”Užasnuti zbog toga što je američka vojna oprema u rukama talibana!” Senatori GOP-a traže odgovore od Pentagona

Talibani preuzimaju americka vojna vozila
34 komentara

Izvješće američke vlade ovog je tjedna pokazalo da se afganistanska vojska sastoji od “vojnika duhova” koji ne postoje, dok su povećani brojevi korišteni za napuhavanje računa plaća i isisavanje milijuna dolara godišnje. Zbog svega ovoga kritizirana je američka vlada, jer je imala “nemoguće ciljeve i rokove”.

Skupina od 25 republikanskih senatora napisala je pismo američkom ministru obrane Austinu Lloydu, tražeći od Bidenove uprave očitovanje o američkoj vojnoj opremi koju financiraju porezni obveznici, a koju su sada zaplijenili talibani.

Pobunjenička skupina spremna je proglasiti Islamski emirat Afganistan nakon što je zauzela veći dio zemlje, uključujući i glavni grad Kabul.

“Dok smo gledali slike koje su dolazile iz Afganistana dok su talibani preuzimali državu, bili smo užasnuti kad smo vidjeli američku opremu: uključujući UH-60 Crne jastrebove, koji su u rukama talibana”, napisala je skupina republikanskih senatora.

Iz ratom razorene zemlje pristigli su izvještaji o tome kako je teroristička skupina zarobila ne samo oružje i streljivo, koje su skladištile američke postrojbe, već i helikoptere i teška oklopna vozila.

“Nesvjesno je da je vojna oprema visoko razvijene tehnologije, koju su platili američki porezni obveznici, dospjela u ruke talibana i njihovih terorističkih saveznika. Osiguranje američke imovine trebalo je biti jedan od glavnih prioriteta američkog Ministarstva obrane prije najave povlačenja iz Afganistana”, napisali su senatori.

U pismu, koje su potpisali senatori Bill Cassidy, Marco Rubio i 23 druga republikanca, traži se potpuni prikaz vojne opreme koja je prošle godine dostavljena afganistanskim oružanim snagama.

Senatori su također izrazili zabrinutost zbog mogućnosti da talibani, u suradnji sa zemljama koje su neprijateljski nastrojene prema SAD-u, koriste tu visoko naprednu opremu.

Vjeruje se da su talibani zauzeli više od 2000 oklopnih vozila, uključujući američke Humvee, te oko 40 zrakoplova uključujući UH-60 Black Hawk, vojne bespilotne letjeliceScanEagle i jurišne helikoptere.

“Tražimo procjenu vjerojatnosti o tome hoće li talibani nastojati surađivati s Rusijom, Pakistanom, Iranom ili Narodnom Republikom Kinom radi obuke, goriva ili infrastrukture potrebne za korištenje opreme koju nemaju mogućnosti sami koristiti“, napisali su američki zakonodavci u pismu američkom ministru obrane Lloydu.

Pismo je stiglo nakon osuđujućeg izvješća od strane Specijalnog glavnog inspektora za obnovu Afganistana (SIGAR), vodećeg revizorskog tijela američke vlade, o tome koliko su SAD potrošili previše novca u Afganistanu.

Dana 16. kolovoza SIGAR John Sopko objavio je bombastično izvješće na 140 stranica pod naslovom “Što trebamo naučiti: lekcije iz dvadeset godina obnove Afganistana”, zaključivši da je američka vlada dosljedno podcjenjivala vrijeme potrebno za obnovu zemlje.

“Ako je cilj bio obnoviti i ostaviti za sobom zemlju koja se može održati i predstavljati malu prijetnju interesima nacionalne sigurnosti SAD-a, zaključak svega vrlo je mračan”, navodi se u zaključku izvješća.

Afganistan je pao u neizvjesnost nakon što je Biden u proljeće najavio da će tisuće američkih vojnika, koji su prisutni u zemlji posljednjih 20 godina, otići do 31. kolovoza. Nakon toga, talibani su započeli veliku ofenzivu protiv afganistanskih snaga, zauzevši velike dijelove zemlje i konačno zauzevši glavni grad Kabul 15. kolovoza.

Zemlja svjedoči kaotičnim scenama nakon talibanskog preuzimanja vlasti; Predsjednik Ashraf Ghani pobjegao je iz zemlje 15. kolovoza da bi se nekoliko dana kasnije pojavio u UAE, tvrdeći da je napustio Afganistan kako bi spriječio krvoproliće.

AfganistanTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Outsider
2 godine prije

Umjesto polja maka stvoren je sigurniji i veći izvor prihoda.Boc,boc …..

Metabaron
2 godine prije

Pazi ti kako se sad prave blesavi a SVI su SVE znali …

Meštar
2 godine prije

Meni je ovo fenomenalno, Biden radi sve što je radio Trump i što je
Trump planirao napravit, samo što to radi na traljav način. Jedino što mislim da bi Trump ustrajao na blokadi Sjevernog toka 2.

ledeno doba
2 godine prije

 da američka armija nije mogla izvući oružje iz Afganistana, ili ga barem uništiti– i da je ono, yebemu miša, eto slučajno palo u ruke talibana je bajka za naivce, ista kao i ona, da su nekoliko arapskih “terorista” 11.9. 2001., sa onim noževima, skalpelima za rezanje tepiha, jeftina kineska roba, 1 euro po komadu, oteli 3 velika putnička boinga, skrenuli ih sa njihovih strogo utvrđenih putnih linija, vozikali se po nebu izand SAD nekih sat i pol, a da ih nikakav radar opazio nije, i da kontrolni toranj na aerodromima nije imao pojma, da su avioni skrenuli sa svojih putnih linija, pa su onda ti teroristi, koji su koji mjesec ranije u SAD-u učili kratki tečaj letenja na malim sportskim česnama, onda kao od šale, usmjerili velike boinge na njujorške tornjeve..kirurški precizno..

Max
2 godine prije

Sva oprema prepuštena im je namjerno.

Bosanac
2 godine prije

“Užas je moja furka”, pjesma većine američkih senatora. Kuće su napravili na tuđoj muci jer koncept države im je bio do sad “pendrek za ostale”.

Alen
2 godine prije

Dragi senatori , heartland je izgubljen ..

yours sincerely Pentagon..

Драгогост 屋
2 godine prije

Posle Dojče banke na redu za pljačku i otimačinu i deregulaciju je još jedna zlatna koka, reakao bih noj – pentagon.

Herc
2 godine prije

Vrijeme je da neko od guzonja dobije nogu,ali može se reći da sve ide po planu što se tiče ustoličenja crnkinje za VD predsjednicu koja nikakvu karizmu nema osim što je crna i muž Židov . Bidnoga mumiju napadaju mediji koji su ga doveli na vlast i najvjerojatnije mu je ovo prvi i zadnji Božić u WH.

Daleko Zōr
2 godine prije

Pari da su opremili vojsku. S obzirom postoje dokumenti o “dogovoru” kako postupati prema stanovništvu i uvjeti koji bi talibani trebali poštovati. Čipo, damin gambit. A budućnost će reći koliko je to i jeli to tako. P.S. Afganistan bogat metalima koji više Kina ne da zbog trgovinskog rata. Ka ono me treba nam više mak, rude su ok. Čisto onako red iz kaosa. A sad kako je to prikazano svi vidimo. Šta se iza brda valja. Očito znaju odabrani. Ako ko ima kakav bolji uvid volio bi čuti. Nekako sve nije dobro. Ali jedna stvar je sikura. Ameri će sve dati ali brojeve će oni kontrolirati.

den deri
2 godine prije

Congratulations to the Russian Federation for winning the Afghan War after 42 years.

zelimir ikovic
2 godine prije

Ali kako da oni nabave oruzje ako ne ovako

Legendarni Grk
2 godine prije

Ameri sada imaju prave robote Terminatore, sposobne za razne vojne testove koje prolaze s lakoćom koja zapanjuje:

https://www.index.hr/video/roboti-prosli-parkour-poligon-bez-greske-radili-i-salto/7775?index_ref=homepage_d

Prije više godina je ruski robot FEDOR vozio auto, šarafio šarafe, radio sklekove i pucao s dva pištolja odjednom uz 100 % pogodaka u centar mete.
Što će biti ako ovi Terminatori dođu na kućni prag cijepiti ljude?

dulebg
2 godine prije

Naoružanje i oprema ostavljeni su u dogovoru sa Talibanima. Mislim samo da oni nemaju resursa da to održavaju.
Nešto drugo je sumljivo: Putin upozorava na mogućnost “sloma države” Avganistana, tj.novog građanskog rata i haosa. Verovatno d aima informacije; a ovakav dosadašpnji operetski rasplet ukazuje da Ameri imaju plan – izašli smo da bi ugasili svetlo, a sad ćete da gledate šta je plan B (neki ćemo da gledamo, a neki ćete da učestvujete((.

dulebg
2 godine prije

Kada se govori i parama koje su Ameri negde potrošili, uvek odbiti jednu nulu; jer to je koeficijent pranja “gde sam ja u celoj priči?” Oni fakturišu neverovatne cene za svoju polovnu, prefarbanu tehniku, ali te pare odlaze u 100 pukotina – takav im je sistem.

Evo i u Rusiji ima srawa: Rogozin tražio smrtnu kaznu za špijunažu u vojnoj industriji, al kasno – onaj tip već prodao tehnologiju supersoničnih raketa.

Zorule
2 godine prije

“Predsjednik Ashraf Ghani pobjegao je iz zemlje 15. kolovoza da bi se nekoliko dana kasnije pojavio u UAE, tvrdeći da je napustio Afganistan kako bi spriječio krvoproliće.”

Pretpostavljam da je pri tom mislio na krvoprolice koje bi nastalo kada bi ga skratili za glavu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI