fbpx

J. Kaczynski: Njemačka i Rusija Poljskoj moraju platiti ratnu odštetu za WW2

Jaroslaw  Kaczynski

Ne samo Njemačka, nego bi i Rusija trebala platiti naknadu za štetu koju je Poljska pretrpjela u Drugom svjetskom ratu.

Čelnik vladajuće stranke u Poljskoj, Pravo i pravda (PiS), Jarosław  Kaczyński, siguran je u to, a to je mišljenje izrazio u intervjuu za njemački Bild. Istovremeno je pohvalio Nijemce i rekao da se Rusija i Njemačka ne mogu uspoređivati.

“Demokratski izabrana vlada sjedi u Berlinu i tamo vladaju zakon i moral. Za Rusiju se to ne može pretpostaviti. U pravu ste, Rusija također mora platiti. Ali ne vjerujem da će naša generacija biti živa kada Moskva prihvati svoju odgovornost”, rekao je Jarosław Kaczyński za njemački tabloid Bild.

Prema njegovim riječima, zahtjevi Poljske u ovom pitanju “nemaju zastaru”, iako nema naznaka da će tim zahtjevima biti udovoljeno.

Štoviše, ne samo da “beskrupulozna” Rusija odbija platiti odštetu “nesretnoj” Poljsku, nego je demokratska Njemačka puna zakona i morala.

Iako službena Varšava smatra da je pitanje odšteta od strane Njemačke još uvijek otvoreno, Berlin je u više navrata izjavljivao da ne namjerava ništa platiti Poljskoj i da je to pitanje zatvoreno ugovorima iz prošlog stoljeća s Narodnom Republikom Poljskom i bivšim Sovjetskim Savezom.

Nijemci sasvim razumno vjeruju da su već platili prilično velike odštete i nema razloga sumnjati da su reparacije isplaćene Poljskoj do 1953. godine više nego dovoljne.

U Moskvi su pitanje odštete Poljskoj općenito dočekali s nevjericom. Uostalom, postavlja se pitanje kada je to odštetu platila strana koja je dobila rat onoj gubitničkoj. Naime, Rusija je u Drugom svjetskom ratu bila među pobjednicima, dok je sudjelovanje Poljske u otporu nacifašizmu bilo neznatno, barem u odnosu na žrtve u napore Sovjetskog Saveza.

Stoga, ako Varšava bude toliko gladna ruskih reparacija, poljska vojska će prvo morati zauzeti Moskvu, tvrde u Rusiji.

Međutim, u Njemačkoj još uvijek ima ljudi koji smatraju da Poljska ima pravo na ratnu odštetu. To su mišljenje u svojoj knjizi iznijela dva njemačka povjesničara, Karl Heinz Roth i Hartmut Ruebner.

Odbijanje njemačke vlade da isplati odštete Poljskoj “pravno je nerazumno” i “neodgovorno s povijesnog i političkog stajališta”. Takvo su mišljenje iznijeli su njemački povjesničari Karl Heinz Roth i Hartmut Ruebner u novoj knjizi „Potisnuti, odgađani , odbačeni – Njemački dug za otplatu na primjeru Poljske i Grčke”.

Autori su zaključili da Poljska ima zakonsko pravo tražiti naknadu štete. Po njihovom mišljenju, odbacivanje reparacija, koje je Narodna Republika Poljska proglasila 1953. godine, odnosilo se samo na Demokratsku Republiku Njemačku (DDR), a ne na cijelu Njemačku.

I dok neki Nijemci dvoje oko prava Poljske na ratnu odštetu od Berlina, među Rusima vlada opći konsenzus da varšava nema što tražiti od Moskve.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
115 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
octopus
Member
Famed Member
octopus
7 mjeseci prije

Prvo provjeriti koliko su Karl Heinz Roth i Hartmut Ruebner dobili u naturi od Poljakinja za ovakve tvrdnje. Onda izračunati koliko su Nijemci izgubili oduzimanjem teritorija u svojem jugoistočnom dijelu pa sve to oduzeti od ovog što Poljaci traže. Mislim da bi tada Poljaci morali dići kredit kod MMF-a…..

ČOBAN
Gost
ČOBAN
7 mjeseci prije

Glupo raspravljati.

FATIH
Gost
FATIH
7 mjeseci prije

CUBAN
UPRAVU SI!!!

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
7 mjeseci prije

Pa ako se zna da su Poljaci bili saučesnici u istrebljenju Židova i oduzimanja njihove imovine, tko će to platiti ?

Asma
Gost
Asma
7 mjeseci prije

A iskoristili su priliku i sa Nemcima upali u Čehoslovačku !

imalijosnade
Gost
imalijosnade
7 mjeseci prije

sad i to aha, piše se povjest br.3..
a znaš onaj čuveni aksiom od velikog Orwella: “ko kontrolira prošlost, taj konrolira i sadašnjost, ko kontrolira sadasnjost, taj……” necemo dokraja

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

Poljacima se drma kavez, nedavno ih je svjetska židovska konferencija tužila za 300 milijardi dolara odštete i povrat sve imovine koja je ikad pripadala ijednom židovu u Poljskoj(!). U pitanju je otprilike četvrtina svih tamošnjih nekretnina. S obzirom na utjecaj koji imaju, vjerovatno će nešto i dobiti.
Realno, Poljska bi najpametnije postupila da se približi Rusiji i bude pod njenom zaštitom, ovako je na putu u nestajanje, kao i balkanske državice. S obzirom da su odlučili igrati đonom s Rusijom sad ih je i Putin javno prozvao za antisemitizam, povećavajući tako pritisak na panjine.
Interesantan je taj psihološki kratki spoj, gdje se kmetovski odnos prema strogom gospodaru preferira od partnerskog odnosa sa sebi ravnim. Široko rasprostranjeni poremećaj, čija patologija je odavno viđena i u ovim krajevima.

Sara
Gost
Sara
7 mjeseci prije

Braća Poljaci kao da su se zaželili starog Poljskog običaja pod Švapskim gospodarima – da nose slovo “P” na kaputima? Neda im vrag mira.

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Ne mogu razumjeti zlobu nekih komentatora ovdje, kad je u pitanju Poljska. To je država, koja je bila prva napadnuta 1939 godine i imala je razmjerno naj veći broj ljudskih žrtava s izuzetkom SSSR-a. Zar je Poljska kriva, što su Nijemci na njenom teritoriju izgradili najveće konclogore i logore smrti s krematorijima u kojima su pobili veliki broj židova. Sad neke države, među kojima su Njemačka i Izrael Poljacima žele imputirati neku krivnju za uništenje židova što je vrlo pokvaren i podmukao potez. Istina je, da su pojedini Poljaci sudjelovali u gradnji tih logora ali samo kao obična radna snaga, koja je bila prisilno mobilizirana od strane Nijemaca, koji su bili organizatori i izvođaći Holokausta, a Poljaci su tu bili obični statisti i pijuni koje nitko ništa nije pitao, a sada bi svi krivnju htjeli prebaciti na njihova leđa. Isti primjer je i sa Hrvatskom, koja je uz Poljsku postala žrtvom nečijeg mita o genocidnosti cijelog naroda!

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

A što se tiče oduzimanja imovine od Židova, ne treba ići daleko, da bi se vidjelo tko je to radio. Na primjer mnogi naši visoki komunistički funkcioneri, među kojima je i otac Ive Josipovića i njegov sin, bivši Hr predsjednik još i sada žive u stanu, koji je 1945 godine, posije “oslobođenja” otet od židovske porodice i ovi novi stanari i ne pomišljaju, da taj veliki stan u Centru Zagreba vrate prijašnjim vlasnicima ili njihovim nasljednicima ili da ih novčano obeštete, a takvih primjera je mnogo diljem Hrvatske i sad opet Poljaci jedini krivci za ta razbojnička djela.!

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

Komentator
Prije Jack, još prije Džugašvili
Samo “zaboravljaš” jednu ” sitnicu”.
Bojovnici ndh tzv usr*aše, su izveli Židove iz kuća i stanova i pobili ih! I oni uselili !
Kome točno su trebali biti vraćeni ti stanovi ili kuće? Pravi vlasnici su – mrtvi!
A bilo je takvih useljavanja i ’91.
Meni ne trebaju stalno “!!!!!!!!!!!!!!!!”
A da bi naglasila kako je nešto točno !!!

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Nešto si se razkokodakala, neće ti to izić na dobro!!

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

PS. Oprosti “Mrsje Lusjen” Opet sam zaboravio prave činjenice, da ti nisi “ona” nego “on” i kad ti mene već dezavuiraš zašto ne bih i ja tebe. zamišljam te ovako, kako jednom rukom tipkaš komentar, a drugom se češkaš po jajima, hehehehehe!! Jesam li pogodio??

Stjepan
Gost
Stjepan
7 mjeseci prije

“Komentator”, prodaješ jednostrano maglu kroz populističke fraze bez imalo razloga. Za to su zaduženi Kamenjeri!
Problem svih sadašnjih i budućih nesreća nisu krivi prošli izumrli zločinci nego uvijek i u svakom vremenu oni sadašnji koji ih opravdavaju i izvrću bit i razloge povijesnih iskustava … Ovo vremenski zločinci su svi ono koji samo i najradije pričaju o ’45-oj, a “ubiju se” za relativizaciju razloga koji su doveli do svih posljedica nakon 1914 ili’ 33, … ili 90-e godine.
Svaki idiotizam i opravdavanje istog se može prikazivati na milion načina pa i povijesne zločine!! Dobro i ono najbolje se može učiniti samo na jedan način, bilo sada ili u budućnosti!!
P. S. Samo dobra i inteligentna osoba može razumjeti moje navode …🤔🤔
😇😉🤫🙏

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Štefek, vidim veoma si lucidan! Nema šta, glava za četiri noge i jako si zakomplicirao tu vrlo jednostavnu stvar. Taj Josipović ima još tri druga stana u Zagrebu i uopće ne bi bio ugrožen po pitanju “krova nad glavom, da vlasniku ili rodbini vrati taj stan. A on je čak bio i u državničkoj posjeti u Izraelu i tamo blatio svoj narod i govorio da u njedrima još uvjek goji usthashku zmiju. Možda si jedan od onih 99% koi su mu davali potporu i to mi daje misliti, kakav čovjek si u stvari!

Slavonac
Gost
Slavonac
7 mjeseci prije

Radi takvi ,omladina skolovana bjezi na Zapad.Tvoji Crveni krpelja su prodali foro dase prica o ratovima,samo ne o njihovom vladanju i pljacki.Tosu sada preuzela ,njihova djeca i unucad.Stoje ljepo zivjet u stranu,a nisiga zaradijo.

ppp
Gost
ppp
7 mjeseci prije

Slavonac,
Nemoj da sramotiš nas hrvate, kao Boga te molim. Pa kako to pišeš? Ti kao da nisi hrvat. Pišeš bez padeža.

ppp
Gost
ppp
7 mjeseci prije

Stjepan,
Krivi su i prošli i sadašnji. Ne nadmudruj se i ne filozofiraj.

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Štefek je kako to izgleda onaj “prošli”

Pzkmpfw
Gost
Pzkmpfw
7 mjeseci prije

konc logori su bili vec tamo, pacijentu…

Mis
Gost
Mis
7 mjeseci prije

Ukrajinski simptom ludosti muči i poljake 😀

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
7 mjeseci prije

Gospon Kaczyński, jel’ vam to od rođenja?
Ne, to je još od prije.
P.S.
Breaking news;
Kaczyńskom ukrali kaput!
Dok ga je okretao kako vjetar puše…….

Adriana
Gost
Adriana
7 mjeseci prije

S obzirom da je Poljska sudjelovala u nacističkom komadanju Čehoslovačke, neka plati odštetu pravnim sljednicima. Također i svojim građanima (sljednicima) poradi potpune nepripremljenosti Poljske za rat sa nazi Njemačkom uz javno i manje javno paktiranje s istom, u vrijeme kada Joe Staljinu to nije padalo na pamet.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
7 mjeseci prije

Adriana
Nemoj pisati istinu, vrag te bu odnesel.

Pzkmpfw
Gost
Pzkmpfw
7 mjeseci prije

Haha kakve veze poljska ima sa CZ, gdje si ti ucila povijest jel te tito ucio? Jel uopce imas pojma o ww2 daj se primi onog cega znas heklanja recimo, a ovakve diskusije prepusti kvalificiranima.

ботовање
Gost
ботовање
7 mjeseci prije

Најгоре је када човек остане без разума.

Rus
Gost
Rus
7 mjeseci prije

A da Rusija trazi odstetu od pola Europe? Od svih zemalja koje su slale trupe na njen teritorij u ww2?

Kizo
Gost
Kizo
7 mjeseci prije

A da ruskici plate svim okupiranim drzavama kaznu ???

Pzkmpfw
Gost
Pzkmpfw
7 mjeseci prije

Nek placa gamad boljsevisticka doslo je i njihovo vrijeme da plate, jer su oni ubijali i otimali na teritoriju europe, ali glavni igrac je tu USA koji je financirala sovjetski ratni stroj, nek USA cijelom svijetu plati odstetu.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Koja su to govnad…….hrk……pljuc…..

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Poljaci nikako da skontaju, da oni u Evropi nisu više nikakav faktor…..

Mikojan
Gost
Mikojan
7 mjeseci prije

A bili su , kad ?

mmne
Gost
mmne
7 mjeseci prije

1321.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Poljaci još danas oplakuju i žaluju, što Hitler Poljsku nije smatrao kao svog saveznika za planirani napad na Sovjetski Savez i što je mrzeo Poljake iz dna duše…
Rusi so Poljake spasili od totalnog njemačkog pogroma i holokavsta. Poljaci bi zbog oslobođenja morali Rusima biti zahvalni da su obstali kao narod..
A to što je Poljska imala posle rata tri decenije komunizma, mora da se zahvali svojim poljskim komunistima. Poljska je bila u međunarodnom smislu samostalna država, u okviru svojih nacionalnih granica, sa svojom vojskom i vladom. To što je bila u vojnom savezu sa Sovjetskim savezom, nije razlog po kojem bi morala danas Rusija plačivati odštetu.

jupiter
Gost
jupiter
7 mjeseci prije

poljaci, bugari, cesi slovaci ….slovenska braca!?….mozda je bolje biti sam

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Znaš šta!!? Tebi i svim onim, koji su ti dali pluseve za to đubre od komentara bi trebalo heb”” ti mamicu!! Eto toliko! Nisi zaslužio ni minus, ngo da svaki pošten čovjek pljune na taj tvoj komentar!!

Pzkmpfw
Gost
Pzkmpfw
7 mjeseci prije

A jako su ih spasavali masovnim ubojstvima i genocidom ak je to tvoj pojam spasavanja, onda nek ti bude spas i to po kratkom postupku

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Hrvatska je sličan fenomen kao i Poljska. Svi obožavatelji NDH-a još i danas časte Hitlera, iako je imao namjeru izbrisati sve balkanske narode.

Roko Paic
Gost
Roko Paic
7 mjeseci prije

Vjerovao ili ne čak i u Rusiji ima budaletina koje si istetoviraju svastiku.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Svugdje ima nacionalističkih kretena. Nije ni Rusija iznimka.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Znam…U svakom žitu ima korova.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Roko Paic,
Imaš takvih koliko želiš po ruskim zatvorima, i poznati su po svojim tetovažama ili svastikama ili kukastim krstom.
Inače svastika, potječe od starih Inka kao simbol sreće a koristili su ga kao isti takav simbol sreće još i stari Grci, Azijati, koji su nažalost nacisti po želji A.Hitlera preuzeli kao svoj simbol zla, i na taj način kompromitirali taj simbol.

To je inače itekako sve poznato starijoj populaciji.

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Svastike, koje su crtali ti stari narodi su imale okomito i vodoravno postavljene krakove, dok je Hitlerova Svastika nacrtana iskrivljeno s krakovima koji umjesto okomitog imaju kut od 45 stupnjeva.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
7 mjeseci prije

Ne pizdekaj, RH je po tom pitanju podijeljena na tri trećine, jedna je crna, jedna crvena a treća je “hebte se svi”. Dakle “cijela Hrvatska” je ružno i lažno tvrditi. Živim i vidim, a to što trenutno medije i javni diskurs vode ljudi sumnjivih svjetonazora ne znači da svi misle tako. većina ljudi u RJH bi najrađe ugradila brisače na ekran TV-a, da mogu pljuvat kad popizde slušajućinebuloze, počevši od povijesnih, do aktualnih.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Niko nije spomenuo cjelu Hrvatsku. Govorim samo o onom djelu degeneriranih Hrvata, koji još danas časte hitlerov nacizam i smatraju ga čak kao stvaratelja Hrvatske. A takvih ima puno.

Kgfjč
Gost
Kgfjč
7 mjeseci prije

Gdje ih vidiš? Par balavac koji šaraju grafite i par starih pijanaca koji tvrde da su ustaše kad se naliju? Samo četnici i komunisti trebaju ustaše da opravdaju svoje postojanje.

avaxus
Gost
avaxus
7 mjeseci prije

Četnici su se borili protiv komunizma i fašizma ako nisi znao sad znaš.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

nije bitno tko,
Otkud ti to? To uopće nije istina.

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Taj nije bilo tko, piše ordinarne gluposti koje nigdje na drugom mjestu nisam još vidio!

Komentator
Gost
Komentator
7 mjeseci prije

Takvih više nema, jer su svi pobijeni poslije 15. maja 1945 godine!!

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

…većina ljudi u RJH bi najrađe ugradila brisače na ekran TV-a, da mogu pljuvat kad popizde slušajućinebuloze, počevši od povijesnih, do aktualnih……

Kakvu vlast si ljudi biraju, takvu vlast nek imaju.
Posle hebanja nema kajanja……

Max
Member
Max
7 mjeseci prije

Tako je kolega Laki.

Kgfjč
Gost
Kgfjč
7 mjeseci prije

Pišeš gluposti. Popij čaj od kamilice.

Tony
Gost
Tony
7 mjeseci prije

@ nije bitno tko
Ti si pretpostavljam iz Slovenije ? A da komentiraš malo vaše neonaciste ? Voliš pljuckati samo po drugima ili ?

ČOBAN
Gost
ČOBAN
7 mjeseci prije

Svi moraju platiti štete Španjolska koja je na rubu propasti kao i Grčka moraju platiti otštete za svoja nedjela prva u južnoj Americi U vrijeme Konkvistadora Grci za vrijeme svojih osvajanja pa i razaranja između sebe .Sto-godišnji rat po Evropskim krajevima ,sve treba nadoknaditi,i meni za opljačkano u ovoj državi,pošto sudovi još ne rade i dozvoljavaju pljačku.AMEN.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
7 mjeseci prije

I nama isto Austrija i Mađarska zbog Austro-Ugarske.

Mikojan
Gost
Mikojan
7 mjeseci prije

Za sve ceste što su nam izgradili, za Pulu, Rijeku koju su izgradili, za sve od Trsta do Boke što su napravili?
Nemoj pisati gluposti, eto prošlih godina su neka mjesta u Bosni dobila pisma iz Beča kako im je istekla garancija na zgrade koje su Austrijanci izgradili.
Nemoj da se sjete da mi moramo njima platiti za sve što su izgubili poslje ww-1

Venom
Gost
Venom
7 mjeseci prije

Varaš se ako misliš, da su to oni gradili za vas, zbog toga što su vas nenormalno voljeli i poštivali pa su onda rekli : ” Vidi ovi nemaju ništa, hajde da jim izgradimo ceste i luke, da od srca pomognemo tom lijepom narodu. Ufff koliko jih volimo,…….. Fric,… uzmi novac od žene i donesi da izgradimo ceste tom narodu kojeg zaista previše volimo ! ”

I potom je usljedilo : ” Ja vol majn firer .”

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Bravo……..ha,ha,ha,……..
Sad si začepio gubice svih balkanskih germanofila, koji misle, da su jim nekadašnji gospodari fricevi zidali infrastrukturu zbog nacionalne ljubavi i prijateljstva.
A o ogromnoj infrastrukturi, koja je bila izgrađena u Jugoslaviji, neče ni da čuju i prave se glupi.
Na balkanu prave probleme izključivo oni, koji sebe smatraju za švabe ili bar njihov opanak.

Mikojan
Gost
Mikojan
7 mjeseci prije

Aaaa, našli se Turski potomci komentirati, tko je rekao da su to gradili za nas ili iz ljubavi prema nama, oni su to smatrali svojim i tako su se odnosili prema okolini, kao svojoj imovini. Turski potomci neka pogledaju Suboticu, Novi Sad itd pa će shvatiti kako se odnosi prema nečemu što se smatra svojim.
Nikad to vi nećete shvatiti, vi svoje i tuđe znate samo uništavati.

Venom
Gost
Venom
7 mjeseci prije

Mama ti je turski potomak i to onaj sa brkovima !

ppp
Gost
ppp
7 mjeseci prije

Ja nemam ništa protiv turaka. Dobar je to narod, velikodušan i imaju odličnu kuhinju i vole se zabavljati.

Hash
Gost
Hash
7 mjeseci prije

E moj Miki jane, da li si ti tačan?
Gradili su infrastrukruru da efikasnije eksploatišu naše resurse, a ne da nas razviju i usreće. Od naših su im valjali samo oni koji su svoj narod tlačili za njihov groš.
Pa zar smo toliko kratkovidi?

Mikojan
Gost
Mikojan
7 mjeseci prije

Hash, pusti se ti haša, pređi na čistu zdravu domaću konoplju, lakše ti bude a sad na temu, pa zar ti misliš da netko tko je došao eksploatisati naše resurse da taj gradi škole, bolnice, fakultete, kazališta, hotele, pruge i željezničke kolodvore, luke, pristaništa, stambene zgrade itd. ? Vidiš Hash tko je bio kratkovidan, ona budaletina koja je nasjela baš na takve priče i ubila Franca u Sarejevu i pokrenula epska razaranja, dakle ne graditi i stvarati, ubijati i rušiti, to je krajnji domet balkanaca koji su im turci ostavili u nasljeđe. Danas su Turci na zas svemirski brod, shvatili da od ubijanja i razaranja nema koristi pa se okrenuli sebi i razvoju Turske, na žalost bivše turske zemlje to još nisu shvatile. Kada ćeš ti progledati a ne biti kratkovid tada ćeš shvatiti ali to neće biti za ovoga života.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Poljaci su u ranijoj istoriji bar sedam puta napadali i poharali Rusiju. Dvaput su palili Moskvu i poubijali na stotine tisuča pravoslavaca.
Rusi bi trebali tražiti odštetu.

Psihijatar
Gost
Psihijatar
7 mjeseci prije

Da su Bili Katolici onda bi bilo ok ?

Venom
Gost
Venom
7 mjeseci prije

Glupo retorično pitanje !

jupiter
Gost
jupiter
7 mjeseci prije

ne mislim….trebalo bi poljsku ponistiti!!

Pzkmpfw
Gost
Pzkmpfw
7 mjeseci prije

Kolko su rusi pobili poljaka u ww2 a sve se prisilo jednoj strani, majmune

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

U slučaju da je netko zaboravio: Jugoslavija se, primjerice, odrekla reparacija ” do kraja”. Pravovaljani dokument. A Poljska?
Drugo, Poljska bi onda trebala platiti Češkoj,… jer nije dozvolila Sovjetima prelazak preko svoje teritorije…
Zapravo, još mnogima…nije ih bez veze Churchil nazvao “lešinarima”…
A… Židovima?

Venom
Gost
Venom
7 mjeseci prije

Nije se odrekla, več je Njemačka nije htjela platiti, kad je pala pod američki protektorat.
Jugoslavija je uzela nekoliko industrijskih mašina ( večinom polovnih ) kao deo vojne reparacije i ostavila to pitanje otvoreno, dok se Njemačka ne postavi na noge.

Kasnije su Njemci sa političnom podrškom Amerike gladko odbili uopče da razgovaraju ot tom pitanju tvrdivši, da su sa nekoliko polovnih mašina odplatili za sve žrtve i uništenje.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Venom,
Navodno je Tito bio dobio neku bijedu od ratne odštete ,mislim u nekakvom iznosu od cca 700 milijuna njemačkih maraka, što je navodno potrošeno na izgradnju nuklearne elektrane Krško a preostalo na rješavanje proračunskog manjka…
I tu nas je preveslao.

Venom
Gost
Venom
7 mjeseci prije

Nuklearku u Krškom je iz svojih prihoda financirala republika Slovenija i Hrvatska.
Dokumenti o njemačkoj reparaciji postoje na vidjelo i mogu se lako dobiti na internetu i sve je tako kako sam napisao u prošlom komentaru za koje su neki prvi put čuli ako gledam po minusima!

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

točno @Venom, gradnja nuklearke je počela 1974, davno nakon završetka rata, a financirana je većim dijelom kompenzacijskim poslovima koje su jugoslavenske firme izvodile u inozemstvu. a njemačka je i dalje dužna reparacije svim pravnim nasljednicama SFRJ.
Nevjerovatno je kako plaćeni trolovi i dalje lupetaju izmišljotine i nastoje iskriviti svima dostupne podatke. Nema kraja mržnji i otrovu koji stalno gura x@y sa svojim mnogobrojnim nadimcima, drago mi je da si ga uhvatio u laži.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Aaaaha.. zato tebe zovu Ivo nuklearac! Hteo pitati al reko neću, saznam već nekako usput

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

haha Mlata upravo tako!
To je jedna od malo više teorija koju je izložio Ivo nuklearac, ali rekoh ja da ne može on bez nuklearki!
Kakvu ja to mržnju molim te Ivo nuklearac , širim za razliku od tebe koji očito i permanentno zagovara ubijanje i preventivne nuklearne udare i proziva neistomišljenike žestokim najblaže rečeno frivolnim i opscenim izrazima, a vojsku ni rat nisi ni primirisao…
Također za razliku od tebe nikoga ne mrzim i ne širim mržnju, koju ti indirektno pokazuješ i širiš, a da ne spomenm opet tvoju patološku laž i opsesivnu manipulaciju.
Neka ti to bude tvoja teorija što se tiče Jugoslavenskog ratnog duga u koju ja sumnjam!
Briga mene šta jedan podkapacitetan Ivo nuklearac misli o meni, jer ja znam istinu o tebi, a ti si sigurno opterećen tim i zato se stalno i pozivaš na mene! Ne laje pas zbog sela! A to znaš da sam u pravu!

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

mlata/x@y, da si suptilni širitelj mržnje, to nije sporno. Podvaljuješ šuplje priče dok te se ne uhvati u laži, onda se povlačiš.
Uskoro ćemo se vidjeti u stvarnosti, pa ćemo vidjeti tko što zna i kako. Mada to neće dobro završiti po tebe, mali lgbt smrdonjo.
A tu tvoju Husniju i njene tajne dogovore zatakni sebi za pojas, bapske priče ne prolaze na sudovima, trolejbusu.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Ivo nuklearac, tipično za manipulatora poput tebe da daješ takve odgovore! Nemam što više reći koliko si ti loš čovjek, iako mislim da si samo u formi čovjeka a ostalo je preuzelo čudovište.

Šta se uopće tu više prepirem sa tobom, kad tebi nema pomoći…ni konzilij vrhunskih neuropsihijatara.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Evo ti @Ivo aka nuklearac- t r o l l ,što npr. govori povjesničar Husnija Kamberović, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu!
“Priča kako su pregovori o reparaciji trajali desetljećima, te su završeni potpisivanjem sporazuma 1974. godine. Po tom sporazumu, Njemačka je Jugoslaviji odlučila platiti ratnu štetu, ali je to, iz straha od sličnih zahtjeva drugih zemalja (Poljske i SSSR, prije svih) evidentirala kao kredit od [tadašnjih] 700 milijuna maraka, plus 300 milijuna maraka odobrenih 1973. godine. Nijemci su, kako govori Kamberović, insistirali na tajnosti ovih dogovora, ali im je bilo stalo da se taj problem skine s dnevnog reda.”

Čovjek sigurno laže, jer ti sve gledaš po sebi, obzirom da ti patološki lažeš pa misliš da i drugi lažu!
Usput, možda da više čitaš srpske izvore, nešto više bi i saznao, a ne samo naklapati i razbacivati se kojekakvim nepotrebnim, opskurnim, izrazima.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

…i garancije da se neće potraživati imovina folksdojčera

Hash
Gost
Hash
7 mjeseci prije

Ma nije Broz od svojih htio odštetu. Zato je Yu ispušila

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Hash,
Može i to bit jedna od opcija, jer ja ne tvrdim nešto sa 100% sigurnošću čemu nisam nazočio, a “Ivo nuklearac” je očito svemu bio nazočan pa sa sigurnošću sve zna.

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

džeki, ma ti si nazočio svemu, nemoj se sad izvlačiti. Ako slučajno nisi ti, rekla ti je Husnija, Ili onaj tvoj dečko Murphy, kojeg podmećeš drugima. No, već ćeš naučiti da je podmetanje nezdrav sport, kad se sretnemo.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Ivo nuklearac,
Srest ćeš se ti sa “nekim” u paklu nastaviš li tako lagat narod! Od toga možeš imat strah sa razlogom!

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Hash,
Samo ću reći da mislim da Broz uopće nije bio bedast, a kamoli naivan.

jupiter
Gost
jupiter
7 mjeseci prije

ja jos nisam cuo da je neko nekome platio odstetu…osim nosonjama….

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Vili Brant i Tito maznuli lovu

Venom
Gost
Venom
7 mjeseci prije

” Ne samo Njemačka, nego bi i Rusija trebala platiti naknadu za štetu koju je Poljska pretrpjela u Drugom svjetskom ratu. ”
————————————————————————————————————————————————————————————————————

Tako je,….. a Poljska če potom platiti Rusiji okupaciju Ukrajine i uništavanje Rusije sve do Moskve sa djedom Donalda Tuska.
A kasnije bi Poljska mogla platiti vojnu pomoč u materijalu i žrtvama ruskih vojnika za oslobođenje, koje su željeli, ali nisu htjeli !

I na kraju tvrdim, Poljaci su dobar i pošten narod, ali su jim prodani političari skroz skrenuli sa Titovog puta.

Pazi
Gost
Pazi
7 mjeseci prije

Rusija? Misli na drzave SSSR-a
Onda DA

Venom
Gost
Venom
7 mjeseci prije

Čudno mi je, da poljska politika za ratnu odštetu ne osuđuje Ameriku i Englesku za bombardovanje Varšave i drugih gradova.
Hmmmm……… ?

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Još ironičnije je to, da Poljska želi primiti što više američke i engleske vojske, koju bi nastanili, uzdržavali in naoružavali poljski poreznici.
Adio pamet…….

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Čelnik vladajuće stranke u Poljskoj, Pravo i pravda (PiS), Jarosław Kaczyński je katolički ekstremista, koji strašno mrzi sve što je pravoslavno. On je vjeran sluga Vatikana i njegovog vjekovnog plana katolizacije istočne Evrope.

Savonarola
Gost
Savonarola
7 mjeseci prije

Ako poljaci baš inzistiraju na traženju ratne odštete od rusa,rusi bi ih mogli isplatiti u kalibrima.

Hash
Gost
Hash
7 mjeseci prije

Ili bolje, da im fakturišu oslobađanje Poljske.
Nevjerovatno mi je da su ti poljaci toliko smeće od ljudi

Mis
Gost
Mis
7 mjeseci prije

Bez problema, kad plate rusima oslobađanje od nacističke njemačke i poljskim zidovima odstetu sto su ih kao zečevi hvatali i dobrovoljno dovodili u logor.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Završiti će to sve kao domino efekt!
Koliko se sjećam njemački bivši kancelar Helmut Kohl je pokušao spriječiti upravo postavljanje tog pitanja ratne odštete.
U strahu od zahtjeva za isplatom ratne odštete,ni manje ni više,nego iz svih 62 zemalja s kojima je Njemačka ratovala, uspio je sporazumom nazvanim “Dva plus četiri” ,potpisanim u Moskvi u rujnu 1990.god.,(u kojem su s jedne strane bila Zapadna i Istočna Njemačka, a s druge Francuska, Sovjetski Savez, Velika Britanija i SAD), a kojim su uspostavljeni jedinstvo i suverenitet Njemačke, da se pitanje ratne odštete barem na neko duže vrijeme ne spominje…
Jedna od glavnih stavki tog dokumenta, je da Njemačka nikada neće koristiti oružje, osim u skladu sa svojim Ustavom i Poveljom Ujedinjenih naroda”.
Samo devet godina kasnije je Njemačka sudjelovala u bombardiranju tadašnje Jugoslavije od strane NATO saveza i nije sankcionirana od strane Ujedinjenih naroda.?
Koliko mi je poznato, Grci su bili zatražili ratnu odštetu u iznosu od nekih 389 milijardi eura zaračunato sa kamatama, što je Njemačka odbila.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
7 mjeseci prije

ovi ga samo lizu amerima a sve drugo su zapostavili.. kako ce ih njihovi “anglosaxofonci” skinit ko kur.on, kad sluge odrade zadano… velika nacija mogli su napvit bilo sto; al sluge bile i ostale, na zalost.

gg2
Gost
gg2
7 mjeseci prije

pomalo je nepravedno tako govoriti i poljacima cija je cijela vlada skupa s predsjednikom poginula u padu aviona, pa su dosli ovi drugi “umjereniji” koji malo vise podilaze raznim interesima koji nisu izvorno njihovi. isto tako “su” “ukrotili” pokojeg am. predsjednika a također i izraelskog premijera koji nisu bili u skladu s ostalima prije ili poslije njih, a zalagali su se za mir i pomirenje, a svima je otprilike zajednicko da je nerazjasnjeno tko je to ucinio, a prosjecan poljak, amerikanac ni balkanac nema veze s tim sto radi onaj tko je pobijedio na “izborima” u njegovoj zemlji, niti se slaze s njim kao ni vecina njegovih sunarodnjaka, a to je slika danasnjeg drustva u globalu

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Njemačkoj bi bilo pametno da se uozbilji i mnogo naoruža…

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

Zašto? Da opet krenu ratovati okolo?

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Xahaxa…ima Poljska da ih razbuca, Francuska.

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

Možeš misliti. Baš si prave nabrojao, njemcima je trebalo par sedmica za svakog od njih…)

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

I manje…ali bome vojska im je u veoma lošem stanju.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Ivo nuklearac,
Piše se nijemci, a ne njemci, loš si uzor tim više ako misliš ubuduće prvi ispravljat druge u pravopisu, obzirom da koristiš ijekavicu.

mmne
Gost
mmne
7 mjeseci prije

njima je dovoljno staviti slem da glavu….i evo ih u novom pohodu!!!

Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije

Da nebi Rusi ispostavili račun za oslobođenje Poljske od nacista.

Gott mit uns
Gost
Gott mit uns
7 mjeseci prije

Ma rusi su “oslobodili” ruski kamp

TerraMarique
Gost
TerraMarique
7 mjeseci prije

Na Poljake EU utice kao da su na klinici za mentalno obolele. Svakim danom su sve ludji i ludji… Da nije zarazno?

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

Ne, nisu ludi. Zaboravila sam nešto napisati. Poljaci dobijaju pristojnu lovu od tranzita plina…ugovor istječe usvibnju (?), a Rusi ne pokazuju želju za obnavljanjem…više im ne treba.
Isto tako se svojevremeno Grčka sjetila reparacija, kad je bila aktuelna ona dužničja kriza.

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

Dodatak:
“руски експерти оцењују као продукт русофобије која настоји да Совјетски савез изједначи са хитлеровском Немачком, како би се оправдали већи трошкови одбране и обезбедила финансијску помоћ од ЕУ.” sputnik

Podsjećam: Poljska treba kupiti 32 F-35.
A financijska srdstva koja treba sada dobijati od eu bitno su smanjena.

Mikojan
Gost
Mikojan
7 mjeseci prije

Neka apliciraju za EU fondove !! 🙂

gg2
Gost
gg2
7 mjeseci prije

Mozda bi bilo dobro napraviti analizu o grckoj danas kad vise nije tema, sto se promijenilo? koliki je dug, izborima politici opcem stanju itd. ali nevjerojatno je to da, ne neke nego mnoge teme koje su mjesecima bile udarne vijesti i u centru paznje danas kao da nisu ni postojale, sto samo pokazuje nedosljednost mass medija da prosjecnom covjeku koji suti i radi nikada nije bilo jasno ni kako su počele a jos manje kako su zavrsile te teme i samo pridonose opcem kaosu zitelja raznih drzava i opce zabrinutosti, da ni dan danas nemaju pojma sto se tamo događalo ni gdje je to sve odjednom nestalo. Koliko se sjecam tamo se pojavio onaj covjek(neznam kako se zove ali imao je svezan rep pozadi i nosio je bradu) koji je pomagao do tada raznim drzavama i vladama da se rijese nelegalnog duga koji koji su im natovarile svjetska banka i mmf, i otada je sve palo u zaborav…

Nema novca
Gost
Nema novca
7 mjeseci prije

Svi imaju dug … nema novca … niko ne plati nikomu

Velimir liber
Gost
Velimir liber
7 mjeseci prije

poljaci su komadali cehoslovacku zajedno sa nacistima,neka plate rusima sto su ih oslobodili on nacista.

KUga
Gost
KUga
7 mjeseci prije

Rusi jos uvijek imaju vremena da kao i amerikenjci ispostave racune za trsokove oslobodjenja i poratne pomoci. Recimo samo da su Britanci donedavno otplacivali kredit za pomoc amerikenjaca britancima u WWII. Znaci i rusi mogu ispostaviti racune i Poljskoj i Ukrajini i ostalim drzavama koje us oslobadjali od nacizma.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
115
0
()
x