fbpx

US Envoy tvrdi kako SAD prijete iranskim tankerima, koji se kreću prema Venezueli

Mornarica SAD

Početkom ovog tjedna, iransko Ministarstvo vanjskih poslova založilo se za “odlučan odgovor” na moguće pokušaje SAD-a da presretnu iranske tankere, koji su trenutno na putu za Venezuelui puni su goriva.

Stalni venecuelski izaslanik pri UN-u, Samuel Moncada, upozorio je na prijetnju koju Washington predstavlja iranskim tankerima, koji su upućeni prema zemlji Južne Amerike.

U petak je na svome korisničkom računu na Twitteru,Moncada objavio kako je Venezuela upozorila Vijeće sigurnosti UN-a i njegovog glavnog tajnika, Antonija Guterresa, o “prijetnji neposrednom uporabom vojne sile SAD-a protiv iranskih plovila,koja prema Venezueli prevoze gorivo”. U drugoj objavi, Moncada je inzistirao kako je ”naoružani napad na tankere, koji samo primjenjuju slobodnu trgovinu i promet između dviju suverenih država, čin agresije”.

Dodao je kako ”pomorska blokada dodatno otežava situaciju jer za cilj ima sprječavanje da cijeli jedan narod dobije potrebne stvari za život” te da je “to zločin istrebljenja”.

Primjedbe dolaze nakon što je The Wall Street Journal citirao neimenovane američke dužnosnike u srijedu, kako Trumpova administracija razmatra nove sankcije i “druge pravne korake, kako bi ometala izvoz iranske nafte u Venezuelu”, kao odgovor na ono što Washington vidi kao pokušaje Teheranovog” upada u Latinsku Ameriku”.

Teheran upozorava na reperkusije u slučaju potencijalnog presretanja iranskih tankera od strane SAD-a

To je uslijedilo nakon što je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, Abbas Mousavi upozorio krajem prošlog tjedna da će SAD “pretrpjeti posljedice koje bi mogle proizaći iz bilo kakvih nepromišljenih mjera koje bi SAD mogle poduzeti” protiv iranskih tankera za gorivo, koji su usmjereni prema Venezueli.

“Ako bi Amerikanci poduzeli bilo kakvu mjeru protiv slobodnog i legalnog kretanja naših plovila, suočili bi se s našim odlučnim odgovorom”, rekao je Mousavi novinarima u Teheranu u nedjelju.

Rekao je da, ako SAD “ne vole neku zemlju, to im ne daje nikakvu osnovu za sprečavanje legalne trgovine među državama, stavljanje istih pod sankcije i stvaranje tih državama problema”.

Mousavi je govorio nakon što je Teheran pozvao švicarskog veleposlanika, koji zastupa interese Washingtona u Islamskoj republici, da uloži protest protiv navodnih planova američke mornarice o presretanju iranskih tankera, koje službeno nisu potvrdile ni Bijela kuća ni Pentagon.

U razgovoru s veleposlanikom, zamjenik ministra vanjskih poslova, Seyed Abbas Araghchi opisao je američke napore da pribjegnu nasilju kako bi se ometala međunarodna trgovina, kao ozbiljno kršenje ljudskih prava i jasan “čin piratstva”.

Prije toga, Iran je odbacio ono što je opisao kao “neutemeljene” optužbe američkog specijalnog predstavnika za Venezuelu, Elliotta Abramsa, koji je tvrdio da Teheran opskrbljuje Caracas opremom potrebnom za ponovno pokretanje rafinerija te zemlje u zamjenu za zlato iz venecuelskih rezervi.

Teheran je također optužio Washington za pokušaj uništavanja venecuelske ekonomije i svrgavanje predsjednika Venezuele, Nicolasa Madura, sugerirajući da optužbe vezane za Iran, postoje samo kao izgovor za nove sankcije objema zemljama.

15. svibnja internetski medij, Al-Masdar News, objavio je da je pet iranskih cisterni za gorivo, Fortune, Petunia, Forest, Faxon i Clavel prelazilo Sredozemno more na putu u Atlantski ocean i da su plovila bila najvjerojatnije na putu prema Venezueli.

Danas smo objavili da je jedan od tankera već ušao u ekonomsku zovu Venezuele.

Prvi iranski tanker uplovio u ekonomsku zonu Venecuele – Prate ga američki brodovi

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
25 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
borg
Gost
borg
7 mjeseci prije

Ja ovo vidim kao veliki korak u obrani medjunarodnog prava.

borg
Gost
borg
7 mjeseci prije
Reply to  borg

Htio sam reci ovaj dolazak iranski tankera u Venezuelu usprkos americkim prijetnjama, blokadi itd.

nessy
Gost
nessy
7 mjeseci prije
Reply to  borg

borg
Eto, vidis prijatelju, nece jezik nego pravo. Napisao si istinu, i sada se moras opravdavati. Evo ovako, medjunarodno pravo ne postoji bez volje, humanitarne, pravedne, demokratske, istinoljubive itd. USA. Oni su moralna horizontala, i svi drugi nisu u pravu. Odakle uopce narodu Venecuele ideja da mogu raspolagati svojim resursima, a nemaju USA upravitelja? Jos gore, oni bi trgovali sa mrskim Iranom, a USA humanitarci nisu dobili ono sto ih pravedno pripada (barem 30%)? Pa, gdje ide taj svijet? USA posteno i pravicno, prodaju ciglu svakome tko je u dovoljno losoj situaciji da se ne moze oduprijeti, a sada bi Venecuela i Iran, da se prave pametni. Kako uopce te dvije smijesne zemlje zamisljaju medjunarodnu trgovinu, u kojoj medjunarodni dobrocinitelji nisu zadovoljni? To nije pravicno, najveci bilmez hoce svoje, kome se svidja, kome ne.

Borik
Gost
Borik
7 mjeseci prije

Turbanaška nafta je potrebna zemljji sa skoro najvećim rezrvama nafte na svijetu???
Hebe lud zbunjenog.
Ali što turbanaši imaju mornaricu, skoro sam pao na guzicu kad sam vidio ilustraciju. Kad su prije sagradili ovoliku silu, pa jači su od kineza i rusa zajedno. E, kultura je to.

nessy
Gost
nessy
7 mjeseci prije
Reply to  Borik

Borik
Prijatelju, danima citam tvoje komentare. Ne preostaje mi mnogo izbora za misljenje o tebi: ili si namjerni provokator, ne bas bistar, ili si iskren, i opet, ne bas bistar. No offense.

Borik
Gost
Borik
7 mjeseci prije
Reply to  nessy

nessy

Dragi nessy, samo se ti dobro zabavljaj.
Sve najbolje tebi i tvojoj obitelji.
No offense.

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije

https://www.youtube.com/watch?v=cMqbKadYNjs
U Vijetnamu, Afganistanu, Iraqu, Siriji…. nisu poslušali svjetioničare. Interesantno je da svi ti pusti brodovi s elektronikom, satelitskom navigacijomm, podmorničkom pratnjom, avionskom pratnjom … nisu shvatili da se na 40 kilometara ispred njih nalazi hrid sa svjetionikom !!!???!!!
Toliko o američkoj sili protiv “domorodaca”: dva svjetioničara, psom i usnulim kanarincem koji stoje “svoji na svome”

miki
Gost
miki
7 mjeseci prije
Reply to  neznanje

bravo za komentar, neka zivi brat Si i Putin

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije
Reply to  miki

miki
Promašio si “ceo fudbal”. Rusi su u Afganistanu prošli baš kao i ameri, ukoliko ne i gore. Kina je u Vijetnamu doživjela takav fijasko da se još uvijek srame. Ne diraj dva čovjeka s psom, kanarincem (koji spava) i dvije pive, na njihovoj zamlji .

nessy
Gost
nessy
7 mjeseci prije
Reply to  neznanje

neznanje
Slavna USA Navy je u zadnjih par godina imala bliske susrete (sudare) sa dva trgovacka plovila. Trgovacki brodovi po definiciji nisu mali, ni skriveni. Cak je USA Navy imala mrtvih i nestalih mornara pri tim nesrecama. Ako su tako lose prosli u srazu sa plovilima koja im nisu htjela nista lose, pa, je li razumno upitati se, sto bi bilo da je drugo plovilo bilo aktivno neprijateljsko. I to, kao sto je naveo kolega uz svu modernu elektroniku, pratnju na moru i zraku, radare, vizualno osmatranje, itd. Ukratko, za ku’a im svijetlo oruzje.

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije

https://www.youtube.com/watch?v=cMqbKadYNjs
Nisu poslušali “svjetioničare” u: Vijetnamu, Koreji, Afganistanu, Iraqu, Siriji… i nasukali se.
Naprosto je ne shvatljivo kako je moguće da se flota sa toliko radara, satelitskom navigacijom, satelitom koji ih prati, izviđačkim avionima, podmornicama gotovo nasuka na hrid sa svjetionikom ???!!!??? Na 50 km nisu prepoznali svjetionik visine 17m?!? i idu u rat?
Toliko o američkoj sili protiv dva svjetioničara, psa i usnule papige koji žive”svoji na svome”.

Ante
Gost
Ante
7 mjeseci prije

Ovo me najviše živcira kada ameri ne daju pravo jednoj zemlji da sama odlučuje kako će voditi svoju ekonomsku politiku i sa kime će trgovati. A kao Amerika se zalaže za slobodnu trgovinu. Osim toga, želio bi se registrirati na forum ako je moguće. Ovo je moja adresa ************ Ako nije moguće molio bi da obrišete adresu ako objavite komentar.

Admin: Uskoro će biti moguće

Ante
Gost
Ante
7 mjeseci prije
Reply to  Ante

Admin, zahvaljujem na odgovoru.

Sarmat
Gost
Sarmat
7 mjeseci prije

Ma boli kauboje ona stvar za optužbe za agresiju. Pa oni su u agresiji otkad postoje! Njihovi (anglocionistički) masmediji to zovu “briga za slobodu i demokraciju”

Branko
Gost
Branko
7 mjeseci prije
Reply to  Sarmat

Oni su uvijek između ‘slobode i demokracije’ te ‘ugrožavanja političkih i ekonomskih interesa’. U biti se zna da ne smiješ skrenuti sa puta koji su ti ucrtali.

Izrael
Gost
Izrael
7 mjeseci prije

youtube.com/watch?v=907c-hrZXAg

burt
Gost
burt
7 mjeseci prije

zasad su Khamenei i njegovi vjerski fanatici iz IRGC-a i kriminalac Maduro i njegovi mafijaški ministri poveli jedan prema nula protiv idiota Trumpa koji igra golf dok svi mediji objavljuju kako iranski tanker ulazi u venecuelanske teritorijalne vode ali na put je krenulo pet tankera, Trumpovi savjetnici dobro znaju da ako svi oni dođu do Madura da će Trump i najveća vojna sila biti ismijani jer se radi o zapadnoj hemisferi i zato treba pričekati reakciju Trumpove ekipe jer ako Khamenei i Maduro izvedu ovu pomorsku akciju do kraja to će biti kraj Trumpovog mandata

tuf
Gost
tuf
7 mjeseci prije
Reply to  burt

“Pomorsku akciju”? O gospodarskoj razmjeni između dvije države pričaš kao da su krenuli u vojnih pohod protiv SAD-a. Revidiraj retoriku, promotri tko je u cijeloj priči psihopat i despot.
Plastičnim primjerom rečeno: prerađivačka firma odluči kupiti 1000L mlijeka od OPG-a, sve je dogovoreno i cisterna s mlijekom kreće prema odredištu. Odjednom se pojavljuje treća strana, poznata od prije po prijetnjama silom, koja prijeti zaplijenom kamiona. Tko je u toj priči kriminalac?

burt
Gost
burt
7 mjeseci prije
Reply to  tuf

nije to uobičajena gospodarska razmjena jer je Iran za vrijeme naftnih sankcija u tajnosti slao pojedinačno tankere u Kinu i na sivo tržište, ovaj put su u Venecuelu poslali flotu tankera i to unaprijed javno razglasili da bi profitirali iz unutrašnjih i vanjskopolitičkih razloga a ako Trump ne poduzme ništa bit će prikazan kao gubitnik i mekušac, to je taj plan koji su smislili Khamenei i njegovi vjerski fanatici a ako Trump ne osujeti njihov plan uskoro umjesto njega dolaze Biden i Bolton

nessy
Gost
nessy
7 mjeseci prije
Reply to  burt

burp
Lipi moj @burp, medjunarodno pravo nije ono sto su zamislili oni koji ti drze povodac. Dvije medunarodno priznate drzave zele ostvariti trgovinu, ali im lokalni siledzija to osporava

perun2
Gost
perun2
7 mjeseci prije
Reply to  burt

Ebe se zapadu o nafti za venecuelu,narod hoce ukidanje karantene,

ori
Gost
ori
7 mjeseci prije
Reply to  burt

ovde samo iran gubi 5 brodova nafte sve ostalo je isto.problem Venezuele je sto zive samo od prodaje nafte i to teske nafte koju rafinira samo usa.znaci nemaju je kome drugom prodat.godisnje su izvozili 50 miljardi i funkcionirali kako tako.taj gubita 50 miljardi ne moze im nadoknadit 5 brodova nafte nit su rusija i kina spremne izdvojit taj novac da odrze madura na vlasti osim da mu daju podrsku u inat americi.Venezueli nema spasa dok je maduro na vlasti.kad ga se rijese mislim da u Venezueli chavezovi nece doc na vlast narednih 100 godina koliko su ih upropastili

Max
Member
Max
7 mjeseci prije

Iran i Venezuela su spremni odbitit bilo kakav napad a Amerikanci spremne ne napadaju

Šule
Gost
Šule
7 mjeseci prije
Reply to  Max

Neće ekonomic predsjednikneće ništa poduzeti u svezi tankera jer zna da će se zatvorit Hormuški tjesnac čim bi zaustavio tankere .Jedino to mogu poremetiti Izraelski agenti da izvrše neku diverziju ali oni su predaleko od svojih baza.Zato će Trump Ekonomic doživjeti novu sramotu od Irana jer su ga već ismijali u Iraku raketirajući mu baze.Sad su Iranci shvatili da se SAD boji prijetnji i odmazde pa rade što žele pored smiješnih sankcija.

karma
Gost
karma
7 mjeseci prije

Zlo masonsko u punoj snazi.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik