UK je uhvaćen u unakrsnoj vatri američko-iranskog klinča

Boris-UK
16 komentara

London se upleo u igre živaca SAD-a i Irana, a ova međunarodna kriza oko privedenih tankera dolazi usred neugodne tranzicije vodstva kod kuće.

Sljedećeg tjedna Velika Britanija će imati novog premijera. To bi mogao biti bivši ministar vanjskih poslova, Boris Johnson, ili sadašnji ministar vanjskih poslova, Jeremy Hunt. Tko god bude izabran za novog vođu torija i šefa vlade, dočekat će ga međunarodna kriza. To neće biti nered zbog Brexita. Puno veći problem pravi kriza s Iranom.

Početkom srpnja, Velika Britanija je zaplijenila naftni tanker koji je prevozio iransku naftu kroz Gibraltarski tjesnac, rekavši kako krši sankcije EU koristeći sirijsku luku. Teheran je tog petka priveo tanker pod britanskom zastavom ispred njegove obale, a u čemu mnogi vide čin odmazde.

Iran optužuje Veliku Britaniju da vodi američki rat, jer administracija predsjednika Donalda Trumpa pojačava pritisak na Islamsku Republiku s rasporedom vojnih sredstava i prijetnji sankcijama za sve kupce iranske nafte.

I Johnson i Hunt izjavili su da ne bi podržali vojnu akciju protiv Irana ako bi je Trump pokrenuo.

“Sjedinjene Američke Države su naš najbliži saveznik, razgovaramo s njima cijelo vrijeme, razmatramo sve zahtjeve koje pažljivo iznose, ali ne mogu zamisliti ni jednu situaciju u kojoj traže da se složimo s bilo kakvim potezima o ratu”, uvjerio je Hunt zastupnike, zabrinute da će situacija dalje eskalirati.

Svakako, Velika Britanija ima veliki dokaz o odupiranju zahtjevima Washingtona da ide u rat na Bliskom istoku. I nije kao da su arhitekti invazije Iraka iz 2003. godine, poput Johna Boltona, ponovno na vlasti u Washingtonu, vodeći optužbu protiv Irana, zar ne?

Tu je i radnička opozicija, spremna ukazati na neugodnu ulogu Velike Britanije u dvoboju s Iranom.

“Naša je uloga je zalaganje za rješavanje sukoba, deeskalaciju”, rekao je ministar vanjskih poslova Richard Burgon u intervjuu za Sky News. “Ono što ne želimo učiniti jest biti samo glasnici ili pomoćnici Donalda Trumpa i Johna Boltona.”

SAD i Iran su u svibnju već bili suočeni sa sukobima, sabotažom naftnih tankera, uklanjanjem bespilotnih letjelica i stalnim prepirkama oko toga čije “maligne akcije” predstavljaju veću prijetnju stabilnosti u regiji.

Trumpova administracija je prošle godine krenula ratnim putem protiv Irana povlačenjem iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine, što je ključno vanjskopolitičko postignuće Baracka Obame. Ali bilo je teško uvjeriti druge potpisnike, uključujući i Veliku Britaniju, da je to dobra ideja.

Sada se London našao u sukobu, usprkos svim kaosu zbog Brexita kod kuće. Osoba, s britanske strane, koja je izdala zapovijed za napad na iranski tanker možda je dala lijep poklon grabežljivcima u Washingtonu za Dan neovisnosti. Hoće li to biti dobro za Britaniju? Sve ostaje na pretpostavkama.

napad na tankereNuklearni sporazumodnosi Velike Britanije i Irana
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miki
4 godine prije

Nadam se da će posle te avanture Britanci postati malo ponizniji.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Britanija je zaratila 1986.
Rat je završio nakon 38 minuta.
Zanzibar je kapitulirao.

cogo
4 godine prije

neka ti bedni englezi što prije izađu,,i nek se bobiju sa bilo kome samo da ne uvlače evropu u svoja govna ,,dosta ratova su počeli ti izprijenici,,nadam se da što prije dobiju po tintari ,to i zaslužuju ,

johnny-reb
4 godine prije

Hoce mi netko objasniti zasto se Britanija boji rata ako je jedna od najvecih svjetskih vojnih sila ? Pa Britanija Zajedno sa svojim Demokratskim saveznicima Australijom i Novim Zelandom bi pregazila perzijance. Kako sad to se oni boje ?

Ua političari
4 godine prije

U 1984 Džordža Orvela postoje tri super države: Okeanija, Evroazija i Istanzija. “Začudo” GB je kao “Pista jedan” bila u Okeanije zajedno sa SAD. Inače, o GB i englezima imam veoma negativno mišljenje a pošto sam ja fin i stariji gospodin neću nastaviti dalje da komentarišem.

Mateja
4 godine prije

Mohamed Mosadek (perzijsko محمد مصدق; IPA: [mohæmˈmæd(-e) mosædˈdeɣ]), iranski politik, * 16. junij 1882, Teheran, Perzija, † 5. marec 1967, Ahmadabad-e Mosaddeq, Iran. Mosadek je bil demokratično izvoljeni[4][5][6] predsednik vlade Irana med letoma 1951 in 1953, ko je bila njegova vlada z državnim udarom pod vodstvom ameriške CIA in britanske MI6 zrušena.[7][8] Bil je pisec, javni funkcionar, odvetnik in izstopajoč član iranskega parlamenta. Njegova vlada je vpeljala vrsto socialnih in političnih reform za socialno varnost, najemnine in lastništvo zemlje.[9] Najbolj odmevna reforma je bila nacionalizacija iranske naftne industrije, ki je bila pod upravo Združenega kraljestva od leta 1913 preko družbe Anglo-Persian Oil Company (APOC/AIOC, kasneje British Petroleum in BP).[10] Iranci so v Mosadeku videli glavnega nosilca sekularne demokracije in upora proti tuji dominaciji v iranski moderni zgodovini. 19. avgusta 1953 je CIA organizirala in izpeljala državni udar na prošnjo MI6. Namesto Mosadeka so na čelo države postavili iranskega generala Fazlollaha… Čitaj više »

Mali Mujo
4 godine prije

Boris Johnson is a general danger, for the world peace, he will not think twice before launching war actions with American supporters to satisfy the ill-fated ambitions of his friends about the restoration of Britain as a colonial glory. Do the really ill ambitions need to pay for thousands of innocent human lives?

nessy
4 godine prije

Ja razumijem, da je dobar dio clanaka, prijevod. Ali, imate li vi, redakcijo, nekoga, da prije objavljivanja procita, i po potrebi ispravi?

Zadranin
4 godine prije

Kako me za dobrobit britanaca zaboli ona stvar.

Najveće plačipi*ke na svijetu..

S*lovali ste svijet stoljećima, i sad kad vam taj isti, samo razvijeni svijet, uzvraća.. sad plačete? 😂

P*** đubrad jedna!

samo tako
4 godine prije

Ne postoji ni jedna naivna bu*ala na svietu koja vjeruje izjavama engleskih političara. Otimačina je njima deeskalacija sukoba, pljaćka dnevna rutina a kao ne žele rat provocirajuči širom svijeta. Ajd se već jednom maknite iz EU i prestanite sramotii i navlačiti ostatak

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI