”Amerikanci su imali talent za diplomaciju, ali su ga izgubili”, tvrdi ruski ministar vanjskih poslova Lavrov

Lavrov
28 komentara

Američka diplomacija pretvara se u ne tako suptilno umijeće postavljanja zahtjeva i ultimatuma, rekao je Sergey Lavrov. Njegov komentar uslijedio je zbog američkih želja za obnovom protu-iranskih sankcija iz 2015.

Obrazloženje Washingtona u vezi sa sankcijama UN-a protiv Irana izgleda “smiješno”, jer većina članova Vijeća sigurnosti UN-a, 13 od 15, ne podržava aktiviranje mehanizma “snapback”, odnosno ponovnog nametanja sankcija Iranu, rekao je ruski ministar vanjskih poslova u ekskluzivnom intervjuu za vijesti o kanalu Al Arabiya.

Vijeće je “jasno reklo da ne postoji pravni stav ili moralni razlog za bilo što, što je blisko snapsbacku i da su sve suprotne izjave ništetne”, podsjetio je svoju publiku. Pitanje “snapbacka” stavlja Washington u svađu čak i s njegovim najbližim saveznicima.

Ranije u nedjelju, tri europske potpisnice iranskog sporazuma, Njemačka, Francuska i Velika Britanija, izjavile su da povratak sankcija neće imati nikakav pravni učinak.

Međutim, Trumpova administracija i dalje inzistira na tome da Washington sada ima ovlast nametanja dodatnih sankcija protiv svake zemlje koja bi kršila “ponovno nametnute” sankcije od strane Washingtona. Za Lavrova je to znakovito u smislu razumijevanja kvalitete američke diplomacije.

”Amerikanci su izgubili bilo kakav talent za diplomaciju, što je žalosno, jer su nekada imali izvrsne stručnjake, no sada ono što rade u vanjskoj politici je puko postavljanje zahtjeva na stol, nevezano radi li se o Iranu ili nekome drugome”.

Ako se suprotna strana ne složi i ako se ne pokori, “oni postavljaju ultimatum, daju rok i onda izriču sankcije, koje su izvanteritorijalne. Nažalost, Europska unija također se “sve više uključuje u istu praksu”, primijetio je Lavrov.

U subotu je Washington krenuo s vraćanjem opsežnih sankcija UN-a protiv Teherana, inzistirajući na djelovanje u okviru vlastitog prava kao izvorna stranka Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana (JCPOA), pakta iz 2015. godine koji je Iran zapečatio s velikim svjetskim silama. SAD su sporazum napustile 2018. godine, nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa.

“Mogu ih samo podsjetiti da bi trebali poštivati hijerarhiju američke administracije, jer je njihov šef, predsjednik Trump, osobno potpisao službeni akt kojim se Sjedinjene Države povlače iz JCPOA”, sarkastično je dodao Lavrov.

Osim sankcija, Washington je također zauzet pokušajima sprječavanja ukidanja UN-ovog embarga za oružje u vezi Irana, koji treba isteći 18. listopada. Ni ovaj pothvat nema puno smisla, komentirao je ruski ministar. “Ne postoji embargo na oružje protiv Irana”, pojasnio je. Vijeće sigurnosti UN-a ponovilo je da će embargo završiti tog datuma i da “ne bi bilo nikakvih ograničenja nakon isteka tog vremenskog okvira”.

Američke sankcije IranuJCPOASergej Lavrov
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stric
3 godine prije

Amerikanci su imali cijeli spektar talenata ali su sve izgubili tijekom 90 ih …. kao da su izgubili svoj identitet kako da vam to opišem kao prijatelj koji je bio super dečko dok se nije zakačio na heroin!!!

LZN
3 godine prije

Lavrov: ” Američka diplomacija pretvara se u ne tako suptilno umijeće….”
Dosta bre diplomatkog jezika i gladjenja niz dlaku……
Pravilno je : Američka diplomacija pretvara se u smeće.

VasilisaPremudra
3 godine prije

Ako dama kaže “Ne!”, misli “Možda…”
Ako dama kaže “Možda…”, misli “Da!”
Ako dama kaže “Da!”, nije – dama…

Ako diplomat kaže “Da”, misli “Možda…”
Ako diplomat kaže “Možda”, misli “Ne!”
Ako diplomat kaže “Ne!”, nije – diplomat…

Žvuž
3 godine prije

Mislim da vrlo griješiš. Da ne idem predaleko u povijest, samo jedno remek-djelo zapadne diplomacije: u vrijeme hladnog rata, koji je bio ideološki, uspjeli su razjediniti ideološki srodne najveće države na svijetu – jedna površinom, druga brojem stanovnika. Naravno, radi se o SSSR-u i Kini. Ping-pong diplomacija, Kissinger (koji je napisao monumentalno djelo o diplomaciji pod nazivom – Diplomacija), itd… Zna Lavrov što priča.

Karma
3 godine prije

Lavrove ne trosi rijeci i vrijeme u bojanju smeca. Americki indijanci znaju kako je bilo kad su im diplomati dosli u 6 ujutro i pokosili ljude, zene, djecu u satorima. Otimacine od postanka i dolaska bijelih psihopata.

nessy
3 godine prije

USA diplomacija je napredovala u smjeru “najprije pucaj, a onda pitaj”.

Tek---
3 godine prije

Sto ce Amerikancima diplomacija oni su na granici da zavladaju s cijelim svijetom a onda dolazi placanje Americi
freedom tax
za obranu tax
tax na kupnju americkih dionica
tax na kupnju americkog oruzja
tax na uzimanje zraka
tax za slobodu
tax za americkog guvernera u Hrvatskoj, Italiji, Njemackoj….

Ive
3 godine prije

USA – Zapadna diplomacija je uokvirena u nasilje i kriminal najteže vrste.

Kon
3 godine prije

Interesantno je da američku diplomaciju ocjenjuje čovjek u čijoj državi diplomacija počiva na čaju, pardon Novičoku. Prestankom sankcija Rusija će Iranu prodati hrpu skalamerije zvane oružje. Iran nema novaca pa će platiti plinom, a Rusija će isti taj plin prodati Europi. Normalno kroz NS. Evo poveznice zašto Europa treba diversifikaciju energenata, kao Srbija. Ključno pitanje je čemu služi UN? Hrpa administracije s dobrom plaćom bez odgovornosti i ikakvih rezultata. Možda i ima neke mizerne koristi ali definitivno preplaćena buljumenta probisvjeta.

onaj najve... Dalton
3 godine prije

Odabir kandidata za prijem na diplomatsku akademiju.
Jedan je odličan, ali…. na svaku drugu riječ… namigne.
”Znate, malo je nezgodno. Kažete Amerikancima da ih cijeli svijet voli, da imaju brže
rakete od Rusa, bolji zid od Kineza, starije spomenike od Grka i Talijana, da dolar više vrijedi od kune… pa namignete. Mislili bi da se sprdate sa njima.”
“Nije to ništa, to prestane čim popijem Plivadon!”
“Imate li kod sebe Plivadon, da nam pokažete?”
“Kako ne”. Zavuče ruku u džep, izvadi prezervativ, u drugi – prezervativ, u treći … peti, šesti… U osmom džepu nađe Plivadon, popije ga i odmah prestane namigivati.
Povjerenstvo mu saopći da su na osnovu svega zaključili da će ga primiti na diplomatsku akademiju. ”Samo, šta će vam toliki prezervativi?”
“To mi uvijek daju u apoteci. Kad tražim Plivadon i namignem!”

Zagor
3 godine prije

Off topic jer mi je već puna kapa corone.
Ako netko nije još vidio lansiranje “Nudola” novog ruskog sistema protuzračne odbrane od Hipersoničnih projektila, izvolite.
I uživajte.

https://twitter.com/I30mki/status/1308216932936511488

Ive
3 godine prije

USA ili generalno zapadna diplomacija je bombardiranje, narančaste revolucije, nasilno smjenjivanje i likvidacije, demokratski izabranih lidera, podmetanja nereda, medjuetnickih i medjudrzavnih sukoba i ratova.

Max
3 godine prije

Lavrov je u pravu to je postalo reketarenje.

ze.b
3 godine prije

KAKAV PREDSJEDNIK TAKVA I DIPLOMACIJA.

AntiNATO
3 godine prije

Zapad je imao samo talenat za imperialistički fašizam, krađu, laž i gusarjenje. E, sad i tome dolazi polako kraj…

AntiNATO
3 godine prije

Pretnja sa vojnom silom i embargima nije diplomatija. To so mafijske pretnje.

Dalmatinac
3 godine prije

Ali steže im zapad obruč oko rusije, sad ce lukašenka skinut sa vlasti i onda ce imati NATOrakete na svojim granicama

Ivex
3 godine prije

Kakva diplomacija pizde materine, samo je jedno bitno a jeli s čime burazu imaš da pucaš, gvozđe se računa. Diplomacija dolazi nakon šamaranja.

Perun
3 godine prije

Svaka moja napisana rijec na portalu Logicno Hr u sustini je misaono povezana sa sa izjavama Sergeya Lavrova ….Sergey Lavrov. je diplomata parexelans.. neponovljiv u nastupu i odmjeren u dijalogu….Tog covjeka ne mozete usporediti ni sa cim niti sa bilo kojom osobom….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI