FSB pritvorio militanta ISIL-a koji je radio za SBU (VIDEO)

FSB - u akciji
5 komentara

Ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) je u priopćenju za medije potvrdila da je u regiji Smolensk pritvorila člana terorističke organizacije “Islamske države”, koji je prema uputama Službe sigurnosti Ukrajine (SBU) i ukrajinskih neonacista “Desnog sektora”, uz naknadu od 10 000 dolara, planirao ubiti jednog od vođa milicija Donjecke Narodne Republike.

“Pritvorenik je ruski državljanin, Medžid Magomedov, rođen u Dagestanu 1988. godine, a prema uputama Sigurnosne službe Ukrajine i lidera Desnog sektora  planirao je ubiti jednog od vođa milicija DNR”, priopćio je FSB.

Služba dodaje kako je Magomedov boravio u Ukrajini 2018. Poslan je od strane islamističkih bandi sa Sjevernog Kavkaza da stupi u kontakt s ukrajinskom obavještajnom službom i neonacistima “Desnog sektora”.

“Tijekom naknadne komunikacije s djelatnicima SBU, Medžid Magomedov je dobio zadaću da ukloni zapovjednika jedne od jedinica oružanih snaga DNR koji boravi u regiji Smolensk”, rekao je FSB.

Magomedov je u stanu imao improviziranu eksplozivnu napravu kapaciteta 1,5 kg TNT-a i pištolj s prigušivačem, te streljivo.

Osumnjičeni je dao iskaz i priznao da nacionalne obavještajne agencije Ukrajine aktivno pomažu militante ISIL-a, jamče im sigurnost, financiraju ih i daju oružja i eksploziv za provedbu terorističkih napada u Rusiji.

Članovi takozvane “Islamske države” su aktivno uključeni u rad tajnih službi Ukrajine, uključujući i za uklanjanje vođa milicija Luganske i Donjecke Nardone Republike”, priopćio je FSB.

Protiv Medžida Magomedova je otvoren kazneni postupak i provode se daljnje istražne radnje.

Član Odbora za sigurnost i borbu protiv korupcije Državne Dume, Adalbi Šhagošev za RT je komentirao informacije koje objavio FSB.

“FSB je ovaj put proveo vrlo tih, ali učinkovit rad. To se ne može nazvati običnom prevencijom terorističkog napada. Ovo je više od toga, budući da sada imamo vezu između ISIL-a i Ukrajine, izravno sa SBU. Možemo reći i da je ISIL mogao dobiti zapovijed od SBU da ukloni Zaharčenka”, rekao je ruski dužnosnik.

Šhagošev je podsjetio na posljedice veza s terorističkim organizacijama u drugim zemljama.

“Ovo je poznati rukopis interakcije s terorističkim organizacijama, na primjer, u Sjedinjenim Državama, a ovo iskustvo sada usvaja Ukrajina. To je vrlo loše, jer kada postoji interakcija s terorističkim organizacijama, prije ili kasnije se oni okrenu protiv onih za koje su ranije radili”, zaključio je Adalbi Šhagošev.

VIDEO – Uhićenje Medžida Magomedova i pretraga njegovog prebivališta

Kijev će sigurno negirati bilo kakve veze s teroristima “Islamske države”, ali optužbe koje je iznio FSB nisu novost.

Naime, Sky News je u kolovozu prošle godine komentirao povratak militanata s Bliskog istoka i naveo da je kroz Ukrajinu prošlo njih oko 500.

“Od 400 do 500 bivših terorista iz Sirije i Iraka se krije se u Ukrajini”, navodi britanski televizijski kanal Sky News u reportaži od prije godinu dana, te podsjeća “kako se teroristi skrivaju u zemlji koja je nedavno potpisala sporazum o bezviznom ulasku u EU”.

“Većina njih su ruski govornici iz Rusije ili srednjoazijskih država. Oni dolaze ovdje zbog putovnica, jer u Ukrajini s korupcijom možete dobiti biometrijske putovnice u putovati u Europu”, za britanski kanal je rekla novinarka Katerina Sergackova.

“Zahvaljujući korumpiranim dužnosnicima, militanti lažnu ukrajinsku putovnicu mogu kupiti za dvije tisuće dolara”, navodi Sky News, ali podsjeća i da je služba za migracije Ukrajine odbila optužbe, rekavši da način izdavanja biometrijske putovnice gotovo u potpunosti onemogućava zlouporabe pri izdavanju ili mogućnost korištenja istih pod lažnim imenom.

Sky News

dnrFSBMedžid MagomedovSBU
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Mogao bi i bit. No ovo s pasošima je definitivno istina. Bila je i manja skupina ISIL-ovaca u Mariupolju. Ne više od nekoliko desetaka.

tedi
5 godine prije

Pa eto Evropi ISIL preko Ukrajine,neka ukinu granicu,to ce im biti bolje,za njihove isilsaradnike.

bbbb
5 godine prije

Obmana na djelu, a di je FSB bio kad je trebalo osujetiti ubojstvo Zaharčenka, a da ne spomenem i ostale heroje Givija, Motorolu itd.

17 novembar
5 godine prije

kakav fsb optuzuje neke levate

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI