Argentina upućuje protestnu notu Velikoj Britaniji zbog vojnih vežbi na Folklandskim Ostrvima

Britanski vojnik sa zastavom.
0
0

Velika Britanija je najavila vojne vežbe koje treba da se održe sledeće nedelje od 19. do 28. oktobra. Argentinska vlada je zbog ove najave uputila protestnu notu vladi UK navodeći da  su to „nelegitimne“ vežbe na njihovoj teritoriji.

Folklandska ili Malvinska Ostrva, skraćeno samo Folklandi, arhipelag su od oko 200 ostrva pod upravom britanske krune. Oko suvereniteta nad Folklandskim Ostrvima je 1982. godine vođen Folklandski rat između Argentine i UK. Argentina je ovaj rat izgubila, ali ostrva i dalje smatra svojom teritorijom. Zamenik ministra spoljašnih poslova  Mark Kent objavio je da Vlada Argentine zahteva od UK da prekine misao koja bi ih dovela na njihovu teritoriju radi vojnih vežbi, na šta je zamenik Mark odgvorio, da je njihova odluka punovažna i da su vežbe sasvim legalne. Portparol UK ambasade u Buenos Ariesu naveo je da ovakvi odnosi i stavovi donose samo jačanju mržnje i da obe zemlje moraju da sarađuju kako bi se problemi rešili.

Portparol je takođe naveo da su to obične „rutinske“ vežbe koje će se ubuduće organizovati dva puta godišnje i da se jednostvno uzaludno diže prašina. Mišljenja su podeljena, Argentina navodi da je to njena teritorija, pa čak  ponekada nasilno upada na ostrva oduzimajći imovinu od ljudi za koje smatraju da su špijuni. Stanovnici ostrva u većini se izjašnjavaju da žele ostati pod upravom britanske krune.

Folklandska ostrvaVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI