Uhićenje “princeze” Huaweija je američka “objava rata” Kini

Meng Wenzhou
49 komentara

U trenutku dok smo pisali ovaj članak je Vrhovni sud pokrajine British Columbia u kanadskom gradu Vancouveru raspravljao o jamčevini za direktoricu globalnih financija kineskog diva Huawei, Meng Wanzhou, koja je u Kanadi uhićena na zahtjev američkog pravosuđa, zato što je, navodno, kršila sankcije koje su SAD jednostrano nametnule Iranu.

Kanadski tužitelj je pozvao sud u Vancouveru da uskrati pravo na jamčevinu Meng Wanzhou, kako bi se do konačne odluke o izručenju branila sa slobode.

Meng Wenzhou je glavna financijska direktorica telekomunikacijskog diva Huawei i kćer utemeljitelja kompanije, a uhićena je na zahtjev Sjedinjenih Država za vrijeme dolaska u zračnu luku u Vancouveru prošle subote.

SAD tvrde da je Huawei koristio tvrtku za u Hong Kongu kako bi prodao opremu Iranu, prekršivši time jednostrane američke sankcije. Također navodi kako su Meng Wanzhou i Huawei prevarili američke banke o tom dijelu poslovanja kineskog diva.

Meng Wanzhou u Americi riskira do 30 godina zatvora

Direktorica za globalne financije  Huaweija i kći utemeljitelja ove kineske tvrtke, Meng Wanzhou, ako je Kanada isporuči Sjedinjenim Državama, tamo može dobiti do 30 godina zatvora, prenosi Reuters.

Američki tužitelji Meng Wanzhou namjeravaju teretiti za prijevaru prilikom izbjegavanja sankcija protiv Irana.

Prethodno je potvrđeno da je rasprava o ovom predmetu na sudu u Vancouveru odgođena do 10. prosinca. Na raspravi se trebalo raspravljati o pitanju oslobađanja Meng Wanzhou uz jamčevinu, ali predstavnik glavnog državnog odvjetnika Kanade inzistira na produljenju njezina uhićenja.

Tužitelj vjeruje da ako žena napusti Kanadu i ne bude izručena Sjedinjenim Državama, bit će izvan zone američke jurisdikcije, što zapravo znači da glavni tužitelj Kanade priznaje da je i područje Kanade u nadležnosti pravosuđa Sjedinjenih Država.

Uhićenje “princeze” Huaweija znači američku objavu rata Kini

Uhićenje kćeri utemeljitelja kineske tvrtke Huawei Meng Wanzhou u režiji Washingtona se gotovo smatra “objavom rata”, piše Süddeutsche Zeitung. Huawei je ključna kompanije za kinesko gospodarstvo. Meng Wanzhou je vrlo popularna u domovini i prema glasinama je jednog dana trebala doći na mjesto svog oca na čelu tvrtke.

Dok su Donald Trump i Xi Jinping na marginama summita G20 pregovarali o sporazumu u trgovinskom ratu, Sjedinjene Države su pripremile novi napad, organizirajući pritvaranje direktorice kineske tvrtke Huawei Meng Wanzhou u zračnoj luci u Vancouveru, piše njemački Süddeutsche Zeitung.

Wanzhou je već tjedan dana u kanadskom pritvoru, a američka strana zahtijeva brzo izručenje.

Meng Wanzhou (46), radi za Huawei od 1993. godine i kći je osnivača tvrtke, Rena Zhengfeija, jednog od najutjecajnijih kineskih poduzetnika. Danas je Huawei drugi najveći proizvođač pametnih telefona u svijetu poslije Samsunga, ali i ključno poduzeće za kinesko gospodarstvo. Huawei je postao jedna od rijetkih kineskih tvrtki koje su postigle uspjeh izvan Kine, ali ne samo na tržištu pametnih telefona, nego i na telekomunikacijskom tržištu.

Za Kinu pritvor kćeri Rena Zhengfeija nije ništa manje od “objave rata”. U četvrtak je kineski državni list Global Times objavio kako je veleposlanstvo Kine u Kanadi upozorilo na “ozbiljno kršenje ljudskih prava svoje državljanke”.

Osim toga, na internetu u Kini su se već pojavili pozivi za bojkot proizvoda američke tvrtke Apple, konkurenta Huaweija.

Global Times navodi kako je uhićena Meng Wanzhou vrlo popularna u svojoj domovini. Jednom je odbila studirati na prestižnom američkom sveučilištu kako bi završila studije na gotovo nepoznatom tehničkom institutu u središnjoj Kini.  Šest godina nakon što je njezin otac osnovao Huawei započela je svoju karijeru u tvrtki.

U početku je Meng Wanzhou odgovarala na pozive na recepciji, ali je u 25 godina karijere došla do mjesta financijske direktorice i potpredsjednice nadzornog odbora.

Meng Wanzhou je jednom rekla: “Naši zaposlenici ne napreduju na temelju obiteljskih veza, nego prema njihovim zaslugama”.

Njemački list Süddeutsche Zeitung podsjeća da je većina zaposlenika Huaweija zvala “princezom” i gotovo cijela kineska javnost smatra kako ovo nije pravni slučaj i da su je Amerikanci oteli.

Trumpov “šamar” Kini – Direktorica Huaweija uhićena zbog kršenja američkih sankcija Iranu

HuaweiMeng Wenzhou
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
5 godine prije

Ova provokacija kao i provokacija američke mornarice u Južnokineskom moru za vreme pregovora najbolje pokazuje licemerje američke administracije i Trampa lično. To je naj naj najnamernija provokacija kao što su provocirali i Ukrajinci, kao što provociraju kosovski Albanci a to je tek početak konfrontacije – za koju će optužiti drugu stranu.

čokolino
5 godine prije

Meni se čini da se ovdje radi o zastrašivanju svih koji ne budu igrali kako ameri sviraju. Za primjer ostalima kaj jih čeka ako se ne uklone terorisanju sankcijama USranih.
E pa nisam baš siguran da su se na pravoga nameračili……….a baš bi bilo interesantno kako bi reagirali kad bi bilo tko uhapsio nekog amerokenjca. Ali oni sebi pridržavaju pravo da po cilom svitu hapse i zatvaraju ljude, pa bilo to legalno ili nelegalno.

eu kolonija
5 godine prije

amerika je tipičan primjer moderne diktature. šuma zakona služi da se potčinjeni discipliniraju a buržoazija ih krši na sve moguće načine. zato preporučam svakom slobodnom čovjeku da po mogućnosti izbjegava ameriku I njihove vazale jer prijetnja diktature je gora od prijetnje terorizma.

Fatih
5 godine prije

ZNACI AMERICKE NEMOCI!!

Dub Miroslav
5 godine prije

Kojim pravom? Njihove sankcije njihova obveza!

Miki
5 godine prije

Jednostrane sankcije nemogu utjecati na treća lica! Amerikanci mogu da sudski ganjaju jedino u vezi američkih banaka Pa zar autori zaista ništa neznaju?

Anon
5 godine prije

Njima je najveci problem telekomunikacijska oprema za velike firme, jer americke tajne sluzbe nemaju direktan pristup podacima kakav imaju kod npr. opreme iz firme Cisco. Sad Amerikanci nece moci vrsiti finansijsku spijunazu tako lagano kao do sad.

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Ova kaubojska piz*888ja stavila je vladu Canade u tesku situaciju,mnooooogo tesku situaciju.Izruci li kineskinju kaubojima dobice od kauboja tapsanje po ramenu a od kineza uzasne ekonomske posledice…znam to jer zivim u Canadi …Ako se odluce da kineskinju ne izruce kaubojima to je za Kanadu opet uzas ….koji ce im kauboji prirediti.

Jedan primer i podsecanje kako to ide s kaubojima i njihovim prvim susedima kao najboljim prijatrljima.Sjecate se kad su kauboji,englezi i ostali zapadnjaci napali Irak pre nekih 18g.Tada je Kanada odbila da ucestvuje …a kauboji su ekonomskim ucjenama i svasta nesto odmah bezobzirno opalili po Canadi …bez obzira sto je Kanade Usa i Mexico bili u NAFTA uniji.Canada je izgubila desetine a mozda i preko 100 mlrdi samo sto su uctivo odbili da ucestvuju u agresiji i terorizmu protiv Sadamovog Iraka.Moje misljenje da sadasnje rukovodstvo Canade nema mooda da kaubojima kaze ne.Kuku nami canadjanima….

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Mislim da ce na kraju i ovaj rat KARTEL SAD KRIMINALACA predvodjenim Trumpom skupo platiti. Jer kako god bilo Kina drzi SAD za jaja i samo treba poceti stiskati i zavratati.

Tom
5 godine prije

Nece je izrucit , mogu kladit

Weteran
5 godine prije

Tako su živcirali i navlačili Japan svojevremano.
I “navukli” su ga!
Da li će se i Kina odlučiti na Pogrešan korak?

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Da postovanim diskutantima i citaocima malkice objasnim kako kauboji rade s najboljim ,,prijateljima,, prvim susedima.Kad su canadjani te godine odbili da ucestvuju protiv Iraka ,amerika im je lupila 30% vece takse na kljucne uzvozne proizvode koji se izvoze decenijama u USA drvo,meso…itd.Dakle unija USA CANADE I MEXICo je suspendovan … i canadska drzava je odlucila da te proizvode pocnu izvoziti u Kinu gde bi canadska roba postizala mnogo bolje cjjene ….kauboji su canadjanima zapretili da ce im potopiti brodove cim isplove iz canadskih luka k Kini.I naravno kanadski brodovi nisu smjeli da isplove…

Eto tako to ide s kaubojima..i njihov odnos k kako znaju reci ,,najboljim saveznicima,, jos i prvim susedima.
Pametnima dosta.

Trubadur
5 godine prije

Inače, Kina se danas odazvala … “Kanadski ambasador u Pekingu pozvan je u Ministarstvo, gde mu je zamenik šefa kineske diplomatije Le Jučeng preneo upozorenje i uručio „oštar protest“, prenosi Rojters.”…..

Laki Topalović
5 godine prije

Odbijena jamčevina, ostaje u zatvoru do daljnjega, a Kina Kanadi prijeti “ozbiljnim posljedicama” (The Independent, prije pol sata)

Vasilij Zajcev (bivši Dan Dare)
5 godine prije

Dijelim tvoje mišljenje druže, ali čak i Huaweijevi uređaji nažalost koriste američki softver, to jest Googleov Android. Nadam se da će se to promijeniti u doglednoj budućnosti.
Živjela Narodna Republika Kina!

milan
5 godine prije

U kakvom svijetu zivimo?
Moze netko da ne voli Putina, ali im je u UN rekao iztinu koja bi morala da definira nase razmisljanje vezano s kaubojima !

Janoš
5 godine prije

Čini mi se da će Kina po ubrzanom postupku početi da se rješava američkih obveznica. A to boliii. 🙂

bbbb
5 godine prije

Kinezi će domoljublje pokazati tako što će svi sa ajfona preći na Huavei a oni koji vladaju Kinom trebaju samo preći na proizvodnju interkontinentalki morskih i kopnenih u Huaveijevim količinama i mirna Bosna…………..stvor je prije svakog velikog rata stvarao svog protivnika kako samuraje tako i švabe, u drugom bobrok ratu je poginulo duplo više nego u prvom a sad će u trećem sve to udesetorostručiti, najmanje, jel kitajci to znaju da su stvoreni svojom vlastitom pohlepom da budu glineni golub………………Kina da misli o svom opstanku več bi bila na ratnoj proizvodnji zadnje dvije dekade………..

Siniša
5 godine prije

Poslušao sam neke sa ovog portala i kupio novi Huawei, mada je y6 ali je više nego odličan za te pare….

cogo
5 godine prije

pa poserem se na americku demokraciju ,,ti su gori os svih musli terorista ,,pa kad ce se posteni narodi koji imaju muda suprostaviti teroru amerike ??? pa svi bi trebali za pocetak bojkotirati americke proizvode ,,

anti SAD
5 godine prije

goni te kauboje u tri pizde materine neka jedu pasulj i prde tamo po toj usranoj umetnoj tvorevini nazvanoj amerika

Ivi tz
5 godine prije

Ničija nije do zore sjala,pa neće ni vaša.vide ameri da im tone brod…pa u panici samo pogledajte šta rade po svijetu. Usput koristim Huawei, i nebi koristio iPhone i aple kad bi ih dzabe dobio.

Ivi tz
5 godine prije

Bob dva plusa od mene imaš.i kod mene ista situacija.živio i ti i svi koji ne podržavaju one psihopate koje vode ameriku.

Odisea
5 godine prije

Kinezi su dokazali da mogu preživjeti sa šakom riže dnevno a nakon 40 god.postali svjedska sila,to su fakti.Ameri da su vršili genocid nad Indijancima Japancima,Vijetn… i to su fakti.Ameriku čeka neizbježan građanski rat,to je ono što pokušavaju spriječiti jer kad ekonomija se strmoglavi,bogate će države pokušati da se izvuku od propasti,a onda slijedi ono u što sada ne vjerujete!

korisnik_postoji
5 godine prije

Australija izglasala novi zakon o špijuniranju građana!

Novi zakon omogućava “organima” da npr. narede nekom programeru pisanje “stražnjeg ulaza” u aplikaciju bez znanja firme za koju radi. Ilegalno je postalo da programer obavijesti kompaniju ili treću osobu o dobivenoj zapovijedi, ilegalno je savjetovanje dotične osobe da se ogluši o zapovijed, a kazne su zatvorske.

https://www.eff.org/deeplinks/2018/12/new-fight-online-privacy-and-security-australia-falls-what-happens-next
https://www.reddit.com/r/programming/comments/a3kk7u/australian_programmers_could_be_fired_by_their/

Zamolio bih uredništvo da detaljnije istraži temu u korist šire javnosti.

Maja
5 godine prije

ja sam pak za huawei nacula, da bas taj najvise zraci. koliko je to istina ne znam, nemam aparat za mjerenje.

tuf
5 godine prije

Kao preventivnu mjeru prije svake druge diskusije po hitnom postupku Kanadi zabraniti uvoz “rare earth” resursa iz Kine. Pa kada im vojna, zrakoplovna i nuklearna industrija padnu na koljena za par mjeseci onda doći službenim zrakoplovom po ovu vrijednu ženu, tražiti od Kanade da joj se ispriča i iskešira pozamašnu sumu za duševne boli. Zaboraviti ukinuti zabranu još par mjeseci “for good measure” i onda obnoviti odnose. To je jedini način na koji se sa feminističkim neoliberalnim ispljuvkom Trudeau-om treba postupati – žestoku šamarčinu mu opaliti od koje će mu pasti umjetna neoliberalno-fašistička P.R. vlada postavljena od strane sive eminencije.
Pa neka si ide plakati Saudijcima kada im neće moći isporučiti oružje, smeće ulizano licemjerno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI