Vlasnik TikToka traži sudsko blokiranje Trumpove odluke o oduzimanju imovine i poziva se na zaštitu prema američkom Ustavu

TikTok
1 komentar

Američki predsjednik Donald Trump izdao je izvršnu naredbu u kolovozu kojom je zahtijevao da vlasnik TikToka Byte Dance proda TikTok američkim investitorima do 12. studenog. Washington je tvrdio da je Peking popularnu uslugu koristio za špijuniranje Amerikanaca. TikTok, ByteDance i Peking odlučno su negirali navode.

Matična tvrtka TikToka ByteDance podnijela je američkom Žalbenom sudu peticiju kojom osporava izvršnu naredbu Trumpa, kojom joj se nalaže povlačenje pružanja svojih usluga na društvenim mrežama do 12. studenog.

U svojoj žalbi ByteDance navodi da su argumenti američke vlade koji govore da je TikTok sigurnosna prijetnja, nezakoniti te da krše prava tvrtke prema američkom Ustavu.

Nadalje, tvrtka tvrdi, iako je Bijela kuća privremeno odobrila sporazum o prodaji, postignut u rujnu, prema kojem će Walmart i Oracle nadzirati američko poslovanje TikToka, od Upravnog odbora nije dobila odgovor na zatraženo produženje roka od 30 dana o stranim ulaganjima u Sjedinjenim Državama (CFIUS).

“TikTok je godinu dana aktivno surađivao s CFIUS-om u dobroj namjeri, kako bi riješio svoje probleme nacionalne sigurnosti, čak iako se ne slažemo s ovom procjenom”, rekla je tvrtka u priopćenju. “U gotovo dva mjeseca otkako je predsjednik dao preliminarno odobrenje našem prijedlogu za udovoljavanje tim zabrinutostima, ponudili smo detaljna rješenja za finalizaciju tog sporazuma, ali nismo dobili značajne povratne informacije o našem opsežnom okviru za privatnost i sigurnost podataka”, dodaje se, pozivajući se na ugovor Walmarta i Oraclea.

“Suočeni s neprekidnim novim zahtjevima i ne znamo hoće li naša predložena rješenja biti prihvaćena te smo zatražili produljenje od 30 dana, koje je izričito dopušteno naredbom od 14. kolovoza”, nastavila je tvrtka. “Bez produžetka, ne preostaje nam ništa drugo nego podnijeti peticiju sudu za obranu svojih prava,” navodi se u nastavku.

Trumpova administracija pojačala je napade na TikTok, uslugu koja broji više od 100 milijuna američkih korisnika i 1.500 američkih zaposlenika, kao dio šireg suzbijanja tehnoloških tvrtki koje su u kineskom vlasništvu, usred rastućih trgovinskih i geopolitičkih napetosti između Washingtona i Pekinga.

S nalogom za prodaju, Trumpova administracija ranije je pokušala zabraniti preuzimanje aplikacije s Googleovih i Appleovih trgovina aplikacija, iako je savezni sudac blokirao tu naredbu malo prije nego što bi stupila na snagu.

Ni Ministarstvo financija ni Ministarstvo pravosuđa nisu razjasnili kakav bi pravni lijek imale SAD da ByteDance nije do kraja okončao prodaju do 12. studenog.

TikTok je negirao sve navode koje je protiv njega izrekla Trumpova administracija, uključujući tvrdnju da ih kineska Komunistička Partija koristi za tajno prikupljanje podataka Amerikanaca.

Prošlog tjedna Byte Dance izvijestio je da će prije kraja godine, usred tekućih tehnoloških ratova, iz SAD-a i Indije premjestiti oko 10.000 zaposlenika natrag u Kinu. Tvrtka je također najavila planove za zapošljavanje oko 3.000 inženjera tijekom trogodišnjeg razdoblja za prošireno globalno poslovanje u regijama svijeta, uključujući Europu, Kanadu, SAD i Singapur.

Odbor za inozemna ulaganja CFIUSTikTok
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vasbau
3 godine prije

Piši propalo, žuće spremaju novi vierus na proleće.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI