Dio sunitskih plemena sa sjevera Sirije želi odlazak SAD-a i pomirenje s Damaskom

20 komentara

Prisutnost američkih vojnika u Siriji uzrokuje sve veće napetosti između vladinih snaga i prokurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF) kojima dominiraju YPG milicije, koje neki sirijski političari i časnika optužuju da služe kao marionete Sjedinjenim Državama i zapadnim silama.

Više od 70 sirijskih plemenskih čelnika se u subotu sastalo u pokrajini Aleppo, izvijestio je Hosein Mortada, ratni dopisnik televizije Al-Alam.

U zajedničkoj izjavi su plemenske vođe, koji su većinom sunitski muslimani, najavile formiranje koalicije koja će izbaciti američke i francuske trupe iz Sirije i osloboditi područja koja drže Kurdi, pod uvjetom da Damask prihvati i pokrene proces pomirenja sa spomenutim plemenima, koja su godinama živjela pod vlašću terorista “Islamske države”, od nedavno pod američkom i kurdskom upravom.

Plemena su navodno razmatrala i izglede za borbu protiv proturskih snaga u sjeverozapadnoj Siriji.

Različita plemena dolaze iz raznih dijelova Sirije koja su trenutno okupirani od strane podupiru snaga koje podupiru SAD, uključujući i naftom bogate pokrajine Deir Ez-Zor i Hasaka. Ta područja pripadaju plemenima Bagara i Al-Shaitat, čiji se borci već bore u redovima Sirijske Arapske Vojske diljem istočnog Deir Ez-Zora i Homsa, uz iračku granicu.

Iako je bilo nekih sporadičnih sukoba niske razine, broj napada na SDF baze u sjevernoj Siriji u posljednjih nekoliko raste, posebno u pokrajini Raqqa, gdje djeluje Narodni front otpora Raqqe.

VIDEO / FOTO – Skup oko 70 plemenskih vođa u sjevernom Aleppu

https://www.facebook.com/hosein.mortada.news/videos/178037842877241/

Nedavno je sirijski predsjednik Bashar Al-Assad izjavio kako je spreman na pregovore sa sirijskim Kurdima. Međutim, ako pregovori propadnu, tada je moguće jedino vojno rješenje.

U međuvremenu su se turski ministar vanjskih poslova Melvut Çavuşoğlu i američki državni tajnik Mike Pompeo dogovorili oko raspuštanja Vojnog vijeća Manbija i povlačenja kurdskih boraca istočno od Eufrata.

Turska diplomacija je potvrdila kako YPG milicije moraju napustiti Manbij, ali pojedinosti još moraju biti definirane.

sjeveroistocna sirija
FOTO – Vojna mapa područja sjeveroistočne Sirije prema kurdskom portalu Rudaw
ISILIslamska državaKalifatMelvut ÇavuşoğluSDFYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
5 godine prije

U međuvremenu su se turski ministar vanjskih poslova Melvut Çavuşoğlu i američki državni tajnik Mike Pompeo dogovorili oko raspuštanja Vojnog vijeća Manbija i povlačenja kurdskih boraca istočno od Eufrata.
…..
….glupost…YPG će možda i nestati ako ga je ikada u toj formi i bilo u manbiju jer je sam sebe nazvao SDF a zanimljivo je da u toj igri nitko ne pita ništa kurde kao da se ne radi o njihovoj koži;moguće da su zelene novčanice pobjjedile komunistički duh kurdske revolucije,ali ništa neobičajeno a balkancima i te kako poznato.
…po mom sudu o tog dogovora nema ništa jer turci neće dopustiti bilo kakav utjecaj kurda u gradskoj vlasti pogotovo onih kurda iz ex YPGa stoga će se to rješavati vojnim sredstvima.

McBalkans
5 godine prije

Popljuvo si mi djecu mog rođaka iz Bosne, jer se i oni izjašnjavaju kao Amerikanci bez obzira što su im mama i tata Hrvati.,gospodine Churko.

Lindita
5 godine prije

Prije nekoliko dana jedinica Ruske vojske došla (pala s neba) na granicu Libanona i Sirije u blizini Qusaira (2013g – ulazak Hizbollaha u rat i oslobodjenje tog grada) dakle na područje gdje se već 5 godina živi u miru (nema terorista) što je uznemirilo Hizbollah koji je od vlade u Damasku tražio da se Rusi povuku ili će ih oni maknuti odatle … Rusi su otišli a na poziciju koju su zaposjeli su stigli pripadnici SAA … koja je namjera, svrha i cilj ovog Ruskog postupka se ne zna ali su na ovaj postupak vrijedjanja zdravog razuma u Hizbollahu vjerojatno vidjeli neki Rusko-cionstički dogovor … ako neko ima saznanja oko toga neka pojasni ..

MilnaCZ
5 godine prije

To nisu ameri,to je placenicka vojska americke drzavne elitě i placenicka cie ciji je zadatak Bio stvoriti gradjanski rat u Siriji i haos kao sto su isto realizátoři napravili u Jugoslávii 1990 godine,gradjanski rat a Onda své redom zaduzili dá su sadasnje drzave vázali americke drzavne elitě.

čitatelj portala
5 godine prije

Drago mi je da su sunitska plemena uvidjela da im je bolje s Damaskom nego sa stranim elementima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI