Zašto je Rusija vojna supersila? – Izračun vojne potrošnje za početnike sve pojašnjava

Falcons of Russia
160 komentara

Jučer se na ovom portalu u komentarima razvila zanimljiva rasprava o tome tko među suprotstavljenim velesilama ima jaču ekonomiju i vojsku, pri čemu su neki, namjerno ili iz neznanja, iznosili tvrdnje citirajući hladne statistike o bruto domaćem proizvodu Sjedinjenih Država, onoga u Rusiji ili Kini, što je rasprava koja je podložna proizvoljnom interpretiranju.

I baš jučer, dok su se nizali komentari za komentarom, izrazito proruski portal Fort Russ, kao što mu i ime govori, objavio je podatke koji bi sigurno demantirali mnoge od onih koji tvrde kako su SAD i zapadne sile, sa svojim bruto domaćim proizvodom po glavi stanovnika i vojnom potrošnjom izraženom u američkim dolarima nesalomljiva sila. Članak prenosimo u cijelosti, a čitatelji mogu reći je li riječ i ruskoj propagandi ili ipak točnijoj statistici od one koju čitamo na Wikipediji.

Zašto je Rusija dobila utrku u naoružanju

“Fort Russ News je posljednjih mjeseci objavio niz članaka o važnom pitanju zašto je Rusija očito pobijedila u utrci za naoružanje. To doista izgleda tako. Zašto? Sve se svodi na nekoliko čimbenika. Sjedinjene Države imaju potpuno različitu ekonomiju od ruske i vrlo jak oblik “državne subvencije” za vojno-industrijski kompleks. S druge strane, generali su također vlasnici dionica u raznim privatnim tvrtkama koje zapravo utječu na “stimuliranje” učinkovitosti da idu tako daleko da čak i vojnu doktrinu oblikuju prema svojim potrebama, a ne onako kako bi trebalo biti. Ove privatne tvrtke, za tu veliku maržu, zauzvrat skupo zadužuju vladu i učinkovito djeluju na ukupne subvencije na tržištu dionica. Ta poduzeća primaju značajne iznose u usporedbi s onim što zapravo proizvode, tako da imaju višak prihoda, profita, kojeg reinvestiraju u druga područja globalne i nacionalne ekonomije kako bi ostvarili masovan prijenos bogatstva od poreznih obveznika do bogatih privatnih osoba koje su nominalno povezane s vojnim industrijskim kompleksom”, piše Joaquin Flores.

“Rezultat je da uz izravan financijski poticaj SAD imaju slabu učinkovitost u proizvodnji vojne opreme. Rusija ne namjerava i ne mora braniti granice globalnog carstva. Stoga se time ne mora opterećivati, a njezina je doktrina uglavnom obrambena i regionalna. Iako ima sposobnosti i sredstava za pomoći zemljama poput Kube i Venezuele, to nisu ključni elementi onoga što treba za pobjedu. Ruske snage su obrambene prirode”, stoji uvodnom dijelu članka kojeg je napisao Joaquin Flores.

Portal dalje pojašnjava kako je Rusija vrlo uspješno, ali asimetrično reagirala na utrku u naoružanju, dobivši puno više od svog novca u usporedbi sa zemljama koje troše mnogo više na svoje oružane snage.

Amerikanci na vojnom polju troše 10 puta više od Rusije. Međutim, čak i Pentagon priznaje da Rusija ima stratešku jednakost u svim sektorima i da je nedavni program nabave oružja za ovo desetljeće gotovo završen. Ruska vojska čak ima stratešku prednost u nekim područjima, uglavnom u hipersoničnim projektilima.

Razumjeti paritet kupovne moći

Ali još jednu stvar koju treba uzeti u obzir je paritet kupovne moći (PPP). Kada govorimo o obrambenim troškovima Rusije, često previđamo činjenicu da Rusija ima vrlo naprednu obrambenu industriju, uglavnom naslijeđe Sovjetskog Saveza, koja se oporavila od katastrofalnih ’90-ih. Dakle, Rusija troši rublje, a ne dolare. Ako uzmemo u obzir PPP, ruski obrambeni proračun je zapravo mnogo veći i prema tom izračunu vrijedi kao 250 milijardi dolara.

Za portal Romeo Squared Anders Puck Nielsen piše: “Veličina i omjer obrambenog proračuna i gospodarstva Rusije u cjelini izvor su mnogih rasprava. Tvrdnje koje često čujem su da Rusija ima BDP kao Španjolska. Očito je da zemlja koja ima BDP poput Španjolske ne može održavati oružanu silu koja će se dugoročno natjecati za svjetski primat. Primjerice, danski admiral Nils Wang je spomenuo španjolski BDP u razgovoru za OLFI prije odlaska u mirovinu. Admiral Wang kaže da se vojne napetosti između NATO-a i Rusije ne mogu usporediti s Hladnim ratom, jer s bruto domaćim proizvodom veličine Španjolske Rusija ne bi mogla zaustaviti  zapadnu Europu.”

“Ali postoje neki problemi s ovim razmišljanjem. Prvo, Sovjetski Savez povijesno nikada nije imao impresivan BDP. Postoji mnogo kompliciranih čimbenika kada se uspoređuju ekonomije različitih zemalja, osobito kada jedna od njih ima fundamentalno drugačiji ekonomski sustav, poput onog komunističkog. No, čini se da je Sovjetski Savez u drugoj polovici XX stoljeća imao BDP niži od zajedničkog BDP-a Zapadne Njemačke i Francuske. Zajednički BDP NATO pakta bio je mnogo veći od sovjetskog. Još jedan problem u usporedbi sa Španjolskom je da stvari ne koštaju jednako u različitim zemljama.

U nekim zemljama za istu stvar dobivate samo više novca nego u drugima. Jeftinije je imati veliku vojsku ako su plaće niske, a materijali jeftini. Da to uzmemo u obzir prije usporedbe različitih zemalja potrebno je korigirati BDP s paritetom kupovne moći (PPP). Nominalno, izražen u dolarima, BDP Rusije i Španjolske je otprilike jednak. U 2017. godini je Rusija imala je dvanaesti BDP u svijetu i iznosio je preko 1527 milijardi  dolara, a Španjolska je bila četrnaesta i imala je BDP od skoro 1314 milijarde američkih dolara.

Tako je ruski BDP 2017. godine bio oko 14% viši od onog u Španjolskoj. No, ako brojke ispravimo prema paritetu kupovne moći, Rusija je bila šesta, odmah nakon Njemačke i ispred Velike Britanije, Francuske i Španjolske.

Prema međunarodnom monetarnom fondu je ruski BDP/ PPP tada iznosio nešto više od 4007 milijardi dolara, dok je njemački BDP iznosio skoro 4178 milijardi USD.

Vrlo sličan BDP/PPP u Rusiji i Njemačkoj nas dovode do zanimljive perspektive. Njihovi izdaci za obranu, kao postotak BDP-a, ukazuju na istu količinu stvari koje se mogu kupiti.

Njemačka je u 2017. potrošila 44,3 milijarde dolara na obranu, što je 1,2 posto BDP-a, a Rusija 66,3 milijarde, što je 4,3% BDP-a, kako prenosi SIPRI. No, budući da je njihov BDP prilagođen paritetu kupovne moći isti, Njemačka bi trebala povećati izdatke za obranu na 4,3% BDP-a ili na 158,7 milijardi dolara, kako bi si priuštila ista ulaganja kao i Rusija.

Budući da je igranje brojevima zabavno, autor članka, Dragoljub Bosnić, odlučio je korigirati proračune za obranu Njemačke, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva s paritetom kupovne moći i vidjeti kako se to odražava na rusku vojnu potrošnju. Ruski  BDP/PPP od 4007  milijarde dolara i izdvajanje za obranu od 4,3% BDP-a znači da su ruski obrambeni planeri 2017. godine potrošili ekvivalent od 172 milijarde dolara. Grafikon dolje, prema izračunu pariteta kupovne moći, prikazuje vojnu potrošnju tri navedene zemlje.

FOTO – Vojna potrošnja Francuske, Njemačke i Velike Britanije u izračunu BDP/PPP

 

Drugim riječima, korigiran s kupovnom moći, Rusija ima veći vojni proračun od Njemačke, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva zajedno. Kako je grafika zabavna, također autor je ilustrirao ovu točku u postotku.

FOTO – Vojna potrošnja Francuske, Njemačke i Velike Britanije u izračunu BDP/PPP u postocima

Nedavno je bilo izvješća da je ruski vojni proračun od 2016. do 2017. pao za 20%. Neki tvrde da je taj pad neizbježan s obzirom na loše stanje ruske ekonomije. No, kako je Michael Kofman objasnio, ruski vojni proračun nije ni umanjen ni neodrživ.

Umjesto toga, očito smanjenje izdataka za obranu u 2017. godini je posljedica tehničkih aspekata kao što je periodizacija rashoda u državnom proračunu. Pokazatelji ukazuju na stabilnu razinu izdataka za obranu, dugoročno održivog za ljudske resurse, materijale i novac.

Dakle, to što Rusija ima BDP poput Španjolske ne govori mnogo o njenom vojnom potencijalu. Još zanimljivije, Rusija ima obrambeni proračun s istom kupovnom moći kao kombinirana vojna potrošnja Njemačke, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. I može si priuštiti da ga u doglednoj budućnosti i zadrži.

Kao što je primijetila Olga Oliker, postoje brojni složeni čimbenici pri usporedbi troškova obrane u različitim zemljama. Na primjer, što koje zemlje uključuju u troškove obrane? To imamo vrlo različite pokazatelje, a oni bi samo ojačali argumente ovog članka.

Europske zemlje imaju naviku da se njihova potrošnja u sektoru obrane učini većom nego što zapravo jest, dok Rusija ima razloga da je prikaže manjom. Isto vrijedi i za Kinu. Pentagon procjenjuje da Kina troši oko 150 milijardi dolara na obranu, međutim, kineska vojska troši juane, a ne dolare.

Tako je kineska vojska potrošnja, izračunata prema paritetu kupovne moći,  oko 400 milijardi dolara. To je jedino razumljivo objašnjenje zašto zemlje poput Rusije službeno mogu imati skromniji vojni proračun nego, recimo, Saudijska Arabija ili Francuska, ali još uvijek mogu biti vojna sila. Zapravo, uspoređivanje vojne moći Rusije sa saudijskom ili francuskom prilično je smiješno, zaključuje autor.

Fort Russ / RomeoSquared

Ruska vojskaruski proračun
Pretplatiti se
Obavijesti o
160 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
4 godine prije

Nemojte mislit, da če ad astra, đugašvili i onaj stručnjak za sve, bilo šta razumijet u tom članku….

AAA
4 godine prije

meni bi bilo draže da su pored toga ekonomska sila
i da im se ekonomija ne bazira na politici dviju cijevi

mars
4 godine prije

Jednostavno pitanje za sve one koji pri određivanju kvaliteta života stanovništva kao mjerilo uzimaju BDP umjesto pariteta kupovne moći – da li bi više voljeli živjeti i raditi u državi u kojoj je plata, recimo, 3000 eura a cijene stanovanja, hrane i uopšte života, onakve kakve su većinom na zapadu, ili u državi gdje im je plata 200 eura a hjleb košta recimo 0,5 eurocenti, litar benzina 1 eurocent, mjesečni najam stana 10 eura, dobar ručak u restoran 0,5 eura itd. Nema sumnje da 3000 eura zvuči mnogo moćnije od 200 eura, ali……

Perun
4 godine prije

Hvala za sliku sa MIG-ovima …..Nermine N. sta je napisano gore u clanku ….zasluzuje paznju ….a u vezi love za zeljezo koje puca i aluminijum koji leti ….samo jedna usporedba …..Svemiraska stanica MIR ….Mir (ruski: Мир, što na ruskom može značiti mir ili svijet) je bila prva sovjetska modularna svemirska postaja. To je bila prva stalno naseljena dugovječna stanica u svemiru. Još uvijek drži rekord za najduži boravak ljudi u svemiru, koji iznosi osam dana kraće od 10 godina. Ova stanica je bila dostupna astronautima iz raznih zemalja. Mir se održao u svemiru uspješnim povezivanjem nekoliko modula, koji su se lansirali odvojeno u razdoblju od 19. veljače 1986. do 1996. Stanica je postojala do 23. ožujka 2001. nakon čega je namjerno vraćena iz orbite i razorena pri povratku u atmosferu. …..Da nema Rusije i Ruskog naroda ne bi bilo ni napretka u u istrazivanju najvaznije stvari za ljudsku vrstu na… Čitaj više »

Weteran
4 godine prije

Svetom upravlja Brutalna sila!
Onaj koji ume da napravi-konstruiše sredstva i da upravlja brutalnom silom je Kontrolor!
Svi ekonomski pokazatelji (GDP, PPP, Big Mek indeks, PPP, …) su interesantni za analizu dobro plaćenim, nepotrebnim a “vrlo bitnim” Analitičarima.
Znači.
Borbeni komplet savremene podmornice (cca 3 milijarde Dolara ukupno) pretvara Britaniju u Atlantidu !

Zvrk
4 godine prije

S obzirom na nemili događaj pomalo je ironično stavljati na naslovnu borbene avione.

Ivo Lola
4 godine prije

Ne znam čemu rasprava i potreba za pojašnjavanjem oko ove teme. Sve se to zna i sve je to jasno, oni koji imaju potrebu za raspravom očito nisu dorasli zadatku, ne znaju ili samo politiziraju s amerofilskih pozicija.

shumadinac
4 godine prije

Ama ljudi – manite se cifara. One jesu korisne ali samo na dvodimenzionalnom planu. Jedina istina po ovom pitanju je sledeći odnos: američku vojnu industriju razvijaju pojedinci vođeni ličnom koristi dok je Rusi razvijaju kao uslov opstanka. To cifre ne mogu objasniti. Američka vojna industrija je bila izuzetno važna do kraja Hladnog rata – posle je značaj opao kao i odgovornost onih koji su je vodili. Nije nikakvo čudo da su završili ovde gde se sada nalaze – korupcija je odradila svoje. Sa druge strane, ruska vojna industrija iako nominalno privatna nije ništa manje kontrolisana nego za vreme SSSR – naprotiv. Odgovornost je sada znatno veća jer ako si nekada napravio glupost poslali bi te u penziju a danas greške nisu ni dozvoljene – sve se filtrira kroz mnogo filtera. Kao što sam rekao to je stvar opstanka i svi su toga svesni. Pa ipak, to je samo ono što… Čitaj više »

Ante
4 godine prije

Već sam davno rekao da Američku vojnu industriju koći pohlepa. Pogledajte samo onaj F-35 još uvijek nije sto posto operativan a do sada je koštao bogatstvo. Za razliku od ruskog mu rivala koja je sto posto operativan i košta mnogo manje. Što se tiče ekonomije jedne i druge zemlje. Amerika ima jako puno izdataka za očuvanje svog imperija, tek manji dio odlazi za vojne potrebe, još manje novca odlazi za istraživanje i proizvodnju oružja. Rusi imaju mnogo manju potrošnju, jer moraju štiti samo svoju državu, nemaju imperiji. Plus tu je sada Kina koja dodatno cijedi vojni proračun Amerike. Ali Rusi imaju svoje niz problema. Po meni na prvom mjestu je korupcija, da nema nje Rusija bi bila najjača država na svijetu. Isto bi se moglo reći za Ameriku. Na kraju tko je jači Amerika ili Rusija? Izgleda da će na taj odgovor morati odgovoriti trolovi, pošto su oni najkompetentniji po… Čitaj više »

Perun
4 godine prije

Oprostite ovo su SU-27 nisu MIG-ovi…..ali svejedno slika mi se svidja

Laki Topalović
4 godine prije

Zaključak po narodski: Nekome je lakše ućerat u prkno, nego u glavu. Džaba slike i pojašnjenje da u Kini za 1000 dolara kupiš, neću lupetat što, a isto to, dok se nahrani svi u Čemerici, od lobista do pentagona, političara i VI kompleksa stoji 10 000 dolara. Uz to da su materijali i radna snaga tri puta jeftiniji. Tako da je ovo realno,l ali je čar nepotrebno, jer je dovoljna hipersonična i EW strateška prednost da sve postane staro željezo.A tu Rusi jesuprvi. čak i ako im Kuznjecov ide na ugalj ili dizel.

Konrad
4 godine prije

Evo za sveznalog rogozina i druga kobu na nešto nauče.

Alexandar
4 godine prije

I kina i Rusija grade svoju vojnu moć na činjenici da ne vrijednuju život na razini fetiša, kao zemlje Zapada i nije im problem milijune poslati u smrt,što su pokazali u 2sv.ratu,Korejskom ratu…Stog su nepobjedivi.U skladu s tom doktrinom su razvili i naoružanje,dakle za dugotrajno ratovanje,sa moćnom početnom udarnom silom i na kraju,i ne manje bitno,u svrhu obrane a ne agresije,pa su time u psihološkoj prednosti.

svakom loncu poklopac
4 godine prije

Mlin melje,a brašna nigdje !!!

Hezbollah
4 godine prije

Ameri su do sada bezbroj puta pokušali uništiti SSSR i Rusiju. 1929. su pokrenuli veliku ekonomsku krizu, koja se i sada spominje kao velika depresija, da bi uništili njima “omraženi” komunistički sustav. Kriza je mnoge zemlje bacila na koljena, pa je u Njemačkoj i u V. Britaniji 1 jaje koštalo nekoliko milijardi maraka, odnosno stotine milijuna funti, a u SSSR-u nije izazvala gotovo nikakve promjene. Onda su financirali Hitlera da umjesto njih napadne SSSR, pa im ni to nije uspjelo. Za vrijeme Hladnog rata, čovječanstvo je nekoliko puta bilo na rubu istrebljenja nuklearnim oružjem zbog njihove potrebe(američke) da se dokazuju kao vlasnici planete. Sada izmišljaju sve moguće sankcije da bi prisilili Rusiju da se pokori njihovoj volji, ali Rusija se svaki put iz svih nametnutih sranja izvukla još jača. David Rockefeller je umro, a da mu nije bilo jasno kako je SSSR preživio Veliku depresiju neokrznut i slomio moćnu nacističku… Čitaj više »

PEROTUNGUZ
4 godine prije

GDP = C + I + G + (X – M) or GDP = private consumption + gross investment + government investment + government spending + (exports – imports).

FORMULA ZA RACUNANJE GDP nema smisla:
PRIVATE CONSUMPTION – znaci ja odem i na kreditnu karticu kupim janje za 100USD, pivo, okrenem ga na razanj i zovem susjede pojedemo i popijemo i meni je GDP skocio za 100USD.

Da bi vidio poljoprivrednu snagu jedne zemlje samo pogledaj koliko proizvede zitarica po stanovniku

Da bi vidio industrijsku snagu jedne zemlje samo sracunaj koliko tona moze da digne u vazduh istovremeno racunajuci sve raspolozive helihoptere, avione, putnicke avione itd

Ili koliko tona moze da povuce svim raspolozivim kamionima

Aaaa
4 godine prije

Sa PPP se “pokušava” kvantificirati razlika u vrijednost novca u različitim ekonomijama. Pri tome se uspoređuju cijene različitih proizvoda i usluga (npr Big Mac).
Ako je paritet SAD:Rusija jednak 1:3, ne znaci da je sve u Rusiji 3 puta jeftinije. – Neke stvari su jeftinije 10 puta, a neke su pak skuplje nego u SAD. Zato je malo naivno jednostavno pomnožiti proračun obrane Rusije sa tih (recimo) 3 da bi ga uspoređivali sa amerčkim.

Riddick
4 godine prije

Ja bih da cestitam Nerminu.N i portalu Logicno.com, clanak “Zašto je Rusija vojna supersila? – Izračun vojne potrošnje za početnike sve pojašnjava” je prenet od strane dnevnog lista Politika: http://www.politika.rs/scc/clanak/428923/Zasto-je-Rusija-vojna-supersila
Politika je jedan ugledni dnevni list koji izlazi od 1904 godine.
Primecujem da u Srbiji sve vise novina prenosi vase tekstove.

Max
4 godine prije

Rusi naruče i od svojih projektnih biroa dobiju što žele bez puno mudrovanja.

Ana
4 godine prije

Vec na pocetku, carobna rijec – privatizacija. Dodajmo- kasta, banda, mafija itd itd itd. u isto vrijeme, nas filuju i .. hm… “reforme”, “privatizacija”, “modernizacija” i slicno. Da, gosn Flores- demonkratski izabrani i neizabrani ….hm…. privatiziraju za nista poduzeca i institucije koje donose milijarde, jer navodno, moramo provesti reforme, potrebna nam je modernizacija… i slicno. I onda kao prodaju pajtasima koji su financirali njihovo postavljanje, na obostranu korist svoju i pajtasa. I onda dividende pljuste kao kisa, ma uzivancija prava! Pa malo biznis oko imigracije.. Pa privatizacije fondova, mirovinskih i zdravstvenih- i onda, kao eto zakoni trzista, nije vam ovo socijalisticki sistem koji je propao (kao da ovaj odavno nije). Rusi i Putin i kompanija nisu niti nevinasca niti male bebe, niti mogu biti. Ipak, drzim im palceve, kako bi ovi mafijasi koji sebe zovu demokratima na njima slomili ne zube, nego i vratove. Barem netko da nas osveti, makar… Čitaj više »

Kelsos
4 godine prije

Nermine, srećo, pa tko još ozbiljno shvaća ruske botove? Materijali i tehnologija za vojnu silu ne kupuju se u rubljama već u dolarima ili eurima, pa uzimati paritet kupovne moći je bacanje pijeska u oči. Rusija ne kupuje samo zapadnu tehnologiju i repromaterijal za vlastitu vojnu industriju (kupuje zapadnu tehnologiju i za crpljenje nafte i plina) već i gotove vojne proizvode. Zadnji veliki posao je prodaja dva ratna broda Rusiji vrijedna 1.2 milijarde eura, ali je taj posao blokirala francuska vlada zbog ruske aneksije Krima. Zanimljivo je i da se Medvedev, kad je bio predsjednik Rusije, ustrtario kad je letio predsjedničkim avionom ruske proizvodnje, pa je naredio da ga se zamijeni francuskim. Inače, u ruskom vojnom sektoru, kao i u cijeloj državi, caruje korupcija. Prema samim ruskim državnim izvorima, trećinu vojnog budžeta pojede korupcija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI