. Kinezi će se sjećati Pompea kao predstavnika koji je probio dno američke diplomatske etike. Dopustivši takvoj osobi da dominira američkom diplomacijom, Bijela kuća je uznemirila svijet i ugrozila globalni mir“, zaključuje autor članka kojeg je uoči summita u Osaki objavio list KP Kine.

Dakle, jasno je da Mike Pompeo nije osobito voljen u Aziji i okolici. Američki državni tajnik bio je na meti kineskog tiska, ali i od strane sjevernokorejskih medija. Naravno, dva članka to ne dokazuju, ali nema sumnje da lik Pompea ostaje krajnje neprobavljiv za azijske vođe koji imaju problema u odnosima sa  Sjedinjenim Državama.

Sjeverna Koreja je otišla toliko daleko da je zahtijevala Pompeovu zamjenu u ulozi glavnog pregovarača za dijalog o denuklearizaciji Pjongjanga, optužujući ga da je glavni uzrok svakog američkog diplomatskog neuspjeha. Sada isto tvrdi i Kina, iako ne na službenoj razini. Nije isključeno da teške optužbe na adresu Pompea mogu biti jasan signal azijske strategije, prema kojoj je azijski div  uspio osjetiti raskol unutar Trumpove administracije i tako hrani unutarnji sukob između „golubova“ i „jastrebova“ u Bijeloj kući, ili još bolje, između egocentričnog predsjednika i njegovih članova osoblja.

Da situacija u Bijeloj kući nije ružičasta se vidjelo prije nekoliko tjedana, kada je Trump uputio tople riječi Kim Jong Unu. Sjevernokorejski vođa je tada poslao pismo Trumpu, a američki predsjednik je izjavio kako je zadovoljan diplomatskim napretkom Sjeverne Koreje.

Trumpu se tada usprotivio John Bolton, koji je opovrgnuo svog predsjednik i naveo kako još uvijek ne postoje odgovarajući uvjeti za pregovore s Pjongjangom.

Što se tiče Kine, Pompeo je pokazao da želi postići najbolji rezultat u najkraćem mogućem roku. Ali Trump razmišlja drugačije i carine smatra samo oruđem za uvjeravanje Pekinga da prihvati njegove uvjete. Ove se dvije različite vizije Kinezi očito primijetili.

Peking napada Pompea

Mike Pompeo kina

Inače, vatreni članak objavljen u Global Timesu, izdanja Komunističke partije Kine, nije bez razloga objavljen uoči summita G20 u Osaki. Kao što smo rekli,  Pompeo je tada nekoliko puta nazvan “najvećim među američkim jastrebovima” i čovjek koji u Bijeloj kući, više od svih ostalih, diplomatska pitanja želi riješiti ratom. Istina, kineski list ovdje zaboravlja Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnosti, ako se Johna Boltona i Mikea Pompea uopće može promatrati kao dva zasebna aktera.

List ide dalje, ističući kako je državni tajnik prijetnja svjetskom miru i kako je “ukaljao slavnu ulogu diplomate”. Konačno, Pompeo bi bio izvor sveg kaosa u američkoj vanjskoj politici i kreator kaosa u međunarodnoj areni. Sadržaj teksta je čak preuzele i državna televizija, CCTV, potvrđujući time važnost poruke. Sada ostaje da se vidi jesu li kineski medijski pritisci uvjerili Trumpa da djeluje u skladu s vlastitom strategijom, a ne onom koju nameću Pompeo i Bolton U svakom slučaju, američki predsjednik se mora pokrenuti i što je prije moguće početi krpati pukotine koje se pojavljuju na fasadi Bijele kuće.

Vraćajući se na dogovor Trumpa i Xi Jinpinga, prema kojem će se zamrznuti nametanje novih carina, a će Huawei moći slobodno poslovati s američkim kompanijama, to je bez sumnje bilo moguće zbog prirode razgovora u formatu u kojem uz američkog predsjednika nije bilo ni Pompea, ni Boltona. No, uzimajući u obzir svakodnevne promjene stavova i iznenađujuće odluke Donalda Trumpa, nitko se ne usuđuje predviđati koliko će ova situacija potrajati.

G20
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
4 godine prije

Mafijaska taktika , tramp je dobar momak , ova dvojica loši.. Uvjek je glava mafije dobar momak , izvana.. Dakle mafijaski klub , ja se ne bih zavaravao da oni nisu u istom timu..

Lucija
4 godine prije

Već sam jednom ovu sliku komentirala: ova dvojica jednostavno ne vole Trumpa i žele ga kontrolirati…

shumadinac
4 godine prije

Molim te Trampe ne menjaj Pompea – ne mogu ni da zamislim kakav bi bio gori a iz iskustva znamo da dolaze samo gori.

samo tako
4 godine prije

Samodopadni Trump zaboravlja ujutro da je postojao i jučerašnji dan i da nema besplatnog ručka, posebno ne sa Kinom.
Sjeverna Koreja je pokazala svijetu racionalni put prema Pompeu. Neprohodnost. Sa tim stvorom nijedno razumno biče nema o čemu razgovarati.

URA
4 godine prije

Sunce vec greje, a a a a a
Bogata zetva, radujem se ja.

kardinale
4 godine prije

Pompeo totalno rasulo mozga i hrpa masti. Jedna tuzna bioloska cijelina u nekom kostimu koji nema smisla. Ovoj lik bi trebao raditi na vratima jeftinog bordela.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI