J. Kaczynski: Njemačka i Rusija Poljskoj moraju platiti ratnu odštetu za WW2

Jaroslaw  Kaczynski
113 komentara

Ne samo Njemačka, nego bi i Rusija trebala platiti naknadu za štetu koju je Poljska pretrpjela u Drugom svjetskom ratu.

Čelnik vladajuće stranke u Poljskoj, Pravo i pravda (PiS), Jarosław  Kaczyński, siguran je u to, a to je mišljenje izrazio u intervjuu za njemački Bild. Istovremeno je pohvalio Nijemce i rekao da se Rusija i Njemačka ne mogu uspoređivati.

“Demokratski izabrana vlada sjedi u Berlinu i tamo vladaju zakon i moral. Za Rusiju se to ne može pretpostaviti. U pravu ste, Rusija također mora platiti. Ali ne vjerujem da će naša generacija biti živa kada Moskva prihvati svoju odgovornost”, rekao je Jarosław Kaczyński za njemački tabloid Bild.

Prema njegovim riječima, zahtjevi Poljske u ovom pitanju “nemaju zastaru”, iako nema naznaka da će tim zahtjevima biti udovoljeno.

Štoviše, ne samo da “beskrupulozna” Rusija odbija platiti odštetu “nesretnoj” Poljsku, nego je demokratska Njemačka puna zakona i morala.

Iako službena Varšava smatra da je pitanje odšteta od strane Njemačke još uvijek otvoreno, Berlin je u više navrata izjavljivao da ne namjerava ništa platiti Poljskoj i da je to pitanje zatvoreno ugovorima iz prošlog stoljeća s Narodnom Republikom Poljskom i bivšim Sovjetskim Savezom.

Nijemci sasvim razumno vjeruju da su već platili prilično velike odštete i nema razloga sumnjati da su reparacije isplaćene Poljskoj do 1953. godine više nego dovoljne.

U Moskvi su pitanje odštete Poljskoj općenito dočekali s nevjericom. Uostalom, postavlja se pitanje kada je to odštetu platila strana koja je dobila rat onoj gubitničkoj. Naime, Rusija je u Drugom svjetskom ratu bila među pobjednicima, dok je sudjelovanje Poljske u otporu nacifašizmu bilo neznatno, barem u odnosu na žrtve u napore Sovjetskog Saveza.

Stoga, ako Varšava bude toliko gladna ruskih reparacija, poljska vojska će prvo morati zauzeti Moskvu, tvrde u Rusiji.

Međutim, u Njemačkoj još uvijek ima ljudi koji smatraju da Poljska ima pravo na ratnu odštetu. To su mišljenje u svojoj knjizi iznijela dva njemačka povjesničara, Karl Heinz Roth i Hartmut Ruebner.

Odbijanje njemačke vlade da isplati odštete Poljskoj “pravno je nerazumno” i “neodgovorno s povijesnog i političkog stajališta”. Takvo su mišljenje iznijeli su njemački povjesničari Karl Heinz Roth i Hartmut Ruebner u novoj knjizi „Potisnuti, odgađani , odbačeni – Njemački dug za otplatu na primjeru Poljske i Grčke”.

Autori su zaključili da Poljska ima zakonsko pravo tražiti naknadu štete. Po njihovom mišljenju, odbacivanje reparacija, koje je Narodna Republika Poljska proglasila 1953. godine, odnosilo se samo na Demokratsku Republiku Njemačku (DDR), a ne na cijelu Njemačku.

I dok neki Nijemci dvoje oko prava Poljske na ratnu odštetu od Berlina, među Rusima vlada opći konsenzus da varšava nema što tražiti od Moskve.

drugi svjetski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
113 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
4 godine prije

Prvo provjeriti koliko su Karl Heinz Roth i Hartmut Ruebner dobili u naturi od Poljakinja za ovakve tvrdnje. Onda izračunati koliko su Nijemci izgubili oduzimanjem teritorija u svojem jugoistočnom dijelu pa sve to oduzeti od ovog što Poljaci traže. Mislim da bi tada Poljaci morali dići kredit kod MMF-a…..

Ivo
4 godine prije

Poljacima se drma kavez, nedavno ih je svjetska židovska konferencija tužila za 300 milijardi dolara odštete i povrat sve imovine koja je ikad pripadala ijednom židovu u Poljskoj(!). U pitanju je otprilike četvrtina svih tamošnjih nekretnina. S obzirom na utjecaj koji imaju, vjerovatno će nešto i dobiti.
Realno, Poljska bi najpametnije postupila da se približi Rusiji i bude pod njenom zaštitom, ovako je na putu u nestajanje, kao i balkanske državice. S obzirom da su odlučili igrati đonom s Rusijom sad ih je i Putin javno prozvao za antisemitizam, povećavajući tako pritisak na panjine.
Interesantan je taj psihološki kratki spoj, gdje se kmetovski odnos prema strogom gospodaru preferira od partnerskog odnosa sa sebi ravnim. Široko rasprostranjeni poremećaj, čija patologija je odavno viđena i u ovim krajevima.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Gospon Kaczyński, jel’ vam to od rođenja?
Ne, to je još od prije.
P.S.
Breaking news;
Kaczyńskom ukrali kaput!
Dok ga je okretao kako vjetar puše…….

Adriana
4 godine prije

S obzirom da je Poljska sudjelovala u nacističkom komadanju Čehoslovačke, neka plati odštetu pravnim sljednicima. Također i svojim građanima (sljednicima) poradi potpune nepripremljenosti Poljske za rat sa nazi Njemačkom uz javno i manje javno paktiranje s istom, u vrijeme kada Joe Staljinu to nije padalo na pamet.

ботовање
4 godine prije

Најгоре је када човек остане без разума.

Rus
4 godine prije

A da Rusija trazi odstetu od pola Europe? Od svih zemalja koje su slale trupe na njen teritorij u ww2?

nije bitno tko
4 godine prije

Koja su to govnad…….hrk……pljuc…..

nije bitno tko
4 godine prije

Poljaci nikako da skontaju, da oni u Evropi nisu više nikakav faktor…..

nije bitno tko
4 godine prije

Poljaci još danas oplakuju i žaluju, što Hitler Poljsku nije smatrao kao svog saveznika za planirani napad na Sovjetski Savez i što je mrzeo Poljake iz dna duše…
Rusi so Poljake spasili od totalnog njemačkog pogroma i holokavsta. Poljaci bi zbog oslobođenja morali Rusima biti zahvalni da su obstali kao narod..
A to što je Poljska imala posle rata tri decenije komunizma, mora da se zahvali svojim poljskim komunistima. Poljska je bila u međunarodnom smislu samostalna država, u okviru svojih nacionalnih granica, sa svojom vojskom i vladom. To što je bila u vojnom savezu sa Sovjetskim savezom, nije razlog po kojem bi morala danas Rusija plačivati odštetu.

nije bitno tko
4 godine prije

Hrvatska je sličan fenomen kao i Poljska. Svi obožavatelji NDH-a još i danas časte Hitlera, iako je imao namjeru izbrisati sve balkanske narode.

ČOBAN
4 godine prije

Svi moraju platiti štete Španjolska koja je na rubu propasti kao i Grčka moraju platiti otštete za svoja nedjela prva u južnoj Americi U vrijeme Konkvistadora Grci za vrijeme svojih osvajanja pa i razaranja između sebe .Sto-godišnji rat po Evropskim krajevima ,sve treba nadoknaditi,i meni za opljačkano u ovoj državi,pošto sudovi još ne rade i dozvoljavaju pljačku.AMEN.

Dopizdilomi
4 godine prije

I nama isto Austrija i Mađarska zbog Austro-Ugarske.

nije bitno tko
4 godine prije

Poljaci su u ranijoj istoriji bar sedam puta napadali i poharali Rusiju. Dvaput su palili Moskvu i poubijali na stotine tisuča pravoslavaca.
Rusi bi trebali tražiti odštetu.

Lucija
4 godine prije

U slučaju da je netko zaboravio: Jugoslavija se, primjerice, odrekla reparacija ” do kraja”. Pravovaljani dokument. A Poljska?
Drugo, Poljska bi onda trebala platiti Češkoj,… jer nije dozvolila Sovjetima prelazak preko svoje teritorije…
Zapravo, još mnogima…nije ih bez veze Churchil nazvao “lešinarima”…
A… Židovima?

Venom
4 godine prije

” Ne samo Njemačka, nego bi i Rusija trebala platiti naknadu za štetu koju je Poljska pretrpjela u Drugom svjetskom ratu. ”
————————————————————————————————————————————————————————————————————

Tako je,….. a Poljska če potom platiti Rusiji okupaciju Ukrajine i uništavanje Rusije sve do Moskve sa djedom Donalda Tuska.
A kasnije bi Poljska mogla platiti vojnu pomoč u materijalu i žrtvama ruskih vojnika za oslobođenje, koje su željeli, ali nisu htjeli !

I na kraju tvrdim, Poljaci su dobar i pošten narod, ali su jim prodani političari skroz skrenuli sa Titovog puta.

Pazi
4 godine prije

Rusija? Misli na drzave SSSR-a
Onda DA

Venom
4 godine prije

Čudno mi je, da poljska politika za ratnu odštetu ne osuđuje Ameriku i Englesku za bombardovanje Varšave i drugih gradova.
Hmmmm……… ?

nije bitno tko
4 godine prije

Čelnik vladajuće stranke u Poljskoj, Pravo i pravda (PiS), Jarosław Kaczyński je katolički ekstremista, koji strašno mrzi sve što je pravoslavno. On je vjeran sluga Vatikana i njegovog vjekovnog plana katolizacije istočne Evrope.

Savonarola
4 godine prije

Ako poljaci baš inzistiraju na traženju ratne odštete od rusa,rusi bi ih mogli isplatiti u kalibrima.

Mis
4 godine prije

Bez problema, kad plate rusima oslobađanje od nacističke njemačke i poljskim zidovima odstetu sto su ih kao zečevi hvatali i dobrovoljno dovodili u logor.

x@y
4 godine prije

Završiti će to sve kao domino efekt! Koliko se sjećam njemački bivši kancelar Helmut Kohl je pokušao spriječiti upravo postavljanje tog pitanja ratne odštete. U strahu od zahtjeva za isplatom ratne odštete,ni manje ni više,nego iz svih 62 zemalja s kojima je Njemačka ratovala, uspio je sporazumom nazvanim “Dva plus četiri” ,potpisanim u Moskvi u rujnu 1990.god.,(u kojem su s jedne strane bila Zapadna i Istočna Njemačka, a s druge Francuska, Sovjetski Savez, Velika Britanija i SAD), a kojim su uspostavljeni jedinstvo i suverenitet Njemačke, da se pitanje ratne odštete barem na neko duže vrijeme ne spominje… Jedna od glavnih stavki tog dokumenta, je da Njemačka nikada neće koristiti oružje, osim u skladu sa svojim Ustavom i Poveljom Ujedinjenih naroda”. Samo devet godina kasnije je Njemačka sudjelovala u bombardiranju tadašnje Jugoslavije od strane NATO saveza i nije sankcionirana od strane Ujedinjenih naroda.? Koliko mi je poznato, Grci su bili zatražili… Čitaj više »

imalijosnade
4 godine prije

ovi ga samo lizu amerima a sve drugo su zapostavili.. kako ce ih njihovi “anglosaxofonci” skinit ko kur.on, kad sluge odrade zadano… velika nacija mogli su napvit bilo sto; al sluge bile i ostale, na zalost.

Siniša
4 godine prije

Njemačkoj bi bilo pametno da se uozbilji i mnogo naoruža…

Alex
4 godine prije

Da nebi Rusi ispostavili račun za oslobođenje Poljske od nacista.

TerraMarique
4 godine prije

Na Poljake EU utice kao da su na klinici za mentalno obolele. Svakim danom su sve ludji i ludji… Da nije zarazno?

Nema novca
4 godine prije

Svi imaju dug … nema novca … niko ne plati nikomu

Velimir liber
4 godine prije

poljaci su komadali cehoslovacku zajedno sa nacistima,neka plate rusima sto su ih oslobodili on nacista.

KUga
4 godine prije

Rusi jos uvijek imaju vremena da kao i amerikenjci ispostave racune za trsokove oslobodjenja i poratne pomoci. Recimo samo da su Britanci donedavno otplacivali kredit za pomoc amerikenjaca britancima u WWII. Znaci i rusi mogu ispostaviti racune i Poljskoj i Ukrajini i ostalim drzavama koje us oslobadjali od nacizma.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI