VIDEO: „Bliski susret“ ruske i američke vojske u Siriji još jednom prošao bez sukoba

Ruski konvoj prolazi kroz pRuski konvoj prolazi kroz podrucje Al-Malakiyeodrucje Al-Malakiye
35 komentara

Zapadni mediji javljaju kako su američke snage „blokirale ruski vojni konvoj koji je ovaj tjedan prošao kroz jednu od njegovih kontrolnih točaka na sjeveroistoku Sirije, uzrokujući ozbiljnu prometnu gužvu u blizini iračke granice“.

Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (SOHR) iz Londona, američke su snage odbile propustiti ruski vojni konvoj da prođe kroz kontrolni punkt u pograničnom gradu Al-Malikiya koji se nalazi sjeveroistočno od Al-Hasake u području naftnih polja Rmeilan, na samom sjeveroistoku Sirijske Arapske Republike.

Međutim, fotografije objavljene na internetu pokazuju kako je ruski vojni konvoj na kraju ipak prošao pored američke vojske i nastavio put kroz naftna polja do iračke granice.

“Američka patrola je pokušala blokirala je rusku. Nastala je blokada prometa, a problem su riješili lokalni Kurdi“, javlja kurdska agencija AHNA Neews, ne iznoseći više detalja. Prema agenciji, incident se dogodio na cesti koja vodi od Qamishlija prema iračkoj granici na sjeveroistoku Sirije, gdje je i dalje prisutna američka vojska koja tamo drži naftna polja, a Rusija i Turska imaju sporazum o patroliranju kako bi nadzirali primirje između Turske i kurdskih YPG milicija.

Prema drugoj verziji, Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH) je jučer izvijestio kako su američke snage pokušaje zaustaviti napredovanje vojnog konvoja ruske vojske sastavljenog od oko 40 vozila koji je krenuo prema gradu Tal Tamr u  pokrajini Hasaka.

Na videozapisu vidimo kako je američka vojska izazvala zastoj na prometa na putu između grada Hasake i ruralnih područja istoimene provincije.

SOHR tvrdi kako su američke snage odbili dopustiti ruskom vojnom konvoju, koji nije bio dio uobičajene patrole s turskim snagama u kojem obično budu dva do tri vozila, a ne 40, da prođe kroz „njihov“ kontrolni punkt u gradu Al-Malikiya, smještenom sjeveroistočno od Hasake.

Izvor dodaje da je incident izazvao napetosti, ali su posredovale jedinice sirijskih Kurda, kojima je prijeko potrebna zaštita u Tal Tamru, gdje su gotovo svakodnevno izloženi napadima proturskih islamističkih milicija.

YPG snage su navodno uvjerile ruske vojnike da napuste to područje i krenu prema gradu Ain Isa, te da od tamo dođu do grada Tal Tamr, gdje već imaju vojnu bazu.

14. siječnja je američka patrola spriječila i prolazak ruskih trupa koje su namjeravale prijeći put između gradova Hasaka i Qamishli, što je izazvalo verbalni spor između dviju strana.

Na kraju je ruski konvoj prošao pored američkih snaga, koje su stajale pored ceste, te stigao u Tel Tamr, grad na sjeveroistoku Sirije s velikom kršćanskom manjinom.

Podsjetimo, u prosincu se dogodio prvi incident između vojske Rusije i Sjedinjenih Država u Siriji. Dogodilo se to također u gradu Tel Tamr. Kako je tada izvijestio SOHR, američka patrola je u pratnji tumača stigla je u Tel Tamr, „kako bi dobila neke informacije”.

Međutim, lokalni stanovnici, većinom Kurdi i Arapi plemena Al-Sharabin, napali su američke trupe, optužujući ih za izdaju kurdskog i arapskog naroda.

Ruska vojska stigla je na mjesto sukoba i između njih i američkih vojnika nastao je spor koji je prerastao u svađu. Srećom, stranke su se suzdržale od korištenja oružja, čak i u preventivne svrhe. Nakon što su razjasnili odnos povišenim tonovima i koristeći „vještine borbe rukama“, vojske dviju svjetskih sila su se razišle bez naknadnih žalbi na višim vojnim instancama.

O jučerašnjem incidentu je najtočniju verziju dala lokalna kurdska agencija North Press, koja je objavila informacije o incidentu i navela kako je spor trajao oko četvrt sata, te kako problem je riješen. Osim toga, objavila je i  snimke prolaska ruskog vojnog konvoja pored američke patrole i potvrdila da je stigao u Tel Tamr.

VIDEO: Prolazak ruskog konvoja i ulazak u Tel Tamr

Američka vojskaRuska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MalcomX
4 godine prije

Samo se malo igraju

Zax
4 godine prije

Znaci klasicno rjesavanje krkljanca u prometu. Najprije psovanje majke pa onda malo fizickog nasilja. Pa svatko na svoju stranu

Mister x
4 godine prije

Da su čekali saobraćajce,tko zna dokad bi čekali,ovako popunili EU prometni obrazac i gotovo!

U.S of Albania
4 godine prije

Samo uporediti oklopna vozila dovolno https://youtu.be/ggPknSY6NCk?t=43 🙂

Darko
4 godine prije

Nikad jel ti jasno, nikad!

subversus
4 godine prije

Lim neogreban, retrovizori cijeli … čemu drama uopće?

Fenix
4 godine prije

Mene zanima u tom “pesnicenju” tko je izvukao deblji kraj haha.

mladen
4 godine prije

ček, SOHR vam je izvor? LOL!

DJ Krmak
4 godine prije

Ovi kamioni su prazni….lol

nessy
4 godine prije

Budimo realni i zaboravimo navijanje na pet minuta. Jedni su u Siriji legalno, pozvani od medjunarodno priznate vlade. Drugi, naprotiv, tu su na silu, nepozvani i nezeljeni, tj ilegalno. Sav legalitet njihove prisutnosti, svodi se na velicinu batine koju imaju, inace bi odavno otisli tamo odakle su dosli. Nekako, stalno mi pada na um formulacija “okupator” i “kradljivac tudje imovine”, ali, to svakako nisu ovi o kojima pricamo, oni su po definiciji “good guys”. Bad guys su ti smijesni domaci stanovnici, bez gaca na dupetu, koji ne zele prihvatiti da “sila boga ne moli”.
Zivo me zanima psiha ovih okupatorskih vojnika, tj. kako oni sami sebi racionaliziraju ono sto svakodnevno rade.

nessy
4 godine prije

Nijedno tijelo nije savrseno? Borami, ono Monike Belucci, jest.

Zadranin
4 godine prije

Ovi amerokenjci misle da je cijeli svijet njihov. Ma je *urac moj!

Gamad jedna, i sponzori terorizma!

P***!

irenaas
4 godine prije

nessi ameri su se doslepali da stvore naj bagru nikada goru

aesdviunegfrnewufruwefrwefw
4 godine prije

Budu li nastavili sa ovim predstavama i podizali ih na jači nivo moglo bi onda da krene zaoprave draj bebe ratko.

Delo
4 godine prije

Pratim Logično od samih početaka i velika većina članaka mi je bila zanimljiva, poučna i informativna, ali jedna stvar mi jako smeta, a to je nepismenost autora, da li je moguće da istima nitko ne ukazuje na ovu problematiku. Zar je problem angažirati nekoga tko će autorima članaka objasniti neke osnove pravopisa.

To je nešto što bi ovaj portal diglo na jednu novu razinu kvalitete.

Oni koji imaju najviše grešaka u pravopisu su Saša. F. i N. Babić.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI