Pobuna EU protiv SAD-a – Njemačka insistira na europskom sustavu SWIFT

Wall Street, USA, banke, berya, novac
20 komentara

“Europa je počela stvarati neovisni sustav plaćanja u Europi, to je sustav koji će biti neovisan o sustavu SWIFT, utemeljen na europskom monetarnom fondu”, otvarajući konferenciju veleposlanika u Ministarstvu vanjskih poslova u Berlinu jr rekao njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

“Politika sankcija Washingtona prisiljava nas da tražimo europski odgovor. Naglo usvajanje nespecifičnih američkih sankcija protiv Rusije, Kine i drugih trgovinskih partnera značajno utječe na Europu i Njemačku”, rekao je Maas.

Ministar je istaknuo “kako EU radi na razvoju neovisnih institucija o Sjedinjenim Državama, temeljen na europskom monetarnom fondu, te da se stvara sustav plaćanja koji će omogućiti održavanje poslovnih odnosa s Iranom”.

Istovremeno, Maas je naglasio da su SAD “najbliži partner EU i da svi žele da tako ostane”.

“Izbori Donalda Trumpa pokazali su da mi ne znamo što Amerika misli”, rekao je njemački ministar i naglasio da Europa “treba novo, uravnoteženo partnerstvo sa Sjedinjenim Državama”.

“Jačamo europski smjer transatlantskog partnerstva i stvaramo uvjete da se EU i SAD mogu osloniti jedni na druge“, rekao je ministar vanjskih poslova Njemačke.

Kao što smo izvijestili, prošlog tjedna je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas naglasio “kako nije dobro da SAD ima monopol na globalnu infrastrukturu međunarodne naplate i pozvao je da se uspostavi novi platni sustav neovisan od Washingtona koji će omogućiti Bruxellesu da pri međunarodnim financijskim transakcijama ne mora gledati u Washington.

Osim toga, Heiko Maas je vatreni zagovornik spašavanja nuklearnog sporazuma s Iranom, jer ne EU ne treba još jednu nuklearnu silu u svijetu.

“Europa ne smije dopustiti da Sjedinjene Države djeluju preko naših glava i uzrokuju nam štetu. Iz tog razloga je važno ojačati europsku autonomiju kroz stvaranje nezavisnog platnog kanala od američkog, uključujući europski monetarni fond i nezavisni sustav SWIFT“, rekao je Maas za njemački list Handelsblatt.

Prema riječima njemačkog ministra vanjskih poslova, nuklearni sporazum je od vitalne važnosti za Europu, jer je boji i takav kakav jest, nego prijetnja eksplozivne krize na cijelom Bliskom istoku.

Globalna platna mreža SWIFT sa sjedištem u Belgiji omogućuje financijskim institucijama širom svijeta slanje i primanje informacija o financijskim transakcijama. Uprava  sustava tvrdi da je SWIFT politički neutralan i neovisan, premda je ranije korišten za blokiranje transakcija i provedbu američkih sankcija protiv različitih zemalja, prije svega Irana.

Danski list Berlingske je 2012. godine tvrdio da su američke vlasti uspjele iskoristiti novac kojeg je danski poduzetnik transferirao u jednu njemačku banku za kupnju kubanskih cigara, što je roba pod američkim sankcijama. Ugovor je sklopljen u dolarima, što je Washingtonu omogućilo da ga blokira.
Prema riječima direktora Berlinskog instituta za globalnu javnu politiku Thorstena Bennera, izjava Maasa je “najmoćnija želja za financijskom i monetarnom neovisnosti EU od SAD-a”.

Članak ministra vanjskih poslova Njemačke ukazuje na razinu dileme europskih političara, među onima koji se bore da zadrže posao s Iranom i onima koji strahuju od posljedica uvođenja Trumpovih sankcija protiv tvrtki koje posluju s Teheranom.

Maas je također pozvao na “uravnoteženo partnerstvo” sa Sjedinjenim Državama u kojem će Europljani zauzeti ona “mjesta koja napuštaju druge države”. Europa bi, po njegovim riječima, “kada SAD pređu crvenu liniju trebala stvoriti protutežu”.

U proljeće je EU obećala štititi europske tvrtke od kaznenih mjera koje bi poduzeo Washington, no to nije moglo uvjeriti europske tvrtke koje su sve više zabrinute zbog održavanja pristupa profitabilnom američkom tržištu od skromnih sposobnosti Irana.

U srpnju je Washington službeno odbacio poziv vodstva EU da iz jednostranih sankcija izuzme ključne iranske sektore – financije, energente i zdravstvo.

Heiko MaasMeđunarodni monetarni fondSWIFT
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mali pas
5 godine prije

Ostaje za vidjeti hoce li ovo ici do kraja ili Europa podvija rep kao i inace.

Tkornjača
5 godine prije

Nije ovo nikakvo odvajanje vec korak bliže sjedinjenim eurofasistickim državama.Vlastiti monetarni fond u fasistickom entitetu kao EU gdje nitko nikoga ne bira nitko nikoga nist ne pita i slično je fasizam iz kojeg treba pod hitno izac

Kolega 105
5 godine prije

Evropa se mora osloboditi pozicije SAD prirepka ne samo u financijskom sektoru vec i u svim drugima, spomenimo INTERNET, vojska,….

Alen
5 godine prije

Htjeli ili ne ,moraju da mijenjaju a moraju da mijenjaju jer su promjene na istoku i zapadu neminovne pa bi ostali kao sljepo crijevo amerike..S druge strane to ce sigurno dovesti do potresa ,u evropi i šire malo..Očigledno se radi o dobro uštimanim globalnim dogadjajima..

m.ivanisevic
5 godine prije

Došlo iz guzice u glavu, jel da?

NekiGost
5 godine prije

Iako, kao što je @Kolega 105 zamijetio, badava im vlastiti SWIFT sustav kada je kontrola nad Internetom još uvijek u rukama SAD-a.

Tupko Glupko
5 godine prije

Dobro jutro, EU!
Rusija je nakon nametnutih sankcija već izašla iz SWIFT-a i stvorila svoj vlastiti sustav.
Nema ekonomske neovisnosti u Europi dok postoji SWIFT.

Maas prodaje bajke, Iran bi mogao postati nuklearna sila ako se i ispoštuje nuklearni sporazum, ali sa odgodom od nekoliko godina. I baš bi Iran kada postane nuklearna sila stvorio protutežu da luđacima ne padne na pamet krenuti na njega. Trump jednostranim izlaskom iz nuklearnog sporazuma sa Iranom upravo radi na tome da stvar ubrza.
Prodaje Mass bajke i kad kaže da kada SAD pređu crvenu liniju, da bi onda trebalo stvoriti protutežu. Dakle on tek razmišlja o stvaranju protuteže. Kada će to biti? Kada SAD nametnu carine na sve proizvode kao Kini?

Poživio nam Trump do kraja svog drugog mandata 😉

bbbb
5 godine prije

Okupirane švabe da o nečemu odlučuju, moš si misliti.

Dub Miroslav
5 godine prije

Počelo je počelo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI