Ukrajinski učitelj napadnut zbog vođenja nastave “jezikom agresora”

Ruski
7 komentara

Ukrajinski dnevni list “Danas” piše kako su u gradu Dnjepru, bivšem Dnjepropetrovsku, aktivisti tražili smjenu učitelja i ravnateljice škole koji su se oglušili na zakon o poučavanju na državnom jeziku. Kako piše ukrajinski list, uzrok prosvjeda je bio skandal u jednoj od obrazovnih ustanova u kojoj je učitelj ukrajinske povijesti optužen od strane kolega za “separatizam”, jer je nastavu vodio “jezikom agresora”.

Ispred zgrade Gradske vijećnice u Dnjepru je održan prosvjed protiv korištenja ruskog jezika u ukrajinskim školama. List “Danas” piše kako su lokalni aktivisti zahtijevali da se učitelju i ravnateljici da otkaz, jer su, ignorirajući uredbu prema kojoj se u Ukrajini učenike može poučavati samo na državnom jeziku, prekršili kontroverzni zakon o obrazovanju koji, između ostalog, ukida i korištenje manjinskih jezika u školama u Ukrajini.

“Odjel za obrazovanje je pun tužbi protiv učitelja koji ovdje nastavljaju širiti ruski utjecaj“, rekao je jedan od sudionika akcije.

List posebno naglašava kako je riječ je o Osnovnoj školi №108 u Dnjepru, gdje je zbog jezičnog problema izbio cijeli skandal. Tamo su se posvađali učitelji povijesti Ukrajine, jer je jedan optužio drugog da ovaj predmet poučava na ruskom jeziku.

“Ne mogu gledati ove manifestacije separatizma. Treba uvesti široka ograničenja i mnogo je toga za učiniti, uključujući po pitanju poučavanja jezikom agresora”, kaže učiteljica povijesti Tatjana Saidakova.

Učitelj koji je povijest Ukrajine poučavao na ruskom jeziku u školi u kojoj se koristi ukrajinski jezik trenutno je na bolovanju. Njegove lekcije su privremeno zamijenjene drugim predmetima.

Ravnateljica škole uvjerava kako je sukob između učitelja star i ima osobni karakter.

“Vjerujem da su primjedbe opravdane, jer se povijest Ukrajine ne poučava na čistom ukrajinskom, već na suržiku”, rekla je ravnateljica Elena Romanovskaja.

Pojasnimo, “suržik” je mješavina ruskog i ukrajinskog koji se stoljećima koristi na jugu i istoku zemlje i žargon je koji ne poštuje norme književnog jezika. Postoje i druge varijante, ali se termin najčešće koristi za ukrajinsko-ruski “suržik”.

Oglasio se i gradonačelnik Dnjepra, koji kaže kako škola nije ustanova koja određuje je li netko “separatist” ili ima antiukrajinske stavove.

“Mi nismo strana, niti unutarnja obavještajna služba, ni Služba sigurnosti Ukrajine (SBU). Mi smo samo obrazovni i humanitarni odjel. Tko može odrediti je li jedna osoba separatist? Tko će odlučiti ima li netko antiukrajinski stav? Ja osobno to ne mogu to učiniti”- komentirao je situaciju zamjenik gradonačelnika Dnjepra, Aleksandar Šikulenko.

Međutim, ukrajinski list dodaje kako je školska ustanova već počela provjeravati osobne stavove učitelja povijesti Ukrajine o odnosima Kijeva i Moskve i po pitanju sukoba u Donbasu.

Opširnije o ukrajinskom Zakonu o obrazovanju: Zapad se uplašio čudovišta kojeg je stvorio od Ukrajine

 

SBU
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Petar Veliki
6 godine prije

Ukrajinci i Rusi = Hrvati i Srbi. Što se više mrze ti narodi to je bolje za zapadne hijene jer jedino tako nam mogu cela stolječa krast. Po principu djeli i vladaj. Malo različite religije, malo istorijskih “činjenica”, malo politike nacionalnog interesa, malo mediske gonje, malo alkohola i na kraju ako zatreba malo “sportskog” navijštva….i ajd da narod dođe pameti nego nabija do amena. Nažalost nema kraja mržnje ni ubuduče. 🙁

Ive
6 godine prije

Sada treba Plenky doći tamo one je kao “expert” za mirnu anemičnu reintegraciju. On je “aktivo sudijelovao” u mirnoj reintegraciji u Hrvatskoj a snažno podupire neonacizam i klerofašizam, što je za Ukrajince jako bitno.

Georgij Žukov
6 godine prije

Ukrajinski fasisti su na dobrom putu da postanu hrvatistan ili srbistan , ovo u ukrajini je jos uvjek kamilica u odnosu na ono sto se 90 tih na ovamo kod nas dogadjalo , ljudi su tada zbog tisuce-hiljade ili kruha-hleba doslovno glavu gubili .Medjutim s obzirom na savjetnike poput plenkovica i kolinde, ocekujem da ce ukrajinska fasisticka vojna hunta vrlo brzo postici i dostici zadovoljavajuci jezicni standard, jer ( moramo priznati) mentori i lektori dolaze iz jedne renomirane klerobanana drzave gdje se vrlo dobro zna , tko, sta, gdje i kako smije pricati , pa cak i misliti.

Borac2
6 godine prije

Na podrucju ukrajine ruski jezik govori se stoljecima i nema veze sa majdanom ili Putinom. Tako da sva ta hajka nekog zabranjivanja i lupetanja u prazno nece postici nista.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI