Turska i kurdska vojska udruženo protiv Islamske Države

Tursko zrakoplovstvo
0
0

Kurdske trupe podržane od stranih specijalnih jedinica, uključujući i turski kontingent vojske, napravile su znatan pomak u napadu na gradić Bashiqa blizu Mosula u nedjelju, približavajući se na samo 9 km od grada, dok je Islamska država započela novu seriju diverzijskih akcija u zapadnom gradu Rutba.

Napad je za cilj imao opsadu strateški važnog grada Bashiqa, poznatog po vjerskim različitostima i proizvodnji alkoholnog napitka od sjemena anisa, poznatog kao “arak”, dok nije bio zauzet od strane ISIS-a u avgustu 2014.

Oslobođenje ovog gradića planirano je bilo za prošlu sedmicu, kada su kurdske “pešmerge” pokušale “očistiti” grad od terorista, ali su ubrzo bili onemogućeni u tim naporima serijom samoubilačkih napada, eksplozijama ručno izrađenih bombi u zgradama i postavljanjem novih zasjeda od strane militanata u “očišćenim područjima” nakon što su iskoristili mrežu podzemnih tunela da se ponovo pojave na tim mjestima.

U blizini grada je prisutno nekih 500 turskih vojnika koji obučavaju sunitske i kurdske snage za napad na terorističku bazu, a turski premijer Binali Yildirim, kazao je u nedjelju da su se turski tenkovi i artiljerija uključili u bitku, nakon što su dobili poziv za podršku.

Vlada u Bagdadu tvrdi da turske snage nisu imale pravo da uđu u Irak i pozvala je na njihovo povlačenje, dok je to Turska odbila, navodeći da i oni imaju ulogu u borbi protiv ISIS-a. Američki ministar odbrane, Ash Carter, koji je doputovao u glavni grad regije Kurdistan, Erbil, pokušao je smiriti tenzije.

On je prošle sedmice kazao da postoji principijelna saglasnost za tursko učešće u operaciji, ali je irački predsjednik, Haider al-Abadi, nakon toga naglasio da je napad na Mosul “iračka bitka“.

Očekuje se da će vojni poduhvat bitke za Mosul biti najveći u ovoj zemlji još od američke invazije 2003. Predviđa se da bi bitka mogla potrajati sedmicama, možda čak i mjesecima.

ISIS
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI