fbpx

Pobuna EU protiv SAD-a – Njemačka insistira na europskom sustavu SWIFT

Wall Street, USA, banke, berya, novac

“Europa je počela stvarati neovisni sustav plaćanja u Europi, to je sustav koji će biti neovisan o sustavu SWIFT, utemeljen na europskom monetarnom fondu”, otvarajući konferenciju veleposlanika u Ministarstvu vanjskih poslova u Berlinu jr rekao njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

“Politika sankcija Washingtona prisiljava nas da tražimo europski odgovor. Naglo usvajanje nespecifičnih američkih sankcija protiv Rusije, Kine i drugih trgovinskih partnera značajno utječe na Europu i Njemačku”, rekao je Maas.

Ministar je istaknuo “kako EU radi na razvoju neovisnih institucija o Sjedinjenim Državama, temeljen na europskom monetarnom fondu, te da se stvara sustav plaćanja koji će omogućiti održavanje poslovnih odnosa s Iranom”.

Istovremeno, Maas je naglasio da su SAD “najbliži partner EU i da svi žele da tako ostane”.

“Izbori Donalda Trumpa pokazali su da mi ne znamo što Amerika misli”, rekao je njemački ministar i naglasio da Europa “treba novo, uravnoteženo partnerstvo sa Sjedinjenim Državama”.

“Jačamo europski smjer transatlantskog partnerstva i stvaramo uvjete da se EU i SAD mogu osloniti jedni na druge“, rekao je ministar vanjskih poslova Njemačke.

Kao što smo izvijestili, prošlog tjedna je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas naglasio “kako nije dobro da SAD ima monopol na globalnu infrastrukturu međunarodne naplate i pozvao je da se uspostavi novi platni sustav neovisan od Washingtona koji će omogućiti Bruxellesu da pri međunarodnim financijskim transakcijama ne mora gledati u Washington.

Osim toga, Heiko Maas je vatreni zagovornik spašavanja nuklearnog sporazuma s Iranom, jer ne EU ne treba još jednu nuklearnu silu u svijetu.

“Europa ne smije dopustiti da Sjedinjene Države djeluju preko naših glava i uzrokuju nam štetu. Iz tog razloga je važno ojačati europsku autonomiju kroz stvaranje nezavisnog platnog kanala od američkog, uključujući europski monetarni fond i nezavisni sustav SWIFT“, rekao je Maas za njemački list Handelsblatt.

Prema riječima njemačkog ministra vanjskih poslova, nuklearni sporazum je od vitalne važnosti za Europu, jer je boji i takav kakav jest, nego prijetnja eksplozivne krize na cijelom Bliskom istoku.

Globalna platna mreža SWIFT sa sjedištem u Belgiji omogućuje financijskim institucijama širom svijeta slanje i primanje informacija o financijskim transakcijama. Uprava  sustava tvrdi da je SWIFT politički neutralan i neovisan, premda je ranije korišten za blokiranje transakcija i provedbu američkih sankcija protiv različitih zemalja, prije svega Irana.

Danski list Berlingske je 2012. godine tvrdio da su američke vlasti uspjele iskoristiti novac kojeg je danski poduzetnik transferirao u jednu njemačku banku za kupnju kubanskih cigara, što je roba pod američkim sankcijama. Ugovor je sklopljen u dolarima, što je Washingtonu omogućilo da ga blokira.
Prema riječima direktora Berlinskog instituta za globalnu javnu politiku Thorstena Bennera, izjava Maasa je “najmoćnija želja za financijskom i monetarnom neovisnosti EU od SAD-a”.

Članak ministra vanjskih poslova Njemačke ukazuje na razinu dileme europskih političara, među onima koji se bore da zadrže posao s Iranom i onima koji strahuju od posljedica uvođenja Trumpovih sankcija protiv tvrtki koje posluju s Teheranom.

Maas je također pozvao na “uravnoteženo partnerstvo” sa Sjedinjenim Državama u kojem će Europljani zauzeti ona “mjesta koja napuštaju druge države”. Europa bi, po njegovim riječima, “kada SAD pređu crvenu liniju trebala stvoriti protutežu”.

U proljeće je EU obećala štititi europske tvrtke od kaznenih mjera koje bi poduzeo Washington, no to nije moglo uvjeriti europske tvrtke koje su sve više zabrinute zbog održavanja pristupa profitabilnom američkom tržištu od skromnih sposobnosti Irana.

U srpnju je Washington službeno odbacio poziv vodstva EU da iz jednostranih sankcija izuzme ključne iranske sektore – financije, energente i zdravstvo.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
20 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Mali pas
Gost
Mali pas
2 godine prije

Ostaje za vidjeti hoce li ovo ici do kraja ili Europa podvija rep kao i inace.

Tkornjača
Gost
Tkornjača
2 godine prije

Nije ovo nikakvo odvajanje vec korak bliže sjedinjenim eurofasistickim državama.Vlastiti monetarni fond u fasistickom entitetu kao EU gdje nitko nikoga ne bira nitko nikoga nist ne pita i slično je fasizam iz kojeg treba pod hitno izac

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
2 godine prije

Samo udruzeni Evropljani mozemo biti jaki, zilavi i otporni, svak za sebe je tek tanki prut koga svak lomi. EU da ali ne ovako, potrebna je ozbiljna rekonstrukcija. Nemoze nekakovo birokratsko tjelo koje nije izabrano upravljati Evropom, bez da se zna tko su ti clanovi toga tjela i tko ih je postavio po kojem kljucu. Mora se u centar svega staviti covijek a ne kapital i profit. Nesmije se dogadjati da su male drzave tek snabdijevaci obrazovanom radnm snagom i trziste za bogate i velike. Umijesto izseljavanja radnika potrebno je graditi tvornice u malim drzavama koje imaju radnu snagu i druge potrebne resurse.
Na ovaj nacin Bogati svakim danom postaju sve bogatiji a siromasni svakim danom siromasniji. Pogledajmo samo izseljenu i raseljenu Istocnu Evropu dok se bogati zapad gusi u prenapucenosti.

Tkornjača
Gost
Tkornjača
2 godine prije

Ti stvarno mislis da ce ti ljudi bez u najmanju ruku blagog gradjanjskog rata dopustiti nekakvu samostalnost?

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Ive, na duge staze gledajući, ovakvom politikom izjednačit će se plaće u zapadnoj i istočnoj Europi.
Deficitarna zanimanja gdje se traže visokoobrazovani (doktori, programeri, inžinjeri, profesori itd.) zbog seobe takvih na Zapad u matičnim istočnoeuropskim zemljama će uzrokovati njihovo veliko povećanje plaća, a pad u zapadnima.
Kada dođe do stadija da će nezaposlenost na Istoku i Zapadu biti ista i kada će na Zapadu neto plaća manje plaćanje podstanarstva (gdje živiš sam ili sa svojom obitelji) doći na recimo 130% neto plaće u matičnoj istočnoeuropskoj zemlji odakle si došao, slijedi povratak – svojoj kući, obitelji, jeziku, mentalitetu, načinu življenja..
Ostaje prednost što nakon toga istočnoeuropske zemlje neće imati puno izbjeglica, svi oni idu/bježe u zapadnoeuropske, a istočnoeuropske zemlje nisu nikada imale kolonije u Africi/Bliskom Istoku kao Francuska, Španjolska, Nizozemska, Velika Britanija gdje su se stanovnicima kolonija dijelila državljanstva.

Kihot
Gost
Kihot
2 godine prije

Ti si Tupko, optimista vidim. Neće to samo tako stari moj, nikakva inercija neće izjednačiti jednog dana plaće istoka i zapada, zapad je uvijek živio, živi i živjet će (dok mu se ne stavi nož pod grlo, pusti krvi i kaže dosta!) na grbači roblja sa istoka, Afrike itd.

Perer
Gost
Perer
2 godine prije

Jako lijepo receno, ali to su samo pusti snovi. To nece ici bas tako, vlast je slast= moc, se ne pusta tako lako ,po zeljama drugih.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije

Evropa se mora osloboditi pozicije SAD prirepka ne samo u financijskom sektoru vec i u svim drugima, spomenimo INTERNET, vojska,….

Tkornjača
Gost
Tkornjača
2 godine prije

Europa da, EU ne

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Htjeli ili ne ,moraju da mijenjaju a moraju da mijenjaju jer su promjene na istoku i zapadu neminovne pa bi ostali kao sljepo crijevo amerike..S druge strane to ce sigurno dovesti do potresa ,u evropi i šire malo..Očigledno se radi o dobro uštimanim globalnim dogadjajima..

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije

Došlo iz guzice u glavu, jel da?

NekiGost
Member
NekiGost
2 godine prije

Iako, kao što je @Kolega 105 zamijetio, badava im vlastiti SWIFT sustav kada je kontrola nad Internetom još uvijek u rukama SAD-a.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Dobro jutro, EU!
Rusija je nakon nametnutih sankcija već izašla iz SWIFT-a i stvorila svoj vlastiti sustav.
Nema ekonomske neovisnosti u Europi dok postoji SWIFT.

Maas prodaje bajke, Iran bi mogao postati nuklearna sila ako se i ispoštuje nuklearni sporazum, ali sa odgodom od nekoliko godina. I baš bi Iran kada postane nuklearna sila stvorio protutežu da luđacima ne padne na pamet krenuti na njega. Trump jednostranim izlaskom iz nuklearnog sporazuma sa Iranom upravo radi na tome da stvar ubrza.
Prodaje Mass bajke i kad kaže da kada SAD pređu crvenu liniju, da bi onda trebalo stvoriti protutežu. Dakle on tek razmišlja o stvaranju protuteže. Kada će to biti? Kada SAD nametnu carine na sve proizvode kao Kini?

Poživio nam Trump do kraja svog drugog mandata 😉

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Okupirane švabe da o nečemu odlučuju, moš si misliti.

Cudno
Gost
Cudno
2 godine prije

Nije mi jasno kako tako okupirani, koji o nicem ne odlucuju, koji nemaju kolonije, koji su sravnjeni sa zemljom 45-te, ipak jesu cetvrta ekonomska sila svijeta, u ovom trenu imaju milion slobodnih radnih mjesta, zemlja im je cista ko apoteka…

Kihot
Gost
Kihot
2 godine prije

@cudno, koji nemaju kolonije??? ajme, ovo je takova nebuloza da je to strašno. Nemaju kolonije? Cijeli jug Europe stenje pod njemačkom ekonomskom čizmom. Pitaj malo Grke tko je gazda Joza, kome rodi loza?! Kad bih ti krenuo opisivati nivo korpucije dične njemačke gospode pravih arijevsko cionističkih korijena koja vode njihove multinacionalke, njihove banke itd, krv u žilama bi ti se sledila, samoiz vlastitog iskustva, ma… Nemaju kolonije, koji hebeni vic.

Kihot
Gost
Kihot
2 godine prije

A da i oni imaju gazdu, imaju. Očito ih se pušta s lanca. Očito se krenulo u neku novu fazu, nekakvu blokovsku podjelu planete. Netko na samom kraju zapovjednog lanca je odlučio da će ipak biti bolji sustav sa nekoliko velikih torova za ovce, a ne samo jednim divovskim.

Tkornjača
Gost
Tkornjača
2 godine prije

Orwelova podjela

Kile
Gost
Kile
2 godine prije

Čista ko apoteka, očito nisi bio dosta dugo gore lol

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Počelo je počelo

POVEZANE VIJESTI

Izbornik