fbpx

Zašto je Rusija vojna supersila? – Izračun vojne potrošnje za početnike sve pojašnjava

Falcons of Russia

Jučer se na ovom portalu u komentarima razvila zanimljiva rasprava o tome tko među suprotstavljenim velesilama ima jaču ekonomiju i vojsku, pri čemu su neki, namjerno ili iz neznanja, iznosili tvrdnje citirajući hladne statistike o bruto domaćem proizvodu Sjedinjenih Država, onoga u Rusiji ili Kini, što je rasprava koja je podložna proizvoljnom interpretiranju.

I baš jučer, dok su se nizali komentari za komentarom, izrazito proruski portal Fort Russ, kao što mu i ime govori, objavio je podatke koji bi sigurno demantirali mnoge od onih koji tvrde kako su SAD i zapadne sile, sa svojim bruto domaćim proizvodom po glavi stanovnika i vojnom potrošnjom izraženom u američkim dolarima nesalomljiva sila. Članak prenosimo u cijelosti, a čitatelji mogu reći je li riječ i ruskoj propagandi ili ipak točnijoj statistici od one koju čitamo na Wikipediji.

Zašto je Rusija dobila utrku u naoružanju

“Fort Russ News je posljednjih mjeseci objavio niz članaka o važnom pitanju zašto je Rusija očito pobijedila u utrci za naoružanje. To doista izgleda tako. Zašto? Sve se svodi na nekoliko čimbenika. Sjedinjene Države imaju potpuno različitu ekonomiju od ruske i vrlo jak oblik “državne subvencije” za vojno-industrijski kompleks. S druge strane, generali su također vlasnici dionica u raznim privatnim tvrtkama koje zapravo utječu na “stimuliranje” učinkovitosti da idu tako daleko da čak i vojnu doktrinu oblikuju prema svojim potrebama, a ne onako kako bi trebalo biti. Ove privatne tvrtke, za tu veliku maržu, zauzvrat skupo zadužuju vladu i učinkovito djeluju na ukupne subvencije na tržištu dionica. Ta poduzeća primaju značajne iznose u usporedbi s onim što zapravo proizvode, tako da imaju višak prihoda, profita, kojeg reinvestiraju u druga područja globalne i nacionalne ekonomije kako bi ostvarili masovan prijenos bogatstva od poreznih obveznika do bogatih privatnih osoba koje su nominalno povezane s vojnim industrijskim kompleksom”, piše Joaquin Flores.

“Rezultat je da uz izravan financijski poticaj SAD imaju slabu učinkovitost u proizvodnji vojne opreme. Rusija ne namjerava i ne mora braniti granice globalnog carstva. Stoga se time ne mora opterećivati, a njezina je doktrina uglavnom obrambena i regionalna. Iako ima sposobnosti i sredstava za pomoći zemljama poput Kube i Venezuele, to nisu ključni elementi onoga što treba za pobjedu. Ruske snage su obrambene prirode”, stoji uvodnom dijelu članka kojeg je napisao Joaquin Flores.

Portal dalje pojašnjava kako je Rusija vrlo uspješno, ali asimetrično reagirala na utrku u naoružanju, dobivši puno više od svog novca u usporedbi sa zemljama koje troše mnogo više na svoje oružane snage.

Amerikanci na vojnom polju troše 10 puta više od Rusije. Međutim, čak i Pentagon priznaje da Rusija ima stratešku jednakost u svim sektorima i da je nedavni program nabave oružja za ovo desetljeće gotovo završen. Ruska vojska čak ima stratešku prednost u nekim područjima, uglavnom u hipersoničnim projektilima.

Razumjeti paritet kupovne moći

Ali još jednu stvar koju treba uzeti u obzir je paritet kupovne moći (PPP). Kada govorimo o obrambenim troškovima Rusije, često previđamo činjenicu da Rusija ima vrlo naprednu obrambenu industriju, uglavnom naslijeđe Sovjetskog Saveza, koja se oporavila od katastrofalnih ’90-ih. Dakle, Rusija troši rublje, a ne dolare. Ako uzmemo u obzir PPP, ruski obrambeni proračun je zapravo mnogo veći i prema tom izračunu vrijedi kao 250 milijardi dolara.

Za portal Romeo Squared Anders Puck Nielsen piše: “Veličina i omjer obrambenog proračuna i gospodarstva Rusije u cjelini izvor su mnogih rasprava. Tvrdnje koje često čujem su da Rusija ima BDP kao Španjolska. Očito je da zemlja koja ima BDP poput Španjolske ne može održavati oružanu silu koja će se dugoročno natjecati za svjetski primat. Primjerice, danski admiral Nils Wang je spomenuo španjolski BDP u razgovoru za OLFI prije odlaska u mirovinu. Admiral Wang kaže da se vojne napetosti između NATO-a i Rusije ne mogu usporediti s Hladnim ratom, jer s bruto domaćim proizvodom veličine Španjolske Rusija ne bi mogla zaustaviti  zapadnu Europu.”

“Ali postoje neki problemi s ovim razmišljanjem. Prvo, Sovjetski Savez povijesno nikada nije imao impresivan BDP. Postoji mnogo kompliciranih čimbenika kada se uspoređuju ekonomije različitih zemalja, osobito kada jedna od njih ima fundamentalno drugačiji ekonomski sustav, poput onog komunističkog. No, čini se da je Sovjetski Savez u drugoj polovici XX stoljeća imao BDP niži od zajedničkog BDP-a Zapadne Njemačke i Francuske. Zajednički BDP NATO pakta bio je mnogo veći od sovjetskog. Još jedan problem u usporedbi sa Španjolskom je da stvari ne koštaju jednako u različitim zemljama.

U nekim zemljama za istu stvar dobivate samo više novca nego u drugima. Jeftinije je imati veliku vojsku ako su plaće niske, a materijali jeftini. Da to uzmemo u obzir prije usporedbe različitih zemalja potrebno je korigirati BDP s paritetom kupovne moći (PPP). Nominalno, izražen u dolarima, BDP Rusije i Španjolske je otprilike jednak. U 2017. godini je Rusija imala je dvanaesti BDP u svijetu i iznosio je preko 1527 milijardi  dolara, a Španjolska je bila četrnaesta i imala je BDP od skoro 1314 milijarde američkih dolara.

Tako je ruski BDP 2017. godine bio oko 14% viši od onog u Španjolskoj. No, ako brojke ispravimo prema paritetu kupovne moći, Rusija je bila šesta, odmah nakon Njemačke i ispred Velike Britanije, Francuske i Španjolske.

Prema međunarodnom monetarnom fondu je ruski BDP/ PPP tada iznosio nešto više od 4007 milijardi dolara, dok je njemački BDP iznosio skoro 4178 milijardi USD.

Vrlo sličan BDP/PPP u Rusiji i Njemačkoj nas dovode do zanimljive perspektive. Njihovi izdaci za obranu, kao postotak BDP-a, ukazuju na istu količinu stvari koje se mogu kupiti.

Njemačka je u 2017. potrošila 44,3 milijarde dolara na obranu, što je 1,2 posto BDP-a, a Rusija 66,3 milijarde, što je 4,3% BDP-a, kako prenosi SIPRI. No, budući da je njihov BDP prilagođen paritetu kupovne moći isti, Njemačka bi trebala povećati izdatke za obranu na 4,3% BDP-a ili na 158,7 milijardi dolara, kako bi si priuštila ista ulaganja kao i Rusija.

Budući da je igranje brojevima zabavno, autor članka, Dragoljub Bosnić, odlučio je korigirati proračune za obranu Njemačke, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva s paritetom kupovne moći i vidjeti kako se to odražava na rusku vojnu potrošnju. Ruski  BDP/PPP od 4007  milijarde dolara i izdvajanje za obranu od 4,3% BDP-a znači da su ruski obrambeni planeri 2017. godine potrošili ekvivalent od 172 milijarde dolara. Grafikon dolje, prema izračunu pariteta kupovne moći, prikazuje vojnu potrošnju tri navedene zemlje.

FOTO – Vojna potrošnja Francuske, Njemačke i Velike Britanije u izračunu BDP/PPP

Zašto je Rusija vojna supersila? - Izračun vojne potrošnje za početnike sve pojašnjava 1

 

Drugim riječima, korigiran s kupovnom moći, Rusija ima veći vojni proračun od Njemačke, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva zajedno. Kako je grafika zabavna, također autor je ilustrirao ovu točku u postotku.

FOTO – Vojna potrošnja Francuske, Njemačke i Velike Britanije u izračunu BDP/PPP u postocima

Zašto je Rusija vojna supersila? - Izračun vojne potrošnje za početnike sve pojašnjava 2

Nedavno je bilo izvješća da je ruski vojni proračun od 2016. do 2017. pao za 20%. Neki tvrde da je taj pad neizbježan s obzirom na loše stanje ruske ekonomije. No, kako je Michael Kofman objasnio, ruski vojni proračun nije ni umanjen ni neodrživ.

Umjesto toga, očito smanjenje izdataka za obranu u 2017. godini je posljedica tehničkih aspekata kao što je periodizacija rashoda u državnom proračunu. Pokazatelji ukazuju na stabilnu razinu izdataka za obranu, dugoročno održivog za ljudske resurse, materijale i novac.

Dakle, to što Rusija ima BDP poput Španjolske ne govori mnogo o njenom vojnom potencijalu. Još zanimljivije, Rusija ima obrambeni proračun s istom kupovnom moći kao kombinirana vojna potrošnja Njemačke, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. I može si priuštiti da ga u doglednoj budućnosti i zadrži.

Kao što je primijetila Olga Oliker, postoje brojni složeni čimbenici pri usporedbi troškova obrane u različitim zemljama. Na primjer, što koje zemlje uključuju u troškove obrane? To imamo vrlo različite pokazatelje, a oni bi samo ojačali argumente ovog članka.

Europske zemlje imaju naviku da se njihova potrošnja u sektoru obrane učini većom nego što zapravo jest, dok Rusija ima razloga da je prikaže manjom. Isto vrijedi i za Kinu. Pentagon procjenjuje da Kina troši oko 150 milijardi dolara na obranu, međutim, kineska vojska troši juane, a ne dolare.

Tako je kineska vojska potrošnja, izračunata prema paritetu kupovne moći,  oko 400 milijardi dolara. To je jedino razumljivo objašnjenje zašto zemlje poput Rusije službeno mogu imati skromniji vojni proračun nego, recimo, Saudijska Arabija ili Francuska, ali još uvijek mogu biti vojna sila. Zapravo, uspoređivanje vojne moći Rusije sa saudijskom ili francuskom prilično je smiješno, zaključuje autor.

Fort Russ / RomeoSquared

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
160 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Nemojte mislit, da če ad astra, đugašvili i onaj stručnjak za sve, bilo šta razumijet u tom članku….

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Nisu oni tu da bi razumijevali bilo što…moraju odradit…neki možda to rade i besplatno, iz staračkih domova

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija dušo, nemoj pisati ako nemaš što. Ovako ispadaš šmiješna s tvojim primitivnim upadicama. I nemoj omalovažavati ljude u staračkim domovima. Neki su tamo dok ti ne mođeš predvidjeti svoju sudbinu. Pazi da ti se tako što ne nađe na putu. Vrijeme brzo leti.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  ad astra

A a
Nisam ja za tebe ‘dušo’. Don’t patronize me.
ne vidim ništa primitivno u komentaru…nisam na primjer, koristila izraz ‘old fart’
?

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Trubadur

@Trubadur
Je u pravu si. Daj mi ti molim te malo pojasni. Rusija uletila u trku u naoružanju s Amerima, a stanovništvo plaća danak. Zašto. Da bi vlastodršci kroz politiku straha, vanjskog neprijatelja održavali apsolutističku vlast. Hipotetsko pitanje. Rusi se sprijatelje s Amerima i prestanu ratne igre. Što bi prvo upitali stanovnici Rusije. Kako i zašto ovako živimo. Bogata smo država, hoćemo standard.Zašto američki građanin bolje živi od nas? Kad je Putinu porasla popularnost? Kad je anektirao Krim. Što je slijhedeće. Kinjal! Mi smo svemogući, možemo uništiti Ameriku. A što poslije Kinjala i dokle tako. Divim se ruskom narodu što može sve istrpjeti.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  ad astra

Rusija uopće nije uletila u utrku naoružanja s Amerima. Svi oni koji iti malo prate razvoj novih oružja RF-a znaju da su svi Avangardi, Cirkoni, Kindžali, Belgorodi, Su-57 itd. Planirani puno ranije. Rusija ima uravnotežen vojni proračun i koliko sam informiran nema neke namjere povećavati vojna izdavanja na uštrb kvalitete života svojih građana.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

@m.ivanisevic
Ne ja sam uletio u trku u naoružanju. Koja kvaliteta života. Europski dio Rusije je oka, a daleki istok i unutrašnjost. Sve iza Urala je neki drugi svijet.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  ad astra

Zašto pišeš gluposti i još ih prezentiraš kao istinu? Pogledaj koliki je bio Ruski vojni proračun u 2016-2017 dok nije bilo rasta. Zašto uvijek moraš pisati gluposti?

proxy1969
Gost
proxy1969
1 godina prije
Reply to  ad astra

Je, baš jad i bijeda …..

http://siberiantimes.com/upload/information_system_17/3/2/3/item_3232/information_items_3232.jpg

a u SAD sama California…………

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  ad astra

Sva ova moderna oružja su več vrlo dugo na “lageru”…. Sve što je Putin uradio je, da je udružio projektivne biroe i povukao nacrte iz arhive CCCP….S obzirom, ako nisi primetio, da se NATO ( USrA ) širi konstantno prema Rusiji a ne obrnuto, je Rusiji jedini spas, da očuva svoja bogastva, da jih i suvereno može, da brani…..Tako, da dragi moj ad astra… Ovo tvoje stalno ponavljanje uvrnute logike, kod mene nema nekog večeg uticaja, jer je več pri posve pavšalnom razmišljanju jasno, da je to u najmanju ruku glupost, da ne kažem i šta drugo…… Ili, da pojednostavim, za sve ostale, pošto za tebe mislim, da ni nema nekog velikog smisla….. Bez superiornosti u bitnim strategijskim vojno- tehnološkim parametrima, Rusija danas ne bi ni mogla, da podiže standar svojim državljanima… A da standard Rusa raste… Raste…. Nikad, do sad prosječni Rus nije živio tako dobro, kao živi sad…..

proxy1969
Gost
proxy1969
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Upravo tako, Rusija je jednostavno kanalizirala sva ranija dostignuća, filitrirala ono učinkovito i to sama proizvela na način da je za razliku od nekih drugih grana gospodarstva industrija oružja pod strogim nadzorom centralne vlasti, a za razliku od recimo SAD gdje je naj bitniji profit razno raznih interesnih grupacija pa tako kao finalni proizvodi izlaze OT Bradly ili F-35 s tim da je početna ideja za B inačicu “kupljena” od Yak biroa još ranih ’90-ih i to kao odbačeni besmisleni projekt……

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  ad astra

@ad astra

Malo si u zabludi, jer prosječan amerokenjac ne živi ništa bolje od prosječnog Rusa (obzirom na veću kupovnu moć i razliku u državnom BDP-u)

Imaju po dva-tri posla, četiri pet hipoteka, šest sedam kreditnih kartica, zdravstveno osiguranje izgubilo sedam milijuna ljudi u zadnjih četiri godine, školovanje skupo i cijeli život poslije robuje da ga otplati.. i još druge stvari.

A Rusima je standard malo opao zbog nekih sankcija (čitaj zapadnokenjskih..) ali neka, bar im se zbog tih sankcija oporavlja domaća proizvodnja.

Da je bar mom Hrvatistanu, pardon, Uhljebistanu, sankcije nametnut, pa da i nama domaća proizvodnja procvjeta, a ne da što god kupim, piše “made in PRC”.

Evo malo standarda:

Pljuc!

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Zadranin

@Zadranin
Meni pričaš o životu u US. Krivog si našao. Da li si i koliko dugo živio u US. Što znaš o standardu Amera, plaćama, zdravstvenom, mirovinskom, stanovanju… Jedino što si pogodio to je da ljudi rade i ono što navodiš pod dva tri posla i to bi trebao razumijeti. Raditi u US je neusporedivo s poslom u HR.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  ad astra

@ad astra

Pola mi prijatelja/poznanika iz Vrsi živi i radi tamo, pa eto, imam iz prve ruke saznanja.

A dolje sam ti u sljedećem postu napisao koliko smo trebali skupiti novaca da bi jednu bolesnu curicu, Milu Rončević, poslali na liječenje kod amerokenjaca: 18 milijuna kn.. iliti cca 3 milijuna dolara!

Eto ti zdravstva, i standarda.

A aj kupi stan ili kuću u americi, pa mi javi kako je to prošlo.

Pljuc!

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Zadranin

@Zadranin
Izvrčeš temu. Ne želim u priču uključivati navedenu curicu, želim joj brzo ozdravljenje. Miješaš pojmove. Šalješ nekoga na liječenje u US, zašto ga ne liječiš kod kuće? Koja nepristojnost, šalješ nekoga na liječenje u US i onda te iste Amere nazivaš uvredljivim imenom. Znaš li onu poučnu priču o škorpionu, žabi i prelazu preko rijeke? To je u naravi. Koliko bi američko dijete platilo ozbiljno liječenje u RH ili bi to bilo besplatno? Ako se dva zdravstvena sustava nisu dogovorila, moraš plačati, Ako plačaš zdravstveno osiguranje onda imaš bolju uslugu. A najbolja mi je ona tvoja ” evo ti zdravstva i standarda”, gdje to, ovdje gdje ne možeš liječiti ili u US. I na kraju, kako znaš da več nemam kuču u US?

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  ad astra

@ad astra

Pa ti prvi dolje, u sljedećim postovima, govoriš kolegi komentatoru ivaniševiću jel on bio u americi pa zna koliko je liječenje i slično.

I to onako s visoka, ti frajer navodno živiš tamo pa znaš (što mi idu na onu stvar iseljenici koji žive u amerokenjistanu.. )

Želiš li nam reći da za tu istu curicu iz Hrvatske, i za jednu domaću amerokenjsku curicu, ne bi koštalo isto toliko to liječenje u amerokenjistanu? Sigurno bi koštalo manje, tj. ako joj roditelji uopće mogu priuštiti zdravstveno..

Ima li prosječan amerokenjac tri milijuna dolara za liječenje?

Imaš li ti?

Koliko tebe košta zdravstveno kad već “živiš tamo u US”?

Pljuc!

Maksim
Gost
Maksim
1 godina prije
Reply to  Zadranin

E, pa mi si šaljemo sankcije več 29 godina – balkanska plemena. Sad ču ja isto Slovenac naučiti gdje ide ć đ q
Pozdrav vsem

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Maksim

Lep pozdrav sosed nkdaj nisem pisal na slovensščini se opravičujem za napake in upam da se bo moglo brati

Eskim iz Zadra
Gost
Eskim iz Zadra
1 godina prije
Reply to  Zadranin

Bas mi je drago naci Zadranina na logicnom. Znaci nismo bas svi u Zadru u banani. Pzd svima..

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Eskim iz Zadra

Pozdrav i sretno KK Zadar u doigravanju.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  ad astra

@astra
ha,ha!! Pa kako Vi znate da se ruski narod nije upitao zašto tako živi za razliku od američkog naroda?
Za razliku od Vašeg mišljenja, moje je drugačije. Evo i odgovora: “Ne želimo da nam izuzetni uvode demokraciju i zato imamo i biramo Putina i imamo Kinđal i još puno lijepih stvari jer želimo biti slobodni pa makar i ne živili kao u Holivudskim filmovima. ” Astra, dali misliš da je sloboda i neovisnost jedne zemlje vrijedna odricanja? Ili po tebi je to samo floskula?
LP

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Ne može on to razumjeti, to je takvo stanje uma.

Aurora
Gost
Aurora
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Bravo @Sparkling!

Simo Kostolomac
Gost
Simo Kostolomac
1 godina prije
Reply to  ad astra

@ad astra…U većini si u pravu. Ali uvjek ima, ali. Ne treba porediti najmoćniju imperijalističku zemlju sa nekom drugom. Rusi su tek posle raspada SSSR-a stali na noge. Ukrainci su na primjer imali posle raspada 3,5 puta veću plaću od Rusa. Budućnost je njihova, dok europskim zemljama prijeti osjetan pad standarda. SAD će polako odumirati, kao i Rim, stotinu godina, izuzev ako izgube samo jednu jedinu bitku negdje od Rusa ili Kineza (pa čak i Irana, ili Indije). Tada će se povući u svoje granice i sledi im ubrzani kaos, kao i ostatku njihove imperije. E baš zbog toga bogatiji Amerikanci ulažu u ruske dionice, a ne u svoje. SAD su carstvo od papira i dugoročno su neodrživi.

radijacija2000
Gost
radijacija2000
1 godina prije
Reply to  ad astra

@ad astra Ajmo vako: ajmo usporediti trendove standarda srednje klase u SAD i Rusiju od recimo, ’80-tih pa do sada. Fakt je da je standard građana SAD od početka ’80-tih pao i to mnogo, možda čak i upola. Fakt je da je standard i kvaliteta života ruskih građana podignut, nemam brojke koliko, ali svima je jasno da se u zadnjem desetljeću bolje živi u Rusiju nego pre 30-40 godina.

Zar ne bi trebalo da se građani SAD-a zapitati : pa čekaj malo, mi smo odvajali puno za vojni buđet i dobili hladni rat i uništili taj strašni SSSR i komunizam koji je bio najozbiljnija prijetnja po našeg blagostanja, naše sigurnosti, slobode i našeg stila života . Pa zašto sada, kada nema tog SSSR-a i komunizma živimo lošije i imamo manje nego dok je bilo SSSR-a i komunizma . Divim se američkom narodu što sve ne može skužiti…

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  radijacija2000

@radijacija2000
Potkrijepi svoje tvrdnje podatcima. Posebno onu tvrdnju da je standard Amera od 80 tih pao upola.

radijacija2000
Gost
radijacija2000
1 godina prije
Reply to  ad astra

@ad astra
Imaš podatke o tome koliko želiš. Evo, sa Google tražilice na primer ovo :

https://www.investopedia.com/ask/answers/101314/what-does-current-cost-living-compare-20-years-ago.asp

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije
Reply to  ad astra

A ja se ad astra tebi divim koliko gluposti možeš napisati.ameri žive bolje od rusa?milioni amera žive bez zdravstvenog osiguranja i u strahu od gubitka hipotekarnih stanova i kuća.kad imaš dobar standard i način života pa to izgubiš i spustiš se na nivo ruskog građanina,nije isto kao kad imaš niži standard koji ti polako ali sigurno raste.rusi vide napredak,polagani,ali napredak,a što vide amerikanci?amerika je neosporno bogatija zemlja od rusije,ali i neosporno socijalno neosjetljivija od rusije.ono što amer ima i izgubi,rusu nije važno jer to nije ni imao.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

@Perzija do Trsta
Zadnja rečenica ti je legendarna, posebno dio “rusu nije važno jer to nije ni imao”. Milioni Rusa žive s besplatnim zdravstvenim osiguranjem, muškarci u prosjeku do 66. godine, a jadni Ameri s neplačenim zdravstvenim u prosjeku dožive 84 godine.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  ad astra

@ad astra

Izvlačiš podatke iz guzice.

Rus je 2018. u prosjeku doživio 72. , a amerokenjac 79.

Ne širi lažne podatke.

Pljuc!

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Zadranin
Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  ad astra

@ad astra

E, i što će meni taj link kojim potvrđuješ ono što sam ja rekao: prosječan Rus 72 (71.9), a amerokenjac 79 (78.5) ?

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

meni bi bilo draže da su pored toga ekonomska sila
i da im se ekonomija ne bazira na politici dviju cijevi

pera detlic
Gost
pera detlic
1 godina prije
Reply to  AAA

A Vi znate da nisu?!?
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU!!!!

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  pera detlic

evo svi traže rusko državljanstvo jer se tamo bolje živi
nego u eu i usa

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  AAA

@AAA

Ljudi idu tamo gdje je lakše naučiti jezik. Engleski je, za razliku od ruskog, ***ac za naučiti.

U Rusiju idu ljudi iz zemalja starog SSSR-a.

Inače, Rusija je zemlja sa najviše stanovnika u Europi.. pa ti pivaj borbene.

Pljuc!

mars
Gost
mars
1 godina prije

Jednostavno pitanje za sve one koji pri određivanju kvaliteta života stanovništva kao mjerilo uzimaju BDP umjesto pariteta kupovne moći – da li bi više voljeli živjeti i raditi u državi u kojoj je plata, recimo, 3000 eura a cijene stanovanja, hrane i uopšte života, onakve kakve su većinom na zapadu, ili u državi gdje im je plata 200 eura a hjleb košta recimo 0,5 eurocenti, litar benzina 1 eurocent, mjesečni najam stana 10 eura, dobar ručak u restoran 0,5 eura itd. Nema sumnje da 3000 eura zvuči mnogo moćnije od 200 eura, ali……

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  mars

Pa nije samo GDP PPP per capita, nego i druge stvari….. Pristupnost stanova, zapošljavanja, školstva, zdravstva itd….. Pa je tako za večinu, bilo lakše i lijepše živjeti u bivšoj SFRJ, nego danas u vertikalama demokratije i slobode….hehehe…

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Ves demokratske pravice usekega posamezneg prebivalca odvisijo predusem od kolicine denaraja katerega posameznik poseduje oli kontrolira. Po teoriji neoliberalnga kaitalizma ce si bolj bogat imas bolj vec dekoratskih pravic, namrec revni in bogi nimaju demokratskih pravic kajti ih nemrejo kupiti.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  IVE OLDTIMER

@Ive
Ništa te ne razumim, ali evo ti plus.

Kako se pljuca na slovenski?

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Popolnoma se strinjam s tabo kolega Trubadur !!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  mars

U ratnim područjima oružje je besplatno.
Al’ je zato kruh skup!

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  mars

@mars
Tamo gdje je plaća 3000 eura jer je tamo uređeno društvo, zrela demokracija. Tamo gdje je plaća 200 eura nešto grdo ne valja. Badave mi kruh po maloj cijeni kad su bolnice, ceste, komunalna usluga na niskoj razini. Litra goriva jeftina a auti 30 godina stari. Još jedanput 3000 je 3000. A ti u državi gdje dobiješ 200 eura kupi TV, frižider, auto…

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  ad astra

Tamo di je plaća 3000 Eura najam stana je barem 1/3 plaće ako ne i više.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

@m.ivanisevic
A koliko je najam stana tamo gdje je plaća 200 eura i to kakvog stana. Učinkovitost društva vidi se i kroz standard građana. Što češ ti kupiti s 200 eura. Hrana i osnovne životne potrepštine su jeftine, a što je s drugim stvarima. Recimo mobitel je nekih 300 eura. Ti ćeš ga kupiti s palćom 200 eura. Kazat češ da nije mobitel sve. Je u pravu si ali ja ipak preferiram 3000 eura i 1000 eura za stan. Ako radi nas dvoje to je 6000 eura. Trošak života je za četveročlanu obitelj cca 2500 eura, a ti razmisli. Ostaje 3500 eura. S dvije plaće po 200 eura, koliko ostaje?

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  ad astra

Ja ipak više preferiram stan/kuću od mobitela od 300 eura. Ali bože moj razlikujemo se. I dobro je da se razlikujemo, ali problem nastaje u činjenici da zapad uporno pokušava nametnuti svoje kao jedino ispravno. To je veliki problem dragi moj.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  ad astra

@ad astra

Ne znam jesi bio u Irskoj, Njemačkoj, Švicarskoj.. tamo ti, ako vas živi više od jedne osobe u stanu/kući, onda svaka osoba MORA po zakonu imati svoju sobu. Četvetočlana obitelj, četverosoban stan.

Četverosoban stan ti nije 1000 eura. Četverosoban stan je bar 3000(ako imaš sreće pa nađeš uopće takav stan po toj cijeni..)

Trošak života za tu obitelj je, kako ti kažeš, 2000-2500 eura.. a ti i žena zarađujete 6000.

Hmm.. ostaje ti 500 do 1000. A ne 3500 po tvome.

Imam ja dosta prijatelja po tim zemljama, pa znam što govorim.

Pljuc!

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije
Reply to  ad astra

Nije sreća, puna para vreća!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  ad astra

Ja bih baš volio da se netko od vas pro zapadnih heroja makar malo razboli u SAD-u pa bi ga ja pitao koliko bi trebao raditi samo da vrati dug za liječenje.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

@m.ivanisevic
Da li si ikoliko dugo živio u US? Da li govoriš zato što znaš ili zato što si to negdje pročitao?

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  ad astra

Ti inače živiš u Pasadeni?

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

@m.ivanisevic
Ne u Pasadeni. ali ima dosta američkih gradova iza mene.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  ad astra

@ad astra

Evo mi smo prije nekih desetak dana skupljali novac, ovdje u Hrvatistanu, da pošaljemo jednu curicu, Milu, na liječenje kod amerokenjaca.

Trebalo je 18 MILIJUNA kn skupiti za liječenje.

Pa se ti razboli kod amerokenjaca..
Vidiš da idu kupovati lijekove na Kubu.

Eto ti standarda.

Pljuc!

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Zadranin

Neču se ponavljati. U prijašnjem postu sam ti odgovorio.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  ad astra

Evo odgovora jednog profesora, rade svi ko’ ludi u libetalnom kapitalizmu i nakon 20 godina nemaju – ništa. Prošla su, pred 40 god.ona vremena u usa kad je čistačica mogla školovati sina na koledžu… ” dr Andrej Fajgelj Hajde malo da pričamo bez uvijanja. Da li živiš bolje od svojih pradede i prababe? Seks? Do osamnaeste su bili venčani i mogli da spavaju kako i kad su hteli. Novac? Bili su vlasnici svoje vode i svoje zemlje, na njoj su podizali svoje kuće i proizvodili svoju hranu. Tako su mogli da zbrinu i sebe i decu i decu svoje dece. Hrana je imala ukus a novac protivvrednost u zlatu. Nisu dugovali nikom ništa. Prava? Bili su slobodni i nezavisni građani slobodne i nezavisne Srbije, kovači svoje sudbine. Pre nego što poveruješ u obećanja liberalno-progresivnih prodavaca magle, izmeri njihovim merilima: možeš li da sanjaš ono što je pradeda imao? Redovni seksualni odnosi, stan, hrana? Vlasništvo, nezavisnost, sloboda? Dobro, priznajem, pradeda nije mogao da masturbira u kupatilu uz protočnu vodu, centralno grejanje i internet pornjavu, ni da objavi selfi s gej parade na Instagramu. Ali šta će nam taj komfor i te slobode ako izgubimo ono osnovno, ono pravo? Izvinjavam se ako… Pročitaj više »

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije
Reply to  Lucija

Sto je s Fajgeljom? Navijao sam za njega kad se
htio kandidirati za predsjednika Srbijje.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Histrion

Histrion
Nemam pojma. Ali sumnjam da bi netko takav uopće mogao ‘primirisati’ politici, – i da uđe u neku stranku, teško bi išao dalje…
Loše preporuke…mislim da su mu i otac i djed intelektualci bili. To je prilična rijetkost na Balkanu, a u politici svugdje – bandići…

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije
Reply to  mars

Ma taj BDP je najveca glupost sto postoji, pa jbte za 2017-u pise da je u Hrvatskoj bilo 24 000 dolara po glavi stanovnika, realnost je nesta sasvim drugo.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Hvala za sliku sa MIG-ovima …..Nermine N. sta je napisano gore u clanku ….zasluzuje paznju ….a u vezi love za zeljezo koje puca i aluminijum koji leti ….samo jedna usporedba …..Svemiraska stanica MIR ….Mir (ruski: Мир, što na ruskom može značiti mir ili svijet) je bila prva sovjetska modularna svemirska postaja. To je bila prva stalno naseljena dugovječna stanica u svemiru. Još uvijek drži rekord za najduži boravak ljudi u svemiru, koji iznosi osam dana kraće od 10 godina. Ova stanica je bila dostupna astronautima iz raznih zemalja. Mir se održao u svemiru uspješnim povezivanjem nekoliko modula, koji su se lansirali odvojeno u razdoblju od 19. veljače 1986. do 1996. Stanica je postojala do 23. ožujka 2001. nakon čega je namjerno vraćena iz orbite i razorena pri povratku u atmosferu. …..Da nema Rusije i Ruskog naroda ne bi bilo ni napretka u u istrazivanju najvaznije stvari za ljudsku vrstu na planeti zemlji ….stvaranje uslova za napustanje Suncevog sistema u doglednoj buducnosti…..Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

proxy1969
Gost
proxy1969
1 godina prije
Reply to  Perun

Baš, a “Star Wars i Star Trake” nacija danas kupuje ruske raketle da bi uopće mogla van atmosfere….

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Svetom upravlja Brutalna sila!
Onaj koji ume da napravi-konstruiše sredstva i da upravlja brutalnom silom je Kontrolor!
Svi ekonomski pokazatelji (GDP, PPP, Big Mek indeks, PPP, …) su interesantni za analizu dobro plaćenim, nepotrebnim a “vrlo bitnim” Analitičarima.
Znači.
Borbeni komplet savremene podmornice (cca 3 milijarde Dolara ukupno) pretvara Britaniju u Atlantidu !

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

S obzirom na nemili događaj pomalo je ironično stavljati na naslovnu borbene avione.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
1 godina prije

Ne znam čemu rasprava i potreba za pojašnjavanjem oko ove teme. Sve se to zna i sve je to jasno, oni koji imaju potrebu za raspravom očito nisu dorasli zadatku, ne znaju ili samo politiziraju s amerofilskih pozicija.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Ama ljudi – manite se cifara. One jesu korisne ali samo na dvodimenzionalnom planu. Jedina istina po ovom pitanju je sledeći odnos: američku vojnu industriju razvijaju pojedinci vođeni ličnom koristi dok je Rusi razvijaju kao uslov opstanka. To cifre ne mogu objasniti. Američka vojna industrija je bila izuzetno važna do kraja Hladnog rata – posle je značaj opao kao i odgovornost onih koji su je vodili. Nije nikakvo čudo da su završili ovde gde se sada nalaze – korupcija je odradila svoje. Sa druge strane, ruska vojna industrija iako nominalno privatna nije ništa manje kontrolisana nego za vreme SSSR – naprotiv. Odgovornost je sada znatno veća jer ako si nekada napravio glupost poslali bi te u penziju a danas greške nisu ni dozvoljene – sve se filtrira kroz mnogo filtera. Kao što sam rekao to je stvar opstanka i svi su toga svesni. Pa ipak, to je samo ono što vidimo. Da je sve tako lako bi se odredilo ko je jači… Postoje mnoga oružja za koja javnost malo (ili nimalo) zna i o njihovom razvoju se ne priča. Ja uvek akcenat stavljam na biološko oružje – ono je oružje sudnjeg dana a ne nuklearno. Ne zato što je razornije… Pročitaj više »

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Što se još moglo napomenuti, večina američkih para potrošeno je totalno bez veze…
Održavanje skoro 800 vojnih baza širom sveta, paradiranje nosačima aviona, koji koštaju milijarde samo da plove, plate koje su astronomske, sve benificije…., šijuniranje čitavog sveta, moglo bi se nabrajati u nedogled…
A Rus sedi iza granice i mota cigaretu, čeka….

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Već sam davno rekao da Američku vojnu industriju koći pohlepa. Pogledajte samo onaj F-35 još uvijek nije sto posto operativan a do sada je koštao bogatstvo. Za razliku od ruskog mu rivala koja je sto posto operativan i košta mnogo manje. Što se tiče ekonomije jedne i druge zemlje. Amerika ima jako puno izdataka za očuvanje svog imperija, tek manji dio odlazi za vojne potrebe, još manje novca odlazi za istraživanje i proizvodnju oružja. Rusi imaju mnogo manju potrošnju, jer moraju štiti samo svoju državu, nemaju imperiji. Plus tu je sada Kina koja dodatno cijedi vojni proračun Amerike. Ali Rusi imaju svoje niz problema. Po meni na prvom mjestu je korupcija, da nema nje Rusija bi bila najjača država na svijetu. Isto bi se moglo reći za Ameriku. Na kraju tko je jači Amerika ili Rusija? Izgleda da će na taj odgovor morati odgovoriti trolovi, pošto su oni najkompetentniji po tom i svim pitanjima kada je riječ baš o svemu.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Ante

@Ante
Program SU 57 je zaustavljen. Ne znam zašto. Projekt F 35 je operativan i potvrđen u borbi. Pitaj Izraelce. Što misliš s čim su gađali ciljeve u Siriji i zašto S 300 nije djelovao. Podcjenjivati vojnu moć US je vrlo naivno. A to tko je jači, US ili Rusija je pitanje za malu djecu. Dvije sile koje posjeduju nuklearno naoružanje, koje može promijeniti izgled Zemlje nikad se ne bi trebale sukobiti jer po svim predviđanjima pobjednika nema. Svi bi bili gubitnici.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  ad astra

Točno je to što pišeš taj program je zaustavljen ali neki ovdje i dalje spominju nekakav fotonski radar kao njegovu novu opremu!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

ROFAR radadar nije mit, da znaš nešto o tome ne bi pisao nebuloze.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

@Džugašvili Istine radi, poznati ruski institut ”KRET” ozbiljno radi na radio-optičkoj faznoj aktivnoj rešetki (ROFAR). Karakteristike – obećavajuće: duplo manja masa, 10 puta veća rezolucija. Različita tehnologija od postojećih AESA/PESA radara. Ovaj ”fotonski” ROFAR bi trebao omogućiti ne samo superbrzo skeniranje već i tzv ”rendgensko” snimanje objekata. Normalno, ne zna se u kojoj su fazi istraživanja, ali je simptomatično da su upravo ovih dana neki od zapadnih medija, specijaliziranih za pitanja vojne tehnike, počeli objavljivati tekstove upravo o ROFARU. I da, sami ruski izvori navode da će taj novi radar biti namjenjen SU-57. Uz novi motor, Izdeliye 30, (u čijem razvoju očito ima nekih problema) nasljednika sadašnjeg Saturn AL-41F1S (product 117C), kojeg inače koristi SU-35S, novih raketa dugog dometa, uz trodimenzionalni vektor potiska ( F-22 Raptor npr. ima dvodimenzionalni vektor potiska) SU-57 je još uvijek platforma u razvoju. Ima potencijal da MOŽDA postane OSNOV za razvoj zrakoplova šeste generacije. Rusija je za njega izradila i nanoomotač koji štiti kabinu pilota. Zato je na Raptoru pokrov kabine zlatnog sjaja. Signal protivničkog PZO radara zahvaljujući omotaču ne odbija se o kabinu zrakoplova, a uređaji postavljeni unutra nevidljivi su za elektronske sisteme izviđanja. Kod zrakoplova pete generacije od radara treba sakriti ne samo… Pročitaj više »

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Uh…. A ja Daltone mislio, da nečeš više ozbiljno pisat…. Super doprinos…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Trubadur

@Trubadur
Zalomi mi se.
Nekad se uplašim samog sebe.
Koliko se trudim. 🙂
P.S.
Pozdrav našem prijatelju m. ivanisevicu.
Ponekad ga ”cukam” da nešto više napiše.
Zna vrag puno o ovim stvarima, a ne da mu se. 🙂

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

sve mlaznice su trodimenzionalne
zakretanje može biti oko više osi
f22 ima zakretanje oko jedne osi
su57 ima zakretanje oko dvije osi

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije

Vala Daltone…udavi ga ti s ovom pricom i faktima. Koga jos to zanima u danasnjem drustvu?
Gdje je onaj Burt sa svojim prognozama?
Pa ja…

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  ad astra

SU 57 nije otkazan vec je u zavrsnim fazama testiranja.
F-35 je samo jednom koriscen u napadu na Siriju napadi se po pravilu vrse iz aviona F-16i sufa i za probijanje PVO u Siriji nije bitan avion vec mali radarski odraz rakete (GBU-39 Small Diameter Bomb (SDB) se najcesce koristi) i njena brzina posto se avio napadi vrse iz vazdusnog prostora Libana na zapadne delove Sirije.
F-35 se ne koristi u uobicajenim zadatcima presretanja Ruskih aviona i priblizavanja Ruskom avio prostoru niti se koristio u podrsci SDF ili Irackoj vojsci protiv ISIS ni u Avganistanu, gde se to F-35 operativno upotrebljava u borbenim misijama i koliko cesto je misterija, a trebalo bi da je naj prisutniji avion posto obavlja poslove lovca, aviona za blisku podrsku trupama i mornarickog aviona.
Postoji jedna velika provalija izmedju njegovih tehnickih specifikacija i tehnickih mogucnosti o operativnosti da ne govorimo.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Riddick

@Riddick
Da u pravu si. Zbog tog aviona Ameri misle umiroviti A-10 zrakoplove. Što se tiče aktivnosti u Afganistanu, Ameri su promijenili misiju i više nema potrebe za ozbiljnijom potporom trupama na zemlji. Velika je istina da je aktivnost F 35 prilično misteriozna.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  ad astra

Zbog kojeg aviona Ameri misle umiroviti A-10? Ameri su mislili umiroviti A-10 zbog dronova, ali su se malo preračunali kad su sužili da im Iranci prizemljuju dronove kao glinene golubove. A-10 se tako neće umiroviti zato što za njega ne postoji adekvatna zamjena.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

f-35

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  ad astra

Nemoj biti smiješan. A-10 neće u mirovinu barem još 10 godina. Nemaju Ameri adekvatnu zamjenu.

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

Ako A-10 nece u penziju za 10 godina, znaci li da f-35 nece za 35 godina?

Ara
Gost
Ara
1 godina prije
Reply to  ad astra

Skoro mi je promakao ovaj polemički biser našeg ad astre:

M.ivanisevic:
“Zbog kojeg aviona Ameri misle umiroviti A-10?”

Ad astra :
f-35
.
HAHAHAHHAHAHAHAHA , majko moja , pijem kavu na poslu i čitam, kava mi završi u nosu, kolege me gledaju koji mi je :), košulja zaflekana

Znači naš ad astra bi F-35 koristio za CAS?

Nema dalje . Kralj!!!!!

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Ara

@ara
Daj mi molim te reci a koji se to avioni koriste za CAS. Jesi li ikad tražio i dobio CAS. Rođeni pričaš gluposti i to osobi koja ima iskustva s CAS.

Ara
Gost
Ara
1 godina prije
Reply to  Ad astra

@Ad astra

Znači ti bi super skupi , super soficticirani i super tajni avion koristio kao jurišnik za blisku zračnu podršku? Ti bi to poslao na prvu liniju :)))
I s time bi zamjenio jeftino pouzdano oklopljeno čudovište od A-10.

Kralj!!!

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Ara

A 10 je već trebao biti umirovljen. Softificirani F 35 ima između ostalog i namjenu CAS , što ne znači da će djelovati s malih visina. F 35 je na operativnoj visini i FAC-ovac mu daje koordinate cilja. Sve ostalo odrađuje softificirani projektil. 30 mm Getling na A 10 je močan i, vjeruj mi učinkovit, ali neprecizan u odnosu na navođene projektile. Nekad si preblizu neprijatelja i onda nema velike koristi od takve potpore, zato ti trebaju vrlo precizni projektil. Ali da ne dužim, i F 16 daje CAS.

Ara
Gost
Ara
1 godina prije
Reply to  Ad astra

@ Astra
Ti bi ustvari ukinuo jurišne zrakoplove za čistokrvnu blisku zračnu podršku i zamjenio to sofisticiranom zračnom podrškom?
Ta doktirna se je recentnim vojnim iskustvima pokazala kao upitna pa su i Amerikanci išli na modernizaciju A-10 da mu produže radni vijek do 2028 a i Rusi su modernizirali svoj SU-25.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Ara

Ara, da nemaš slučajno certifikat za FAC kad tako suvereno vladaš problematikom.

proxy1969
Gost
proxy1969
1 godina prije
Reply to  ad astra

Da, u izvješćima i YouTube filmićima savršeno funkcionira, samo je problem kad se nađe van hangara…….

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  Riddick

…hebiga…zapad je uvijek impresioniran fensi tehnikom…dobro je rekao jedan kolega…amerikancima pista mora biti ravna i čista kao ogledalo a rusi ako treba uzleću i sa izasranog travnjaka…

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  igi

Tehnika im je super odradila posao prošlo proljeće kad su im Rusi s dva Kila i dva Grigoroviča uspjeli omesti opći zračni napad na Siriju udruženih snaga VB, Francuske, SAD-a tako da su od cca 110 Tomahawka, SCALP-ova i inih oborili njih 73 dok su ostali pogodili već polurazrušenu zgradu i dva limena skladišta. Niti jedan jedini vojnik nije poginuo, a u silosima Francuske FREMM fregate skoro nije eksplodirao krstareći projektil. Bravo za fensi tehnologiju.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

m.ivanišević
sjećam se tog slučaja… Postoji li mogućnost, još zanimljivija, – da nije ispaljeno 110 Tomahawka…? I ako nije, zašto su išli s tom brojkom?

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Lucija

Jedino ako nisu zaglavili u silosima. Vidimo ovih dana kako radi “moćni” Iron Dome kad se zasiti. Razlika je samo što Palestinci lansiraju nevođene balističke projektile koje je puno lakše pogoditi od krstarećih, poseb o od JASSM-a koje su uz Tomahawke koristili Ameri.

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

što bi se dogodilo kada bi izrael odgovorio
sa svojim raketama po principu jedna tebi jedna meni
kako bi onda završili saturacijski napadi
hamasa i hezbolaha

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Riddick

Nije u završnim fazama testiranja već je u predserijskoj proizvodni (12 komada). Danas je izašla vijest da se krajem godine potpisuje novi ugovor, ali ne zna se još za koliko komada.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  ad astra

Program Su-57 zaustavljen? Molim te da mi napišeš odakle ti ova informacija? Već je potpisan ugovor o isporuci 12 komada ove godine, a krajem 2019 potpisuje se novi ugovor. Rusi nikad ne naručuju 200 komada u jednoj seriji kao Ameri. Provjeri kolika je bila predserija Su-27 kad je ulazio u operativnu upotrebu pa onda piši. Ovako samo ispadaš smiješan ponavljajući zapadnu mantru do besvjesti. Koja budala uloži milijarde u razvoj koji traje skoro 10 godina i onda odustane? A posebno koja budala ulaže u razvoj novog motora koji se trenutno testira i onda odustane od projekta? Daj sredi se i onda počni pisati.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  ad astra

@ad astra
Istine radi, program SU-57 je daleko od toga da bude zaustavljen.
A da košta, košta.

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije
Reply to  ad astra

A ti kao znaš da je zaustavljen? Znaš i s čim su Izraelci gađali ciljeve u Siriji?
Više puta je objašnjeno zašto S-300 ne dejstvuje kod napada Izraelaca. Jedno i jedino borbeno dejstvo (zvanično) F-35 je bilo u Avganistanu. Talibanski PZO ih uopće nije registrirao. U Siriji je PZO uvezan sa ruskim pa je u igri i S-400. Inače je F-35 nevidljiv ali ameri se jako boje da će S-400 u Turskoj otkriti “sve tajne” iako ga “ne vidi”. Ne znam zašto misliš da bi bilo ko rizikovao sa F-35 da uđe u zonu gdje može biti oboren.
Komentari su ti navijački i pomalo djetinjasti. Čestitam na upornosti ali s obzirom na argumente i efekt kod ostalih komentatora ta upornost je besmislena. Ispadaš smješan i dosadan.

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
1 godina prije
Reply to  ad astra

Halo Astra daj covice izludit ćeš sa ovim Boljsevicima – crveni vragovi kako ih je zvao prvi i jedini Dr. Tuđman. Velika većina na portalu nema apsolutno nikakvih rezultata iza sebe, iskustva u bilo čemu osim u mišljenju, susreta s drugim nacijama ili kulturama itd…. Sve je to beda što bi Srbi rekli… Naučili iz bivše Jugoslavije lagano i na kredit al nema više prošlost – sad vrijedi zvanje, znanje i zanimanje uz naravno rad.. Ovaj Kapitalizam je čudo samo treba izbaciti – socijalna davanja, zdravstvo privatizirati i naravno ukinuti državne penziju – izvoli raditi i osigurati si budućnost.. Sve slabe karika treba ukloniti..

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  ShaCkaL

Shackal
dugo vas nije bilo…
Zvanje i znanje nažalost ne vrijede…takvi bježe van, a rođe dobijaju poslove.
Teško je i sve teže ljudima s firmama i obrtima…
Što se tiče zdravstvenog i mirovinskog neka lijepo vrste ljudima što su uplaćivali, s pristojnom kamatom, može i NB, pa možemo razgovarati…
A za socijalu…nemojte se zalijetati…par smrtnih slučajeva i gubitak posla mnoge su otjerali gdje nisu očekivali…

Tikira
Gost
Tikira
1 godina prije
Reply to  Lucija

Naravno da ne vrijede znanje i zvanje / ako treba raditi za drugoga.. Sve sam napraviti, ako imas bilo kakvo znanje treba privatni posao raditi.. A sad sto rodje i uhljebi se zaposljavaju kao podobni e pa upravo to – ukinuti drzavne penzije i svesti ih na minimum i naravno sve ostale olakotnosti. izjednaciti ih sa privatnim davanjima… treba biti brutalan prema ljudima da bi se probudili i poceli razmisljati..

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  ShaCkaL

Ja sam Boljševik isto kao što je Rusija komunistička zemlja.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije
Reply to  Ante

F-35 je u fazi “prodaje”.Treba nači dovoljno budala širom svijeta koje ga budu kupile i tako smanjile trošak razvoja i proizvodnje.Zašto bi Ameri u borbi riskirali da izgube kupce,jednostavno ekonomski nepotrebno.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Oprostite ovo su SU-27 nisu MIG-ovi…..ali svejedno slika mi se svidja

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Zaključak po narodski: Nekome je lakše ućerat u prkno, nego u glavu. Džaba slike i pojašnjenje da u Kini za 1000 dolara kupiš, neću lupetat što, a isto to, dok se nahrani svi u Čemerici, od lobista do pentagona, političara i VI kompleksa stoji 10 000 dolara. Uz to da su materijali i radna snaga tri puta jeftiniji. Tako da je ovo realno,l ali je čar nepotrebno, jer je dovoljna hipersonična i EW strateška prednost da sve postane staro željezo.A tu Rusi jesuprvi. čak i ako im Kuznjecov ide na ugalj ili dizel.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Da je Rusima Kuznjecov tako strateški važan budi siguran da bi ga prebacili na nuklearni pogon. Rusi imaju dijametralno suprotnu doktrinu u odnosu na Amere.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

Kuznjecov je zreli za otpis sa flotne liste i nema smisla prerađivati ga na nuklearni pogon. Bolje je sagraditi potpuno novi nuklearni nosač aviona, ali Rusi još nema ju usvojene tehnike za gradnju klasičnih nosača sličnih američkim nosačima i još uvjek kao i Kinezi na nosačima imaju one čudne skakaonice tj uzdignut pramac broda tzv skijump.

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

…što će rusima nosač….njihova država od poljske do japanske granice je jedan veliki nosač aviona.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  igi

Treba im barem jedan tako da ga recimo mogu parkirati ispred obala Venecuele. To bi bilo idealno danas kada su mamlazi navalili.

AAA
Gost
AAA
1 godina prije
Reply to  igi

igi
zbog projekcije sile da ti neprijatelj ne dođe od poljske do japanske granice
kao što su već došli

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Ti, kao drug Koba, bi trebao znat, da si baš ti naredio, posle WWII, da CCCP razvija ratne brodove a ne nosače aviona….. Pa su zato i u 80im uradili brod, koji nije nosač aviona, nego teška zrakoplovna krstarica inače ne bi smela , da plovi kroz Bosfor….. I ko što kaže igi, ne trebaju Rusiji nosači aviona, pošto jim je ratna doktrina sasvim drugačija od USrA doktrine….. Jedino, što si u pravu, je, da se ne isplati stavljati nuklerni pogon na stari krš…

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Kuznjecov otpisan brod a stalno vam u ustima kao pratite nesta

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Jesi li ti ikada čuo za klasu Uljanovsk? Ako nisi prouči malo bit će ti sve jasno. U pravu si Rusi još nisu gradili klasični nosač, ali trebaš znati da Ruska mornarica dobija puno nanji kolač u proračunu od Američke. Upravo zato sam ti i napisao da su doktrine dijametralno suprotne. Što se tiče Kuznjecova riješen je pogon (premda ga Ukri i nisu najbolje projektirali) i služit će za obuku pilota sve dok se ne izgradi novi (pretpostavljam Štorm), ali za to treba riješiti brodogradilište (vjerojatno će se graditi u Zvezdi u Boljšoj kamenu).

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

Nego ko je kriv, tko je projektirao pogon? U pravu si nisu Ukri krivi što dimi, kriv je mazut, ali heb ga neće Rusi da troše za diesel hebe se njih što dimi. Nije dim problem već druge stvari, ali heb ga treba znati o čemu pišeš. PD-50 se neće popravljati jer je to neisplativo, ali postoje druge opcije. Uglavnom do 2021 će biti sređen, kao što sam napisao pogon je riješen.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Meni je ‘Kuznjecov’ baš sladak…
budući da sam žensko mogu pisati ovakve komentare. Subjektivni.
A ima i subjektivnih komentara koji nemaju veze s istinom…
Ameri će se odreći A10? Pitaj amere na terenu što misle o toj ideji…
Najzanimljivije kako se bacaju na Su 57 /Pak fa… ?

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Džugi, USrAnci imaju F-35 u klasi “SeaJump” – ne znam kako se to kaže na japanskom

Seke
Gost
Seke
1 godina prije
Reply to  DažBog

Samo Roni?

Arch
Gost
Arch
1 godina prije
Reply to  Seke

‘bem ti, nesica mi je po cijelom monitoru!

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Arch

A sad spremi nesicu jer evo još jednog Japanskog naziva Hajpotoni.

proxy1969
Gost
proxy1969
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Čudne skakaonice ? Gle čuda :comment image naj noviji, naj napredniji, naj moderniji naj.bla,bla NATO nosač i skakaonica, prvo se malo raspitaj o TT karakteristikama ukrcanih aviona pa onda piši…… inače: ” Pitali ameri ruse, da kako to oni polijeću s palube kad nemaju katapult? Kako, kako? Pa, jednostavno dodamo gas ……..”

Konrad
Gost
Konrad
1 godina prije

Evo za sveznalog rogozina i druga kobu na nešto nauče.

Alexandar
Gost
Alexandar
1 godina prije

I kina i Rusija grade svoju vojnu moć na činjenici da ne vrijednuju život na razini fetiša, kao zemlje Zapada i nije im problem milijune poslati u smrt,što su pokazali u 2sv.ratu,Korejskom ratu…Stog su nepobjedivi.U skladu s tom doktrinom su razvili i naoružanje,dakle za dugotrajno ratovanje,sa moćnom početnom udarnom silom i na kraju,i ne manje bitno,u svrhu obrane a ne agresije,pa su time u psihološkoj prednosti.

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  Alexandar

svašta…. prvi dan bitke na Somi predstavljao je neuspeh jer Britanci su imali:

19.240 mrtvih,
35.493 ranjenih,
2.152 nestalih i
585 zarobljenih.

Ukupni gubitak je bio 57.470 vojnika, od čega 19240 mrtvih….
..eto toliko o zapadnom vrednovanju života.
….

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  igi

Prvog dana bitke Britanci su angažirali oko 140.000 ljudi.
Do kraja dana izgubili su oko 60.000.
Oko 60% oficira i oko 40% angažiranog ljudstva.
Na kraju bitke, ukupni gubici svih strana oko milijun ljudi.
Milijun ljudi!
Za od Nijemaca osvojenih 10 – 15 km terena u dubinu i 25 km u širinu.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Svrha tog rata je sasvim očito, bilo prvenstveno istrebljenje ljudi koji su mogli izvesti revoluciju. Prvenstveno u Njemačkoj (cilj nacionalnog kapitala).

Genetski gubici strahoviti (cilj globalista, kojeg mnogi nisu bili svjesni do kraja 20. st., kada je bijela rasa pala sa 33% na početku stoljeća na 9% na kraju stoljeća).
Kad je Hitler dolazio na vlast, nije bilo dovoljno obrazovanih ljudi koji su mu se mogli suprotstaviti…

Seke
Gost
Seke
1 godina prije
Reply to  Lucija

Da…brižno planirani pokolj. Ratovi se uvijek vode protiv vlastitog stanovništva.

Ara
Gost
Ara
1 godina prije

Ako netko ima interes po meni najbolja kniga o prvom svijetskom ratu je od našeg povijesničara Josipa Horvata.
Izvanredno knjiga, nije suhoparna kao povijesne knjige nego vas plastično uvlači u događanja.

Što se tiče Some , bio je čak i radio reporter koji je englezima prenosio bitku s jedne uzvisine i njegove riječi su bile :” Kose naše momke kao zrelo žito”
( uzeti s rezervom jer ipak je prošlo tridisetak godina od čitanja 🙂 )

AAA
Gost
AAA
1 godina prije

bitke na Somi
je bila zamišljena bitka
sa ciljem da neprijatelj iskrvari
da izgubi što više ljudstva

svakom loncu poklopac
Gost
svakom loncu poklopac
1 godina prije

Mlin melje,a brašna nigdje !!!

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije

Ameri su do sada bezbroj puta pokušali uništiti SSSR i Rusiju. 1929. su pokrenuli veliku ekonomsku krizu, koja se i sada spominje kao velika depresija, da bi uništili njima “omraženi” komunistički sustav. Kriza je mnoge zemlje bacila na koljena, pa je u Njemačkoj i u V. Britaniji 1 jaje koštalo nekoliko milijardi maraka, odnosno stotine milijuna funti, a u SSSR-u nije izazvala gotovo nikakve promjene. Onda su financirali Hitlera da umjesto njih napadne SSSR, pa im ni to nije uspjelo. Za vrijeme Hladnog rata, čovječanstvo je nekoliko puta bilo na rubu istrebljenja nuklearnim oružjem zbog njihove potrebe(američke) da se dokazuju kao vlasnici planete. Sada izmišljaju sve moguće sankcije da bi prisilili Rusiju da se pokori njihovoj volji, ali Rusija se svaki put iz svih nametnutih sranja izvukla još jača. David Rockefeller je umro, a da mu nije bilo jasno kako je SSSR preživio Veliku depresiju neokrznut i slomio moćnu nacističku Njemačku koju su on i prijatelj baron Jacob Rotshild stvorili…

PEROTUNGUZ
Gost
PEROTUNGUZ
1 godina prije

GDP = C + I + G + (X – M) or GDP = private consumption + gross investment + government investment + government spending + (exports – imports).

FORMULA ZA RACUNANJE GDP nema smisla:
PRIVATE CONSUMPTION – znaci ja odem i na kreditnu karticu kupim janje za 100USD, pivo, okrenem ga na razanj i zovem susjede pojedemo i popijemo i meni je GDP skocio za 100USD.

Da bi vidio poljoprivrednu snagu jedne zemlje samo pogledaj koliko proizvede zitarica po stanovniku

Da bi vidio industrijsku snagu jedne zemlje samo sracunaj koliko tona moze da digne u vazduh istovremeno racunajuci sve raspolozive helihoptere, avione, putnicke avione itd

Ili koliko tona moze da povuce svim raspolozivim kamionima

Arch
Gost
Arch
1 godina prije
Reply to  PEROTUNGUZ

Ali ajde ti objasni fanaticima da je sama brojka besmislena. Inače, dovoljno sam star da se sijećam vremena kad su američki način izračuna GDP-a i zaduženosti u odnosu na njega europljani posprdno nazivali ‘kreativno računovodstvo’, da bi danas i sami postali ‘kreativni’, možda i kreativniji od ‘kreativnih’. U konkretnom slučaju /vojnih proračuna/ brojke su pogotovu besmislene, jer je najvažnije koliko se toga korisnog dobije po jedinici uloženog novca, nešto što amerikanci nazivaju ‘bang for buck’ i za što i sami priznaju da su Rusi i Kinezi daleko ispred njih u tome. Štos je u onome što bi jedan bradonja iz 19st./vj. nazvao ‘način proizvodnje’, oprosti mi Bože!

Aaaa
Gost
Aaaa
1 godina prije

Sa PPP se “pokušava” kvantificirati razlika u vrijednost novca u različitim ekonomijama. Pri tome se uspoređuju cijene različitih proizvoda i usluga (npr Big Mac).
Ako je paritet SAD:Rusija jednak 1:3, ne znaci da je sve u Rusiji 3 puta jeftinije. – Neke stvari su jeftinije 10 puta, a neke su pak skuplje nego u SAD. Zato je malo naivno jednostavno pomnožiti proračun obrane Rusije sa tih (recimo) 3 da bi ga uspoređivali sa amerčkim.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Aaaa

Tako je. Ali isto tako je činjenica da Rusi s 55 mlrd. Dolara (preračunato) vojnog proračuna uspjevaju biti svjetska velesila dok S.Arabija sa 80 mlrd. Ne uspjeva poraziti Hute u Jemenu.
Možda to ima veze s tim da Rusi rade za Rublje a ne Dolare i da 95% tehnologije proizvode sami. A opet da to nema veze s činjenicom da Ameri imaju cca 800 baza po svijetu i koliko raspoređenih vojnika u njima? Jel njih treba plaćati? Kolika je cijena rada u SAD-u, a kolika u Rusiji?

Aaaa
Gost
Aaaa
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

Kako bi srušili dron od 500$, Saudijci su jednom prilikom ispalili 4 patriot rakete od ukupno 12 milijuna dolara.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Ja bih da cestitam Nerminu.N i portalu Logicno.com, clanak “Zašto je Rusija vojna supersila? – Izračun vojne potrošnje za početnike sve pojašnjava” je prenet od strane dnevnog lista Politika: http://www.politika.rs/scc/clanak/428923/Zasto-je-Rusija-vojna-supersila
Politika je jedan ugledni dnevni list koji izlazi od 1904 godine.
Primecujem da u Srbiji sve vise novina prenosi vase tekstove.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Riddick

‘Politika’ je jedin list koji se uvijek sam financirao u bivšoj državi…

Max
Gost
Max
1 godina prije

Rusi naruče i od svojih projektnih biroa dobiju što žele bez puno mudrovanja.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Vec na pocetku, carobna rijec – privatizacija. Dodajmo- kasta, banda, mafija itd itd itd. u isto vrijeme, nas filuju i .. hm… “reforme”, “privatizacija”, “modernizacija” i slicno.
Da, gosn Flores- demonkratski izabrani i neizabrani ….hm…. privatiziraju za nista poduzeca i institucije koje donose milijarde, jer navodno, moramo provesti reforme, potrebna nam je modernizacija… i slicno. I onda kao prodaju pajtasima koji su financirali njihovo postavljanje, na obostranu korist svoju i pajtasa. I onda dividende pljuste kao kisa, ma uzivancija prava!
Pa malo biznis oko imigracije.. Pa privatizacije fondova, mirovinskih i zdravstvenih- i onda, kao eto zakoni trzista, nije vam ovo socijalisticki sistem koji je propao (kao da ovaj odavno nije).
Rusi i Putin i kompanija nisu niti nevinasca niti male bebe, niti mogu biti. Ipak, drzim im palceve, kako bi ovi mafijasi koji sebe zovu demokratima na njima slomili ne zube, nego i vratove.
Barem netko da nas osveti, makar i indirektno!

Kelsos
Gost
Kelsos
1 godina prije

Nermine, srećo, pa tko još ozbiljno shvaća ruske botove? Materijali i tehnologija za vojnu silu ne kupuju se u rubljama već u dolarima ili eurima, pa uzimati paritet kupovne moći je bacanje pijeska u oči. Rusija ne kupuje samo zapadnu tehnologiju i repromaterijal za vlastitu vojnu industriju (kupuje zapadnu tehnologiju i za crpljenje nafte i plina) već i gotove vojne proizvode. Zadnji veliki posao je prodaja dva ratna broda Rusiji vrijedna 1.2 milijarde eura, ali je taj posao blokirala francuska vlada zbog ruske aneksije Krima. Zanimljivo je i da se Medvedev, kad je bio predsjednik Rusije, ustrtario kad je letio predsjedničkim avionom ruske proizvodnje, pa je naredio da ga se zamijeni francuskim. Inače, u ruskom vojnom sektoru, kao i u cijeloj državi, caruje korupcija. Prema samim ruskim državnim izvorima, trećinu vojnog budžeta pojede korupcija.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik