fbpx

Zima dolazi, a u plinskom trileru trokuta EU-Kijev-Gazprom svi žele pobjedu

Gazprom centrala

Jučer je za Kijev bio jedan od najtežih dana u novostečenoj „punoj neovisnosti“ koju Ukrajina uživa od 2014. godine. Naime, Danska je dala dozvolu za dovršetak izgradnje Sjevernog toka 2 i minirala pregovore Kijeva s Gazpromom o obnovi ugovora o tranzitu plina preko ukrajinskog teritorija, koji istječe u ponoć 31. ove godine i s Novom godinom je ruski energetski div dužan isporučiti samo onaj plin kojeg je ugovorio s europskim kupcima, koji ga moraju preuzeti na rusko-ukrajinskoj granici.

Točnije, Ukrajina je dužna osigurati tranzit preko svog teritorija i obnoviti sustav za tranzit plina i na granicu Mađarske, recimo, isporučiti točno onoliko plina koliko je Naftogaz Ukrajine uzeo od Gazproma. Točno, za to će dobiti dogovorenu naknadu, ali od 2020. Rusija preko Ukrajine više nije dužna isporučivati od 40 do 60 milijardi kubnih metara plina godišnje, kako su se sve do jučer nadali u Kijevu.

No, hladan tuš iz Kopenhagena ima i druge katastrofalne posljedice, prije svega po Ukrajince, narod čiju je trenutnu šutnju teško razumjeti. Jedino što bi moglo opravdati šutnju Ukrajinaca i činjenicu što pasivno promatraju kako se nove vlasti prema njima odnose puno gore nego Janukovič i njegovi prethodnici je strah. Strah ako se pobune i izađu na ulice da će ih napasti i zgaziti batinaši Desnog sektora ili čak naoružani pripadnici neonacističkih bojni kao što je sada već pukovnija Azov i slične.

Ali dolazi zima, a Ukrajina nakon jučerašnjeg zelenog svjetla Gazpromu iz Kopenhagena više nema nikakav adut ili polugu pritiska da od Rusije izvuče bilo kakvu koncesiju, a situacija je, i to blago rečeno, katastrofalna.

Krenimo od ugljena

Vođa Konfederacije sindikata Ukrajine i zastupnik u Vrhovnoj Vladi Mihail Volinec kaže: “Sada imamo 54% manje ugljena u skladištima termoelektrana nego u istom razdoblju prošle godine. Prošle godine imali smo problema s nagomilavanjem ugljena u skladištima, ali sada je to katastrofa.”

Prema izvješću kompanije DTEK, zalihe ugljena u skladištima su 11. listopada bile milijun tona, ili točnije, 844 tisuća tona takozvanog plinskog ugljena i 155 tisuća tona antracita.

Prema Dmitriju Saharuku, generalnom direktoru kompanije DTEK Energo, „ovo će gorivo biti dovoljno za najmanje mjesec i pol dana u razdoblju grijanja.“ I, naravno, oni će pokušati u tom vremenu pronaći potrebne količine i napuniti skladišta.

Usporedimo ove podatke s prošlim razdobljima. Na primjer, 2016. godine su zalihe ugljena 16. listopada iznosile su 1,528 milijuna tona. Rezerve plinskog ugljena su iznosile 843 tisuće tona, a antracita 685 tisuća tona.

Kao što vidite, problem je u značajnom nedostatku antracitnog ugljena koji se ne vadi u zapadnoj Ukrajini, već u Donbasu.

Tadašnji ministar energetike Nosalik rekao je kako je za prolazak sezone grijanja potrebno 2,8 milijuna tona ugljena. U 2017. godini je potpredsjednik ukrajinske vlade Kistion, kojeg se danas nitko ne sjeća, govorio o potrebnoj količini cifri od 3,8 do 4 milijuna tona, od čega 2 do 2,2 milijuna tona plinskog ugljena i 1,8 milijuna tona antracita. To je ujedno bila „ strategija“ za smanjenje potrošnje plina. Ruskog, naravno. Osim toga, ovdje uopće nećemo dati nikakav vrijednosni sud, samo ćemo citirati brojke.

No, samo jedna napomena. Ugljena iz Pennsylvanije fizički više nema. Naime, tijekom tekuće godine je u SAD-u bankrotiralo osam tvrtki za rudarenje ugljena, uključujući i najveći od njih – Murray Energy, koji se upravo bavila eksploatacijom ugljena u Pennsylvanije. Murray Energy je podnio je zahtjev za bankrot, odnosno, kako kažu u Sjedinjenim Državama, “pribjegao je zaštiti iz stavka 11” i pokrenuo stečajni postupak. Dakle, sav ugljen „iz Pennsylvanije“ je zapravo iz Donbasa, samo su ga Amerikanci ukrcavali u ruskim lukama u regiji Rostovu ili čak u Abhaziji i Ukrajincima ga prodavali kao “američki ugljen”.

Plin

Sada dolazi plin, što je posebno važno nakon, za Kijev, „crnog četvrtka“ iz Kopenhagena.

Količina plina u podzemnim skladištima plinskog tranzitnog sustava Ukrajine na dan 27. listopada iznosila je 21,7 milijardi kubnih metara, što je razina popunjenosti skladišta od 70,22%.

Krajem listopada 2018. je u podzemnim skladištima Ukrajine bilo 17,1 milijardi kubnih metara plina. Kao što vidimo, Naftogaz se intenzivno priprema za prekid tranzita plina kroz Ukrajinu, pumpajući u skladišta što je moguće više plina.

Podsjetimo da su se tijekom prošle sezone grijanja zalihe plina u podzemnim skladištima plina smanjile za 8,5 milijardi kubnih metara. To je, teoretski, dovoljno da Ukrajina preživi sezonu grijanja, ali nas više zanimaju tranzitne vijesti. Apsolutna je nepoznanica hoće li se ovaj tranzit nastaviti ili neće.

Međutim, za pozorne čitatelje je ponekad nedostatak vijesti sam po sebi vijest. Studeni se bliži, ali dogovora s Gazpromom još nema.

28. listopada je održan trilateralni sastanak predstavnika Gazproma, Europske komisije i Naftogaza Ukrajine, koji nije dao nikakav sporazum. Čak ni uobičajena obećanja u stilu: „Vidjet ćemo“, „Potrudit ćemo se“ i slična.

Predstavnici Naftogaza nisu mogli odgovoriti na konkretne zahtjeve Gazproma, a prijedlog predstavnika Europske komisije „u okviru novih dugoročnih sporazuma, na kojima Ukrajina inzistira i na kojima zemlja treba imati vremena za provedbu zakonodavnih standarda EU, predviđa mogućnost kratkoročne dodjele kapaciteta za tranzit od 1. siječnja do 1. lipnja 2020. godine“, uprava Gazproma je ignorirala.

Tada je, kao i obično, Ukrajina “inzistirala”, ali se nije trudila uskladiti svoje domaće zakonodavstvo s europskim normama. Vrhovna Rada bila je previše zauzeta s preimenovanjem gradova i zabranom ruskog jezika, tako da nije imala vremena uskladiti plinske direktive s onima Europske unije.

Kao što smo jučer pojasnili, to je bio alarm za Europsku komisiju, nakon kojeg su shvatili da Rusi ne blefiraju i hitno je „upozorena“ Danska, koja je odlučila dati dozvolu za Sjeverni tok 2.

Što se Ukrajine tiče, nema nikakvi garancija da će Kijev u sljedećih šest mjeseci donijeti potrebne zakone. Europljani su imali priliku da se u to uvjere više puta, ne samo u slučaju tranzita plina.

Dakle, vjerojatnost da će tranzit plina kroz Ukrajinu prestati od 1. siječnja 2020. raste proporcionalno s protokom vremena u kojem se Naftogaz ne želi dogovoriti s Gazpromom.

Ali to je za Kijev minus od tri milijarde dolara godišnje, za ionako tanak ukrajinski proračun. A zima dolazi.

EU nije htjela riskirati – Sjeverni tok 2 će biti gotov na vrijeme i Ukrajina više nije važna

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
32 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
jbg
Gost
jbg
1 godina prije

što si nacisti tražili, to su i dobili. Žao mi jedino normalnog življa Ukrajine

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Sto ces ih zaliti?
30 godina su se grijali dzabe. Kradje plina i popusti su Rusiju kostale 60 milijardi dolara.

Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije

Racuni dolaze na naplatu.To znaci da ce u Ukrajini zima biti vruča( ne od globalnog zatopljenj) a u Evropi ce plin postajati skuplji i skuplji jer je to tražena roba jer zašto bi je Rusi davali ispod cijene kad je potpuno jasno da je Amerika postala zemlja daleka.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Savonarola Neće nikome bit zima. Eura i dolara ima, opet se proizvode u iznosima po 70 – 120 miljuni dnevno šta znači kako će plin po bilo kojoj cjeni bit na dug dostupan . . . a to šta će za vratit ti dug dužnici morat predat preostalu infrastrukturu, zemlju, prava, slobode . . . mislit će se sutra . . . na žalost tako svit funkcionira.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Sastanci se odrzavaju 2-3 puta mjesecno i nikad nista ne dogovore. Ukri misle da su nezamjenljivi pa postavljaju nerealne ultimatuma. Nakon proslog sastanka pitali su Milera sta ce biti 1.1.2020. a on je odgovorio: nova godina i bice veselo.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

tihobl Predpodstavljam kako si ti Tiho iz Banja Luke ☺
Pa da i tebi odgovorin u stilu mojih ostalih komentara ovoga članka . . . nama nije bitan Miller nego je bitnije zašto nama naftu deriviraju Mađari i Rusi. I zašto dil kolača koji ide u Mađarsku i Rusiju ne podilimo ka susidi, ako već nismo braća ☺

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Mislis da bi nam MZ dozvolila?

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

tihobl Pa nije problem u MZ nego u nama, jerbo svi mi zajedno nemoremo poslat tu MZ u PM.

tedi
Gost
tedi
11 mjeseci prije

Hahaha,koji zajebant ovaj Miler,on vec slavi.

Arabska nafta i plin
Gost
Arabska nafta i plin
1 godina prije

Pobjedu dobi Arapska liga …

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Najviše je dobila zapadna Europa, financijski i politički jer će dobivat plin po najpovoljn

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

L.R. se moli da izbriše ovi krnji komentar kad nisu omogućili opciju brisanja komentara onima koji komentare pišu ☺

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

OFF TOPIC Čudi me da nitko nije ovih dana primjetio da je na izborima u Thüringen frau Merkel opet izgubila i da su izbore dobili bivši komunisti, DIE LINKE!

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Puno je dobila zapadna Europa, prvenstveno Njemačka koja osim jeftinijega plina je dobila određenu političku moć nad Poljskom koja se kockala pa izgubila. Poljaci su bili u prilici sa Putinom napravit deal stoljeća kad su već Ukrajinci popušili. Za to ostvarit Poljaci su samo tribali zamrznit broj cjevi i lansirnih rampi okrenutih prema Rusiji, ali to je jedna skroz druga tema.
Gubitnik je i Amerika koja je potrošila više dolari za spriječit NS2 nego šta je Gazprom potrošija za provuć cjevi od Rusije do Njemačke.
Oni koji upravljaju i sa EU i sa Amerikom nisu ništa izgubili, njima se kesa puni, a strana Atlantika sa koje im lova dolazi njima je najmanje bitna. I oni su i najveći pobjednici jer nisu ništa uložili, a dobit će sve. Nije slučajno Njemačka među prvima nedavno povećala poreznu presiju na CO2.
Južni iliti ga turski tok se gradi također, jer nisu ni Bugari kurbini sinovi pa da nesmiju ono šta smiju Njemci.
Iz svega je najbolje to šta se nazire olabavljenje američke okupacije Europe . . . ali ni to nije neki posebni razlog za veselje jer je tu totalitarni EU monstrum.

Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije

Evropa je nešto dobila,njemci još vise ali pravi pobjednici u ovoj partiji su rusi.Gubitnici su naravno balti i ukrajinci a amekikanci se moraju navikavati na sporednije uloge.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Savonarola Rusi jesu pobjednici, oko toga nema dileme, međutim Rusi su sa normalnim odnosima sa Poljskom i Ukrajinom mogli još povoljnije isporučivat plin Europi i generirat još veću trgovinsku razmjenu sa svim zemljama u okruženju šta bi koristilo i Rusima i svim involviranim zemljama.
Ovako su i Rusi i svi ostali potrošili dodatnu energiju i novce za ostvarit ovi projekt. Neki od ovih “ostalih” su trošili novce “pro”, a neki “kontra” NS2.
Da, baltičkih državica se nisan ni dotaka, oni su također totalna pušiona jer nisu samo popušili jeftiniji plin nego i jeftiniju rusku električnu energiju, trgovinsku razmjenu, željeznički i cestovni tranzit ruskih roba prema baltičkim lukama . . . pa Litva je prva u EU po smanjenju broja stanovnika, Hrvatska je druga.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Problem je u tome što Ukrajina i Poljska ne žele imati sa Rusijom normalne odnose. One žele na Rusiju vršiti pritisak, po komandi Brisela i Washingtona, u želji da jih gospodar primerno nagradi s kojom oglodanom koščicom sa svog stola.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

nije bitno tko Točno. To i mi imamo doma. Tako ja na primjer u židova Scwarza odnosno Lidla kupin makedonski ajvar za 10kn od kojih 1kn ide židovu Schwarzu.
Općenito mislin kako mi sa ovih prostora nebi tribali srat po Poljacima i Ukrajincima kad smo mi i bez oglođane koščice tili bit sluge i za to još dodatno plaćamo.
Triba samo izać iz nametnute invertirane stvarnosti i stvari tek onda stvarno izgledaju.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ Moreno
Nisam shvatio poantu. Mislis da bi ti zidov Schwartz trebao isporuciti makedonski ajvar u tvoj grad bez ikakve zarade? Pa nije Lidl humanitarna udruga.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

nessy Pa nisi ti jedini koji nije shvatija kako Hrvatima i Makedoncima triba Lidl za napravit deal umisto da ti ”humanitarni” dio podile međusobno kako ta jedna kuna po boci ajvara nebi otišla tamo negdi daleko i od Hrvatske i od Makedonije . . . ali nema veze, BDP raste 🙂

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

Zanima me da li istu cijenu plaćaju Kinezi Rusima kao što plaćaju Nijemci jer kada se dovrši plinovod ka Kini, Rusi mogu ostaviti EU u “ledenom dobu” veoma lako ako je cijena ista?!

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Željko Po mojemu mišljenju cjenu koju Rusiji plaća Kina je irelevantna. Radi se o kompliciranim trgovinskim sporazumima koji obuhvaćaju razmjenu izvan dolara i eura tako da se roba razmjenjuje za robu po paritetima rublje i yuana.

Rusija nikad neće ostavit EU bez plina dok god sporazum funkcionira.
Nije Gazprom ulaga u plinovod da bi ga zatvorija. Ni Ukrajini Rusija u nijednome trenutku nije prestala isporučivat plin niti kad Ukrajina isporučeni plin nije ni plaćala.
Siti se kod nas kako je za vrime najžešćih ratnih sukoba Hrvatska isporučivala gorivo u RS.

Stvari jednostavno ne funkcioniraju tako kako se ponekad čini.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

Poznato je da su SSSR i današnja Rusija uvijek ispoštovali ugovore o isporuci plina.
Zato se i ukri napinju da potpišu novi višegodišnji ugovor.
Usto bi željeli da oni diktiraju uslove i da imaju garantirane količine i da tužakaju Gazprom po Švedskoj i naravno da imaju plin po povlaštenoj cijeni…kao nekad.
Vjerojatno bi sada htjeli da im Rusi poprave zapuštene plinovode ( trebaju oko 2 milijarde $ za to)

Ali nisu više glavni transportni pravac i izgubili su polugu pritiska. Ugovor samo što nije istekao. Prodaja trećim zemljama za Ruse završava na ukrajinskoj granici. Dalje više nije njihova briga.
Čak su se i Bugari opametili i cvile da hoće krak turskog toka .

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Poljaci imaju Yamal, njemci imaju svoje. Njihova korist a ne na korist Europe kao takve.
A bugari su se več dokazali kao pi*kice

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

samo tako Ma ko šljivi tamo neke Poljake, Njemce, Bugare . . . Hrvati će dobit američki LNG pa će se rugat svima 🙂

Nenad
Gost
Nenad
1 godina prije

Потпуно си у праву. Онај имбецил у Бугарској са именом Бојко Кретенисов оштетио је бугаре за цца 2 милијарде долара забраном изградње Јужног тока пре 4 године . Овај садашњи гасовод је по капацитету једва четвртина од планираног у претходном пројекту Мајмун бугарски.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Šta dodati, šta oduzeti 🤔

ARAMCO
Gost
ARAMCO
1 godina prije

Arapski Aramco – ne gazprom

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Bitno je, da se EU što više energetski povezuje sa Rusijom. To če otvoriti put i drugim gospodarskim povezivanjima, pa možda čak i vojno-obrambenim dogovorima. Sve što vodi do smanjenja američkog nadzora Evrope i njenu neovisnost od USA, je za Evropu dobrodošlo.

Oko
Gost
Oko
1 godina prije

Neverovatna je razlika izmedju antracita i obicnog uglja. Kao razlika izmedju plina i prdeza. Ako u pec istreses kantu od 10l punu obicnog uglja ili rukom sa gomile pokupis 4-5 komada antracita pa ubacis u drugu pec, temperatura ce biti ista a razlika je sto ce antracit goreti i drzati temperaturu toliko dugo da ce trebati jos dve kante obicnog uglja da drze temperaturu kao antracit. Na -30 se pec napuni obicnim ugljem i zatim na svaka dva sata se ubaci par kom antracita i ljudi spavaju u majici i gacama. Gledao sam svojim ocima coveka koji je greskom pec nalozio antracitom i limeni dimnjak se toliko zagrejao da se nakrivio a dim poceo da se vraca nazad. Crno zlato Donbasa. Ko ima proliv pojede antracit velicine nokta, 10 dana ne ide na wc pa 11-ti dan izbaci minu 120mm

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
Gost
iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
1 godina prije

Imaš dobre informacije, piši više da nešto naučimo.

Borac2
Gost
Borac2
1 godina prije

Bitno da postoji Dnipro a ne vise Dnjepropetrovsk. Jel tako Jatsenjuk?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
32
0
()
x