Slovačka odbila Amnesty International – Čečenskog “disidenta” izručila Rusiji

Čečeni
23 komentara

Javni komunikacijski centar za ruske Federalne službe sigurnosti (FSB) izvijestio da je Slovačka predala Rusiji Aslana Jandieva, člana skupine ubijenog čečenskog terorista Šamila Basajeva.

“Optuženi Aslan Jandiev je bio uključen u organizaciju i provedbu nekoliko velikih terorističkih napada pomoću improviziranih eksplozivnih naprava, između ostalih, na području parka i rekreacijskog centra u Vladikavkazu 2006. godine. Ovi teroristički napadi su doveli do stradanja civila”, priopćio je ruski FSB.

Bojeći se sudskog progona, Jandiev je 2010. uspio napustiti ruski teritorij. S krivotvorenim dokumentima je pokušao dobiti prebivalište i azil u Švicarskoj, Nizozemskoj i drugim europskim zemljama regulirati svoj pravni status.

Godine 2011. je uhićen je u Slovačkoj.  Posljednjih sedam godina je Aslan Jandiev pokušava osporiti odluku Slovačke da ga izruči Rusiji, ali bez uspjeha.

U njegovu ubranu je ustao i Amnesty International, koji je krajem veljače ove godine Slovačkoj uputio pismo u kojem traži od slovačkih vlasti da spriječe izručenje čečenskog terorista ruskom pravosuđu.

“Slovačke vlasti su uhitile Aslana Jandieva 20. siječnja 2011. i glavni tužitelj Ruske Federacije je podnio zahtjev za njegovo izručenje. Sada je u opasnosti od neposrednog izručenja Rusiji, nakon odluke ministra pravde 7. veljače da potpiše potrebne dokumente. Ako bude izručen Rusiji, Aslan Jandiev će biti izložen riziku mučenja i drugog zlostavljanja”, 21. veljače ove godine je priopćio piše Amnesty International.

Gotovo identična poruka je upućena i ukrajinskim vlastima, koje su uhitile pripadnika čečenskih islamističkih militanata Ahmeda Čatajeva.

Rusija je godinama tražila njegovo izručenje, ali je Europski sud za ljudska prava naložio Kijevu, koji ga je zatočio 2010. godine, da ga ne izruči. Za tu je odluku zaslužan Amnesty International, koji se usprotivio izručenju, jer Čatajev u Rusiji “ne bi imao pravično suđenje, a mogao biti podvrgnut mučenjima i drugom nečovječnom postupanju”, stajalo je u tadašnjem priopćenju Amnesty Internationala.

Na kraju se Ahmed Čatajev “proslavio” kao organizator terorističkog napada na Međunarodnu zračnu luku “Kemal Atatürk” u Istanbulu, kada je u ljeto 2016. ubijeno 48 ljudi, a ranjeno 238.

Ahmed Čatajev, kojeg je godinama kao “političkog disidenta” branio Amnesty International, dobio je azil u Austriji 2003. Nakon bijega iz Rusije je došao u Austriju i tamo tvrdio “kako je izgubio ruku tijekom mučenja u ruskim zatvorima”, iako ju je izgubio u borbama protiv ruskih snaga sigurnosti u Čečeniji.

Rezultat politike tadašnjih vlasti u Beču je katastrofalan. Osim širenja radikalnog islama, “čečenski disidenti” su se organizirali u kriminalne skupine i terete se za prijevare, palež, iznude, trgovinu oružjem i drogama.

Srećom, Slovačka je postupila razumno i nije, kao Kijev, poslušala vapaje “boraca za ljudska prava” iz Amnesty Internationala i Aslana Jandieva je isporučila ruskom pravosuđu.

Amnesty International

Austrija ima velikih problema s Čečenima koji su ranije dobili azil

Ahmed ČatajevFSB
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
5 godine prije

Zanima me da li bi ga tako branili da je to sto je radio u Rusiji uradio u nekoj zemlji EU?
Koliko bi onda bili zainteresovani za njegova ljudska prava.
Sto se tice sudjenja i smrtna kazna je malo za to sto je uradio.
The wanted individual was involved in organizing and committing a string of headline-making terrorist attacks using high-powered IEDs (improvised explosive devices) in a city park and entertainment center in Vladikavkaz [the capital of Russia’s North Ossetia-Alania Region – TASS], which resulted in civilian casualties,” the Public Relations Center said.

Dan Dare
5 godine prije

Takozvane “nevladine udruge” po tko zna koji puta pokazuju svoje pravo, nakaradno, lice.

Jesam li jedini koji sumnja kako se ovdje ne radi o pukoj nesposobnosti i naivnosti kod Amnesty Internationala, vec da oni svjesno potpomazu sirenje islamistickog terorizma? Ne bi li i njih trebalo staviti pod istragu?

xbe
5 godine prije

Sad će baja malo na zatvorsko tuširanje u Mordoviji 😀

wetzer maja
5 godine prije

i ovo je dokaz, da se u danasnjem krimi-svijetu uopce ne mozes osloniti na niti jednu instituciju. sve su “globalizirane” i namecu totalitarizam pod krinkom humanosti.

Ana
5 godine prije

Prokleti zapadni licemjeri. Sto su oni vec naveliko i opasno dobivati po rebrima svoju politiku samomrznje i postavljanje drugih kultura na pijedestal to me nimalo briga. To sto Hrvatima i Slavenima nabijaju na nos nasu “premonotonu bjelinu i obogacenost samima sobom” te upumpavanje iste takve favorizirane kulture (pljuc) i te kako me brine.

Mariola
5 godine prije

I treba ga izrućiti zajedno sa amnesti international kad ga već brane a po ovom se da zakljućit da ni oni nisu ništa bolji od njega pa nek ih malo rusi propuste kroz šake.

sunce
5 godine prije

Amnesty International, razne nevladine organizacije… = terorizam, neoliberalizam i zlo po svijetu.
Trojanski konj za imperijalizam.

Majk Majers
5 godine prije

Bravo Slovaci. A ovome kozojebu, sve naredno šta mu se dogodi, malo je.

Kajzer Soze
5 godine prije
Grdi
5 godine prije

Veliki plus za Slovacku !! ………….

Globalista
5 godine prije

Nista Slovacka nije odbila,kako su im naredili ameri,tako su napravili.Vise netreba amerima pa ga sada mogu poslati rusima.Tako to biva,dok te trebam dobro,kad te netrebam,nisi izvrsio zadatak koji si trebao,sad si otpisan.

igi
5 godine prije

..danas kod liberalnih naci gov…..ne smiješ biti homofob,rasista,antisemista ali govoriti i raditi protiv rusa bez zadrške je poželjno….rusi su danas preslikani WW2 prijeratni židovi ali s jednom bitnom prednošću – atomskom bojevom glavom – to antiruse hebe.

Pink Panter
5 godine prije

Pitam se. Dali bi se raspala SFRJ kako se je , da smo svi u jugi znali šta je društvo Pen ,Amnesty Internacional i druge nevladne organizacije koje su bile aktivne u ono vreme.
Informiranje i aktivnost građana je temelj dobrog i zdravog društva .

cogo
5 godine prije

ovi junaci iz amnestija su jos gori teroristi od ovih muslica,,pa kuda ide ovaj svije t ,,svaki zlocinac ima vis eprava od ztva,,sta su krivi civili da jih ovi pokvarenjaci ubijaju ,,,gadi se mi stav ovih bednika iz amnesty ,,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI