fbpx

Ukrajinski nacionalistički vođa od Rusije traži odštetu za “okupaciju u XX stoljeću”

Drugi svjetski rat

Oleg Tjagnibok, vođa krajnje desničarske neonacističke ukrajinske stranke Sloboda, zatražio je od vlasti i Kijevu da slijede primjer Poljske i baltičkih država i da, na temelju niza optužbi protiv, traže odštetu od Rusije.

Radikalni političar, koji ima povijest izražavanja antisemitskih i ksenofobnih stavova, možda bolje poznat po organiziranju redovitih bakljada i marševa neonacističkih skupina, očekuje da će Moskva platiti Kijevu štetu nanesenu tijekom Drugog svjetskog rata, kada je Ukrajinsku Sovjetsku Socijalističku Republiku napala nacistička Njemačka. Želi i novac za “okupaciju tijekom prošlog stoljeća”, plus za prisilnu kolektivizaciju sela od strane boljševika, kao i odštetu za tri velike gladi i “desetke milijuna ubijenih Ukrajinaca.”

Tjagnibok također traži isplatu odštete Ukrajini za dio ruskog “Dijamantnog fonda” , vrijednu kolekciju dragulja i nakita pohranjenu u oružničkoj zgradi Kremlja u Moskvi, što bi bili dragulji poput britanskih “Crown Jewels”.

Popis se tu ne zaustavlja. Oleg Tjagnibok želi i udio deviznih rezervi bivšeg Sovjetskog Saveza, ali čelnik stranke Sloboda ne uzima u obzir da je Rusija nakon propasti sovjetske vlasti preuzela dužničke obveze svih njenih republika, uključujući Ukrajinu.

Taj je teret Moskvi uzrokovao značajne financijske glavobolje tijekom devedesetih, desetljeća koje je kulminiralo ekonomskom krizom 1998. i bankrotom.

U ponedjeljak je Tjagnibok na telegramu napisao „kako im Moskali duguju kao nitko drugi” i žalio se da “ukrajinske vlasti o tome ne govore ni riječ“.

Tjagnibok je optužio čelnike u Kijevu da „koketiraju s neprijateljem” i rade na održavanju trgovinskih partnerstava“.

Kao i svi slični političari, Tjagnibok ne priznaje nikakvu ukrajinsku odgovornost za sovjetske politike, bilo pozitivne ili negativne. I to zaboravlja, unatoč činjenici da su brojne najviše vođe Sovjetskog Saveza bili Ukrajinci. Jedan od njih, Leonid Brežnjev iz Dnjepropetrovske regije, doslovno je upravljao cijelom državom u posljednjih 18 godina. A njegov neposredni prethodnik Nikita Hruščov bio je bivši vođa Ukrajinske SSR, odrastao u Donbasu. Ukrajinci su bili na čelnim pozicijama na svim političkim i vojnim razinama. Na primjer, tri od osam vođa KGB-a došla su iz Ukrajine.

Desničarski, bolje rečeno neonacistički populist, nije ljubitelj ni Rusa ni mnogih drugih stranih etničkih grupa. Još 2004. godine izbačen je iz Kijevske Rade, gradskog parlamenta, nakon što je detaljno opisao kako su se Ukrajinci tijekom Drugog svjetskog rata “borili protiv Moskala, Germana, Židova i drugih otpadnika koji su željeli oduzeti njihovu ukrajinsku državu”.

Osvrnuo se i na “židovsko-rusku mafiju“, koja navodno vlada u Ukrajini. U članku iz 2012. The New York Times  napisao kako “neki se članovi njegove stranke ne ustručavaju reći da su neonaciste, dok drugi izbjegavaju etiketu, ali svejedno izražavaju snažnu mržnju prema Židovima, homoseksualcima, ali posebno prema Rusima”.

Podsjetimo, proteklih mjeseci su članovi vladajuće stranke Pravo i pravda u susjednoj Poljskoj dali brojne borbene izjave o povijesti XX stoljeća, pripisujući jednaku krivicu Sovjetskom Savezu i Njemačkoj za početak Drugog svjetskog rata. Ovaj revizionizam naljutio je Moskvu i njene odnose s Varšavom sveo na najniže razine proteklih desetljeća. Prije samo nekoliko dana je pravi vođa Poljske, čelnik vladajuće stranke Jarosław Kaczyński, zatražio od Rusije naknadu za štetu koju je Poljska pretrpjela u Drugom svjetskom ratu.

Varšava reparacije traži i od Berlina. Što se Moskve tiče, Sovjetski Savez je Poljsku oslobodio nacista i kasnije pomogao postaviti komunističku vladu, što je SSSR učinio uz podršku lokalnih političkih vođa. Današnje elite u Poljskoj poslijeratna desetljeća smatraju “okupacijom”.

RT

J. Kaczynski: Njemačka i Rusija Poljskoj moraju platiti ratnu odštetu za WW2

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
38 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Zn li ko koliko je u stvari Rusija vratila diga za pojedine države?
Elem…nije samo ovaj nesreća…”Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nazvao je tokom svoje posete Poljskoj SSSR jednim od krivaca za početak Drugog svetskog rata.

„Poljska i poljski narod su prvi put osetili na sebi zaveru totalitarnih režima. To je dovelo do početka Drugog svetskog rata i omogućilo nacistima da pokrenu smrtonosni točak Holokausta“, izjavio je Zelenski.

Prema njegovim rečima, Evropa i ceo svet „nemaju pravo da ćute danas, kako je bilo 1939. godine“.

Govoreći o oslobođenju logora „Aušvic“, predsednik je izbegao da pomene SSSR, ali je ispričao o građanima Ukrajine koji su uspeli da učestvuju u operaciji.”

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša, ameri bi oslobodili Aušvic odavno pre Rusa ali nije tako dogovoreno u Teheranu

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mlata

Pre par dana potvrdio Njemački Špigl da su Ameri oslobodili Aušvic 😄
Elem…Jalta je ipak možda vjerodpstojnija.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Siniša

Teheran bato, tamo je sve počelo! Juga je sklepana dva dana posle Teh. konf. možda i to govori koliko je ta konf. bitna

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata
O čemu vi pričate???
U kakvoj je to vezi s- Ukrajinom?
Ili s revizionizmom?
Svaki dan bezvezni komentari…

Btw, JUGOSLAVIJU SU STVORILI PARTIZANI.
K * jac bi netko nekom nešto dao.
I vi radite – revizionizam.

” Današnje elite u Poljskoj poslijeratna desetljeća smatraju “okupacijom”.
Pa ima ih i na Balkanu koji to smatraju…svakodnevno se* u.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Lucija

Zbilja sam veliki pobornik NOBa i Partizana ali daleko od toga da su Partizani krivi za stvaranje Jugoslavije…prolili su svoju krv, dobili su prednost u smislu podržke Čerčila i Staljina i na kraju Ruzvalta a ta je podržka bila presudna da preuzmu primat pogotovo posle prestolonaslednikove izdaje pripdnika njegove vojske u otadžbini koje neki nazivaju če..icima.

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija, vidiš li da je Mlata na ovom portalu zadužen samo da mlati praznu slamu. On piše po tekstu iz one pesme “žen me babo, il tamburu kupi, ja u nešto udarati moram”

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mlata

Nije li Jalta ta koja je podijelil onteresne sfere?
Ili je to samo paragraf?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša
Pa i Pence, amer.potpredsjednik, je izbjegao spomenuti Crvenu armiju, odnosno tko je oslobodio Aušvic.
Poljaci, naravno, nisu Putina pozvali na proslavu 75. obljetnice oslobođenja…

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Lucija

Od NATOvih naci/fašista, zbilja je teško očekivati takvo revidiranje istine…mijenjaju se osnovni postulati borbe protiv naci/fašizma i to je postalo hronično.

KUga
Gost
KUga
1 godina prije
Reply to  Mlata

Ti su stvarno MLATIMUDAN bez brige i pameti. daj promjeni nick.

Hash
Gost
Hash
1 godina prije
Reply to  Mlata

Opet mlatiš nesrećko

shumadinac
Member
1 godina prije

Ovo zvuči kao apsurdna inicijativa? Jeste, krajnje je apsurdna ali isto toliko opasna.

Ako se neko seća, na početku ukrajinske krize sam pisao da će fašisti krenuti na rusko stanovništvo u Ukrajini (koga ima širom Ukrajine) da bi izazvali vojnu intervenciju Rusije i tako je uvukli u rat protiv NATO. Srećom, sukob moćnih krugova Zapada je odložio ovaj plan pa smo videli nerovatno brzo i “bezrazložno” stišavanje strasti (bar mi znamo da se stišavanje strasti ne događa preko noći).

Ovaj zahtev garantovano neće doneti pare ali hoće konfrontaciju i polatizaciju, “podgrevanje” strasti. Mogao bi se smatrati i “političkim folklorom” fašista ali koincidencija sa zaoštravanjem na Blistoku nije slučajna.

Rus
Gost
Rus
1 godina prije

Evo nisam cita dalje naslova, ali
HA HA HA

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ukrajina je nepresušan izvor budalaština, ali ako je Tjagnokob, Tjhanoboig, kako se ku*ac zove, budala, Zelenski je ipak predsjednik…

cvr
Gost
cvr
1 godina prije

Da bi otklonili krivnju sa sebe Rusiji prije svega (ako ih imaju) uz već dane diplomatske treba dati na uvid i dokumente o tome tko je i kako i s kojim ciljevima hranio pripreme njemačkog ratnog stroja između dva rata do njegovog početka – osiguranje resursa za ratnu mašineriju u vođenju rata (tokovi novca – bankarsko financiranje ratne industrije, osiguranje bitnih sirovina za proizvodnju topova, podmornica , brodovlja, aviona , osiguranje goriva za rat i sl.) dalje ne zaboraviti spomenuti pozadinu dolaska Hiće na vlast …

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  cvr

Si ti čitav…pa di će svoj na svoga? O tome se ne priča, to je dato narodu da se bavi teorijama i zaverama i kao takve ih ismevati

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

Preporucio Bi piscu teksta Sada, dá se uhvati ozbiljnijih téma a ne dá píše takve blbosti..čemu své to..káď se zná dá je ta informacija k ničemu..rušíš svoje novinarsko znanje ili nemáš pametnijih tema,

Medo
Gost
Medo
1 godina prije

1933. takvu gamad se samo gledalo s podsmjehom ostalo nam je poznato. Stoga povjest nas uci kaj s takvima nema veze gdje se okotili. A i u ovim krajevima ih ima.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Medo

I drugu gamad sam gledo,kad su 1938 SA Hitlerom napali Poljsku.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Ili bi 1939.?

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ja mislim da vi jednojumlji,to poricete.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije

Kaj ti jadnici neznaju da im je Hićo prdnul na rosu 45.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

…mora da ima nesto u zraku , tu na istoku evrope,tj zapadu rusije….nesto ,neki virus , pa se pojave ovakvi slucajevi…deratizacija u najavi, da se lakse dise..

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Okupacija vlastite države😆Ukrajina je izmišljena i umjetno stvorena država,otrgnuta od Ruskog Carstva,Poljske,Pruske i Austrije.

esfvnewnveufnvenivifvrefvrev
Gost
esfvnewnveufnvenivifvrefvrev
1 godina prije

Ovaj nek se obrati onima iz Dniproa, oni vedre i oblaće hazarijom milenijum………..

Covjek
Gost
Covjek
1 godina prije

Najgora je ona vrsta neocacistickih ukrajinaca koji govore kako su njima nacisti pomogli “osloboditi” ukrajinu od rusa. Koliko glup moras bit da ljude koji te smatraju nizom rasom i da im samo mozes sluzit kao roblje smatrat osloboditeljima. Svaki slavenski neonacist bi trebao malo pogletat sta je hitler mislio i zelio napraviti nama slavenima. Koliko neki ljudi mogu biti glupi to nije normalno.

KUga
Gost
KUga
1 godina prije

Tome Olegu Tjagnibok treba na celo fiksirati orden a za fiksiranje uporijebiti 7:63 ili 7:65. Ali pazite opca opasnost sada ce se pojaviti Madjarski, Slovacki, Rumunjski i Bugarski fashisti sa istim ili slicnim zatijevima.

Ive
Gost
Ive
1 godina prije
Reply to  KUga

Mlatimudane kus u kucicu, i prestani lajati jer ce ti vezati njusku.

Ive
Gost
Ive
1 godina prije

Mislim da je potrebno formirati medjunarodnu grupu za ocuvanje antifashistickih tekovina, dati im ovlasti da ta grupa putuje po Evropi i vrsi likvidicaju svih neonacista koji se usude dignuti glavu ili glas. Kada bi takvi likvidirali prvih 10 ili 50 nestalo bi neonacizma u Evropi. Iskreno ima u Hrvatskoj i BIH pedesetak osoba koji bi trebale pod hitno da se suoce sa ovim, i da se konacno Hrvatska svrsta na stranu pobjednica u WWII.

kefir
Gost
kefir
1 godina prije

Nije to ništa, treba početi od pokrajina koje je okupirao staro rimsko cartvo pa naovamo. Ima mnogo para da se skupi na odštetama.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

Tradticionalno priglup, predlažem svim zaineresovanim državama koje žele da im Rusija namiri stetu :
Organizujte, medjusobno, Olimpijske igre sa BOJEVOM MUNICIJOM pa ko pobijedi neka pripoji Rusiju sebi i tako ce biti rijeseno pitanje namirivanje “stete”. Rusi ce garant’ to finale zaciniti sa svim pirotehnickim sretstvima koja imaju na raspolaganju.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Iza ukrajinskih, poljskih i baltskih nacističko-fašističkih govana stoji CIA.

Max
Member
Max
1 godina prije

Možda neki ljudi i Jesu stradali u komunizmu ali je Sovjetski Savez dao Ukrajini ustav vlastito mjesto u UN u nuklearne elektrane obavještajnu službu satelite znanost proizodnju oružje medicinu sport a i čelništvo nad Sovjetskim Savezom Hruščov)

Hash
Gost
Hash
1 godina prije

Tako su bili okupirani od Rusa da su im i svoju teritoriju, Krim, prepisali u državu.
Bagra fašistička

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

JBT,tako je krenio rat u bivsoj Jugoslaviji.Ovi zapadni savjetodavci nikako da promijene taktiku,kao da su je zakonom patentirali.

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

Možda bi Rusija trebala i Trumpovom stilu tražiti naknadu troškova za oslobađanje Poljske od nacista.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

E moji jednoumni,onaj koji je piso povjest ,hoce i buducnost.Kad vidim omladinu sa jednom povjesti,onda sam siguran,nema pomirbe na ovim prostorima.Jednoumni,i drugi narodi mogu i svoju povjest komentirat.Ako su Hitler i Staljin napali Poljsku,zasto otome ne pisat.Sta mislite koloko lazi ima u kraljevini i komunistickoj povjesti.Kose boji istina.Oni koji su lagali,i krivicu samo na druge svaljivali.Kose boji istina i devedeseti,oni koji lazu i osporavaju zlo.Svi krivi ,samo sam ja svetac.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik