US Envoy tvrdi kako SAD prijete iranskim tankerima, koji se kreću prema Venezueli

Mornarica SAD
25 komentara

Početkom ovog tjedna, iransko Ministarstvo vanjskih poslova založilo se za “odlučan odgovor” na moguće pokušaje SAD-a da presretnu iranske tankere, koji su trenutno na putu za Venezuelui puni su goriva.

Stalni venecuelski izaslanik pri UN-u, Samuel Moncada, upozorio je na prijetnju koju Washington predstavlja iranskim tankerima, koji su upućeni prema zemlji Južne Amerike.

U petak je na svome korisničkom računu na Twitteru,Moncada objavio kako je Venezuela upozorila Vijeće sigurnosti UN-a i njegovog glavnog tajnika, Antonija Guterresa, o “prijetnji neposrednom uporabom vojne sile SAD-a protiv iranskih plovila,koja prema Venezueli prevoze gorivo”. U drugoj objavi, Moncada je inzistirao kako je ”naoružani napad na tankere, koji samo primjenjuju slobodnu trgovinu i promet između dviju suverenih država, čin agresije”.

Dodao je kako ”pomorska blokada dodatno otežava situaciju jer za cilj ima sprječavanje da cijeli jedan narod dobije potrebne stvari za život” te da je “to zločin istrebljenja”.

Primjedbe dolaze nakon što je The Wall Street Journal citirao neimenovane američke dužnosnike u srijedu, kako Trumpova administracija razmatra nove sankcije i “druge pravne korake, kako bi ometala izvoz iranske nafte u Venezuelu”, kao odgovor na ono što Washington vidi kao pokušaje Teheranovog” upada u Latinsku Ameriku”.

Teheran upozorava na reperkusije u slučaju potencijalnog presretanja iranskih tankera od strane SAD-a

To je uslijedilo nakon što je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, Abbas Mousavi upozorio krajem prošlog tjedna da će SAD “pretrpjeti posljedice koje bi mogle proizaći iz bilo kakvih nepromišljenih mjera koje bi SAD mogle poduzeti” protiv iranskih tankera za gorivo, koji su usmjereni prema Venezueli.

“Ako bi Amerikanci poduzeli bilo kakvu mjeru protiv slobodnog i legalnog kretanja naših plovila, suočili bi se s našim odlučnim odgovorom”, rekao je Mousavi novinarima u Teheranu u nedjelju.

Rekao je da, ako SAD “ne vole neku zemlju, to im ne daje nikakvu osnovu za sprečavanje legalne trgovine među državama, stavljanje istih pod sankcije i stvaranje tih državama problema”.

Mousavi je govorio nakon što je Teheran pozvao švicarskog veleposlanika, koji zastupa interese Washingtona u Islamskoj republici, da uloži protest protiv navodnih planova američke mornarice o presretanju iranskih tankera, koje službeno nisu potvrdile ni Bijela kuća ni Pentagon.

U razgovoru s veleposlanikom, zamjenik ministra vanjskih poslova, Seyed Abbas Araghchi opisao je američke napore da pribjegnu nasilju kako bi se ometala međunarodna trgovina, kao ozbiljno kršenje ljudskih prava i jasan “čin piratstva”.

Prije toga, Iran je odbacio ono što je opisao kao “neutemeljene” optužbe američkog specijalnog predstavnika za Venezuelu, Elliotta Abramsa, koji je tvrdio da Teheran opskrbljuje Caracas opremom potrebnom za ponovno pokretanje rafinerija te zemlje u zamjenu za zlato iz venecuelskih rezervi.

Teheran je također optužio Washington za pokušaj uništavanja venecuelske ekonomije i svrgavanje predsjednika Venezuele, Nicolasa Madura, sugerirajući da optužbe vezane za Iran, postoje samo kao izgovor za nove sankcije objema zemljama.

15. svibnja internetski medij, Al-Masdar News, objavio je da je pet iranskih cisterni za gorivo, Fortune, Petunia, Forest, Faxon i Clavel prelazilo Sredozemno more na putu u Atlantski ocean i da su plovila bila najvjerojatnije na putu prema Venezueli.

Danas smo objavili da je jedan od tankera već ušao u ekonomsku zovu Venezuele.

Prvi iranski tanker uplovio u ekonomsku zonu Venecuele – Prate ga američki brodovi

Američke sankcije Iranusirova nafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
borg
3 godine prije

Ja ovo vidim kao veliki korak u obrani medjunarodnog prava.

Borik
3 godine prije

Turbanaška nafta je potrebna zemljji sa skoro najvećim rezrvama nafte na svijetu???
Hebe lud zbunjenog.
Ali što turbanaši imaju mornaricu, skoro sam pao na guzicu kad sam vidio ilustraciju. Kad su prije sagradili ovoliku silu, pa jači su od kineza i rusa zajedno. E, kultura je to.

neznanje
3 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=cMqbKadYNjs
U Vijetnamu, Afganistanu, Iraqu, Siriji…. nisu poslušali svjetioničare. Interesantno je da svi ti pusti brodovi s elektronikom, satelitskom navigacijomm, podmorničkom pratnjom, avionskom pratnjom … nisu shvatili da se na 40 kilometara ispred njih nalazi hrid sa svjetionikom !!!???!!!
Toliko o američkoj sili protiv “domorodaca”: dva svjetioničara, psom i usnulim kanarincem koji stoje “svoji na svome”

neznanje
3 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=cMqbKadYNjs
Nisu poslušali “svjetioničare” u: Vijetnamu, Koreji, Afganistanu, Iraqu, Siriji… i nasukali se.
Naprosto je ne shvatljivo kako je moguće da se flota sa toliko radara, satelitskom navigacijom, satelitom koji ih prati, izviđačkim avionima, podmornicama gotovo nasuka na hrid sa svjetionikom ???!!!??? Na 50 km nisu prepoznali svjetionik visine 17m?!? i idu u rat?
Toliko o američkoj sili protiv dva svjetioničara, psa i usnule papige koji žive”svoji na svome”.

Ante
3 godine prije

Ovo me najviše živcira kada ameri ne daju pravo jednoj zemlji da sama odlučuje kako će voditi svoju ekonomsku politiku i sa kime će trgovati. A kao Amerika se zalaže za slobodnu trgovinu. Osim toga, želio bi se registrirati na forum ako je moguće. Ovo je moja adresa ************ Ako nije moguće molio bi da obrišete adresu ako objavite komentar.

Admin: Uskoro će biti moguće

Sarmat
3 godine prije

Ma boli kauboje ona stvar za optužbe za agresiju. Pa oni su u agresiji otkad postoje! Njihovi (anglocionistički) masmediji to zovu “briga za slobodu i demokraciju”

Izrael
3 godine prije

youtube.com/watch?v=907c-hrZXAg

burt
3 godine prije

zasad su Khamenei i njegovi vjerski fanatici iz IRGC-a i kriminalac Maduro i njegovi mafijaški ministri poveli jedan prema nula protiv idiota Trumpa koji igra golf dok svi mediji objavljuju kako iranski tanker ulazi u venecuelanske teritorijalne vode ali na put je krenulo pet tankera, Trumpovi savjetnici dobro znaju da ako svi oni dođu do Madura da će Trump i najveća vojna sila biti ismijani jer se radi o zapadnoj hemisferi i zato treba pričekati reakciju Trumpove ekipe jer ako Khamenei i Maduro izvedu ovu pomorsku akciju do kraja to će biti kraj Trumpovog mandata

Max
3 godine prije

Iran i Venezuela su spremni odbitit bilo kakav napad a Amerikanci spremne ne napadaju

karma
3 godine prije

Zlo masonsko u punoj snazi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI